Kolorowe parapety - to nie chwasty to storczyki ;)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kolorowe parapety - to nie chwasty to storczyki ;)

Post »

Niesamowite to zdjęcie środka.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj jak dobrze ,że zaglądam rano bo gdybym była tu wczoraj to przez tego ślicznego wampirka - Draculę pewnie bym nie spała :;230 Mordkę ma piękną - gratuluję ;:138 ;:138 ;:138 Phal. pantherina jest cudny ;:108
Przemku w jakich warunkach trzymasz tego wampirka :?:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16

Post »

Aniu warunki chłodne, rośnie razem z Masdevalliami.
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
gejzerka

Post »

Co by się człowiek nie nudził, Stwórca stworzy storczyki :D
Masz wspaniałą kolekcję cudów natury - nie zazdroszczę ale z serca gratuluję ;:108 ;:167
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj Panmorphia rabei (Pleurothallis rabei) . Dzięki pomocy fachowców z Forum Orchidarium udało mi się ustalić nazwe.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Strasznie trudno ustawić ostrość na tym maluszku, ale myśle że zdjęcia nie są złe.
Pozdrawiam
Przemek
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Piękny ten 'maluszek' :) Warżka ma ciekawe i wyraźne ubarwienie.
Ostatnio coraz bardziej podobają mi się "Pleurothallisowate" i inne maluszki (na szczególną uwagę zasłużył u mnie r. Platystele) - mają swój urok i nie zajmują dużo miejsca, co pozwala zgromadzić dość różnorodną w gatunkach kolekcję. Mogłabym poprosić o kilka informacji na temat uprawy tej miniatury ze zdjęcia? :roll:
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Przemku dopiero dzisiaj nadrobiłam zaległości :oops: i dotarłam do zdjęć Draculi. Dla mnie bomba ;:138 . Kwiat wygląda jeszcze lepiej, niż wtedy kiedy wybierałam roślinkę. Jednak przygodne zdjęcia nie oddają właściwego uroku. U Ciebie jest w każdym razie absolutnie wspaniały, a na swoją muszę jeszcze poczekać. Zastanawiam się jednak też nad wrzuceniem jej na podkładkę, bo to samo radziła Danusia Pańczyk w storczykarni. W doniczce jej jednak jest tak sobie.
Twoją ostatnią roślinę widziałm juz wcześniej na Orchidarium. Jej także uroku nie można odmówić ;:108 .
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku - czy podkładka, na której rośnie Twoja ostatnio prezentowana roslinka (śliczna , nawiasem mówiąc :P ) to EpiWeb?
Czytałam trochę na jego temat i kusi mnie ten opis.... Jeśli to jest to, napisz proszę, jak oceniasz jego właściwości i jak się u Ciebie sprawuje? Czy Twoim zdaniem warto w niego inwestować?
Sorry, że tyle pytań, ale ciekawa jestem bardzo opinii kogoś, komu na tym rosną storczyki... :oops:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Panmorphia rabei - bardzo ciekawa roślina ! Niesamowite, jak podobna jest kolorystyka liści i kwiatu. I ta kontrastująca warżka wygląda
w środku jak drogocenny maleńki klejnot :wink:
Przemku, napisz proszę, czy nawozisz swoje masdevallie, a jeśli tak, to w jakiej dawce i jak często? Jestem też ciekawa jaką wodą je podlewasz ?
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu tak to epiweb, trochę za krótko go posiadam, żeby się wypowiadać, ale mi jakoś nie spasował. Bardzo szybko przesycha, nie chłonie wody a więc i nawozów, trzeba do każdego podlewania,zraszania dać słabą dawkę nawozów. Jako podłoże dopiero będę testował (pociąłem w kostkę jeden płat, przy czym stępiłem dwie pary nożyczek - jest bardzo twardy), ale z tego co widze rośliny będą bardzo niestabilne, bo jest lekki. Jak będę go miał dłużej to napiszę jeszcze o nim. U mnie tylko Masdevallia norops dogorywa, była ładna dopóki słońce nie podniosło temp. w terrarium do 27°C,co spaliło jej większość starszych liści oraz wszystkie młode, teraz każdy nowy przyrost zagniwa. W końcu wylądowała w cieniu na dworze. Co ciekawe taki wzrost temperatury nie zaszkodził żadnej Draculi i Masdevalli

