Ogródek bogumily i marzeny 63

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek bogumily i marzeny 63

Post »

Kasiu nasionka pinii dostała Marzena, wymieniła się nasionami z dziewczyną w Włoch , dostała również kilka innych egzotycznych nasion ale jak na razie wzeszły tylko pinie , kasztan jadalny , granat i liść laurowy .
Kasiu wysłałam wiadomośc na pw .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Bogusiu śliczne te siewki pinii :D
U mnie na razie rośnie klematis i pelargonie.
Inne nasionka jeszcze nie wzeszły. Ja najchętniej zaglądam do ogrodniczego w Alejach.
Tylko, że tam zaczynają trochę później, Jawor jakoś mi nie po drodze.
Odwiedziłam działkę wczoraj i kotki. Śnieg do kolan :D Oczyściłam bukszpany, bo śnieg je przydusił.
Odgarnęłam śniegu aż do ziemi i nie jest bardzo zmarznięta. Roślinki obtulone śniegiem.
Myślę, że nie jest źle - jeśli ziemia nie jest bardzo zmarznięta to będzie wchłaniać roztapiający śnieg.
Najbardziej obawiam się o posadzone we wrześniu trawy pampasowe :wink: ale są zabezpieczone od wilgoci i wsadzone na podwyzszeniu.
No i oczywiście co zauważyłam, ludzie już tęsknią do wiosny.
Wczoraj tyle ludzi było na działkach ;:65 :roll:
Pozdrawiam.
bogumila
1000p
1000p

Post »

Dziś byłyśmy w Auchan jest dużo nasion i innych egzotycznych roślin , oto nasze zakupy : biała kobea pnąca , kurkuma i arisarum proboscideum . Już wszystko wsiane i wsadzone na razie do doniczek .

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba jutro też się tam wybiorę :;230
Biała kobea śliczna, a czym się różnią kurkumy?
Kolorem kwiatów?
Pozdrawiam.
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39

Post »

Marylko
kurkumy mają inny kolor kwiatów,ale też mają inne bulwki.Nie wiem ,czy tak powinno być ,czy może zamiast młodej bulwki wsadzili do jednego woreczka jakąś starą :? Zobaczymy jak urosną i zakwitną. :roll: ( o ile zakwitną ;:224 )
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

Dziewczyny w Auchanie są róże. Z Florpaka. PO 6.50. Pozdrawiam. Kasia
bogumila
1000p
1000p

Post »

Tak są , właśnie wczoraj wieczorem byłyśmy , jest też dużo innych roślin , widziałam : azalie , prymulki , rhododendrony .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Bogusiu :wit
Nic nie siejesz, nie pokazujesz? Jak z wodą u Ciebie na działce, nie zalało?
Ja nie lubię kupować w Auchan ani w OBI, najlepiej w ogrodniczym w Alejach.
Może dlatego, że mam najbliżej, ale też towar jest porządny :D
Myślę, że już niedługo ruszymy w pole
Dosyć oglądania cudzych ogródków, trzeba będzie brać się za swój. :;230
Pozdrawiam.
bogumila
1000p
1000p

Post »

Marylko jak na razie na działce jeszcze jest sucho , na jeziorze jest gruby lód tak więc jak będzie stopniowo topniał to nie będzie tragicznie , co roku na wiosnę był podwyższony poziom wody więc myślę , że w tym roku też nie będzie źle.
U mnie wschodzi kobea posiałam białą i taką samą jak rosła w zeszłym roku . Wsadziłam też gloriozę . Ładnie ukorzenily się skrętniki które na wiosnę powieszę na balkon . Jak stopniał śnieg to pokazały się krokusy i tulipany ale jak znów jest tak zimno to nie wiem kiedy zakwitną :twisted: .
W środę porobię trochę zdjęc i wstawię .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Witaj, trafiłam tu dzięki kwiatom doniczkowym i nie żałuję, piekny ogród. Spaceruję sobie po nim, widzę,że masz paprocie,ale nie widziałam żadnego zwierzaka, bo nurtuje mnie czy masz kleszcze w nich. Dostałam od znajomych,wsadziłam do ziemi byle gdzie jesienią, a teraz bedę szukała odpowiedniego miejsca, o ile nie bedzie tych kleszczy.Widziałam też klematis tangucki, ja wysiałam do korytka 2 marca, mozesz napisać mi cos więcej o nim, bo o ile dobrze zrozumiałam to też masz z siewu. Masz może zdjęcie jego w całości, czy jest bardzo ekspansywny?
bogumila
1000p
1000p

Post »

malgocha1960 pisze:Witaj, trafiłam tu dzięki kwiatom doniczkowym i nie żałuję, piekny ogród. Spaceruję sobie po nim, widzę,że masz paprocie,ale nie widziałam żadnego zwierzaka, bo nurtuje mnie czy masz kleszcze w nich. Dostałam od znajomych,wsadziłam do ziemi byle gdzie jesienią, a teraz bedę szukała odpowiedniego miejsca, o ile nie bedzie tych kleszczy.Widziałam też klematis tangucki, ja wysiałam do korytka 2 marca, mozesz napisać mi coś więcej o nim, bo o ile dobrze zrozumiałam to też masz z siewu. Masz może zdjęcie jego w całości, czy jest bardzo ekspansywny?

Witaj :wit
Paprocie już zlikwidowałam bo rozrastały się w zastraszającym tempie , przyznam , że nie wiem czy były kleszcze , mam psa ale zabezpieczam go od kleszczy , więc nie wiem czy w paprociach są . Klematisa mam z własnego siewu pamiętam , że dosyc szybko wschodzi i rozrasta się też mocno ale ja po przekwitnięciu przycinam na jesieni i na wiosnę znów wypuszcza długie pędy i jest obsypany kwiatami a póżniej ma piękne puchate kule . Jak znajdę zdjęcie kwitnącego w całej okazałości to wstawię .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
bogumila
1000p
1000p

Post »

Małgosiu niestety nie znalazłam zdjęc klematisa tanguckiego kwitnącego w całej okazałości.

A to już przygotowania do sezonu wiosna -lato .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Bogusiu. Przygotowania do nowego sezonu idą u ciebie na całego. Zazdroszczę ci przede wszystkim pomieszczenia. W takim można poczuć się już, jak w ogrodzie. Miejmy nadzieję że już niedługo pogoda na to pozwoli i wyjdziemy do tych naszych ogródków. Ja z braku odpowiedniego pomieszczenia zakupione liliowce trzymam w ....lodówce. :;230
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

Witaj. No sadzonek masz dużo. I super. U mnie na parapecie też wszystko zastawione.
Ale przyszłam z wizytą, bo w sklepie przy Kościuszki są już byliny, w tym storczyki ogrodowe, cyklameny i tanie liliowce - po 5 zł. Ja już niestety byłam na zakupach . I znowu kwiatki w doniczki. Kupiłam lilie, cyklamena i pachnącego liliowca.
Byle wytrzymać do wiosny. Miłego dnia życzę. Kasia
bogumila
1000p
1000p

Post »

Zeniu pomieszczenia do przechowywania roślin są dwa - jedno chłodne temp. w zimie ok.5-10st C a w drugim ok .15 st. C, ale widzę , że lepiej rośliny zimują w tym chłodniejszym pomnieszczeniu .

Agatra dziękuję za informacje , chyba się tam wybiorę , chociaż już nie mam gdzie sadzic , ale kuszą mnie storczyki ogrodowe dla nich miejsce się zawsze znajdzie :;230 czy może pamiętasz jakie to storczyki :?: .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”