Kolorowe parapety - to nie chwasty to storczyki ;)
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kolorowe parapety - to nie chwasty to storczyki ;)
Niesamowite to zdjęcie środka.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj jak dobrze ,że zaglądam rano bo gdybym była tu wczoraj to przez tego ślicznego wampirka - Draculę pewnie bym nie spała
Mordkę ma piękną - gratuluję
Phal. pantherina jest cudny 
Przemku w jakich warunkach trzymasz tego wampirka

Przemku w jakich warunkach trzymasz tego wampirka

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

- Phragboy
- Od: 22 cze 2009, o 10:16
Aniu warunki chłodne, rośnie razem z Masdevalliami.
Co by się człowiek nie nudził, Stwórca stworzy storczyki
Masz wspaniałą kolekcję cudów natury - nie zazdroszczę ale z serca gratuluję

Masz wspaniałą kolekcję cudów natury - nie zazdroszczę ale z serca gratuluję

- Phragboy
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
Piękny ten 'maluszek'
Warżka ma ciekawe i wyraźne ubarwienie.
Ostatnio coraz bardziej podobają mi się "Pleurothallisowate" i inne maluszki (na szczególną uwagę zasłużył u mnie r. Platystele) - mają swój urok i nie zajmują dużo miejsca, co pozwala zgromadzić dość różnorodną w gatunkach kolekcję. Mogłabym poprosić o kilka informacji na temat uprawy tej miniatury ze zdjęcia?

Ostatnio coraz bardziej podobają mi się "Pleurothallisowate" i inne maluszki (na szczególną uwagę zasłużył u mnie r. Platystele) - mają swój urok i nie zajmują dużo miejsca, co pozwala zgromadzić dość różnorodną w gatunkach kolekcję. Mogłabym poprosić o kilka informacji na temat uprawy tej miniatury ze zdjęcia?

-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Przemku dopiero dzisiaj nadrobiłam zaległości
i dotarłam do zdjęć Draculi. Dla mnie bomba
. Kwiat wygląda jeszcze lepiej, niż wtedy kiedy wybierałam roślinkę. Jednak przygodne zdjęcia nie oddają właściwego uroku. U Ciebie jest w każdym razie absolutnie wspaniały, a na swoją muszę jeszcze poczekać. Zastanawiam się jednak też nad wrzuceniem jej na podkładkę, bo to samo radziła Danusia Pańczyk w storczykarni. W doniczce jej jednak jest tak sobie.
Twoją ostatnią roślinę widziałm juz wcześniej na Orchidarium. Jej także uroku nie można odmówić
.

Twoją ostatnią roślinę widziałm juz wcześniej na Orchidarium. Jej także uroku nie można odmówić

- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przemku - czy podkładka, na której rośnie Twoja ostatnio prezentowana roslinka (śliczna , nawiasem mówiąc :P ) to EpiWeb?
Czytałam trochę na jego temat i kusi mnie ten opis.... Jeśli to jest to, napisz proszę, jak oceniasz jego właściwości i jak się u Ciebie sprawuje? Czy Twoim zdaniem warto w niego inwestować?
Sorry, że tyle pytań, ale ciekawa jestem bardzo opinii kogoś, komu na tym rosną storczyki...
Czytałam trochę na jego temat i kusi mnie ten opis.... Jeśli to jest to, napisz proszę, jak oceniasz jego właściwości i jak się u Ciebie sprawuje? Czy Twoim zdaniem warto w niego inwestować?
Sorry, że tyle pytań, ale ciekawa jestem bardzo opinii kogoś, komu na tym rosną storczyki...

Panmorphia rabei - bardzo ciekawa roślina ! Niesamowite, jak podobna jest kolorystyka liści i kwiatu. I ta kontrastująca warżka wygląda
w środku jak drogocenny maleńki klejnot
Przemku, napisz proszę, czy nawozisz swoje masdevallie, a jeśli tak, to w jakiej dawce i jak często? Jestem też ciekawa jaką wodą je podlewasz ?
w środku jak drogocenny maleńki klejnot

Przemku, napisz proszę, czy nawozisz swoje masdevallie, a jeśli tak, to w jakiej dawce i jak często? Jestem też ciekawa jaką wodą je podlewasz ?
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- Phragboy
Madziu tak to epiweb, trochę za krótko go posiadam, żeby się wypowiadać, ale mi jakoś nie spasował. Bardzo szybko przesycha, nie chłonie wody a więc i nawozów, trzeba do każdego podlewania,zraszania dać słabą dawkę nawozów. Jako podłoże dopiero będę testował (pociąłem w kostkę jeden płat, przy czym stępiłem dwie pary nożyczek - jest bardzo twardy), ale z tego co widze rośliny będą bardzo niestabilne, bo jest lekki. Jak będę go miał dłużej to napiszę jeszcze o nim. U mnie tylko Masdevallia norops dogorywa, była ładna dopóki słońce nie podniosło temp. w terrarium do 27°C,co spaliło jej większość starszych liści oraz wszystkie młode, teraz każdy nowy przyrost zagniwa. W końcu wylądowała w cieniu na dworze. Co ciekawe taki wzrost temperatury nie zaszkodził żadnej Draculi i Masdevalli
Asiu Na razie dwa razy nawoziłem dolistnie Blossom-booster, pół łyżeczki na 5l. Woda RO, a teraz deszczówka + RO.
Asiu Na razie dwa razy nawoziłem dolistnie Blossom-booster, pół łyżeczki na 5l. Woda RO, a teraz deszczówka + RO.
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Przemku mi także spodobał się ten materiał nie tylko na podkładki, ale jako część wystroju w orchidarium. Ponoć ma zastępować Xaxim, więc co do twardości to raczej by się zgadzało. Problem w tym, że to plastik, więc trzeba by było czymś najpierw to zazielenić. Najlepiej obsadzić np. mchem, bo takie zdjęcia właśnie widziałam i wtedy wilgotność będzie inna. Tutaj jest minus tego materiału, ale... skoro plastik, więc odpada problem z grzybami, pleśnią itp. Bardzo jestem ciekawa, jak będzie się toto zachowywać, więc skrobnij co nieco z czasem na ten temat
.

