Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj, Alu
Przepis z chlebem bardzo interesujący, muszę przetestować 
Jeśli rh zapewni się odpowiednie miejsce i środowisko, są praktycznie bezproblemowe. Z doświadczenia wiem, że najlepiej rosną pod dębami i sosnami w świetlistym cieniu. Wystarczą 3-4 godziny słońca dziennie do zawiązania pąków kwiatowych. U mnie gleba z natury jest kwaśna, ale w większości ogrodów sugerowałabym wykopywanie większego dołka przed posadzeniem, żeby uniknąć szybkiego uzupełniania właściwego podłoża. Samo stosowanie odpowiednich nawozów to za mało. Ponieważ rh są roślinami leśnymi, lubią wilgoć, ale NIE przelanie. Jeśli nie pada, trzeba je dwa razy w tygodniu porządnie podlać w obrębie bryły korzeniowej i starać się nie moczyć liści. Swoje rh nawożę następująco: marzec/kwiecień- obornik, początek maja- nawóz do kwasolubów, wczesna jesień- obornik lub dobrze rozłożony kompost. Najwyraźniej im to odpowiada, bo pięknie rosną
Dwa tygodnie po kwitnieniu należy delikatnie obłamać kwiatostany, zabieg ten sprzyja wytwarzaniu nowych pąków. Jeśli komuś zależy na kwitnieniu, a nie wzroście krzewu można obłamywać nowe pąki liściowe- w to miejsce roślina wytworzy kwiatowe.
Alu, przepraszam za ten przydługi wywód, ale może się przyda
Parzydło mam tylko miniaturowe
To duże słabo u mnie rosło. Muszę kupić nową sadzonkę i posadzić w innym miejscu.
Życzę Ci miłego popołudnia

Jeśli rh zapewni się odpowiednie miejsce i środowisko, są praktycznie bezproblemowe. Z doświadczenia wiem, że najlepiej rosną pod dębami i sosnami w świetlistym cieniu. Wystarczą 3-4 godziny słońca dziennie do zawiązania pąków kwiatowych. U mnie gleba z natury jest kwaśna, ale w większości ogrodów sugerowałabym wykopywanie większego dołka przed posadzeniem, żeby uniknąć szybkiego uzupełniania właściwego podłoża. Samo stosowanie odpowiednich nawozów to za mało. Ponieważ rh są roślinami leśnymi, lubią wilgoć, ale NIE przelanie. Jeśli nie pada, trzeba je dwa razy w tygodniu porządnie podlać w obrębie bryły korzeniowej i starać się nie moczyć liści. Swoje rh nawożę następująco: marzec/kwiecień- obornik, początek maja- nawóz do kwasolubów, wczesna jesień- obornik lub dobrze rozłożony kompost. Najwyraźniej im to odpowiada, bo pięknie rosną

Alu, przepraszam za ten przydługi wywód, ale może się przyda

Parzydło mam tylko miniaturowe

Życzę Ci miłego popołudnia

Aszko, Cynthio, Halinko, Moniko, Sabinko i Haniu bardzo się cieszę, że moje zapiski mogą służyć nie tylko mnie ale także Wam.
Moniko lepiej uczyć się na błędach cudzych niż swoich

Muszę tego mojego M ostrzec przed nadmiernym podlewaniem Rh. Gunnera to dla niego super roślinka, może lać do oporu.

Teraz trochę fotek

Zimą zabawa z pieskiem a wiosną praca nawet przy czyszczeniu oczka

Pozdrawiam serdecznie Alina

Moniko, Cynthio, Marcinie, Piterek dzięki.
Marcin jaki baniak?

Te fotki dla odmiany, nie takie ładne.
To nasze początki. Zdjęcia sprzed ok.12 lat.
Niestety nie robiliśmy fotek od początku. Ziemia jest tutaj zepchnięta przez spycharki. Na tyle na ile mogły wjechać.

- grazka2211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alinko początki może trudne ale efekt rewelacyjny.Stolik i krzesełka pod drzewem przypomniały mi dobre czasy u mamy 

doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Jadziu tę gunnerę posadż do bardzo żyznej ziemi. My mamy taki strumyczek zawsze zbiera się w korycie osad taki muł, M zaraz po przyjściu przesyłki zaczął podlewać tym mułem. Teraz lepiej wygląda. Czytałam, że może prawie stać we wodzie.