Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary .Cz.1
- gruuubas
- 200p
- Od: 21 maja 2010, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kary za wycięcie drzew
W takiej sytuacji odpowiada WŁAŚCICIEL TERENU, a nie złodziej. Albo inaczej: złodziej jest karany z KK za kradzież, a właściciel, na gruncie przepisów administracyjnych - za wycięcie, bo to on ma obowiązek tak zabezpieczyć teren, aby uniemożliwić komukolwiek wycinkę. Czyli nawet gdyby faktycznie ktoś ukradł drzewo, to dostanie jakąś mini-mini symboliczną karkę - bo tak stanowi KK w wypadku "fantów" małej wartości. Natomiast właściciel terenu oberwie karę-gigant, bo tak stanowią przepisy administracyjne o wycince drzew.
Nie polecam tej metody, chociaż niektórzy utrzymują, że zgłoszenie kradzieży na policji z automatu zwalnia z odpowiedzialności. Nie wiem jak to jest - byłoby to chyba jednak zbyt proste...
Nie polecam tej metody, chociaż niektórzy utrzymują, że zgłoszenie kradzieży na policji z automatu zwalnia z odpowiedzialności. Nie wiem jak to jest - byłoby to chyba jednak zbyt proste...
gruubas
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
gruuubas pisze:
Dokładnie właśnie tak jest, podobno prawo jest po Twojej stronie. Samochód też by Ci mogli ukraść z garażu i ubezpieczyciel mógł by Ci nie wypłacić odszkodowania bo garaż był otwarty

Witam a co w przypadku drzewa owocowego starszego niż 10 lat? Potrzebne jest zezwolenie?
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Owocowe nie wymagają zezwolenia.
- Agga167
- 200p
- Od: 2 wrz 2012, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wymagają.xipe pisze:Owocowe nie wymagają zezwolenia.
Nie dziwię się, że ludzie płaca kary, zamiast iść i zapytać w urzędzie. U nas w zeszłym roku wyglądało to tak, że pisze się wniosek do UG o wycinkę. Trzeba do tego załączyć mapkę (może być z Geoportalu) i zaznaczyć drzewa do wycinki. We wniosku trzeba napisać ile szt. jakiego gatunku i jakiej grubości. Pani urzędniczka tego samego dnia pojechała z nami na łąkę (wycinaliśmy olchy), zrobiła rekonesans i po pół godzinie mielismy pozwolenie na wycinkę. To wszystko bez żadnych opłat. Dwa lata temu wyglądało to trochę inaczej, bo musiliśmy wsadzić tyle samo drzewek, co usunęliśmy na tej samej działce, żeby było bez opłat. Jak widać przepisy się zmieniają i być może dziś wyglada to inaczej.
Agnieszka
Agga167. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Wycinka drzew owocowych nie wymaga uzyskania zezwolenia, chyba, że drzewa te rosną na terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków lub na terenie parku narodowego lub rezerwatu przyrody.
Ta reguła dotyczy drzew nieowocowych.lub są starsze niż 10 lat. ;)
-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
Oczywiście, że owocowe nie wymagają zezwolenia.Co ciekawe na usunięcie wiatrołomów (oczywiście nieowocowych) wymagane jest pozwolenie. Przy czym o zgodzie od ręki nie ma mowy, przychodzi pocztą po kilku dniach od wizyty urzędników na miejscu.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
- Agga167
- 200p
- Od: 2 wrz 2012, o 14:17
Racja. Biję się w pierś
Na wycinkę drzew owocowych nie trzeba pozwolenia 

Agnieszka
- xipe
- Kontakt:
Wyciąg z ustawy o ochronie przyrody
art. 83 ust 6. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się do drzew lub krzewów:
1) w lasach;
2) owocowych, z wyłączeniem rosnących na terenie nieruchomości wpisanej
do rejestru zabytków oraz w granicach parku narodowego lub rezerwatu
przyrody ? na obszarach nieobjętych ochroną krajobrazową;
3) na plantacjach drzew i krzewów;
4) których wiek nie przekracza 10 lat;
5) usuwanych w związku z funkcjonowaniem ogrodów botanicznych lub zoologicznych;
6) (uchylony);
7) usuwanych na podstawie decyzji właściwego organu z obszarów położonych
między linią brzegu a wałem przeciwpowodziowym lub naturalnym wysokim
brzegiem, w który wbudowano trasę wału przeciwpowodziowego, z
wałów przeciwpowodziowych i terenów w odległości mniejszej niż 3 m od
stopy wału;
8) które utrudniają widoczność sygnalizatorów i pociągów, a także utrudniają
eksploatację urządzeń kolejowych albo powodują tworzenie na torowiskach
zasp śnieżnych, usuwanych na podstawie decyzji właściwego organu;
9) stanowiących przeszkody lotnicze, usuwanych na podstawie decyzji właściwego
organu;
10) usuwanych na podstawie decyzji właściwego organu ze względu na potrzeby
związane z utrzymaniem urządzeń melioracji wodnych szczegółowych.
Bardzo proszę zapoznać się z przepisami a dopiero potem wypowiadać się merytorycznie w tym temacie.
pełen tekst ustawy http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0040920880 - klikamy na tekst ujednolicony
art. 83 ust 6. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się do drzew lub krzewów:
1) w lasach;
2) owocowych, z wyłączeniem rosnących na terenie nieruchomości wpisanej
do rejestru zabytków oraz w granicach parku narodowego lub rezerwatu
przyrody ? na obszarach nieobjętych ochroną krajobrazową;
3) na plantacjach drzew i krzewów;
4) których wiek nie przekracza 10 lat;
5) usuwanych w związku z funkcjonowaniem ogrodów botanicznych lub zoologicznych;
6) (uchylony);
7) usuwanych na podstawie decyzji właściwego organu z obszarów położonych
między linią brzegu a wałem przeciwpowodziowym lub naturalnym wysokim
brzegiem, w który wbudowano trasę wału przeciwpowodziowego, z
wałów przeciwpowodziowych i terenów w odległości mniejszej niż 3 m od
stopy wału;
8) które utrudniają widoczność sygnalizatorów i pociągów, a także utrudniają
eksploatację urządzeń kolejowych albo powodują tworzenie na torowiskach
zasp śnieżnych, usuwanych na podstawie decyzji właściwego organu;
9) stanowiących przeszkody lotnicze, usuwanych na podstawie decyzji właściwego
organu;
10) usuwanych na podstawie decyzji właściwego organu ze względu na potrzeby
związane z utrzymaniem urządzeń melioracji wodnych szczegółowych.
Bardzo proszę zapoznać się z przepisami a dopiero potem wypowiadać się merytorycznie w tym temacie.
pełen tekst ustawy http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0040920880 - klikamy na tekst ujednolicony
- paulinka09
- 500p
- Od: 18 sie 2008, o 13:39
Co ciekawe na usunięcie wiatrołomów (oczywiście nieowocowych) wymagane jest pozwolenie. Przy czym o zgodzie od ręki nie ma mowy, przychodzi pocztą po kilku dniach od wizyty urzędników na miejscu.[/quote]
Czy ja dobrze rozumie?Jak mi wiatr przewróci drzewo to mam sie starać o zgodę?Ale na co?I co mam go nie ruszać dopóki sz.p.urzędni-k,-czka się nie pojawi i nie stwierdzi że drzewo się złamało?Matko,jeśli tak to ja już żadnego drzewa nie owocowego nie posadze.To chore przepisy.
Czy ja dobrze rozumie?Jak mi wiatr przewróci drzewo to mam sie starać o zgodę?Ale na co?I co mam go nie ruszać dopóki sz.p.urzędni-k,-czka się nie pojawi i nie stwierdzi że drzewo się złamało?Matko,jeśli tak to ja już żadnego drzewa nie owocowego nie posadze.To chore przepisy.
- xipe
- Kontakt:
Wywroty drzew urzędy traktują różnie - jedne wydają decyzje inne przyjmują zgłoszenie. Część urzędników interpretuje to tak, że jeżeli drzewo związane jest z gruntem korzeniami to trzeba wydać decyzje jak jest powalone przez wiatr to niekoniecznie. W przypadku akcji ratunkowych, kiedy drzewo wycina straż pożarna nie powinno być kłopotu (nagłe działanie siły wyższej).
-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
Do nas przyjechała komisja w składzie jednoosobowym
Pomierzyli, opisali, wydali zgodę (przyszła pocztą).
Wizyta urzędnika była niespodzianką, bo w rozmowie telefonicznej kazali tylko przywieźć oświadczenie, że to wiatr złamał drzewa i ich zdjęcia. To miało wystarczyć.
Gdyby drzewo spadło mi np. na drogę, to pociąłbym je na takie odcinki, żebym mógł spokojnie odciągnąć je ciągnikiem na pobocze i tam czekałoby na oględziny. Kary są tak wysokie, że wolę wezwać 10 urzędników i na wszystko mieć papierki, niż się narażać.

Wizyta urzędnika była niespodzianką, bo w rozmowie telefonicznej kazali tylko przywieźć oświadczenie, że to wiatr złamał drzewa i ich zdjęcia. To miało wystarczyć.
Gdyby drzewo spadło mi np. na drogę, to pociąłbym je na takie odcinki, żebym mógł spokojnie odciągnąć je ciągnikiem na pobocze i tam czekałoby na oględziny. Kary są tak wysokie, że wolę wezwać 10 urzędników i na wszystko mieć papierki, niż się narażać.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
A jak się ma sprawa z orzechami włoskimi??? Podobno można traktować je jako owocowe. Zaznaczam, że chciałbym chlasnąć dwa takie orzechy w wieku około 30 lat. Nie będzie mnie nikt potem za to ścigał??