Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Post »

Witaj Ewelinko, właśnie wróciłam z Włoch i tam właśnie teraz na każdym kroku kwitną glicynie tak jak u Ciebie na jednym ze zdjęć. Najczęściej rosną gdzieś przy drzwiach lub bramach wejściowych i oplatają całe fronty domów. Pięknie komponują się z kamiennymi fasadami...
Pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

;:63 ;:63 ;:63
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zakupy świetne :wink: Ja obsadziłam dwie skrzyneczki na razie, czekam az mąż zrobi mi haki na balkon...
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Ewelino, rzadko piszę ale śledzę Twoje poczynania i jak inni pieję z zachwytu. Twój ogród jest dla mnie skarbnicą wiedzy i pomysłów (jestem zgapiaczem???). Masz naprawdę dużą wrażliwość i prawdziwy dar dobierania roślin.
Mam prośbę o podpowiedź: wiem z wcześniejszych wątków o katastrofie, która przydarzyła się Twoim daglezjom i przepraszam, że poruszam pewnie przykry dla Ciebie temat ale jeśli możesz to powiedz w jakiej odległości od siebie były one posadzone. Mam zamiar zasłonić ścianę domu sąsiada a wybór padł właśnie na daglezje ponieważ szybko rosną i jednocześnie są takie "lekkie" w odbiorze.

Majowo pozdrawiam i życzę wszystkiego zdrowego i bujnego
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Wiedziałam... że piękny ;:2 Dzięki
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Ewelina pisze:Kilka zdjęć moich ostatnich zakupów:

Obrazek

Taki JAŚMIN w wiklinowym niby-koszu... Kupiłam , a teraz się głowię , gdzie go postawić ?

(..)
Pozwolisz Słońce?

To psianka jaśminowa ( Solanum jasminoides), krewna naszego ziemniaka.

Jaśmin ( Jasminum ) ma zółte kwiatki, a lekarski bialutkie i zapach, że jej !
Właśnie jaśminu :D

http://pl.wikipedia.org/wiki/Jaśmin

Znów będzie przepięknie u Ciebi4, Ewelinko.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Fantastyczne są te Twoje skalniaki! A rozchodnik piękny rzeczywiscie jest piękny :D Widziałam jednak mnóstwo pięknych roslin na tych skalniakach. Chyba pierwszy raz widziałam tak cudne kwiaty rojnika ( mój nie chce w ogóle kwitnąć - nie mam pojęcia dlaczego :shock: ).
no i glicynia jest zachwycająca! Ile lat już rosnie u Ciebie?
Na tych zdjęciach nie widać, ale kiedyś pokazywałaś ją w innym ujęciu i tam wydawało mi się, ze widziałam podpórkę. Czy ona wciąż jest przy glicynii?
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozchodnik piękny naprawdę piękny. Muszę zapamiętać nazwy, żeby wiedzieć co w przyszłości zakupić :D
Glicynia bardzo ładnie Ci rośnie, tylko pozazdrościć :D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Pięknie. Bardzo podobają się mi Twoje zakupy - szczególnie "jaśminowiec" (gdzie w Poznaniu kupujesz takie cudeńka). Glicynia piękna - choruję na nią już długo, wiedziałam, że jak będę miała kiedyś ogród to na pewno posadzę glicynię. Ogród mam, a glicynii nie ma jeszcze.... Trochę mnie przystopowały opowieści, że to pnącze może z łatwością zniszczyć dach, położyć płot i że jest bardzo ekspansywne. Czy to prawda?
Drugie pytanko - czy glicynia może rosnąć w przy wschodniej ścianie, która po południu jest w cieniu? (Tylko to miejsce u mnie wchodzi w rachubę i nie wiem czy jest sens sadzić tam tą roślinę).
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Ewelina pisze:Takiej glicynii, jak na zdjęciu wyżej doczekam się ...może ...za 30 lat ? Na razie cieszę się ,że moja biała ma kilka kwiatów ( po raz pierwszy odkąd ją posadziłam ) , a niebieska (czy raczej fioletowo-biała) wygląda tak :

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Białą pochwalę się , gdy w pełni rozwinie kwiaty :)
Ewelinko, wiem, że kiedyś już o tym pisałaś... czy to jest drzewko glicyniowe :?: Jak ją prowadziłaś, żeby uzyskać taki efekt :?:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 21:07

Post »

witam,spokojnie pospacerowałem po Twoim ogrodzie,jestem pod wielkim wrażeniem ,jest świetny,masz piękne roślinki,a glicynia powala,ja mam różową ,ale zawsze chorowałem na niebieską ,gdy by nie pomyłka w oznaczeniach taką bym parę lat temu kupił,ale jeszcze sobie sprawię taką ,tylko że mam w planach małe drzewko z nie zrobić,pozdrawiam
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Ewelino twoja glicynia jest piękna .Czy co roku ją przycinasz i jaki nawóz stosujesz.U mnie bez cięcia i jakich kolwiek zabiegów będzie miała tylko jednego kwiata :(
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Carla-pwd
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 07:25

Post »

jeśli byś o mnie pamiętała... przy nadwyżkach swoich roslinek to ja bedzo chętnie :):):):)
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Ależ u Ciebie Ewelinko ruch. :lol:
Zakupy jak robisz to widzę, że z rozmachem, nie to co ja - jedną dwie roślinki. Glicynia bardzo ładna choć tęsknisz za większą ,to i tak Ci wiele osób zazdrości tej co masz. :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Ewelino! Glicynia fantastyczna :!: Taką niebiesko-białą tylko w OB widziałem :shock: Moja zakwitła po raz pierwszy po siedmiu latach (niestety w starym ogrodzie).
Rojnik też bardzo oryginalny. Pieknie u Ciebie :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”