Kuchnia śląsko Halżbiytki
- fela
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Coś mi się popieprzyło i drugi raz wiadomość wysłałam, no to poprawie i wrzucę teraz takiego kulinaérnego awatarka

-
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Elizabetko,przepis na kluski z makiem już jest dla Ciebie w moim wątku
Czy chcesz też na kutię
Moja Prababcia robiła ciastka ze skwarek i pamiętam,że były bardzo smaczne. Ale są chyba zbyt kaloryczne...

Czy chcesz też na kutię

Moja Prababcia robiła ciastka ze skwarek i pamiętam,że były bardzo smaczne. Ale są chyba zbyt kaloryczne...

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- mag
- Od: 20 mar 2008, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Elu, trudno mi powiedzieć. Ja zawsze gotuję połowę paczki, albo i całą. Jak już mam przygotowany mak, to dodaję pszenicę, ale bardzo ostrożnie, żeby nie przesadzić, a resztę dostają ptaszki i są z tego faktu bardzo zadowoloneElizabetka pisze: Madziu dzięki za wstwienie przepisu ...a na taką małą porcję ile trzeba pszenicy i jak długo się ją gotuje.
Może zrobię niespodziankę....I co Felu postanowiłaś.... będziesz robić kutię
.

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Tadeuszu czyli moczkę robicie tak jak ja ale dodajcie jeszcze ananas w puszce i czekoladę. Myślałam nad tą czekoladą bo też się z tym spotkałam ale nie jadłam. Słyszałam o dodatkach warzywnych do moczki ale tu się całkowicie zgadzam z Twoją małżonką, że to nieporozumienie. Co do makagigi to może kiedyś spróbuję ale nie w święta tylko tak jako deser....dzięki
O tych ciastach ze skwarek tylko słyszałam sama nie robiłam i nie znam przepisu przykro mi(Aniu dzięki za odzew
).
Mam parę wypróbowanych tj. trzy rodzaje (wykrawane,kokosanki i rożki orzechowe), zresztą zamieściłam je też w moim wątku łącznie z fotkami i to wystarczy całkowicie. Lubię robić te ciastka suche bo można je długo przechowywać i nie trzeba jeść na siłę "bo się zepsuje".
Tadeuszu będziemy Was oczekiwać.
.....bardzo się cieszę.
Aniu najlepszy ze słodkości jest schabowy...co
Ja daję mało cukru i raczej wolę miód dodawać żeby nie było zbyt przykre.....makówka i tak jest słodkawa po dodaniu rodzynek.
Najważniejsze w makówce jest mak i migdały. 

O tych ciastach ze skwarek tylko słyszałam sama nie robiłam i nie znam przepisu przykro mi(Aniu dzięki za odzew

Mam parę wypróbowanych tj. trzy rodzaje (wykrawane,kokosanki i rożki orzechowe), zresztą zamieściłam je też w moim wątku łącznie z fotkami i to wystarczy całkowicie. Lubię robić te ciastka suche bo można je długo przechowywać i nie trzeba jeść na siłę "bo się zepsuje".

Aniu najlepszy ze słodkości jest schabowy...co

Ja daję mało cukru i raczej wolę miód dodawać żeby nie było zbyt przykre.....makówka i tak jest słodkawa po dodaniu rodzynek.

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
Felu doskonale Cię rozumiem....czyli tak jak Andzia najbardziej ze słodyczy lubisz wieprzowinkę albo drób ....no ryby obowiązkowo.
Ciekawe co to za ciasto czekoladowe robisz....wstawisz Felu przepis i może jakąś małą fotkę co

U nas też jest sporo gatunków czekolad.....niemniej najlepsza zwykła mleczna ewentualnie z orzechami laskowymi ale nie pogardzę też kokosową czy miętową.
Lodowa
musi wygladać szałowo ale ciekawe jaka w smaku.
Kawałek makowca do kawy by się zjadło zwłaszcza po dobrym obiedzie.
Co do drożdży to Ania Anaka jest specjalistką
i na pewno Ci powie co i jak bo ja też ich nie używam....po prostu wolę swieże. Dzięki za pomysłowy duet kucharski
Aniu dzięki za przepis na kluski z makiem.
A przepis na kutię...jak byś mogła
byłoby super. Pierwszy raz jak coś robię to wolę żeby było dokładnie a z czasem sobie upraszczam. 
Madziu wiem jak to jest...jak się robi latami i bez przepisu.....no masz to doświadczenie jak by nie było.
A moje ptaszki już zaprosiłam do ogrodu ...dostały pierwszą porcję swieżej słoninki.
...słonecznik też dostaną bo są tu mile widziane. :P
Miłego kuchmarzenia Wam życzę.