Miałam w ub.roku oplątwy na epiweb;również przeszkadzało mi "nie trzymanie" wilgoci i...ogólnie ta sztuczność.
Odpychało mnie tak jak ślimaki /podobno się tego nie złapią szorstkość nie jest przyjemna ,fakt/
Przeniosłam till. na podkładki robinii oraz na korek prasowany.
Akurat do storczyków nie stosowałam, nie mam na podkładkach.
Ale polecam mat. jeżeli nie dotarliście do informacji:
http://www.epiweb.sobie/support.htm
-tu opisane są walory materiału i pokaz sposobu mocowania roślin.
Jest po angielsku,ale sądzę ,ze translatorem będzie bez problemu zrozumiałe.
To strona producenta/UK/;szeroki jest już obecnie asortyment łącznie z doniczkami i pojemnikami fasonowymi :P ,
są arkusze o różnych modułach itp...oprzyrządowanie dla terrarium i innych gablot ,wsad granulowany dla podłoża.
Tanie to nie jest .Tyle ,że ...niezniszczalne i do pełnej regeneracji nadaje się po okresie eksploatacji.!
W sprawie nawozów też jest wyraźne wskazanie- pożądane zwiększenie o 20% dawki.
Akcesoria z tego materiału spotkałam na targach drezdeńskich.
I dobrze,ze zaistnieje coś co zastąpi dotychczasowe materiały , głównie xaxim.
Choć z uwagi na cenę oraz małą dostępność tego materiału u nas w kraju i tak chroniliśmy tree fern Dicksonia wystarczająco, powiem.
.
Czy się uda zastąpić lub wyprzeć inne dotychczasowe materiały ? nie wiadomo.
To często... siła przyzwyczajenia zdecyduje.
Może będzie tak jak z Oasis-pianką/gąbką zieloną do kwiatów - ? Wsadzają producenci do doniczek, a my wyrzucamy :P
Inny rodzaj Oasisu /sztywny jasny i nie chłonny dla wody/ jest podobny do epiweb.Czasami wspomagam się nim,choć się kruszy zanadto.Inne ma przeznaczenie, więc cóż..mogę wymagać od materiału.
Pożyjemy - zobaczymy.
Każda Twoja Przemku informacja będzie cenną.Pionierską prawie :P wypraktykowaną ,co ważne.
pozdrawiam JOVANKA
Odpychało mnie tak jak ślimaki /podobno się tego nie złapią szorstkość nie jest przyjemna ,fakt/
Przeniosłam till. na podkładki robinii oraz na korek prasowany.
Akurat do storczyków nie stosowałam, nie mam na podkładkach.
Ale polecam mat. jeżeli nie dotarliście do informacji:
http://www.epiweb.sobie/support.htm
-tu opisane są walory materiału i pokaz sposobu mocowania roślin.
Jest po angielsku,ale sądzę ,ze translatorem będzie bez problemu zrozumiałe.
To strona producenta/UK/;szeroki jest już obecnie asortyment łącznie z doniczkami i pojemnikami fasonowymi :P ,
są arkusze o różnych modułach itp...oprzyrządowanie dla terrarium i innych gablot ,wsad granulowany dla podłoża.
Tanie to nie jest .Tyle ,że ...niezniszczalne i do pełnej regeneracji nadaje się po okresie eksploatacji.!
W sprawie nawozów też jest wyraźne wskazanie- pożądane zwiększenie o 20% dawki.
Akcesoria z tego materiału spotkałam na targach drezdeńskich.
I dobrze,ze zaistnieje coś co zastąpi dotychczasowe materiały , głównie xaxim.
Choć z uwagi na cenę oraz małą dostępność tego materiału u nas w kraju i tak chroniliśmy tree fern Dicksonia wystarczająco, powiem.

Czy się uda zastąpić lub wyprzeć inne dotychczasowe materiały ? nie wiadomo.
To często... siła przyzwyczajenia zdecyduje.
Może będzie tak jak z Oasis-pianką/gąbką zieloną do kwiatów - ? Wsadzają producenci do doniczek, a my wyrzucamy :P
Inny rodzaj Oasisu /sztywny jasny i nie chłonny dla wody/ jest podobny do epiweb.Czasami wspomagam się nim,choć się kruszy zanadto.Inne ma przeznaczenie, więc cóż..mogę wymagać od materiału.
Pożyjemy - zobaczymy.
Każda Twoja Przemku informacja będzie cenną.Pionierską prawie :P wypraktykowaną ,co ważne.
pozdrawiam JOVANKA
Ewelino, wczoraj mnie aż 'swędziały łapki', żeby te zdjęcia właśnie tak porównawczo zestawić.
Jednak się powstrzymałam, nie chcąc się u Was szarogęsić. A dzisiaj Ty to zrobiłaś
Kwiatuszki wyglądają jak ONA i ON, ale tak nie możemy mówić, bo obie to przecież płeć piękna
Jednak się powstrzymałam, nie chcąc się u Was szarogęsić. A dzisiaj Ty to zrobiłaś

Kwiatuszki wyglądają jak ONA i ON, ale tak nie możemy mówić, bo obie to przecież płeć piękna

Pozdrawiam, Joanna
Joasiu
za humor dnia....
No ...o jeszcze tego to nie słyszałam ,ze storczyki maja płeć
.
Czyżby jakieś mistyfikacje roślin nas dopadły?
Bo... nie ma to nic współnego ze znami pojęciami dla kwiatów :męskie i żeńskie. Bo coś takiego w przyrodzie występuje.
pozdrawiam-JOVANKA

No ...o jeszcze tego to nie słyszałam ,ze storczyki maja płeć

Czyżby jakieś mistyfikacje roślin nas dopadły?
Bo... nie ma to nic współnego ze znami pojęciami dla kwiatów :męskie i żeńskie. Bo coś takiego w przyrodzie występuje.
pozdrawiam-JOVANKA