Sukulenty i kaudeksy Ewy
- eba
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sukulenty i kaudeksy Ewy
Mieczysławie, oglądam Twoje doświadczenia, podziwiam... i uczę się
.
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewa - faktycznie, aby odświeżać wątek, warto m.in. wracać do niektórych okazów - nie myślałam o tym, ale to rzeczywiście całkiem ciekawe zobaczyć co się z nimi dzieje np. po kilkunastu miesiącach - niby nie ma co przejmować się spadkiem tempa, ale zastanawiam się, czy jeśli się je zbytnio zwolni, to czy ktoś jeszcze będzie zaglądał
Czy masz już pewność co do oznaczeń wszystkich swoich haworcji i gasterii? Przeglądając Twój wątek, widzę, że miałaś wątpliwości, ale może z czasem się wyjaśniły? Zresztą jeśli zaglądasz do mojego wątku - większość takich jak Twoje haworcji się tam pojawiała i zwykle dzięki uprzejmości forumowiczów albo weryfikowałam oznaczenia, albo moje własne potwierdzały się. Jeśli miałabyś jednak jeszcze jakieś NN i chciałoby Ci się je jeszcze raz pokazać - jestem ciekawa, czy uda mi się pomóc albo może ktoś inny, jak je jeszcze raz zobaczy ...
Niejednokrotnie trudno jednak o pewność oznaczenia - trzeba się zdecydować na jakieś źródło - ja najbardziej ufam Jakubowi Jilemicky'emu http://haworthia-gasteria.blogspot.com/ ... ecies.html . Ten Czech ma renomowaną hodowlę, kantakty, zna naturalne stanowiska i powołuje się na klasyczną literaturę - oczywiście najlepiej samemu taką literaturę zdobyć, ale tak głęboko to ja jeszcze nie mam ochoty wnikać!
Czy masz już pewność co do oznaczeń wszystkich swoich haworcji i gasterii? Przeglądając Twój wątek, widzę, że miałaś wątpliwości, ale może z czasem się wyjaśniły? Zresztą jeśli zaglądasz do mojego wątku - większość takich jak Twoje haworcji się tam pojawiała i zwykle dzięki uprzejmości forumowiczów albo weryfikowałam oznaczenia, albo moje własne potwierdzały się. Jeśli miałabyś jednak jeszcze jakieś NN i chciałoby Ci się je jeszcze raz pokazać - jestem ciekawa, czy uda mi się pomóc albo może ktoś inny, jak je jeszcze raz zobaczy ...
Niejednokrotnie trudno jednak o pewność oznaczenia - trzeba się zdecydować na jakieś źródło - ja najbardziej ufam Jakubowi Jilemicky'emu http://haworthia-gasteria.blogspot.com/ ... ecies.html . Ten Czech ma renomowaną hodowlę, kantakty, zna naturalne stanowiska i powołuje się na klasyczną literaturę - oczywiście najlepiej samemu taką literaturę zdobyć, ale tak głęboko to ja jeszcze nie mam ochoty wnikać!
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Patrząc na wielkość liści mam wrażenie, że jest to roślina o ładnym dużym kaudexe. W jakim podłożu rośnie ten sukulent. Ciekawi mnie jakie ma wymagania odnośnie zimowania oraz jak obecnie wygląda. Zanudzam pytaniami, ale zapytam jeszcze jakiej wielkości są jego liście, bo na fotce prezentują się bardzo okazale w stosunku do całej rośliny. Mam nadzieję, że jest pięknym okazem, który zapewne też już rozpoczął tegoroczną wiosenną wegetację. Jak jest możliwość to poproszę o fotkę.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- eba

- Kontakt:
Petopentia rośnie u mnie w bardzo przepuszczalnym podłożu, podobnym jak ma adenium. W lecie traktuję ją podobnie jak adenium, podlewam obficie, ale dopiero po przeschnięciu podłoża. Stoi na południowym oknie, latem nawet na tarasie. Liście są spore, długości nawet ok. 8-9 cm. Od spodu pięknie przebarwiają się na fioletowo. Jesienią przenoszę go do nieco chłodniejszego pokoju i przestaję podlewać w ogóle. Liście żółkną i opadają i tak sobie stoi spokojnie do wiosny. Kiedy zaczyna puszczać pączki, zaczynam go podlewać. Na wiosnę zwykle przycinałam roślinę, ale szybko odbijała. W tym roku popełniłam duży błąd, przycięłam ją za mocno
. Mam nadzieję, że jednak dojdzie do siebie.
Zdjęcie wstawię wieczorem.
Beato, pewności co do oznaczeń gasterii i haworthii nie mam, ale aż tak bardzo mi na nich na razie nie zależy. Na razie wystarcza mi przeglądanie m.in. Twojego wątku, Twoja dociekliwość jest nadzwyczajna.
Zdjęcie wstawię wieczorem.
Beato, pewności co do oznaczeń gasterii i haworthii nie mam, ale aż tak bardzo mi na nich na razie nie zależy. Na razie wystarcza mi przeglądanie m.in. Twojego wątku, Twoja dociekliwość jest nadzwyczajna.
- Akwelan_2009

"eba" - dziękuję za odpowiedź, pytałem dlatego że spodziewam się przesyłki z tym sukulentem i chciałbym, żeby w jak najmniejszym stopniu przechodził "stres" związany z miejscem "zamieszkania" i po podróży w paczce.
Mieczysław
Mieczysław
- eba

- Kontakt:
Mieczysławie, ogólnie jest to bezproblemowa roślinka, nie będziesz miał trudności z jej pielęgnacją. Oczywiście poporoszę o relacje fotograficzne z postępów
.
- eba

- Kontakt:
Spóźnione zdjęcie petopentia natalensis:

Teraz z innej beczki, jakiś czas temu zakupiłam nasionka adenium u naszego forumowicza. Zaszalałam, bo kupiłam 50 nasion. W tamtym roku próbowałam wysiewu i poszło mi tragicznie. W tym roku miła odmiana, wzeszło ponad 30 szt.!

Jeden z nich to albinos, więc z niego pociechy nie będzie, ale z reszty, owszem
!
Teraz z innej beczki, jakiś czas temu zakupiłam nasionka adenium u naszego forumowicza. Zaszalałam, bo kupiłam 50 nasion. W tamtym roku próbowałam wysiewu i poszło mi tragicznie. W tym roku miła odmiana, wzeszło ponad 30 szt.!
Jeden z nich to albinos, więc z niego pociechy nie będzie, ale z reszty, owszem
- Akwelan_2009

Witam i gratuluję ładnych wschodów w uprawie Adenium, super "kluseczki", a teraz z nadejściem ładnej pogody, będą nabierać na wadze i zwiększać ilość listków.
Mieczysław
Mieczysław
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Adenium ...pierwsza klasa ,niech zdrowo rosną 
- Baryczka

- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewo- szczere gratulacje tak pięknych wschodów- mnie w zeszłym sezonie się nie udało- teraz już nie miałam ochoty próbować. Niech sieweczki chętnie i pięknie rosną! Trzymam kciuki!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- eba

- Kontakt:
Dziękuję za pochwały. Będę zdawać relacje z postępów:) .
- Farel

- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo ładnie wzeszły te adenia. Ja też mam nasiona od forumowego kolegi, tylko czasu mi brak żeby wysiać 
- eba

- Kontakt:
Spróbuj. Teraz jest świetna pora na wysiew, ciepło, dzień długi... Nasionka najpierw moczyłam po kilka godzin w... kieliszku z wodą, a potem do kuwetki i na słońce. A efekt, jak widać
.
- eba

- Kontakt: