Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziś trochę cięższej pracy fizycznej - przywiozłem parę taczek ziemi i kupę piasku. Nareszcie chcę skończyć taras widokowy, na którego ciągle nie mam czasu, bo rośliny ważniejsze :) Ale praca przy nim powolutku się posuwa i te obskurne butelki nie będą już straszyć. Dziś wyrównałem cały teren tarasu, nakryłem folią, zasypałem piaskiem o obłożyłem kamieniami. Najcięższa praca już za mną. Ale dla relaksu trochę też pieliłem.
A oto kilka maluszków - płomyki i barwinek, które wkrótce znajdą się na obwodzie tarasu i obrosną go po zewnętrznej stronie:
barwinek nie byłe jaki - pełny :!: od Chatte; cieszę się, że tak szybko zakwitł :)
Obrazek
płomyki szydlaste, na razie malutkie (aż mi tęskno do tych wielkich poduch w starym ogrodzie :cry: )
Obrazek
Obrazek
i płomyk kanadyjski od Ani Cz. Choć młody pięknie zakwitł i teraz najbardziej przyciąga wzrok w ogrodzie
Obrazek
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

ten barwinek niesamowity! jeszcze takiego nie widziałem! genialny!!! :)
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Jacku ,ale u mnie nikt nie rozbiera torów :(
Przetaczniki :?: dzięki Tobie poznaję nowe rośliny :oops: naprawdę nic o nim nie wiedziałam.A jak tam po deszczyku :?: Pewno wszystko ruszyło :?: Jezeli tęsknisz ,za widokiem tulipanów zapraszam do siebie .Moje dzisiaj mnie zaskoczyły i zakwitły nowymi kolorami .Następne pączki czekają ... :D Pozdrawiam.Żółta malina rośnie jak szalona :wink: Nazbieram dla Ciebie owoców do mrożenia ,będą na drinki. :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNESS pisze:Jacku bardzo ładne są te Przetaczniki, powiem szczerze, że nawet nie wiedziałam, że to takie urokliwe roślinki :D
Witaj Agness :!: Jeszcze parę lat temu nie znałem w ogóle przetaczników, a jak dostałem pierwszego, to długo nie wiedziałem, co to jest. A to był piękny przetacznik kłosowy w kolorze różowym. I tak się zaczęło :) Potem kupiłem nasiona przetacznika kłosowego, który się okazał przetacznikiem szerokolistnym :) . Zachwycał przez pierwszy rok, a teraz zachwyca i sprawia kłopot, bo rozsiewa się jak najęty. Agness, gdybyś go chciała, to na pewno znajdę siewki dla Ciebie w starym ogrodzie (goryczkowatego zresztą też). Cd. przetaczników latem :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się, że wzbudziłem zainteresowanie roślinkami :)

Janku, barwinek dla mnie też rewelacja :!: A od kogo? - już pisałem i dziękuję Izie jeszcze raz :!:

Ido, będziesz dla mnie zbierała maliny :?: :shock: Kiedyś mi już oferowałaś krzaczki i podziękowałem. Ale nie wiedziałem, że masz żółtą. To może kiedyś poproszę Cię o sadzonkę, bo żółtej nigdy nie miałem. Przetaczniki super sprawa :!: Po deszczu widać żywą zieleń ale było go za mało i nadal jest sucho. Dziś podlałem tylko rośliny nowoposadzone. A przesadziłem dwa ładne kwiatki - chabra wielkogłówkowego i hortensję. Bidule dogorywały w chaszczach i żal mi się ich zrobiło.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Jacku -ja nazbieram owoców,a Ty zrobisz drinki :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha! Ha! Ha! A imprezę zrobimy w połowie drogi, np. u Geni ;:1
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Jacku :) Chętnie się wymienię na narcyzy wymienione przez Ciebie, bo takich nie mam- dziękuję :)
Bardzo ciekawie wyglądają przetaczniki.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Hoho ho impreza jakaś się szykuje z drinkami :D
Jacek jak zwykle podziwiam różnorodność Twoich roślinek... przetaczniki poznaje pierwszy raz u Ciebie :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was ciepło! Piachu było mało i dziś znów wyprawa. I pewnie jeszcze raz będę musiał pojechać, ale tarasik wstępnie skończony. Jeszcze tylko posadzić rośliny ale to już jak będzie wilgotno, bo teraz z powrotem sucho. Nasiona jednorocznych sieję do doniczek, bo łatwiej utrzymać wilgoć. Posiałem kolejne aksamitki. I skosiłem trawnik więc dzień w sumie udany, bo prawie cały w ogrodzie :)

Moniko68, to jak tylko będzie można wykopać narcyzy, umówimy się. Dziękuję za miłe słowa :)

Alu, przetaczniki fajne są - polecam. Zresztą jak, przyjedziesz po rudbekię, to dam Ci z moich :)
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Właśnie Jacku, a jak Ty w poniedziałki czy piątki bywasz w domu ? ;)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Jacku!
Bardzo urokliwe twoje przetaczniki!
Mam u siebie 2 rodzaje, trzeci o srebrzystych liściach mi padł.
Nawet nie wiedziałam, że istnieją takie odmiany jak u Ciebie!
Lubię takie trochę leśno - łąkowe rośliny.
Pozdrawiam.
:D :P
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak dobrze Jacku, ze pokazałeś przetacznika goryczkowatego! Od kilku dni usiłowałam sobie przypomnieć, jak on sie nazywa, a wstyd mi było pytac, bo w ubiegłym roku już mi powiedziano jak sie nazywa, ale oczywiscie nie zapisałam.
Najpiękniejszy jedbak jest armeński :D
Zakwitł Ci barwinek pełny? No patrz, jaka wdzięczna roslinka ! A ja go mam od Wisienki :D
Wędrują te nasze roslinki po całej Polsce :D
A ja bym chciała Jacku zobaczyć w końcu, jak ten Twój nowy ogród wygląda w całości, albo choć w większych kawałkach ;) :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, do spotkania w takim razie :) Miłego dnia Ci życzę :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie! Dziś niedziela, czyli mam czas na porobienie zdęć. W ciągu tygodnia nie mam na to czasu. No i mogę spokojnie pospacerować po ogrodzie bez pracy :)

Alu, odpowiedziałem Ci na pw.

Pelagio, dobrze to określiłaś - przetaczniki są trochę leśno-łąkowe w swoim charakterze, choć jest wiele odmian, które tylko w ogrodach można zobaczyć. Przetacznik, o którym wspomniałaś, to zapewne siwy. Ma piękne liście. Też go mam od Krysi i czeka na przewiezienie.

Witaj Iza-Chatte :!: Przetacznikiem goryczkowym na pewno jest ten białobłękitny (prawie biały) ale wciąż nie potrafię zidentyfikować tego niebieskiego. Do pierwszego podobny ale pachnie i jest niższy. Lada dzień zakwitnie Twój przetacznik ząbkowany :)
Izo, wybacz, ale całego ogrodu nie mogę na razie pokazać. Nie jestem w stanie zrobić takiego zdjęcia, by nie pokazać pewnych części, które są jeszcze nieuporządkowane. Jestem estetą i pokazywanie rzeczy brzydkich jest wbrew mojej naturze :) Ale powolutku robi się ładniej i będę móg pokazywać większy obszar.

Dziękuję Monika, Tobie również miłego dnia :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”