Ogród Ewy F
Hej, wpadłam na krótki rekonesans i ...poczułam bardzo bliskie mi klimaty.
Najpierw jednak, zanim powiem coś o ogrodzie, chcę wyrazić uznanie dla autora zdjęć . Wiesz, czasami wystarczyłyby
same zdjęcia, bez komentarza. Są wyjątkowej... wrażliwości.
Poza tym to gratuluję swobody i rozmachu ! Ja dopiero po kilku latach zastosowałam linie krzywe przy projekcie ścieżki.
Twoja kolekcja irysów przypomniała mi, ze gdzieś w zakątku ogrodu czekają uratowane od zagłady, oraz ostatnio dokupione, moje rośliny. U Ciebie dostrzegłam batika oraz takiego wariata w bieli z oranżowym "liźnięciem"- moje ostatnie
zdobycze. Podobnie jak Ty próbuję znaleść dla nich to szczególne miejsce. Jestem pod silnym wrażeniem.
Najpierw jednak, zanim powiem coś o ogrodzie, chcę wyrazić uznanie dla autora zdjęć . Wiesz, czasami wystarczyłyby
same zdjęcia, bez komentarza. Są wyjątkowej... wrażliwości.
Poza tym to gratuluję swobody i rozmachu ! Ja dopiero po kilku latach zastosowałam linie krzywe przy projekcie ścieżki.
Twoja kolekcja irysów przypomniała mi, ze gdzieś w zakątku ogrodu czekają uratowane od zagłady, oraz ostatnio dokupione, moje rośliny. U Ciebie dostrzegłam batika oraz takiego wariata w bieli z oranżowym "liźnięciem"- moje ostatnie
zdobycze. Podobnie jak Ty próbuję znaleść dla nich to szczególne miejsce. Jestem pod silnym wrażeniem.
Pozdrawiam, nigella
Nigello!Jestem osobą zupełnie nie z branży projektowej.Sama wymyślam,a potem też konsekwentnie wdrażam pomysły
Mąż nie przeszkadzaZręby już są/było to puste pole/ teraz czeka mnie przyjemniejsza rzecz-nasycenie tego ladnymi roślinami.Nie mam takiego parcia na rośliny ,że muszę mieć wszystko.To nie botanik Bardziej mnie interesuje efekt całosciowy.Ponieważ nie posiłkuje się ogrodnikiem ,to muszę myśleć,że trzeba to wszystko utrzymac w niezłej kondycji.Lepsza zdrowa roślina,niż wątły rarytas.Wprowadzam tez kolekcje-irysy,liliowce.Jeżeli masz glinę,to trudny teren dla irysów.lepszy jest mój piach,odpowiednio doprawiony.Ja szykuję miejsce pod nowe nasadzenia irysowe.Posadzę je oddzielnie pod 2 letnimi jablonkami.Drzewa nie będą jeszcze przeszkadzały,a nim sadzonki się rozrosną,to i tak będę musiała zmienić stanowisko.Na rabary mieszane,moim zdaniem ,mogą trafić tylko rozrośnięte kępy.wtedy wytrzymają konkurecję wizualną innych roślin
za zdjęcia pochwaly należą się mężowi
Mąż nie przeszkadzaZręby już są/było to puste pole/ teraz czeka mnie przyjemniejsza rzecz-nasycenie tego ladnymi roślinami.Nie mam takiego parcia na rośliny ,że muszę mieć wszystko.To nie botanik Bardziej mnie interesuje efekt całosciowy.Ponieważ nie posiłkuje się ogrodnikiem ,to muszę myśleć,że trzeba to wszystko utrzymac w niezłej kondycji.Lepsza zdrowa roślina,niż wątły rarytas.Wprowadzam tez kolekcje-irysy,liliowce.Jeżeli masz glinę,to trudny teren dla irysów.lepszy jest mój piach,odpowiednio doprawiony.Ja szykuję miejsce pod nowe nasadzenia irysowe.Posadzę je oddzielnie pod 2 letnimi jablonkami.Drzewa nie będą jeszcze przeszkadzały,a nim sadzonki się rozrosną,to i tak będę musiała zmienić stanowisko.Na rabary mieszane,moim zdaniem ,mogą trafić tylko rozrośnięte kępy.wtedy wytrzymają konkurecję wizualną innych roślin
za zdjęcia pochwaly należą się mężowi
Zapraszam Ogród irysowy Ewy F
Witaj, też nie jestem z branży projektowej jak się wyraziłaś i też sama staram się wszystko ogarnąć.
Bywa to trudne, szczególnie kiedy trzeba łączyć obowiązki. No a Ty masz ponad dwukrotnie większą powierzchnię.
Co to będzie za fontanna? Dobre masz dla niej miejsce- taki wgłębnik. Czy to będzie fontanna w której można moczyć
stopy? Rabata z irysami zaintrygowała mnie.
Bywa to trudne, szczególnie kiedy trzeba łączyć obowiązki. No a Ty masz ponad dwukrotnie większą powierzchnię.
Co to będzie za fontanna? Dobre masz dla niej miejsce- taki wgłębnik. Czy to będzie fontanna w której można moczyć
stopy? Rabata z irysami zaintrygowała mnie.
Pozdrawiam, nigella
Cynthio!Czasami obsadzam saganek,ale niekoniecznie .Ostatnio byla aksamitka drobnokwiatowa Lulu.Takie jest załozenie -ogród ma wyciszać.Mam wrazenie,że im większe drzewa ,tym lepiej.
Nigello!Nie wiem ,czy w końcu zamówię tę fontannę,ktora zaplanowałam.Kwota wysoka i rozpoczęłam negocjacje cenowe.Facet zaniemówilł.Mam nadzieję,że się nie obraził,że w ogóle śmiałam negocjowac.Ma średnicę okolo metra ,a wysokośc 70 cm/taki krąg z piaskowca/W środku osadzony jest słupek,z ktorego wychodzą 4 ozdobne krany/Wszystko z żółtego piaskowca,co pasuje mi do obłożenia murku
Co do irysów ,tobędzie to irysowe poleMyślę,że 30 odmian tam zmieszczęRabatę użyżnialam od ubiełego roku byly tam sypano obierki,trocina,pocieta trawa z mlodego trawnika.Na bieżąco to przekopywalam.w tym roku rozłożyłam warstwę 10 cm ziemi kompostowej i przed sadzeniem lekko przemieszamMyślę,że będzie dobrze
Pracuję zawodowo i też mam mnóstwo obowiązków,ale do ogrodu serce sie wyrywaCo do zdjęć -prawo naczyń polączonych.Im więcej pochwał tym więcej zdjęć.
Co do irysów ,tobędzie to irysowe poleMyślę,że 30 odmian tam zmieszczęRabatę użyżnialam od ubiełego roku byly tam sypano obierki,trocina,pocieta trawa z mlodego trawnika.Na bieżąco to przekopywalam.w tym roku rozłożyłam warstwę 10 cm ziemi kompostowej i przed sadzeniem lekko przemieszamMyślę,że będzie dobrze
Pracuję zawodowo i też mam mnóstwo obowiązków,ale do ogrodu serce sie wyrywaCo do zdjęć -prawo naczyń polączonych.Im więcej pochwał tym więcej zdjęć.
Jutro jadę do Końskowoli To jest takie zagłębie bylin i krzewów .Trochę Cynthio już jest za pózno,aby liczyć na rarytasy,ale to jest rzecz względna.każdy ma inne preferencja.Nie chcę sobie za dużo obiecywać,ale się cieszę.
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewuniu Twój ogród jest idealny ,mnie troszkę meczy że mam na tak małej powierzchni tyle tego wszystkiego ,gdybym miała choć o 5 m szerszy ogród to wszystko wyglądało by też inaczej .ewa f pisze:Alu!Mam zagospodarowane okolo 5000 metrów kw,z tym że cały czas uzupełniam nasadzenia
Geniu !kwiaty tez sadzę,ale nie mogę wymienić ziemi na takiej powierzchni i w wiekszosci to ziemia dyktuje,co mam posadzić,Mam rabatki ,na których systematycznie poprawiam strukturę i tam sadzę bardziej wymagające rośliny.
Ja tez lubię kolorowe ogrody i wszystkie kwiaty
Ale za to chętniej wpadam do Ciebie by to wszystko podziwiać .
Genia
Oj Grześ! Spytać się nie można.
Będzie przy świerku z bożykwiatem i hostą.W półcieniu

Geniu! Ogród wiecznie się tworzy .Twój tez.Juz jest ogromna róznica w porównaniu z ubiegłym rokiem .Wprowadzenie pewnych podzialow w Twoim ogrodzie /chodnik,rabatka itp/już w pewnym stopniu uspokoiło kompozycję.Teraz przekwitly Ci wiosenne i pomyśl ewentualnie co mogłabyś pogrupować przeglądając zdjęcia wstecz