Nasza działeczka- kolejne etapy powstawania

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam piszę bo widzę jeden błąd przy pikowaniu - ponieważ pikuje się roślinki z jednym dwoma listkami - ale właściwymi(tak jak przepikowałaś szałwię ) - a nie listkami odżywczymi które są w łuskach nasiennych(jak to zrobiłaś z kobeą) - to tak na przyszłość :) niech ładnie rosną :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

k-c pisze:Witam piszę bo widzę jeden błąd przy pikowaniu - ponieważ pikuje się roślinki z jednym dwoma listkami - ale właściwymi(tak jak przepikowałaś szałwię ) - a nie listkami odżywczymi które są w łuskach nasiennych(jak to zrobiłaś z kobeą) - to tak na przyszłość :) niech ładnie rosną :)
Karolu dziękuję za tę uwagę...Tak też wyczytałam w książce, ale....Wcześniej w postach, które zeżarła awaria zdania na ten temat były podzielone... :? I Ela Tija swoje kobey właśnie pikowała z dwoma listkami i dobrze się mają, więc i ja nie wytrzymałam i je przepikowałam :? Myślę, że przetrzymają.. :lol:
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A ja pod wpływem Twoich zdjęć też się wziąlem dziś za szałwię. Ale moja jest bardziej powyciągana, Twoja się znacznie lepiej prezentuje :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

bishop pisze:A ja pod wpływem Twoich zdjęć też się wziąlem dziś za szałwię. Ale moja jest bardziej powyciągana, Twoja się znacznie lepiej prezentuje :lol:
Ale Tobie wzeszło zdecydowanie więcej nasionek niż mi :lol: Ja jeszcze mam tylko jedną do pikowania, a resztę nasion to już wysieję do gruntu.. :wink:
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Joluś
ładne sieweczki szałwi , zdrowe nie wybujały , masz rączkę do roślinek :wink: . Wiesz ja wcale nie żałuję że kobee pikowałam tak wcześnie , system korzeniowy miała już ładny bałam się że roślinki zrosną się ze sobą a wtedy byłby problem z ich rozdzieleniem . Moje mają coś :oops: pewnie to są gałązki czepne i jak do tej pory nie padły znaczy że pikowanie im nie zaszkodzilo :roll: . Zresztą żeby było śmieszniej ja prawie wszystkie sieweczki pikowałam wcześnie , mimo że miałam problem z ostróżkami które wybujały i były strasznie delikatne , po pikowaniu wypuszczają już kolejne listki . Teraz przesadziłam 3 pasiflorki też dwuliścienne i też puszczają kolejne listki .
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Witaj Joluś dawno u Ciebie nie byłam.Tu już takie postępy.Ja też kupiłam
parę nasion wysiewać będę w piątek.Niech Ci rosną pięknie twoje sadzoneczki.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Elu faktycznie te kobey miały już spory system korzeniowy jak je pikowałam...ale nie zrobiłam jednej rzeczy podczas pikowania.. :? Dobrze jest jak mają podpórkę po której mogą się wspinać i dlatego najlepiej przy pikowaniu, żeby nie uszkodzić korzonków należałoby wbić palik.. Muszę to zrobić teraz jakoś delikatnie... :?
Danusiu witaj :lol: Ja nie zamierzałam już wysiewać na parapet żadnych kwiatów, ale może sie jeszcze na coś skuszę.. :lol:

U mnie wiosna :lol: Wczoraj byłam na działce, ale nie miałam aparatu....Jeszcze nieśmiało, ale wychylają się z ziemi tulipany i śnieżniki... ;:49 Hiacyntów, krokusów i anemonów - NIET :(
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Przyszła Ci donieść, że ciemiernika kupiłam w Nomi. Na początku był duży wybór odmian i kolorów. Bardzo podobał mi się w kolorze purpury. Niestety jak zrobili promocje to już ich nie było.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

jolami pisze:Elu faktycznie te kobey miały już spory system korzeniowy jak je pikowałam...ale nie zrobiłam jednej rzeczy podczas pikowania.. :? Dobrze jest jak mają podpórkę po której mogą się wspinać i dlatego najlepiej przy pikowaniu, żeby nie uszkodzić korzonków należałoby wbić palik.. Muszę to zrobić teraz jakoś delikatnie... :
Jak pikowałam nie pomyślałam o podpórkach :oops: , zrobiłam je dopiero dzisiaj jak przeczytałam Twojego posta , mam nadzieję że krzywdy im nie zrobiłam .
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Iza coraz bardziej podobają mi się te ciemirniki, może trafię w innym markecie..
U nas na dniach maja otworzyć nowy ogrodniczy market...nie mogę się doczekać :lol:
Elu mam nadzieję, że ja też nie uszkodziłam kobey przy palikowaniu..

Moje roślinki wyglądają teraz tak..
Obrazek

Kochani dwa tygodnie temu zerwałam badyle winobluszcza, pociachałam na kawałki i wsadziłam do wody.. :? Pojawiają się już zielone pączki...Co mam dalej z nimi robić???Trzymać aż wypuszczą korzenie czy co???
Te dwie większe gałązki to wierzba mandżurska. Ma już korzenie to muszę przesadzić do doniczek..
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu ja winorośl ukorzeniam w piasku, zawsze bardzo ładnie się przyjmowała. W wodzie nigdy nie próbowałam. A wierzbę mandżurską mam z gałązki ukorzenionej w wodzie, świetnie rośnie :D Dopiero teraz dotarło do mnie, że chodzi Ci o winobluszcz, a nie o winorośl :lol: , ja go ukorzeniam zawsze latem z zielonych pędów, w ten sposób narobiłam sobie sadzonek na całe ogrodzenie, powoli jak bluszcz zimozielony będzie rósł, to winobluszcz będę zmniejszać
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

AGNESS pisze: :D Dopiero teraz dotarło do mnie, że chodzi Ci o winobluszcz, a nie o winorośl :lol: , ja go ukorzeniam zawsze latem z zielonych pędów, w ten sposób narobiłam sobie sadzonek na całe ogrodzenie,
Qurcze to może wsadzę w ukorzeniacz i do ziemi???
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Jolu. Idę do Ciebie i nie mogę dojść. Widzę szalejesz z nasionkami. Ja już nie mam gdzie stawiać a to dopiero początek. A resztę chyba będę jednak siać do skrzynek. Jeszcze muszę posiać kobeę. Czy do pnączy trzeba od razu przy pikowaniu dawać patyczki ? Ja pierwszy raz sieję pnącza jednoroczne i dziś pikowałam azarinę i tunbergię. Nie wiedziałam, że trzeba im dawać podpórki.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Miło Cię gościć Ado :lol:
Wiesz ja jeszcze wysiałam pomidorki, a wczoraj posiałam cynię, aksamitki, astry karłowe i wysokie oraz ostróżkę trwałą. :lol: Do gruntu też je posieję... i wiele innych oczywiście.. :lol: A dzisiaj wsadziłam do donicy mieczyki i badyle winobluszczu do ukorzenienia się ... Zobaczę może się przyjmą... :?

Co do kobey odpowiedziałam u Ciebie :lol:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

A jaki market otwierają?
Z wierzbą ( żadną) nie ma problemów z ukorzenianiem. Co do winobluszczu to nie potrafię Ci powiedzieć. Chociaż on też dość łatwo się przyjmuje. Ja również chcę posadzić sobie przy płocie od parku, zanim zwykły bluszcz tam się nie zadomowi na dobre. Będę to jednak robić za kilka tygodni jak się ociepli i od razu wsadzę do gruntu. Może się uda...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”