Ciekawe co to za ciasto czekoladowe robisz....wstawisz Felu przepis i może jakąś małą fotkę co

U nas też jest sporo gatunków czekolad.....niemniej najlepsza zwykła mleczna ewentualnie z orzechami laskowymi ale nie pogardzę też kokosową czy miętową.

Kawałek makowca do kawy by się zjadło zwłaszcza po dobrym obiedzie.

Co do drożdży to Ania Anaka jest specjalistką

Aniu dzięki za przepis na kluski z makiem.
A przepis na kutię...jak byś mogła

Madziu wiem jak to jest...jak się robi latami i bez przepisu.....no masz to doświadczenie jak by nie było.

A moje ptaszki już zaprosiłam do ogrodu ...dostały pierwszą porcję swieżej słoninki.

Miłego kuchmarzenia Wam życzę.

-
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
Elżbietko, to mój przepis na kutię
Szklanka pszenicy
szklanka maku
miód , kubeczek śmietanki 30%
bakalie: migdały, orzechy,skórka pomarańczowa i cytrynowa - kandyzowana,daktyle, rodzynki
Ilość miodu musisz sama wyznaczyć, bo od tego zależy jak kutia będzie słodka.
Pszenicę i mak zalewam gorącym mlekiem i zostawiam na noc /osobno/.Na drugi dzień mak dobrze odsączam i mielę - może być raz.Pszenicę gotuję do miękkości i dokładnie odsączam,żeby była sucha i sypka.
Rozgrzewam w garnku miód ,wrzucam bakalie,żeby się wszystko połączyło - na wolniutkim ogniu. Dodaję mak i pszenicę.Mieszam. Na koniec przed podaniem dodaję śmietankę, która nadaje kutii ,jedwabistości'.
Smacznego

Szklanka pszenicy
szklanka maku
miód , kubeczek śmietanki 30%
bakalie: migdały, orzechy,skórka pomarańczowa i cytrynowa - kandyzowana,daktyle, rodzynki
Ilość miodu musisz sama wyznaczyć, bo od tego zależy jak kutia będzie słodka.
Pszenicę i mak zalewam gorącym mlekiem i zostawiam na noc /osobno/.Na drugi dzień mak dobrze odsączam i mielę - może być raz.Pszenicę gotuję do miękkości i dokładnie odsączam,żeby była sucha i sypka.
Rozgrzewam w garnku miód ,wrzucam bakalie,żeby się wszystko połączyło - na wolniutkim ogniu. Dodaję mak i pszenicę.Mieszam. Na koniec przed podaniem dodaję śmietankę, która nadaje kutii ,jedwabistości'.
Smacznego

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- fela
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
CIASTO CZEKOLADOWE
6 jaj
150 gr cukru
1,5 tabliczki (150 gr) czekolady 75-90% gorzkiej (czarna)
1 łyżka masła
2 łyżeczki do herbaty mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki jak wyżej mąki pszennej
Troszkę skórek pomaranczy (takie w syropie cukrowym)
Papierem do pieczenia wyłożyć blaszkę (poprzecinać rogi, aby papier łatwiej nabrał formę blaszki. Pokruszyc czekoladę i wrzucić do małego garnuszka, dodać do niej masło. Zanurzyć garnuszek w zlewie wypełnionym gorącą wodą, Zostawić, aby czekolada się roztopiła. Tymczasem oddzielić białka od żółtek. Białka ubić i pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, cały czas ubijając na max gęstą pianę. Potem zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy, sypiąc przez sitko, obie mąki. Potem wlewamy powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem jednocześnie mieszamy masę delikatnie łyżką. Wlewamy część masy do blaszki układamy skórki pomarańczy i zalewamy pozostałą masą. Wkładamy do piekarnika na pół godziny i gotowe. Smacznego.
Ups... Zapomniałam zdjęcia.

6 jaj
150 gr cukru
1,5 tabliczki (150 gr) czekolady 75-90% gorzkiej (czarna)
1 łyżka masła
Troszkę skórek pomaranczy (takie w syropie cukrowym)
Papierem do pieczenia wyłożyć blaszkę (poprzecinać rogi, aby papier łatwiej nabrał formę blaszki. Pokruszyc czekoladę i wrzucić do małego garnuszka, dodać do niej masło. Zanurzyć garnuszek w zlewie wypełnionym gorącą wodą, Zostawić, aby czekolada się roztopiła. Tymczasem oddzielić białka od żółtek. Białka ubić i pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, cały czas ubijając na max gęstą pianę. Potem zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy, sypiąc przez sitko, obie mąki. Potem wlewamy powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem jednocześnie mieszamy masę delikatnie łyżką. Wlewamy część masy do blaszki układamy skórki pomarańczy i zalewamy pozostałą masą. Wkładamy do piekarnika na pół godziny i gotowe. Smacznego.
Ups... Zapomniałam zdjęcia.

