Budki dla ptaków
- kiziorek
- 50p
- Od: 16 mar 2016, o 13:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Budki dla ptaków
A czy ktoś próbował zrobić budkę z tykwy? Znalazłam kilka zdjęć w internecie i zastanawia mnie czy ptaki zagnieździłyby się chętnie.
Może lepiej nie kombinować z jakimiś wynalazkami. Budka lęgowa to budka lęgowa - ma być bezpieczna i wytrzymała. Czy taka tykwa wytrzyma zapędy sroki, sójki, wrony i albo dzięcioła? Wątpię. Fatalnie, że ludzie tak eksperymentują z budkami lęgowymi. Niedługo z tektury ktoś będzie je robił
W naturze jest to dziupla wydrążona w pniu drzewa przez ptaki z grupy dziuplaków pierwotnych (dzięcioły). Odpowiednikiem dziupli jest budka lęgowa zrobiona z desek drewnianych. Dobrze jest uważnie posłuchać rad fachowca:
https://www.youtube.com/watch?v=Ioj85rPVy0Y&t=631s

W naturze jest to dziupla wydrążona w pniu drzewa przez ptaki z grupy dziuplaków pierwotnych (dzięcioły). Odpowiednikiem dziupli jest budka lęgowa zrobiona z desek drewnianych. Dobrze jest uważnie posłuchać rad fachowca:
https://www.youtube.com/watch?v=Ioj85rPVy0Y&t=631s
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Nie chyba tylko na pewno
Tak to jest jak ktoś się nie dowie, nie pomyśli, nie poczyta, nie zapyta. Wygląda to jak żart lub fotomontaż ale zakładam, że niestety ani jedno ani drugie. W takim układzie gwarantowana jest permanentna kłótnia między sąsiadującymi rodzinami. Oczywiście ptaki mają więcej rozumu od ludzi więc 2 z tych 3 budek nie zostaną zasiedlone. A być może żadna.

Tak to jest jak ktoś się nie dowie, nie pomyśli, nie poczyta, nie zapyta. Wygląda to jak żart lub fotomontaż ale zakładam, że niestety ani jedno ani drugie. W takim układzie gwarantowana jest permanentna kłótnia między sąsiadującymi rodzinami. Oczywiście ptaki mają więcej rozumu od ludzi więc 2 z tych 3 budek nie zostaną zasiedlone. A być może żadna.
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Zakasałam dziś rękawy i dwie budki gotowe
. Jutro będę wieszać (typ A, otwór 32mm).
Pisałam w innym wątku ale nikt nie odpowiedział. Czy w związku z nadchodzącymi mrozami, włożyć do nowych budek trochę sierści ze strzyżenia psa? Nie wiem, czy ptaki reagują na zapach.
Jeśli chodzi o fakturę, to taka wełna, golona maszynką, więc nie ma długich włosów.

