Powolna metamorfoza - 2008 cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ago, te pagórki to Gorce, Gdzies tam sie pojawia Lubań, a ten przedostatni to podobno stożek wulkaniczny, na którym Zebrzydowski planował początkowo wybudować Kalwarię. Potem jednak zdecydowal się na inne miejsce. Ile w tym prawdy - nie sprawdzałem :oops:

Marku, to miłe, co napisałeś. Żyjąc z dala od kraju pewnie nie wiesz, że u nas zlepki słowne znów powróciły do łask, chyba za sprawą reklam pewnej sieci komórkowej :lol:

Grzegorzu, dzięki za identyfikację, i witam w moim ogródku. Zauważyłem, że temat iglaków już przerabiałeś, więc identyfikację masz opanowaną. Świerk srebrny wszyscy potwierdzają (dzięki, Mariolu), ten drugi świerk teść przyniósł kiedyś z lasu, więc pewnie pospolity, natomiast co do serbskiego, to sam nie wiem. Te z Wikipedii są takie smukłe i strzeliste, natomiast mój na razie tworzy klasyczny ładny stożek. Może z wiekiem mu minie?

I jak to zwykle bywa odpowiedzi rodzą masę kolejnych pytań. O świerku srebrnym przeczytałem, że ma mnóstwo odmian, w tym również karłowych. Czy jest jakakolwiek możliwość rozpoznać odmiany? Czy ktoś się na tym zna? Jak się dowiedzieć, jaki duży mi urośnie? Czy uszczykiwać go wiosną, czy zostawić, aż osiągnie swój maxymalny rozmiar? Jaki to będzie rozmiar? Świerk ten rośnie pod linią niskiego napięcia (urok działek osiedlowych :twisted: ), więc muszę interweniować, póki nie jest za późno. Pospolitego najlepiej byłoby mi z powyższych względów przesadzić, ale czy to przeżyje w tym wieku?

A ja jak na złość się przeziębiłem. Za oknem ostatnie podrygi złotej polskiej, a ja w więzieniu :evil:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Wychynęłam z leniwej łożnicy i..trafiam na chorego Krzysia. :cry:
Oj, pewnie czapki nie miałeś na spacerach,
a w aucie otwierałeś okienka z przodu, zamiast zadowolić się uchyleniem tylno-bocznego ?
Na zatoki i ból ucha, mam wypraktykowaną wełnianą, sfilcowaną czapę.
Im większa goraczka ( ale poniżej 39), tym szybciej krew krązy a wojownicy makrofagowi,
szybciej pożerają bakterie.
Ale Ty pewnie już doświadczony chorownik,
wiec przepraszam za dygresję. :lol:

Odnośnie ksiązki o iglakach, to poleciłabym jedyną jaką mam :lol: ,
czyli " Iglaki w pigułce" Jerzego Zająca.
Kilkaset odmian, z obrazkami i opisami, ujete w kieszonkowej cegiełce
o wymiarch 10x10x5 cm. Prawdziwy niezbędnik zakupowy.
Najmądrzejszy jest Seneta " Dendrologia", bo z niego uczą się studenci
( nie mam) więc tylko awizuję mądrość spisaną.

I na tej podstawie zaryzykowałabym, patrząc tylko na pokrój:
1.Świerk kłujący srebrny ( picea pugens Glauca)
2.Świerk pospolity - (picea abies), czyli chionka bożonarodzeniowa
3.Jodła ? ( jeśli ma błyszczące igły z wierzchu)

Tak a zgadula, z oddali to jak "auto czerwone" we mgle :lol:

Wszystkie można ciąć ale trzeba to później robić stale.

Opcja I - nadawanie formy sztucznej, czyli kuli, stożka,
efekt ponoc po 3-4 latach, gdy z uspionych paków wybiją nowe pedy
i nieszczególny wygląd po cięciu, zostanie wypełniony przyrostami
( patrz ogród Erazma, który goli wszystkich, a efekty ma...boskie)

Opcja II - korekta wzrostu - czyli obcinanie/ wyłamywanie 3/4 nowych przyrostów,
tzw. " świeczek", żeby utrzymac przysadzistą forme naturalną

Ufff, zdrówka i szybkiej potyczki z choróbskiem! :P
Bonsai Tree pictures
http://www.youtube.com/watch?v=6CgBntV-rnk
http://www.youtube.com/watch?v=cXKaYDo95RU

Topiary
http://www.youtube.com/watch?v=KebslfCfo3I
http://www.youtube.com/watch?v=Sf2WtbmJ0c0

Jak to się robi?
http://www.youtube.com/watch?v=CamMJGs2ijs
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki Haniu, za Twe nieocenione rady, do wiosny się rozejrzę za tymi xiążkami, na razie wprowadzam sobie maxymalne ograniczanie zakupów :cry: .