Asiu Na razie dwa razy nawoziłem dolistnie Blossom-booster, pół łyżeczki na 5l. Woda RO, a teraz deszczówka + RO.
Pozdrawiam
Przemek
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Przemku mi także spodobał się ten materiał nie tylko na podkładki, ale jako część wystroju w orchidarium. Ponoć ma zastępować Xaxim, więc co do twardości to raczej by się zgadzało. Problem w tym, że to plastik, więc trzeba by było czymś najpierw to zazielenić. Najlepiej obsadzić np. mchem, bo takie zdjęcia właśnie widziałam i wtedy wilgotność będzie inna. Tutaj jest minus tego materiału, ale... skoro plastik, więc odpada problem z grzybami, pleśnią itp. Bardzo jestem ciekawa, jak będzie się toto zachowywać, więc skrobnij co nieco z czasem na ten temat :wink: .
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Miałam w ub.roku oplątwy na epiweb;również przeszkadzało mi "nie trzymanie" wilgoci i...ogólnie ta sztuczność.
Odpychało mnie tak jak ślimaki /podobno się tego nie złapią szorstkość nie jest przyjemna ,fakt/
Przeniosłam till. na podkładki robinii oraz na korek prasowany.
Akurat do storczyków nie stosowałam, nie mam na podkładkach.

Ale polecam mat. jeżeli nie dotarliście do informacji:
http://www.epiweb.sobie/support.htm
-tu opisane są walory materiału i pokaz sposobu mocowania roślin.
Jest po angielsku,ale sądzę ,ze translatorem będzie bez problemu zrozumiałe.
To strona producenta/UK/;szeroki jest już obecnie asortyment łącznie z doniczkami i pojemnikami fasonowymi :P ,
są arkusze o różnych modułach itp...oprzyrządowanie dla terrarium i innych gablot ,wsad granulowany dla podłoża.
Tanie to nie jest .Tyle ,że ...niezniszczalne i do pełnej regeneracji nadaje się po okresie eksploatacji.!

W sprawie nawozów też jest wyraźne wskazanie- pożądane zwiększenie o 20% dawki.

Akcesoria z tego materiału spotkałam na targach drezdeńskich.
I dobrze,ze zaistnieje coś co zastąpi dotychczasowe materiały , głównie xaxim.

Choć z uwagi na cenę oraz małą dostępność tego materiału u nas w kraju i tak chroniliśmy tree fern Dicksonia wystarczająco, powiem. :lol: .

Czy się uda zastąpić lub wyprzeć inne dotychczasowe materiały ? nie wiadomo.
To często... siła przyzwyczajenia zdecyduje.
Może będzie tak jak z Oasis-pianką/gąbką zieloną do kwiatów - ? Wsadzają producenci do doniczek, a my wyrzucamy :P
Inny rodzaj Oasisu /sztywny jasny i nie chłonny dla wody/ jest podobny do epiweb.Czasami wspomagam się nim,choć się kruszy zanadto.Inne ma przeznaczenie, więc cóż..mogę wymagać od materiału.

Pożyjemy - zobaczymy.

Każda Twoja Przemku informacja będzie cenną.Pionierską prawie :P wypraktykowaną ,co ważne.

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Przemku, pozwolę sobie na porównanie :roll:

Phalaenopsis pantherina

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Ewelino, wczoraj mnie aż 'swędziały łapki', żeby te zdjęcia właśnie tak porównawczo zestawić.
Jednak się powstrzymałam, nie chcąc się u Was szarogęsić. A dzisiaj Ty to zrobiłaś :D

Kwiatuszki wyglądają jak ONA i ON, ale tak nie możemy mówić, bo obie to przecież płeć piękna :wink:
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Joasiu ;:138 za humor dnia....

No ...o jeszcze tego to nie słyszałam ,ze storczyki maja płeć :;230 :;230 :;230 .
Czyżby jakieś mistyfikacje roślin nas dopadły?

Bo... nie ma to nic współnego ze znami pojęciami dla kwiatów :męskie i żeńskie. Bo coś takiego w przyrodzie występuje.

pozdrawiam-JOVANKA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”