Ogródek bogumily i marzeny 63
-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek bogumily i marzeny 63
Kasiu nasionka pinii dostała Marzena, wymieniła się nasionami z dziewczyną w Włoch , dostała również kilka innych egzotycznych nasion ale jak na razie wzeszły tylko pinie , kasztan jadalny , granat i liść laurowy .
Kasiu wysłałam wiadomośc na pw .
Kasiu wysłałam wiadomośc na pw .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- maryla-56_56
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Bogusiu śliczne te siewki pinii
U mnie na razie rośnie klematis i pelargonie.
Inne nasionka jeszcze nie wzeszły. Ja najchętniej zaglądam do ogrodniczego w Alejach.
Tylko, że tam zaczynają trochę później, Jawor jakoś mi nie po drodze.
Odwiedziłam działkę wczoraj i kotki. Śnieg do kolan
Oczyściłam bukszpany, bo śnieg je przydusił.
Odgarnęłam śniegu aż do ziemi i nie jest bardzo zmarznięta. Roślinki obtulone śniegiem.
Myślę, że nie jest źle - jeśli ziemia nie jest bardzo zmarznięta to będzie wchłaniać roztapiający śnieg.
Najbardziej obawiam się o posadzone we wrześniu trawy pampasowe
ale są zabezpieczone od wilgoci i wsadzone na podwyzszeniu.
No i oczywiście co zauważyłam, ludzie już tęsknią do wiosny.
Wczoraj tyle ludzi było na działkach
Pozdrawiam.

U mnie na razie rośnie klematis i pelargonie.
Inne nasionka jeszcze nie wzeszły. Ja najchętniej zaglądam do ogrodniczego w Alejach.
Tylko, że tam zaczynają trochę później, Jawor jakoś mi nie po drodze.
Odwiedziłam działkę wczoraj i kotki. Śnieg do kolan

Odgarnęłam śniegu aż do ziemi i nie jest bardzo zmarznięta. Roślinki obtulone śniegiem.
Myślę, że nie jest źle - jeśli ziemia nie jest bardzo zmarznięta to będzie wchłaniać roztapiający śnieg.
Najbardziej obawiam się o posadzone we wrześniu trawy pampasowe

No i oczywiście co zauważyłam, ludzie już tęsknią do wiosny.
Wczoraj tyle ludzi było na działkach

Pozdrawiam.
-
- 1000p
Dziś byłyśmy w Auchan jest dużo nasion i innych egzotycznych roślin , oto nasze zakupy : biała kobea pnąca , kurkuma i arisarum proboscideum . Już wszystko wsiane i wsadzone na razie do doniczek .

Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- maryla-56_56
Chyba jutro też się tam wybiorę
Biała kobea śliczna, a czym się różnią kurkumy?
Kolorem kwiatów?
Pozdrawiam.

Biała kobea śliczna, a czym się różnią kurkumy?
Kolorem kwiatów?
Pozdrawiam.
-
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
Marylko
kurkumy mają inny kolor kwiatów,ale też mają inne bulwki.Nie wiem ,czy tak powinno być ,czy może zamiast młodej bulwki wsadzili do jednego woreczka jakąś starą
Zobaczymy jak urosną i zakwitną.
( o ile zakwitną
)
kurkumy mają inny kolor kwiatów,ale też mają inne bulwki.Nie wiem ,czy tak powinno być ,czy może zamiast młodej bulwki wsadzili do jednego woreczka jakąś starą

pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- Agatra
- 500p
- Od: 23 lis 2009, o 17:03
Dziewczyny w Auchanie są róże. Z Florpaka. PO 6.50. Pozdrawiam. Kasia
-
- 1000p
Tak są , właśnie wczoraj wieczorem byłyśmy , jest też dużo innych roślin , widziałam : azalie , prymulki , rhododendrony .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- maryla-56_56
Witaj Bogusiu
Nic nie siejesz, nie pokazujesz? Jak z wodą u Ciebie na działce, nie zalało?
Ja nie lubię kupować w Auchan ani w OBI, najlepiej w ogrodniczym w Alejach.
Może dlatego, że mam najbliżej, ale też towar jest porządny
Myślę, że już niedługo ruszymy w pole
Dosyć oglądania cudzych ogródków, trzeba będzie brać się za swój.
Pozdrawiam.

Nic nie siejesz, nie pokazujesz? Jak z wodą u Ciebie na działce, nie zalało?
Ja nie lubię kupować w Auchan ani w OBI, najlepiej w ogrodniczym w Alejach.
Może dlatego, że mam najbliżej, ale też towar jest porządny

Myślę, że już niedługo ruszymy w pole
Dosyć oglądania cudzych ogródków, trzeba będzie brać się za swój.

