Oleander - choroby i inne problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Oleander - choroby i inne problemy w uprawie
Bezwzględnie i jak odetniesz (najlepiej do zdrowej tkanki) to posyp miejsce cięcia cynamonem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jaka może być przyczyna zasychający liści oleandra teraz, w zimie? Stoi w pokoju, przy drzwiach wejściowych. Pierwsza myśl to brak wilgoci (w mieszkaniu jest sucho, ale od wczoraj go pryskam wodą), a druga to przeciągi, chociaż czytałem, że oleandrom wiatr nie straszny.
- norbert76
Za wysoka temperatura, zbyt mało światła.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pokój jest od strony południowej, ale kwiatek stoi przy pzeciwnej ścianie.
Dla kontrastu, druga roślinka (moja pierwsza w życiu siewka ^_^) stoi w kuchnie na oknie (strona północna) i ma się wyśmienicie.
Dla kontrastu, druga roślinka (moja pierwsza w życiu siewka ^_^) stoi w kuchnie na oknie (strona północna) i ma się wyśmienicie.
- norbert76
Stoi po przeciwnej stronie okna, to ile dostaje światła? Nic przydatnego roślinie. Ponadto zbyt wysoka temperatura zimowania i masz efekty.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam,
wczoraj zauważyłam, że mojemu oleandrowi oklapły liście, zasychają pąki i stąd moje pytanie czy ma za mało wody?
Zimuje go w chłodnym pomieszczeniu i do tej pory nic się z nim nie działo. Ponadto dolne liście i młody przyrost tracą kolor i zasychają.
wczoraj zauważyłam, że mojemu oleandrowi oklapły liście, zasychają pąki i stąd moje pytanie czy ma za mało wody?
Zimuje go w chłodnym pomieszczeniu i do tej pory nic się z nim nie działo. Ponadto dolne liście i młody przyrost tracą kolor i zasychają.
- norbert76
Jeśli chcesz uzyskać możliwość pomocy, opisz dokładniej warunki uprawy i pielęgnacji.
Dokładnie, stanowisko, temperatury, jak często podlewasz, no i zdjęcia...
Dokładnie, stanowisko, temperatury, jak często podlewasz, no i zdjęcia...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Znajduje się pomieszczeniu przy zachodnim oknie, podlewany oszczędnie 1 na tydzień, może półtora. Czasami zraszana jest wierzchnia warstwa.Temperatura oscyluje w granicach do 10/12 stopni, nie zauważyłam lokatorów.
Dolne liście tracą kolor, nie żółkną, zasychaja. Cześć pąków zasycha, część wyrasta nowych. Nie znam się na oleandrach na tyle by stwierdzić czy tak powinno się dziać w okresie spoczynku.
Zakupiony poprzedniego lata, przesadzony, nawożony jak należy.

Dolne liście tracą kolor, nie żółkną, zasychaja. Cześć pąków zasycha, część wyrasta nowych. Nie znam się na oleandrach na tyle by stwierdzić czy tak powinno się dziać w okresie spoczynku.
Zakupiony poprzedniego lata, przesadzony, nawożony jak należy.

- norbert76
Wg mnie przelałeś jego, za często podlewasz przy tej temperaturze. Ewidentnie widać to po brązowieniu nowych przyrostów (bo tak się je nazywa, pąki to dotyczy kwiatów) i plamach na liściach.
Przy tych wartościach powinieneś podlewać tyle, żeby nie zasuszyć, czyli mniej więcej co około 2 - 3 tygodnie w zależności w jakim tempie przesusza się podłoże.
Inna sprawa, że Oleander o tej porze roku nie powinien rosnąć, masz za wysoką temperaturę, powinna być poniżej 10 stopni, żeby wejść w stan hibernacji.
To co bym zrobił to delikatnie wyciągnął z doniczki i sprawdził stan korzeni. Jeśli są w porządku nie będzie widać zgniłych to ogranicz częstotliwość podlewania i postaraj się obniżyć jeszcze temperaturę. Chociaż to pierwsze tutaj ważniejsze.
Przy tych wartościach powinieneś podlewać tyle, żeby nie zasuszyć, czyli mniej więcej co około 2 - 3 tygodnie w zależności w jakim tempie przesusza się podłoże.
Inna sprawa, że Oleander o tej porze roku nie powinien rosnąć, masz za wysoką temperaturę, powinna być poniżej 10 stopni, żeby wejść w stan hibernacji.
To co bym zrobił to delikatnie wyciągnął z doniczki i sprawdził stan korzeni. Jeśli są w porządku nie będzie widać zgniłych to ogranicz częstotliwość podlewania i postaraj się obniżyć jeszcze temperaturę. Chociaż to pierwsze tutaj ważniejsze.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Wyjęłam go, korzenie są zdrowe, ziemia nie jest za mokra ani za sucha. Może to być efekt tylko i wyłącznie za wysokiej temperatury? Czy fakt, że nowe przyrosty się pojawią, a część z nich usycha wypłynie negatywnie na jego kwitnienie latem?
- norbert76
Podłoże nie powinno być wilgotne, powinno przeschnąć przed kolejnym podlaniem i to jest wg mnie przyczyną problemów.
Inną opcją może być tak, chociaż mniej prawdopodobną to to, że nowe pędy mają zbyt mało słońca i obumierają.
Natomiast czy wzrost w obecnym okresie może mieć wpływ na kwitnienie? Teoretycznie i tak nie. Zależy od konkretnego egzemplarza, chociaż lepiej żeby teraz nie rósł, a zbierał siły na nowy sezon.
Poza tym Oleander powinien być przycinamy co roku na wiosnę, co pobudza go do krzewienia, a tym samym do bardziej obfitego kwitnienia - więcej gałązek, to więcej pąków kwiatowych.
Spróbuj zrobić tak jak napisałem i zobacz czy będzie jakaś różnica.
Inną opcją może być tak, chociaż mniej prawdopodobną to to, że nowe pędy mają zbyt mało słońca i obumierają.
Natomiast czy wzrost w obecnym okresie może mieć wpływ na kwitnienie? Teoretycznie i tak nie. Zależy od konkretnego egzemplarza, chociaż lepiej żeby teraz nie rósł, a zbierał siły na nowy sezon.
Poza tym Oleander powinien być przycinamy co roku na wiosnę, co pobudza go do krzewienia, a tym samym do bardziej obfitego kwitnienia - więcej gałązek, to więcej pąków kwiatowych.
Spróbuj zrobić tak jak napisałem i zobacz czy będzie jakaś różnica.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam, mam problem z oleanderem od jakiegoś czasu liście usychają i zwijają się sa tak suche jak by były suszone mimo ze nie przelewam ani też nie zasuszam ziemi z 1 oleandera prawie wszystkie liście odpadły prosze o pomoc i sugestie co można zrobić żeby uratować

- norbert76
Odpowiedź jest krótka, nieprawidłowe warunki uprawy. Oleander wymaga zimowania w niskiej temperaturze żeby przeszedł okres spoczynku. Czyli inaczej mówiąc zbyt wysoka temperatura zimowania.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
od końcówki października do teraz stał w chłodnej piwnicy gdzie temperatura srednia jest 6-7 stopni.Przeniosłem go do pokoju właśnie po zauważeniu problemu. Ale czy jest jakaś szansa żeby go uratować?
- norbert76
A dlaczego go teraz wstawiłeś do ciepłego? To nie jest jeszcze początek sezonu, przełom marca/kwietnia kiedy zrobi się cieplej i można wystawić na zewnątrz. Teraz to zrobiłeś mu szok temperaturowy.
Liście pewnie większość straci, ale i tak powinno się co roku na wiosnę mocno przycinać, więc powinien odbić. W każdym razie dawaj z powrotem do niższej temperatury.
Liście pewnie większość straci, ale i tak powinno się co roku na wiosnę mocno przycinać, więc powinien odbić. W każdym razie dawaj z powrotem do niższej temperatury.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta