snowflake pisze:Cudna ta piwonia.... ale się rozmarzyłam...

a te tulipanki jakie fajne, fantazyjne

Wiesiu a ta werbena od Ciebie to ona wysoka? zwisająca? wieloletnia? bo nic o niej nie wiem... a nasionka wytrzymałyby jeszcze rok? parę posieję, żeby zobaczyć, bo pewnie piękne, ale wszystkich już chyba nie wcisnę w tym roku... bo ja tak zaszalałam z siewami że hohoho

Alu werbena bonariensis dorasta do 1,50 metra i ma kwiaty fioletowe na długich dość sztywnych łodygach.
Liście są drobne i nie zajmują dużo miejsca więc sadzi się ją między innymi kwiatami dla których tworzy tło.
U mnie jest wieloletnia i dobrze przechodzi zimę, w Polsce podejrzewam trzeba by było ją przykryć by przetrwała.
Ona sama się wysiewa i do tego zawsze można zebrać nasionka i wysiać na wiosnę. Jakbyś nie miała gdzie posadzić,
to podejrzewam że nasionka pewnie wytrzymają do nastepnego roku.
U mnie tez już tyle tego jest z siewu żeby wszystko posadzić potrzebny mi jest nastepny ogród
tara pisze:Pszczółko jak tu spac jak takie piękne widoki, posiedze u Ciebie na tarasie cichutko tak tu przyjemnie.
Piekne te tulipanki papuzie teraz doceniam ich piękno ale pocaztkowo nie bardzo mi przypadły do gustu, do wszysdtkiego jednak trzeba dojrzeć
UCiebie jednak klimat wyprzedza nasz np.konwalie u mnie dopiero co pokazuja łebki z ziemi.
Miłych snów
Taruś widzę że przyszłaś dołączyć do moich rannych ogrodowych śpiewaków na tarasie. Bardzo mi miło Cię
gościć. Ja też bardzo lubię pastele dobrze dobrane, harmonijne, ale w ogrodzie pstrokacizna mi nie przeszkadza
byle była w małych dawkach i dobrze wkomponowana w całość. Wtedy jest taka radosna.
Konwalijki u nas kwitną rzadko na 1 maja. Często kwitną później a czasami wcześniej. We Francji jest zwyczaj
podarowywania konwalii swoim bliskim na 1 ego maja.
grazynarosa22 pisze:Witaj Wiesiu.....pospacerowałam po Twoim ogrodzie.....i coś mi nie pasowało-mianowiecie tak wczesne kwitnienie wszystkiego....patrzę na daty-no zgadza się...ale chyba to zdj zeszłoroczne.....ale czytam i czytam i chyba nie...aż w końcu patrzę skąd Ty jesteś....aha!!!! ...no i zagadka wyjaśnoina!!!! aż sama z siebie się uśmiałam.
Przepięknie tu u Ciebie.....powiedz mi kochana co masz na tarasie i czy to zimowe....bo ja w tym roku robiłam remont tarasu i chcę mieć na nim busz ale nie wiem co posadzić żeby taki osiągnąć....nie mam też możliwości posadzenia obok .....więc zostają donice.....jakbyś mogła "wpaść do mnie"-tam jest zdj tarasu-i mi coś doradzić na nasz klimat-byłabym wdzięczna.....
będe do Ciebie często zaglądać bo tu uroczo!!!!!

Grażko Twoja wizyta sprawiła mi przyjemność i zapraszam częściej. Co do zagospodarowaia tarasu to
odpowiedziałam w Twoim wątku. Zajrzyj.
bogumila pisze:
Wiesiu pięknie i kolorowo u Ciebie , pstrokate tulipany przepiękne.
Bogusiu miło że mnie odwiedziłaś. Cieszę sie że Ci sie spodobało u mnie. Zapraszam częściej.
roslynn pisze:Ladna ta piwonia, co ja gadam, piękna
A tulipany też fajne, bardzo przyciągają wzrok
Sabinko piwonie drzewiaste to dla mnie jedne z piękniejszych kwiatów. Szkoda że kwitną tak krótko.
Życzę milej niedzieli wszystkim forumkom.