Pisałam w innym wątku ale nikt nie odpowiedział. Czy w związku z nadchodzącymi mrozami, włożyć do nowych budek trochę sierści ze strzyżenia psa? Nie wiem, czy ptaki reagują na zapach.
Jeśli chodzi o fakturę, to taka wełna, golona maszynką, więc nie ma długich włosów.
Pozdrawiam Lucyna
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Nawet miałam Ci pisać o tej sierści. Ptaki niby mają węch, ale niezbyt dobry podobno.
Natomiast nie wiem czy im potrzebna taka wełenka?
Ja kiedyś wsadziłam trochę takiej wyczesanej psiej sierści,
ale chyba niepotrzebnie. Chyba najlepiej jak same sobie znajdują.
Natomiast nie wiem czy im potrzebna taka wełenka?
Ja kiedyś wsadziłam trochę takiej wyczesanej psiej sierści,
ale chyba niepotrzebnie. Chyba najlepiej jak same sobie znajdują.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Szczurbobik
Były mrozy, więc wsadziłam po garści do środka (wcześniej czyściłam i pozbyłam się starych gniazd + do nowo powieszonych)
Kolejne pytanie: mam w okolicy pójdźkę. Pomyślałam, że kupię/zrobię dla niej budkę. Czy ktoś wie na jakiej wysokości, w jakim kierunku otworem wlotowym i w jakim miejscu wieszać taką budkę?
Kolejne pytanie: mam w okolicy pójdźkę. Pomyślałam, że kupię/zrobię dla niej budkę. Czy ktoś wie na jakiej wysokości, w jakim kierunku otworem wlotowym i w jakim miejscu wieszać taką budkę?
Pozdrawiam Lucyna
Podobnie jak dla innych ptaków otwór powinien być skierowany na południe lub południowy wschód, w przeciwnym razie będzie się do niej dostawał deszcz.
Według opisów budkę dla pójdźki można pochylić o około 5 st. do tyłu i wymościć 2-3 cm warstwą trocin. Budkę należy zawiesić kilka metrów nad ziemią, w zacienionym miejscu (zabezpieczenie przed przegrzaniem w lecie), jednocześnie listowie nie powinno być zbyt gęste (łatwy dostęp).
Według opisów budkę dla pójdźki można pochylić o około 5 st. do tyłu i wymościć 2-3 cm warstwą trocin. Budkę należy zawiesić kilka metrów nad ziemią, w zacienionym miejscu (zabezpieczenie przed przegrzaniem w lecie), jednocześnie listowie nie powinno być zbyt gęste (łatwy dostęp).
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
Z tego co czytałem to główną przesłanką do wybrania miejsca i kierunku jest zacienienie budki aby uniknąć jej nagrzewania przez słońce.
Wieszając od południa wg mnie nie zawsze da się uniknąć nagrzewania bo nie każdy las to gęsty bór jodłowy i sporo promieni słońce dociera poniżej koron.
Z kolei podczas deszczu np. u mnie wiatr zawiewa najczęściej od zachodu lub od południowego zachodu (najbardziej mokre szyby w oknach). Więc ten kierunek wieszania budki lepiej jednak indywidualnie rozważyć. Ja wieszam od północnego-wschodu albo od północy.
Wieszając od południa wg mnie nie zawsze da się uniknąć nagrzewania bo nie każdy las to gęsty bór jodłowy i sporo promieni słońce dociera poniżej koron.
Z kolei podczas deszczu np. u mnie wiatr zawiewa najczęściej od zachodu lub od południowego zachodu (najbardziej mokre szyby w oknach). Więc ten kierunek wieszania budki lepiej jednak indywidualnie rozważyć. Ja wieszam od północnego-wschodu albo od północy.
- Szczurbobik
Budka dla pójdźki zamówiona. Mam fajny konar pod okapem większych gałęzi. Mam nadzieję, że budka zostanie zasiedlona 

Pozdrawiam Lucyna
-
- 50p
- Od: 18 lut 2010, o 21:22
Polecam ciekawą rozmowę na YouTube na temat budek lęgowych oraz ptaków w ogrodzie.
https://www.youtube.com/watch?v=-Zv_NJN95JA
W ogóle polecam kanał "Naturalnie o ogrodach", gdzie sympatyczny Pan Jacek oraz urocza Pani Kasia w fascynujący i wciągający sposób w swoich rozmowach opowiadają o ekologicznej uprawie ogrodu.
https://www.youtube.com/watch?v=-Zv_NJN95JA
W ogóle polecam kanał "Naturalnie o ogrodach", gdzie sympatyczny Pan Jacek oraz urocza Pani Kasia w fascynujący i wciągający sposób w swoich rozmowach opowiadają o ekologicznej uprawie ogrodu.
Podzielę się niezłym (wg mnie) filmikiem ornitologa Kuby Typiaka na temat najczęstszych błędów popełnianych przy budowie budek lęgowych. Zanim uznamy się za ekspertów warto obejrzeć ten film, przemyśleć niektóre rozwiązania, aby nie zmarnować życia ptaszków
https://www.youtube.com/watch?v=QETprAi_f08
Dodatkowo polecam firm tego samego autora na temat wieszania budek lęgowych:
https://www.youtube.com/watch?v=FTGWkmnuhA8&t=2s
Na pewno można mieć własne zdanie na wiele kwestii ale autor w prosty sposób je tłumaczy i rozważa dając okazję aby jeszcze raz się zastanowić i wybrać właściwie

https://www.youtube.com/watch?v=QETprAi_f08
Dodatkowo polecam firm tego samego autora na temat wieszania budek lęgowych:
https://www.youtube.com/watch?v=FTGWkmnuhA8&t=2s
Na pewno można mieć własne zdanie na wiele kwestii ale autor w prosty sposób je tłumaczy i rozważa dając okazję aby jeszcze raz się zastanowić i wybrać właściwie

