A skąd Ty o tej porze roku masz lilie?Lilie się sadzi na wiosnę, albo jesienią, a na razie mamy lato.Lorrie pisze:Mam jedno pytanko. Dziś chcę sadzić Lilie. Napiszecie mi jak Wy to robicie? Bo pamiętajcie, że ja początkująca ogrodniczka ... Lekko kwaśna ziemia? Doniczki? Jaka głębokość sadzenia? Na zimę jakoś osłaniać przed mrozem...?
Ogród Igi - cz.5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
iga23 pisze:A skąd Ty o tej porze roku masz lilie?Lilie się sadzi na wiosnę, albo jesienią, a na razie mamy lato.Lorrie pisze:Mam jedno pytanko. Dziś chcę sadzić Lilie. Napiszecie mi jak Wy to robicie? Bo pamiętajcie, że ja początkująca ogrodniczka ... Lekko kwaśna ziemia? Doniczki? Jaka głębokość sadzenia? Na zimę jakoś osłaniać przed mrozem...?
Dostałam piękne kłącza - nie dużo, ale zawsze. To nieprawda, że od sierpnia można je sadzić?
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przechowaj je w torfie do września, bo teraz jest za wcześnie, potrafią wzejść do zimy i nie będą kwitnąć w przyszłym roku.
Sadzimy na 3 krotną głębokość, czyli na jakieś 12 -15 cm.Możesz polepszyć ziemię, ale ja daję nawóz 6 miesięczny na wiosnę.Najważniejsze by ziemia była przepuszczalna.Im żyźniejsza tym większe kwity będą.
Sadzimy na 3 krotną głębokość, czyli na jakieś 12 -15 cm.Możesz polepszyć ziemię, ale ja daję nawóz 6 miesięczny na wiosnę.Najważniejsze by ziemia była przepuszczalna.Im żyźniejsza tym większe kwity będą.