Ogródek Pszczółki cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dala pisze:Wiesiu,
U Ciebie już lato! No bo jeśli kwitną róże i piwonie...
U mnie na Dolnym Śląsku najwcześniejsze piwonie zakwitają ok. połowy maja, a róże koniec maja/początek czerwca.
Przyjemnie mieszkać w regionie o łagodnym klimacie, gdzie wegetacja jest długa, a rośliny piękne i bujne.
Za kilka dni jadę do Toskanii i już się cieszę na tamtejsze rośliny!
Pozdrawiam Cię i życzę miłego wieczorku :lol:
Daluś dzięki Tobie zdałam sobie sprawę że kwiaty dla mnie typowo wiosenne są dla Was prawie letnimi tak jak
róże i piwonie. Dlatego ja musze wypełnić ogród kwiatami późniejszymi, dla mnie letnimi tak jak jeżówki, rudbekie, floksy
i inne bo jak nie to ogród zostaje pusty przez cały lipiec i sierpień. Udanej, przyjemnej podróży do Toskani Dalu.
Porób fotki, będziemy z przyjemnością podziwiać.

A na dobranoc dodam jeszcze dzisiejszy zachód słońca z okien na poddaszu.

Obrazek

Obrazek

Milych snów.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pszczółko jak tu spac jak takie piękne widoki, posiedze u Ciebie na tarasie cichutko tak tu przyjemnie.
Piekne te tulipanki papuzie teraz doceniam ich piękno ale pocaztkowo nie bardzo mi przypadły do gustu, do wszysdtkiego jednak trzeba dojrzeć :oops:
UCiebie jednak klimat wyprzedza nasz np.konwalie u mnie dopiero co pokazuja łebki z ziemi.
Miłych snów
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Witaj Wiesiu.....pospacerowałam po Twoim ogrodzie.....i coś mi nie pasowało-mianowiecie tak wczesne kwitnienie wszystkiego....patrzę na daty-no zgadza się...ale chyba to zdj zeszłoroczne.....ale czytam i czytam i chyba nie...aż w końcu patrzę skąd Ty jesteś....aha!!!! ...no i zagadka wyjaśnoina!!!! aż sama z siebie się uśmiałam.
Przepięknie tu u Ciebie.....powiedz mi kochana co masz na tarasie i czy to zimowe....bo ja w tym roku robiłam remont tarasu i chcę mieć na nim busz ale nie wiem co posadzić żeby taki osiągnąć....nie mam też możliwości posadzenia obok .....więc zostają donice.....jakbyś mogła "wpaść do mnie"-tam jest zdj tarasu-i mi coś doradzić na nasz klimat-byłabym wdzięczna..... :lol: :lol: :lol:
będe do Ciebie często zaglądać bo tu uroczo!!!!! :D
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

[

Pstrokate tulipany papuzie cieszą wciąż oczy.

Obrazek

Milego wieczora.
Wiesiu pięknie i kolorowo u Ciebie , pstrokate tulipany przepiękne.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Ladna ta piwonia, co ja gadam, piękna :D
A tulipany też fajne, bardzo przyciągają wzrok
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Dziękuję Ci bardzo...a te tuje to niedawno zasadziłam tydzień temu-za nampwą mamy...ale chyba to błąd(można przekopać) tak,faktycznie cień jest ale po południu dużo słońca-to poł-zach.no i na dokładkę duży orzech którego żal mi wycinać bo ma przedobre orzeszki które uwielbiam na swieżo.....ale za kilka lat pewnie i on pójdzie na "grila".Podobają mi się szalenie clematisy-więc pewnie je kupię....i do donicy! :lol:
napisałam to u siebie bo nie zauważyłam że Ty tam mi odpowiedziałas.hihih :lol:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