Pozdrawiam.
-
- 1000p
Marylko jak na razie na działce jeszcze jest sucho , na jeziorze jest gruby lód tak więc jak będzie stopniowo topniał to nie będzie tragicznie , co roku na wiosnę był podwyższony poziom wody więc myślę , że w tym roku też nie będzie źle.
U mnie wschodzi kobea posiałam białą i taką samą jak rosła w zeszłym roku . Wsadziłam też gloriozę . Ładnie ukorzenily się skrętniki które na wiosnę powieszę na balkon . Jak stopniał śnieg to pokazały się krokusy i tulipany ale jak znów jest tak zimno to nie wiem kiedy zakwitną
.
W środę porobię trochę zdjęc i wstawię .
U mnie wschodzi kobea posiałam białą i taką samą jak rosła w zeszłym roku . Wsadziłam też gloriozę . Ładnie ukorzenily się skrętniki które na wiosnę powieszę na balkon . Jak stopniał śnieg to pokazały się krokusy i tulipany ale jak znów jest tak zimno to nie wiem kiedy zakwitną

W środę porobię trochę zdjęc i wstawię .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Witaj, trafiłam tu dzięki kwiatom doniczkowym i nie żałuję, piekny ogród. Spaceruję sobie po nim, widzę,że masz paprocie,ale nie widziałam żadnego zwierzaka, bo nurtuje mnie czy masz kleszcze w nich. Dostałam od znajomych,wsadziłam do ziemi byle gdzie jesienią, a teraz bedę szukała odpowiedniego miejsca, o ile nie bedzie tych kleszczy.Widziałam też klematis tangucki, ja wysiałam do korytka 2 marca, mozesz napisać mi cos więcej o nim, bo o ile dobrze zrozumiałam to też masz z siewu. Masz może zdjęcie jego w całości, czy jest bardzo ekspansywny?
-
- 1000p
malgocha1960 pisze:Witaj, trafiłam tu dzięki kwiatom doniczkowym i nie żałuję, piekny ogród. Spaceruję sobie po nim, widzę,że masz paprocie,ale nie widziałam żadnego zwierzaka, bo nurtuje mnie czy masz kleszcze w nich. Dostałam od znajomych,wsadziłam do ziemi byle gdzie jesienią, a teraz bedę szukała odpowiedniego miejsca, o ile nie bedzie tych kleszczy.Widziałam też klematis tangucki, ja wysiałam do korytka 2 marca, mozesz napisać mi coś więcej o nim, bo o ile dobrze zrozumiałam to też masz z siewu. Masz może zdjęcie jego w całości, czy jest bardzo ekspansywny?
Witaj

Paprocie już zlikwidowałam bo rozrastały się w zastraszającym tempie , przyznam , że nie wiem czy były kleszcze , mam psa ale zabezpieczam go od kleszczy , więc nie wiem czy w paprociach są . Klematisa mam z własnego siewu pamiętam , że dosyc szybko wschodzi i rozrasta się też mocno ale ja po przekwitnięciu przycinam na jesieni i na wiosnę znów wypuszcza długie pędy i jest obsypany kwiatami a póżniej ma piękne puchate kule . Jak znajdę zdjęcie kwitnącego w całej okazałości to wstawię .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
-
- 1000p
Małgosiu niestety nie znalazłam zdjęc klematisa tanguckiego kwitnącego w całej okazałości.
A to już przygotowania do sezonu wiosna -lato .

A to już przygotowania do sezonu wiosna -lato .

Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Bogusiu. Przygotowania do nowego sezonu idą u ciebie na całego. Zazdroszczę ci przede wszystkim pomieszczenia. W takim można poczuć się już, jak w ogrodzie. Miejmy nadzieję że już niedługo pogoda na to pozwoli i wyjdziemy do tych naszych ogródków. Ja z braku odpowiedniego pomieszczenia zakupione liliowce trzymam w ....lodówce. 

- Agatra
- 500p
- Od: 23 lis 2009, o 17:03
Witaj. No sadzonek masz dużo. I super. U mnie na parapecie też wszystko zastawione.
Ale przyszłam z wizytą, bo w sklepie przy Kościuszki są już byliny, w tym storczyki ogrodowe, cyklameny i tanie liliowce - po 5 zł. Ja już niestety byłam na zakupach . I znowu kwiatki w doniczki. Kupiłam lilie, cyklamena i pachnącego liliowca.
Byle wytrzymać do wiosny. Miłego dnia życzę. Kasia
Ale przyszłam z wizytą, bo w sklepie przy Kościuszki są już byliny, w tym storczyki ogrodowe, cyklameny i tanie liliowce - po 5 zł. Ja już niestety byłam na zakupach . I znowu kwiatki w doniczki. Kupiłam lilie, cyklamena i pachnącego liliowca.
Byle wytrzymać do wiosny. Miłego dnia życzę. Kasia
-
- 1000p
Zeniu pomieszczenia do przechowywania roślin są dwa - jedno chłodne temp. w zimie ok.5-10st C a w drugim ok .15 st. C, ale widzę , że lepiej rośliny zimują w tym chłodniejszym pomnieszczeniu .
Agatra dziękuję za informacje , chyba się tam wybiorę , chociaż już nie mam gdzie sadzic , ale kuszą mnie storczyki ogrodowe dla nich miejsce się zawsze znajdzie
czy może pamiętasz jakie to storczyki
.
Agatra dziękuję za informacje , chyba się tam wybiorę , chociaż już nie mam gdzie sadzic , ale kuszą mnie storczyki ogrodowe dla nich miejsce się zawsze znajdzie

Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki