Kuchnia śląsko Halżbiytki

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Coś mi się popieprzyło i drugi raz wiadomość wysłałam, no to poprawie i wrzucę teraz takiego kulinaérnego awatarkaObrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elizabetko,przepis na kluski z makiem już jest dla Ciebie w moim wątku ;:108
Czy chcesz też na kutię :?:

Moja Prababcia robiła ciastka ze skwarek i pamiętam,że były bardzo smaczne. Ale są chyba zbyt kaloryczne... :oops:
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elizabetka pisze: Madziu dzięki za wstwienie przepisu ...a na taką małą porcję ile trzeba pszenicy i jak długo się ją gotuje.
Może zrobię niespodziankę. :D ...I co Felu postanowiłaś.... będziesz robić kutię :?: .
Elu, trudno mi powiedzieć. Ja zawsze gotuję połowę paczki, albo i całą. Jak już mam przygotowany mak, to dodaję pszenicę, ale bardzo ostrożnie, żeby nie przesadzić, a resztę dostają ptaszki i są z tego faktu bardzo zadowolone :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Tadeuszu czyli moczkę robicie tak jak ja ale dodajcie jeszcze ananas w puszce i czekoladę. Myślałam nad tą czekoladą bo też się z tym spotkałam ale nie jadłam. Słyszałam o dodatkach warzywnych do moczki ale tu się całkowicie zgadzam z Twoją małżonką, że to nieporozumienie. Co do makagigi to może kiedyś spróbuję ale nie w święta tylko tak jako deser....dzięki :D
O tych ciastach ze skwarek tylko słyszałam sama nie robiłam i nie znam przepisu przykro mi(Aniu dzięki za odzew :D ).
Mam parę wypróbowanych tj. trzy rodzaje (wykrawane,kokosanki i rożki orzechowe), zresztą zamieściłam je też w moim wątku łącznie z fotkami i to wystarczy całkowicie. Lubię robić te ciastka suche bo można je długo przechowywać i nie trzeba jeść na siłę "bo się zepsuje". :wink: Tadeuszu będziemy Was oczekiwać. ;:138.....bardzo się cieszę. :D

Aniu najlepszy ze słodkości jest schabowy...co :wink:
Ja daję mało cukru i raczej wolę miód dodawać żeby nie było zbyt przykre.....makówka i tak jest słodkawa po dodaniu rodzynek. :D Najważniejsze w makówce jest mak i migdały. :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Felu doskonale Cię rozumiem....czyli tak jak Andzia najbardziej ze słodyczy lubisz wieprzowinkę albo drób ....no ryby obowiązkowo. :tan
Ciekawe co to za ciasto czekoladowe robisz....wstawisz Felu przepis i może jakąś małą fotkę co ;:109 :D
U nas też jest sporo gatunków czekolad.....niemniej najlepsza zwykła mleczna ewentualnie z orzechami laskowymi ale nie pogardzę też kokosową czy miętową. ;:173 Lodowa :shock: musi wygladać szałowo ale ciekawe jaka w smaku.
Kawałek makowca do kawy by się zjadło zwłaszcza po dobrym obiedzie. :D
Co do drożdży to Ania Anaka jest specjalistką :D i na pewno Ci powie co i jak bo ja też ich nie używam....po prostu wolę swieże. Dzięki za pomysłowy duet kucharski ;:138

Aniu dzięki za przepis na kluski z makiem.
A przepis na kutię...jak byś mogła ;:180 byłoby super. Pierwszy raz jak coś robię to wolę żeby było dokładnie a z czasem sobie upraszczam. :wink:

Madziu wiem jak to jest...jak się robi latami i bez przepisu.....no masz to doświadczenie jak by nie było. ;:138
A moje ptaszki już zaprosiłam do ogrodu ...dostały pierwszą porcję swieżej słoninki. :D ...słonecznik też dostaną bo są tu mile widziane. :P
Miłego kuchmarzenia Wam życzę. ;:137
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Elżbietko, to mój przepis na kutię :D

Szklanka pszenicy
szklanka maku
miód , kubeczek śmietanki 30%
bakalie: migdały, orzechy,skórka pomarańczowa i cytrynowa - kandyzowana,daktyle, rodzynki

Ilość miodu musisz sama wyznaczyć, bo od tego zależy jak kutia będzie słodka.

Pszenicę i mak zalewam gorącym mlekiem i zostawiam na noc /osobno/.Na drugi dzień mak dobrze odsączam i mielę - może być raz.Pszenicę gotuję do miękkości i dokładnie odsączam,żeby była sucha i sypka.
Rozgrzewam w garnku miód ,wrzucam bakalie,żeby się wszystko połączyło - na wolniutkim ogniu. Dodaję mak i pszenicę.Mieszam. Na koniec przed podaniem dodaję śmietankę, która nadaje kutii ,jedwabistości'.
Smacznego ;:196
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

CIASTO CZEKOLADOWE
6 jaj
150 gr cukru
1,5 tabliczki (150 gr) czekolady 75-90% gorzkiej (czarna)
1 łyżka masła
2 łyżeczki do herbaty mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki jak wyżej mąki pszennej
Troszkę skórek pomaranczy (takie w syropie cukrowym)

Papierem do pieczenia wyłożyć blaszkę (poprzecinać rogi, aby papier łatwiej nabrał formę blaszki. Pokruszyc czekoladę i wrzucić do małego garnuszka, dodać do niej masło. Zanurzyć garnuszek w zlewie wypełnionym gorącą wodą, Zostawić, aby czekolada się roztopiła. Tymczasem oddzielić białka od żółtek. Białka ubić i pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, cały czas ubijając na max gęstą pianę. Potem zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy, sypiąc przez sitko, obie mąki. Potem wlewamy powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem jednocześnie mieszamy masę delikatnie łyżką. Wlewamy część masy do blaszki układamy skórki pomarańczy i zalewamy pozostałą masą. Wkładamy do piekarnika na pół godziny i gotowe. Smacznego.

Ups... Zapomniałam zdjęcia.Obrazek

Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Felu dzięki...wyglada podobnie jak murzynek. :D
Bardzo lubię ciasta czekoladowe....zresztą jestem wszystkożerna. :wink:
Bardzo kubię murzynka.
Różnica polega na tym, że daję kakao zamiast czekolady i nie dodaję maki ziemniaczanej.
Jak kiedyś zrobię to też wstawię fotkę. :D
Fajnie tak się wymieniać przepisami. ;:138
;:196
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu dzięki serdeczne za kutię.....na pewno będzie smakować. :D
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Zachęcam do zrobienia kutii,tym bardziej,ze robimy makówki-to przy okazji mamy 2 dania-do 1 dodasz słodką bułeczke a do drugiego naczynia gotowaną pszenice(tutaj więcej miodu do maku i bakalii)-ja nie dodawałam do kutii śmietany a teraz spróbuję.
Jak to dobrze wymieniać się przepisami.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

fela pisze:CIASTO CZEKOLADOWE
6 jaj
150 gr cukru
1,5 tabliczki (150 gr) czekolady 75-90%
1 łyżka masła
2 łyżeczki do herbaty mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki jak wyżej mąki pszennej
Troszkę skórek pomaranczy (takie w syropie cukrowym)(...)
Felu, a co z żółtkami :?:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Pewnie zrobić adwokata.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Nie jestem zbyt wprawna w pieczeniu ciast, :wink: ,ale myślę,że jaja na początek ubijamy i do tego reszta jak pisze Fela.Ciasto do piekarnika nagrzanego,czy zimnego.?Gdy piekę biszkopt na tort,daję do zimnego,aby rosło wraz z temperaturą.Dobrze mówię...:?: :D Pozwolisz Eluś,że wkleję tutaj efekt moich wypocin cukierniczych :oops:
Obrazek
Słodki mmm,pamiętam był pyszny...Gdyby ktoś chciał przepis ,to służę ;:180
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aneczko kiedyś miałam przepis na adwokata i robiłam namiętnie szczególnie kakaowego ale lata temu i już nic nie pamiętam...wiesz chętnie bym zrobiła....narobiłaś mi smaku....zapodasz jak masz przepis ;:180 dzięki .:D

Neluś...zapodawaj :wink: ...truskawki mam...wiesz, że wszystko uwielbiam. :D ;:224
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28

Post »

Elu może przedstawię przepis na ciasto z grysikiem.

Ciasto
Biszkopt kakaowy lub 1/2 ciasta /murzynek/
Krem
ugotować grysik z
6 łyżek grysiku /czeska krupiczka/lub grysik błyskawiczny
2 szklanki mleka
cukier waniliowy
Po ugotowaniu schłodzić.

Kostkę masła utrzeć na biało z 12dekagramami cukru pudru
schłodzony grysik wymieszać z utartą masą maślaną do kremu stopniowo dodać 100ml wódki czystej.
Upieczony biszkopt posmarować dżemem lub powidłami śliwkowymi,następnie rozsmarować krem.
Całość polać polewą czekoladową gotową lub robioną(lepsza).Całość schłodzić w lodówce
Przy większej ilości alkoholu można się upić
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”