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
Felu dzięki...wyglada podobnie jak murzynek.
Bardzo lubię ciasta czekoladowe....zresztą jestem wszystkożerna.
Bardzo kubię murzynka.
Różnica polega na tym, że daję kakao zamiast czekolady i nie dodaję maki ziemniaczanej.
Jak kiedyś zrobię to też wstawię fotkę.
Fajnie tak się wymieniać przepisami.

Bardzo lubię ciasta czekoladowe....zresztą jestem wszystkożerna.

Bardzo kubię murzynka.
Różnica polega na tym, że daję kakao zamiast czekolady i nie dodaję maki ziemniaczanej.
Jak kiedyś zrobię to też wstawię fotkę.

Fajnie tak się wymieniać przepisami.

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
Aniu dzięki serdeczne za kutię.....na pewno będzie smakować. 

Zachęcam do zrobienia kutii,tym bardziej,ze robimy makówki-to przy okazji mamy 2 dania-do 1 dodasz słodką bułeczke a do drugiego naczynia gotowaną pszenice(tutaj więcej miodu do maku i bakalii)-ja nie dodawałam do kutii śmietany a teraz spróbuję.
Jak to dobrze wymieniać się przepisami.
Jak to dobrze wymieniać się przepisami.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- mag
- Od: 20 mar 2008, o 09:41
Felu, a co z żółtkamifela pisze:CIASTO CZEKOLADOWE
6 jaj
150 gr cukru
1,5 tabliczki (150 gr) czekolady 75-90%
1 łyżka masła
Troszkę skórek pomaranczy (takie w syropie cukrowym)(...)

- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Nie jestem zbyt wprawna w pieczeniu ciast,
,ale myślę,że jaja na początek ubijamy i do tego reszta jak pisze Fela.Ciasto do piekarnika nagrzanego,czy zimnego.?Gdy piekę biszkopt na tort,daję do zimnego,aby rosło wraz z temperaturą.Dobrze mówię...
Pozwolisz Eluś,że wkleję tutaj efekt moich wypocin cukierniczych

Słodki mmm,pamiętam był pyszny...Gdyby ktoś chciał przepis ,to służę

Słodki mmm,pamiętam był pyszny...Gdyby ktoś chciał przepis ,to służę

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
Aneczko kiedyś miałam przepis na adwokata i robiłam namiętnie szczególnie kakaowego ale lata temu i już nic nie pamiętam...wiesz chętnie bym zrobiła....narobiłaś mi smaku....zapodasz jak masz przepis
dzięki .
Neluś...zapodawaj
...truskawki mam...wiesz, że wszystko uwielbiam.

Neluś...zapodawaj

- tadeo
- Od: 1 mar 2009, o 11:28
Elu może przedstawię przepis na ciasto z grysikiem.
Ciasto
Biszkopt kakaowy lub 1/2 ciasta /murzynek/
Krem
ugotować grysik z
6 łyżek grysiku /czeska krupiczka/lub grysik błyskawiczny
2 szklanki mleka
cukier waniliowy
Po ugotowaniu schłodzić.
Kostkę masła utrzeć na biało z 12dekagramami cukru pudru
schłodzony grysik wymieszać z utartą masą maślaną do kremu stopniowo dodać 100ml wódki czystej.
Upieczony biszkopt posmarować dżemem lub powidłami śliwkowymi,następnie rozsmarować krem.
Całość polać polewą czekoladową gotową lub robioną(lepsza).Całość schłodzić w lodówce
Przy większej ilości alkoholu można się upić
Ciasto
Biszkopt kakaowy lub 1/2 ciasta /murzynek/
Krem
ugotować grysik z
6 łyżek grysiku /czeska krupiczka/lub grysik błyskawiczny
2 szklanki mleka
cukier waniliowy
Po ugotowaniu schłodzić.
Kostkę masła utrzeć na biało z 12dekagramami cukru pudru
schłodzony grysik wymieszać z utartą masą maślaną do kremu stopniowo dodać 100ml wódki czystej.
Upieczony biszkopt posmarować dżemem lub powidłami śliwkowymi,następnie rozsmarować krem.
Całość polać polewą czekoladową gotową lub robioną(lepsza).Całość schłodzić w lodówce
Przy większej ilości alkoholu można się upić
Uśmiechnij się jutro będzie lepiej. Tadeo
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie