Stokrotka afrykańska (osteospermum)
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Stokrotka afrykańska (osteospermum)
Co słychać u Waszych stokrotek? Moje uschły ale kilka dni temu posiałam kilka nasionek od Fibi. Reszta czeka na dłuższe dni, a to już niedłguo
Kiedy Wy siejecie?

-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Znalazłam nasiona, kupione w zeszłym roku. Siałam - a jakże. Tylko, że nic a nic nie wyrosło. Co mogłam zrobic nie tak?
- Magdallena
- 1000p
Dzis piekne słońce, przynajmniej u mnie. Za tydzień posieję kolejną turę nasionek od Fibi. A ponieważ nasionek mam dużo, to wysieję jeszcze pod koniec lutego i w marcu. Sprawdzę w ten sposób najlepszy termin wysiewu.
Moje na razie w lodówce (staratyfikacja) podobno pomaga, siać jeszcze za wcześnie, za mało światła - chyba, że będziesz doświetlać.
Pozdrawiam
No to zaczynam zabawę od nowa
W ubiegłym sezonie roślinki wschodziły mi ponad 3 tygodnie, bardzo nierówno.W tym roku nasionka trzymałam cały czas w lodówce na dole i w obawie przed długimi wschodami posiałam 27.01.
O dziwo wzeszły po 5 dniach
Może jednak lodówka pomogła?
To jeszcze dodam że były to te same nasiona z sezonu 2011

W ubiegłym sezonie roślinki wschodziły mi ponad 3 tygodnie, bardzo nierówno.W tym roku nasionka trzymałam cały czas w lodówce na dole i w obawie przed długimi wschodami posiałam 27.01.
O dziwo wzeszły po 5 dniach

To jeszcze dodam że były to te same nasiona z sezonu 2011
- Magdallena
- 1000p
Moje już dwa tygodnie siedzą w ziemi i nic. Jednak delikatnie rozgrzebałam ziemie i idą
Dopiero dziś włożyłam nasiona do lodówki. Ile mają tam być? Ze dwa tygodnie wystarczy?

Przepiękne te stokrotki
Jejku dlaczego dopiero teraz je odkryłam
!Jeśli trzeba stratyfikować(jak tak to jak długo)to czy nie za późno na sianie.?Nie mam jeszcze nasion i widzę,że ciężko dostać.Jakie odmiany macie,jakie byście polecili?Czy w opakowaniu są mieszanki kolorów?

Pozdrawiam,Basia
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dopiero teraz zajrzałam do tego wątku. Zdjęcia moich stokrotek są na str. 27 tego wątku. Nasiona są zebrane jesienią 2012. Nigdy nie stratyfikowałam nasion, może to rzeczywiście należy zrobić. Wypróbuję w przyszłym roku. Swoje wysiałam dzisiaj. Bożena
Mnie tez udało się kupić nasionka - od wczoraj siedzą w ziemi 

Pozdrawiam. Ewa
Super,ja sieję dzisiaj,porównamy jak zaczną rosnąć 

Pozdrawiam,Basia
Dziś 5 sztuk się przebiło
, Dokupiłam jeszcze paczkę w Lidlu żebym na następny rok miała 
W dodatku z oznaczeniem F1

W dodatku z oznaczeniem F1

Pozdrawiam. Ewa
Ja moje osteospermum wysiałam pod koniec stycznia ,najpierw moczyłam nasionka w ciepłej wodzie,kilka godzi a potem do ziemi,sieję już kilka lat,jest to jedna z ulubionych mich roślinek,tegoroczne mają już po 3 centymetry i są po pikowane ,wczoraj też byłam w lidlu i kupiłam już na drugi rok.