- Szczurbobik
- Panna_be
- 100p
- Od: 15 sie 2020, o 13:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie. Przeczytałam ten wątek od początku do końca i czuję się tak wyedukowana że hoho
Dziękuję Wam za podesłane linki i praktyczne porady dotyczące budowy i wieszania budek. Zainspirowana Waszymi dokonaniami postanowiłam w sobotę jechać do marketu budowlanego i zaopatrzyć się w materiały do budowy budki lęgowej z projektu Karpka. Dzięki wielkie za ten rysunek techniczny. Nigdy wcześniej nie zajmowałam się stolarką, więc musiałam iść na przyśpieszony kurs do warsztatu mojego M
Założyłam że potrzebuję dwóch budek z wejściem o średnicy 32mm. Będą to pierwsze domki dla ptaków jakie powiesimy u nas w ogrodzie, a dowiedziałam się z YouTube pana Typiaka, że lepiej w takiej sytuacji powiesić z większymi otworami, bo prędzej przylecą większe sikory niż mniejsze, a po co im utrudniać życie. Tak więc kupiłam dwie deski sosnowe oczywiście heblowane 18x119x2200, czyli najbardziej zbliżone do tych w projekcie. Oglądając deski odrzuciłam wszystkie z sękami takimi które mogłyby wypaść itp, a było ich sporo. Dodatkowo kupiłam jeszcze małą kantówkę, żeby zrobić drabinkę do środka. I ta mała kantówka uratowała mi skórę, bo po przyjeździe do domu i położeniu deski na blacie okazało się że są strasznie zwichrowane (chyba podczas złego suszenia się tak zrobiło), a w sklepie tego moje niedoświadczone oko nie dostrzegło. Dodatkowo brak obycia z piłką elektryczną sprawił, że w budce zrobiły się szczeliny, a wiadomo- niedopuszczalne. Finalnie zrobiłam dwie budki, z drugą poszło już jak w płatka. Żadna nie ma szczelin i wydają się bezpieczne. Jedyny minus, to przez wymiary deski domki wydają się wąskie. Ale trudno. Chyba tragedii nie ma ogromnej(?) Teraz już wiem co i jak, po następne deski jadę w inne miejsce, a w czwartek mam nadzieję że budki będą już wisieć i może ktoś w nim zamieszka w tym roku
Aha! - robienie budek jest fantastyczne!
Dzięki

Założyłam że potrzebuję dwóch budek z wejściem o średnicy 32mm. Będą to pierwsze domki dla ptaków jakie powiesimy u nas w ogrodzie, a dowiedziałam się z YouTube pana Typiaka, że lepiej w takiej sytuacji powiesić z większymi otworami, bo prędzej przylecą większe sikory niż mniejsze, a po co im utrudniać życie. Tak więc kupiłam dwie deski sosnowe oczywiście heblowane 18x119x2200, czyli najbardziej zbliżone do tych w projekcie. Oglądając deski odrzuciłam wszystkie z sękami takimi które mogłyby wypaść itp, a było ich sporo. Dodatkowo kupiłam jeszcze małą kantówkę, żeby zrobić drabinkę do środka. I ta mała kantówka uratowała mi skórę, bo po przyjeździe do domu i położeniu deski na blacie okazało się że są strasznie zwichrowane (chyba podczas złego suszenia się tak zrobiło), a w sklepie tego moje niedoświadczone oko nie dostrzegło. Dodatkowo brak obycia z piłką elektryczną sprawił, że w budce zrobiły się szczeliny, a wiadomo- niedopuszczalne. Finalnie zrobiłam dwie budki, z drugą poszło już jak w płatka. Żadna nie ma szczelin i wydają się bezpieczne. Jedyny minus, to przez wymiary deski domki wydają się wąskie. Ale trudno. Chyba tragedii nie ma ogromnej(?) Teraz już wiem co i jak, po następne deski jadę w inne miejsce, a w czwartek mam nadzieję że budki będą już wisieć i może ktoś w nim zamieszka w tym roku

Dzięki
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Panna_be
Poprosimy o zdjęcia z realizacji projektu