Kalina uprawa,pielęgnacja,cięcie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
arinara
50p
50p
Od: 7 mar 2011, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kaliny

Post »

asia0809 pisze:Mam pytanie, czy tniecie po kwitnieniu kalinę Roseum?
Moja wypuszcza strasznie długie pędy, które się aż pokładają i korci mnie żeby ciachnąć.
nie jestem pewna na 100%, ale wydaje mi się że, kalina kwitnie na pędach zeszłorocznych - czyli te co wypuściła, w przyszłym roku będą kwitnąć. jak je ciachniesz to nie będzie kwitnienia :(
ja w zeszłym roku formowałam moją bo była "łabata" i w tym roku odwięczyła się malutkim kwitnieniem, głównie na dole krzewu - bo tam jej nie ruszałam

Obrazek
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękna kalina "Roseum"!
Awatar użytkownika
arinara
50p
50p
Kontakt:

Post »

dziękuję santia :)

a to mój najnowszy nabytek, kalina japońska 'watanabe', na zdjęciu jeszcze w doniczce, ale juz znalazła swoje miejsce w ogrodzie :)

Obrazek
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

arinara za dwa trzy lata będziesz musiała albo kalinę silnie ciąć ( kosztem kwiatów ) albo przesadzić. Kalina roseum bardzo silnie się rozrasta ( przejrzyj stronę wcześniej, u mnie krzaczor ma trzy na cztery metry a i tak jeszcze rośnie ).
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
arinara
50p
50p
Kontakt:

Post »

Wiem, wiem jak wygląda dorosły krzew - u mojej mamy rośnie, od niej mam szczepkę właśnie. liczę się z tym że będą ją cięła, na przesadzenie nie ma szans :(
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Czy ma ktoś kalinę japońską Dart`s Red Robin? Kupiłam ją pod koniec lipca z kwiatami.Bardzo długo kwitnie, rośnie ciągle( na razie jeszcze w donicy, gdyż dość słabo jest przekorzeniona) i wypuszcza nowe kwiatostany, ale żadnych owocków nie ma :roll: Czy to u niej normalne, że tak stopniowo kwitnie?
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

A ja chciałam zapytać o kalinę hordowinę "Aureovariegata" - jakich rozmiarów mogę się spodziewać? Różnie piszą- na załączonej karteczce napisano, że dorasta do 3 m, w internecie doszukałam się informacji, że może mieć 4 metry. Mam dla niej upatrzone miejsce w ogrodzie, ale nie wiem czy nie będzie jej tam za jakiś czas za ciasno. Jak szybko rośnie? Czy można ja ciąć bez problemu? Czy może rosnąĆ w półcieniu?
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Mam kalinę hordowinę "Aureovariegata" od kilku lat, rośnie niezbyt szybko, szybciej na boki niż do góry. I właśnie takiego pokroju trzeba się spodziewać - szersza niż wyższa. Jest piękna, bardzo gęsta i ma cudowne liście. U mnie kwitnie dwa razy do roku, właśnie kończy drugie kwitnienie. Nie przemarza, rośnie raczej w pełnym słońcu, niewiele ma zacienienia.
Nie wiem jakie rozmiary osiągnie docelowo, ale podejrzewam, że 3 metry zapewne. Ja jej nigdy nie przycinałam i taka okrąglutka mi się podoba (rozrasta się bardzo zgrabnie).
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Dziękuję Ci kocica za te informacje :D Już wiem...co, jak i gdzie :wink:
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58

Post »

A ja mam pytanko dotyczące przesadzania kaliny. Mam już dośc spore drzewko i musiałabym je przesadzić..Lepiej teraz to zrobić czy na wiosnę??
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p
Od: 5 lip 2010, o 13:26

Post »

selli7, moja kalina japońska (inna odmiana - st. keverne) też kwitnie nieprzerwanie od czerwca. Owoców nie ma. W zeszłym roku robiła tak samo i nie przemarzła.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

No właśnie też zastanawiałam się czy to aby nie 'St.Keverne', bo wiem, że ona 'takie zwyczaje'.Kupowałam co prawda bez etykiety, wierząc słowom właścicielom szkółki. Czasem też spotykałam u nich pomyłki w nazewnictwie.
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p
Od: 5 lip 2010, o 13:26

Post »

Ja kupiłam dwie 'St.Keverne' :wink: Jedna to może nawet być ona, druga ma jaśniejsze i większe liście, inny pokrój, nie kwitnie. Stały obok siebie... Kiedyś nadejdzie taki dzień że to co kupię, będzie tym co napisali na etykiecie. :;230
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

A u mnie kwitną drugi raz w tym roku - kalina Pragense i kalina Burkwooda, ciągle kwitnie Watanabe i zakwitła bodnanteńska Down.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudeńko kupione jako kalina japońska "Cascade":

Obrazek