Paprocie ogrodowe Cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Paprocie ogrodowe -kto jakie ma ?

Post »

A czy ktoś może zidentyfikować moja paprotkę? Kupiłam ją dzisiaj w ogrodniczym, bo wydała mi się ciekawa i oczywiście bez nazwy, a że w kwestii paproci jestem laikiem to serdecznie proszę o pomoc.

Obrazek
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Post »

Igielka 78, Twoje paprocie wyglądają na orliczki (Pteris). Ale to nie są paprocie ogrodowe, nie przetrwają zimy. Oczywiście na lato w cieniu, mogą być w ogrodzie.

Arkandor, chyba lepiej nie otwierać pudełka bo tak jak u mnie i u Ciebie pojawią się ziemiórki. Zniszczyły mi 100% gametofitów.
Ja opiero po pojawieniu się sporofitów zacząłem stopniowo wietrzyć. Czy nie masz za mokrego podłoża? Czy tylko tak wygląda.
Szybkość kiełkowania zarodników i wyrastania sporofitów zależy głównie od gatunku a o Twojej paproci nie mam danych.

Takie gęste łany też nie są wskazane a wręcz szkodzi to wyrastaniu dorodnych roślinek. Życzę Ci sukcesu a zapewne podzielisz się dalszym losem Twoich ciekawych paproci.
Pozdrawiam - Jean
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Jean - dzięki. Ziemiórki już zaliczyłem, teraz ich nie ma (chyba). Może faktycznie trochę za mokre podłoże, ale nie widzę żeby to szkodziło gametofitom, w każdym razie nie będę przez jakiś czas spryskiwał wierzchniej warstwy. Jak coś się będzie działo dam znać :wink:
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
maro85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 cze 2010, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam:)

Ostatnio bylem w lesie i zachwycił mnie widok paproci leśnych:) tak sobie pomyslalem czy byla by możliwosc przesadzenia ich do ogrodu.... Ktos wie coś moze na ten temat czy dalo by się i czy one przyjely by sie w ogrodowych warunkach?

pozdrawiam
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Tylko one są pod ochroną.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jest tyle paproci gruntowych w sklepach ogrodniczych, że chyba nie trzeba wyrywać gatunków chronionych z naturalnego środowiska. A nawet nie można ( zresztą nie wszystkie nasze rodzime gatunki są pod ochroną). Mam nadzieję, że tego jednak nie zrobisz ;:224
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Kontakt:

Post »

Na Osmude regalis nie trzeba polować, wystarczy ją kupić np. w sklepie internetowym sadzawka.pl, lub w szkółce np. u Pana Szewczyka w Łodzi, lub u Pana Z. Siwickiego lub w innym miejscu. To w miarę czesto sprzedawana krajowa paproć. Koszt takiej paproci to około 8 zł więc wykopywanie z naturalnego środowiska, które wiąże się z niszczeniem siedliska, a ryzyko przyjęcia jest duże, nie ma sensu. Paprocie tzw. leśne, przeważnie Dryopteris filix-mas (Nerecznica samcza) i Athyrium filix-femina (Wietlica samicza) oraz Dryopteris dilatata (Nerecznica szerokolistna), są to pięknymi paprociami i nie będącymi pod ochroną. Proponuje znaleźć miejsca gdzie np. wycinają las pod budowę (często to się zdarza w przypadku budowania dróg), miejsca tzw. ruderalne, opuszczone gospodarstwa, sady itp. i tam je pozyskać. Kopanie dziur w lesie nie jest dobrym rozwiązaniem i najczęściej jest naruszeniem jakiegoś ekosystemu. Na szczeście dostępnoć ciekawych gatunków i odmian jest coraz większa i wystarczy odwiedzić najbliże OBI gdzie jest trochę paproci w ofercie a jak się poczeka do sierpnia to po przecenach będzie je można kupić za śnieszną cene ( w ubiegłym roku 1.99 zł). Chętnie poradzimy i podpowiemy na tym wątku gdzie można znaleźć ciekawe rośliny i jak o nie dbać :)
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

W sprzedaży dostępne są głównie małe sadzonki.
U mnie osmunda regalis rośnie trzeci sezon: wysokość nieco ponad 25 cm.

Obrazek

Te same, w lewym dolnym rogu:
Obrazek

W tym roku pióropusznik strusi po raz pierwszy osiągnął 1,35 cm. Duża ilość wody wyraźnie pomogła.
Ładnie też rośnie onoklea sensibilis, kupiona razem z osmundą.
Stopniowo rozrasta się na boki, jak pióropusznik:
Obrazek
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

:wit
Szkoda że nie byłem tutaj wcześniej ;:223 Głowa boli od szukania nazw
Co to jest ? Pomocy!!!

Obrazek

Obrazek
;:180
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p

Post »

Ta pierwsza to Athyrium filix-femina 'Victoriae'.
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/109731/

Na drugim zdjęciu po prawej chyba Polystichum lonchitis
http://calphotos.berkeley.edu/cgi/img_q ... +1101+0243
Pozdrawiam - Jean
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Jean
dzięki, dobrze jest wiedzieć co się ma, gdybyś miał czas to luknij czy nie porobiłem błędów przy paprociach a ja spróbuję odszukać Cię na forum ;:138
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p

Post »

Ogólnie jestem zadowolony z przezimowania paproci. Późny przymrozek, po zdjęciu okrycia zniszczył jedynie Cheilanthes lanosa i częściowo tylko zmroził końcówki liści Athyrium otoforum 'Okanum' i Polystichum makinoi.
Pozdrawiam - Jean
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Jean można widzieć , gdzie Ty się zaopatrujesz w paprocie ?
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p

Post »

Mutari, już kiedyś tu pisałem ale chętnie powtórzę.
Najwięcej z zakupów internetowych u Zdzisława Siwickiego o którym wspominał wcześniej Larix. Np. pokazane dzisiaj 3 długosze i paprotnik ostry /Polystichum lonchitis/ i wiele innych. Wprawdzie u niego rośliny są małe...ale są. Część kupiłem w różnych punktach sprzedaży roślin, gdzie można za 8- 10 zł kupić całkiem dorodne egzemplarze. Trzeba jednak "polatać" co jakiś czas, gdzie się da. Kilka mam z wymiany między miłośnikami paproci choćby z tego forum. No i trafiłem też na działkowicza, który pozbywał się kolekcji paproci /resztek/ i sprzedawał, bo twierdził, że mały popyt i nie zarobi na nich.
Wiem, że część osób przywozi z zagranicy a obecnie wyjazdy są raczej dość powszechne.
Pozdrawiam - Jean
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2007, o 20:32

Post »

Jak jestem w Polsce - często kupuję w sklepiku internetowym : http://sadzawka.pl/ spory wybór , ładne rośliny , a ceny przyzwoite.
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”