snowflake pisze:Cudna ta piwonia.... ale się rozmarzyłam... :) a te tulipanki jakie fajne, fantazyjne :) Wiesiu a ta werbena od Ciebie to ona wysoka? zwisająca? wieloletnia? bo nic o niej nie wiem... a nasionka wytrzymałyby jeszcze rok? parę posieję, żeby zobaczyć, bo pewnie piękne, ale wszystkich już chyba nie wcisnę w tym roku... bo ja tak zaszalałam z siewami że hohoho :;230
Alu werbena bonariensis dorasta do 1,50 metra i ma kwiaty fioletowe na długich dość sztywnych łodygach.
Liście są drobne i nie zajmują dużo miejsca więc sadzi się ją między innymi kwiatami dla których tworzy tło.
U mnie jest wieloletnia i dobrze przechodzi zimę, w Polsce podejrzewam trzeba by było ją przykryć by przetrwała.
Ona sama się wysiewa i do tego zawsze można zebrać nasionka i wysiać na wiosnę. Jakbyś nie miała gdzie posadzić,
to podejrzewam że nasionka pewnie wytrzymają do nastepnego roku.
U mnie tez już tyle tego jest z siewu żeby wszystko posadzić potrzebny mi jest nastepny ogród ;:112 ;:112 ;:112
tara pisze:Pszczółko jak tu spac jak takie piękne widoki, posiedze u Ciebie na tarasie cichutko tak tu przyjemnie.
Piekne te tulipanki papuzie teraz doceniam ich piękno ale pocaztkowo nie bardzo mi przypadły do gustu, do wszysdtkiego jednak trzeba dojrzeć :oops:
UCiebie jednak klimat wyprzedza nasz np.konwalie u mnie dopiero co pokazuja łebki z ziemi.
Miłych snów
Taruś widzę że przyszłaś dołączyć do moich rannych ogrodowych śpiewaków na tarasie. Bardzo mi miło Cię
gościć. Ja też bardzo lubię pastele dobrze dobrane, harmonijne, ale w ogrodzie pstrokacizna mi nie przeszkadza
byle była w małych dawkach i dobrze wkomponowana w całość. Wtedy jest taka radosna.
Konwalijki u nas kwitną rzadko na 1 maja. Często kwitną później a czasami wcześniej. We Francji jest zwyczaj
podarowywania konwalii swoim bliskim na 1 ego maja.
grazynarosa22 pisze:Witaj Wiesiu.....pospacerowałam po Twoim ogrodzie.....i coś mi nie pasowało-mianowiecie tak wczesne kwitnienie wszystkiego....patrzę na daty-no zgadza się...ale chyba to zdj zeszłoroczne.....ale czytam i czytam i chyba nie...aż w końcu patrzę skąd Ty jesteś....aha!!!! ...no i zagadka wyjaśnoina!!!! aż sama z siebie się uśmiałam.
Przepięknie tu u Ciebie.....powiedz mi kochana co masz na tarasie i czy to zimowe....bo ja w tym roku robiłam remont tarasu i chcę mieć na nim busz ale nie wiem co posadzić żeby taki osiągnąć....nie mam też możliwości posadzenia obok .....więc zostają donice.....jakbyś mogła "wpaść do mnie"-tam jest zdj tarasu-i mi coś doradzić na nasz klimat-byłabym wdzięczna..... :lol: :lol: :lol:
będe do Ciebie często zaglądać bo tu uroczo!!!!! :D
Grażko Twoja wizyta sprawiła mi przyjemność i zapraszam częściej. Co do zagospodarowaia tarasu to
odpowiedziałam w Twoim wątku. Zajrzyj.
bogumila pisze:
Wiesiu pięknie i kolorowo u Ciebie , pstrokate tulipany przepiękne.
Bogusiu miło że mnie odwiedziłaś. Cieszę sie że Ci sie spodobało u mnie. Zapraszam częściej.
roslynn pisze:Ladna ta piwonia, co ja gadam, piękna :D
A tulipany też fajne, bardzo przyciągają wzrok
Sabinko piwonie drzewiaste to dla mnie jedne z piękniejszych kwiatów. Szkoda że kwitną tak krótko.

Życzę milej niedzieli wszystkim forumkom.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Witaj Wiesiu,
Widzę, że niezła z Ciebie "kokietka" :D . Zarzucasz mi, że ściągam do siebie słoneczko i mam cieplejszy klimat a sama, po cichutku, radujesz już oczęta kwitnącą różą! :lol: Zazdrość mnie ściska w dołku, bo już tak strasznie nie mogę się doczekać moich różyczek... A co gorsza, pewnie tych pierwszych nie zobaczę tak szybko, bo na początku maja mnie nie będzie....
Mój Clematis Montana, to jeszcze "siusiumajtek", przy Twoim! Twój jest przepiękny! Podobnie z migdałowcem. Nasz dał nam do tej pory 1 (słownie: jeden) migdał! (I clematis i migdałowiec są u mnie dopiero drugi rok...)
Clematis Montana podobno rośnie szybko... Ale od jak dawna masz Twój migdałowiec? Po jakim czasie zaczął dawać dużo migdałów?

