Moje tak samo. Trochę je w tym roku zaniedałam. Rok temu o tej porze miałam ponad metrowe tunbergie pnace się po zrobionym przeze mnie stelażu... Nie wiem, czy juz kwitły, ale tworzyły prawdziwy busz. A teraz? Jeden może ma 15 cm wysokości...
Bez najmniejszego problemu - posadzona w maju, w ciepłym miejscu ładna sadzonka tunbergi potrafi szczelnie zarosnac kratkę 180cm wysoką i 80cm szeroką. Niektóre pędy tunbergii pod koniec sezonu moga dochodzić do 4-5m długości
Kiedyś już o tym pisałem w tym wątku:
lesioc pisze:A to jest inna moja tunbergia.. posadzona na słońcu i w dużej donicy - jedna sztuka. To odmiana o nieco wiekszych kwiatach zakupiona jako sadzonka w maju. Do września obrosła całą kratkę o wysokości 1.5m. Niektóre pędy wyszły z donicy, przeszły górą nad kratką... zeszły do ziemi z drugiej strony i zaczęły wspinac się na stojący za nim grill ;).
Zapraszam: spis treściogród "Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
nooo, pięknie na takiej kratce wygląda. Posadziłam dwie, około tygodnia stoją w skrzyni na balkonie i póki co nie rosną, chyba się jeszcze aklimatyzują ... ? mam je pierwszy raz w tym roku i mam nadzieję że będą równie piekne. Nawozu dostaną to może pokażą co potrafią
pozdrawiam
Zapraszam: spis treściogród "Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Moje tegoroczne - zółta i pomarańczowa.... niestety nadal nie mam niebieskiej do kompletu
Kwiaty pierwsza klasa. Z nasion zapewne? Może w tym roku zgłębię temat zimowania tunbergii, takie na pewno szybciej zakwitają. No i nie ma problemu z upartymi "skorupkami" na liścieniach, które aż prowokują, żeby podejść i nieumyślnie zgładzić ten wątły okaz.
Twoja 3 tygodniowa tunbergia wygląda jak moja obecna, którą posiałam w marcu. Większość jest taka mała lub odrobinę większa. Tylko jeden jest długi na jakieś 70cm ale też z małymi listkami i więcej już nie rośnie. Co może być tego przyczyną? Ogólnie roślinka wygląda zdrowo tylko jest po prostu malutka (w drugiej połowie maja przesadziłam ją do donicy na balkonie ale niewiele pomogło).