Miłej niedzieli! ;:100
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ale masz cudowne te kwiaty, Pszczółko :D
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Wiesiu, napatrzyłam się na Twoje piękne kwiaty, na które ja muszę jeszcze zaczekać.
Ale w ten sposób możemy cieszyć oczy dłużej... u Ciebie już, a u nas potem... :wink:
Bardzo ładne są te tulipany papuzie...
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Wiesiu dziękuję za odpowiedzieć, dobrze że powiedziałaś że ona taka duża, to będę wiedziała żeby troszkę z tyłu ją posiać :)
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Fleur 78 pisze:Witaj Wiesiu,
Widzę, że niezła z Ciebie "kokietka" :D . Zarzucasz mi, że ściągam do siebie słoneczko i mam cieplejszy klimat a sama, po cichutku, radujesz już oczęta kwitnącą różą! :lol: Zazdrość mnie ściska w dołku, bo już tak strasznie nie mogę się doczekać moich różyczek... A co gorsza, pewnie tych pierwszych nie zobaczę tak szybko, bo na początku maja mnie nie będzie....
Mój Clematis Montana, to jeszcze "siusiumajtek", przy Twoim! Twój jest przepiękny! Podobnie z migdałowcem. Nasz dał nam do tej pory 1 (słownie: jeden) migdał! (I clematis i migdałowiec są u mnie dopiero drugi rok...)
Clematis Montana podobno rośnie szybko... Ale od jak dawna masz Twój migdałowiec? Po jakim czasie zaczął dawać dużo migdałów?

Miłej niedzieli! ;:100
Alutko droga nie taka znów 'kokietka' bo mamy jednak kilkudniową różnicę i u Ciebie cieszę oczy tym co zobaczę
u siebie dwa dni później ;:152 ;:152 ;:152
A ta róża to trafna bo ona wczesniejsza niz inne. U Ciebie 'Pierre de Ronsard' też już byłby w kwiatach jakbyś nie
pociachała. Ale rozwiną się na pewno niedługo. Będziesz miała niezłą niespodziankę po powrocie z majowej podróży.
Wiesz, mojego clematisa montana posadziłam 9 lat temu. W pierwszym roku miał kilka listków i 50 cm, a nastepnego
roku nawet liścia nie wypuścił i nic nie urósł. Ale z żalu go nie wydłubałam z ziemi i później strzelił bardzo szybko. Twój
to już olbrzym i niedługo bedziesz musiała dorzucić jakąś nową pergolę bo ta jedna nie wystarczy.
Mój migdałowiec był sadzony przez poprzednich właścicieli a może nawet przez ich rodziców. Musi mieć ze 30 lat
conajmniej dlatego jest taki duży i obficie owocuje. Ale jeden migdał to też dobry początek. Bedziesz miała co roku
wiecej ani się obejrzysz.
:heja :heja :heja
vertigo pisze:Ale masz cudowne te kwiaty, Pszczółko :D
Dzięki za uznanie Moniu.
Gabriela pisze:Wiesiu, napatrzyłam się na Twoje piękne kwiaty, na które ja muszę jeszcze zaczekać.
Ale w ten sposób możemy cieszyć oczy dłużej... u Ciebie już, a u nas potem... :wink:
Bardzo ładne są te tulipany papuzie...
Gabi to jest właśnie najfajniejsze że ja podziwiam u siebie i jak przekwitną to podziwiam u Was. Tulipanków
na przyszły rok na pewno dokupię wiecej bo też mnie chciejstwo dopadło oglądając Wasze.

;:113 ;:113 ;:113
snowflake pisze:Wiesiu dziękuję za odpowiedzieć, dobrze że powiedziałaś że ona taka duża, to będę wiedziała żeby troszkę z tyłu ją posiać :)
Alu nie musisz ich koniecznie sadzać z tyłu bo one są takie 'powietrzne' i nic nie zasłaniają. Niektórzy sadzają
takie wysokie 'powietrzne' roślinki nawet z przodu rabaty, takie jak gaury, wysokie gipsówki i inne i dobrze wyglądają.
Tutaj masz link na temat tej werbeny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... onariensis
może Ci pomoże zdecydować jak ją posadzić.
Wątki Pszczółki
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuję za piękne zdjęcia.....Piękne piwonie, o tulipanach nie wspomnę..... :lol: :shock:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

evluk pisze:Dziękuję za piękne zdjęcia.....Piękne piwonie, o tulipanach nie wspomnę..... :lol: :shock:
Ewciu sprawia mi ogromną przyjemność że Ci się podobają.

Witajcie moi drodzy goście
Dzisiaj na spacerze w naszej dzielnicy złapałam w obiektyw ładną glicynię. Zaznaczam to nie u mnie a szkoda.

Obrazek

Jedną z możliwości prowadzenia powojnika górskiego jest żywopłotek taki jak ten.

Obrazek

Udanego niedzielnego popołudnia.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiesiu zachód słońca przepiękny :D piwonia i papuzie tulipany - cudo :shock: :D O rany ależ cudny ten powojnik :shock: i glicynia :shock:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”