Przeziębionko pewnie się wzięło z górskiego spaceru, ja, nienawykły, idąc pod górę się pociłem w polarze, a potem nagle na połoninie wiatr mnie studził. W dodatku poranna kąpiel w zimnej wodzie...
Ale to ta pora na mnie, jesienią musze to przejść. No i mam okazję spróbować mojej nalewki sosnowej na przeziębienia (pycha :lol: ), zająć się pigwą od Walerii, doprawić w końcu wiśniowkę, która czeka w balonie od lipca (mam nadzieję, że czeka, nie zaglądałem do niej) :lol:
I dowiedzialem się z internetu, jaka jest różnica miądzy grypą a przeziębieniem: grypa rozpoczyna się nagle, z godziny na godzinę, a przeziębienie "dojrzewa" :lol:

A ten widoczek na codziennej drodze do pracy przekonał mnie do wsadzenia sumaka za płotem. Tylko jak zrobić, żeby się tak uroczo skrzywił? :lol:
Obrazek

Zdjęcie robione świtem, przed 7-mą, ale zaręczam, ze w słońcu wygląda cudownie. :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bishopville to niestety jedynie przypadkowa zbieżność nazw, Haniu :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sumak miękki i giętki, a na dodatek sam lubi się krzywić w różne strony :lol:
Masz go, czy chcesz?
Nalewki, hmmm, rzecz dobra :lol:
Zwłaszcza w kurowaniu paskud, które wywołują przeziębienia.
Nam góry obce, więc i organizm reaguje na nie " alergicznie" :lol:
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

Witaj!!! jakie zdjęcia piękne, aż by się zachciało w takie zimne góry :D
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Witojcie!

Himalaje wiedzy o iglakach sa mi obce ale cos z Tatr; :lol:

co mówia barwy igieł?......bo kolor nie jest jedynie dekoracja1.NIEBIESKI [ nie ma takiego barwnika w igłach i łuskach]2,wrazenie powstaje na skutek przefiltrowania chlorofilu przez wosk pokrywajacy igły,ten wosk chroni przed parowaniem co ułatwia przetrwanie w trudnych warunkach[susza,wiatr,słonce , mróz]2.iglaki z bardzo mroznych terenów maja wosku b. gruba warstwe i przebarwiaja sie na SREBRNO[sa to najczesciej swierki i jodły]gruba warstwa wosku jest tez zabezpieczeniem przed szkodnikami3ZÓŁTY kolor ujawnia sie gdy rosliny maja mało chlorofilu,nie rosna szybko i uszkadza je słonce i mróz,lubia półcien4.BIAŁY,to całkowity brak barwników wystepujacy miejscowo,te iglaki sa najdelikatniejsze toleruja jedynie rozproszone swiatło i łagodne warunki,dostosowawczo ograniczaja ilosc i wielkosc białych plam

cmokasy
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki smoku.

Aż mnie kusi, żeby wszystkie te informacje o kolorze i kształcie igieł sprawdzić na żywo, zwłaszcza w takim dobrym świetle. Tymczasem niebo, to ja sobie mogę dziś pooglądać z perspektywy łóżka, patrząc na nie poprzez szybę i Brugmansję od Hanii: :lol: (to ta największa, z całkowicie nowymi listkami)
Obrazek

Iwono, ponieważ dziś przykuty jestem, to będę gadał na forum sam do siebie. W kolejce czekają zdjęcia jakiegoś morza dla odmiany. Myślałem o rumuńskich Karpatach, ale niedługo zostanę posądzony o jakąś akrofilię :;230

Haniu, sumaka jeszcze nie mam, ale to chyba tylko kwestia szpadla i chwili wolnego czasu. U nas jest dosyć popularny, a sama wiesz, że przy dorosłych sumakach zawsze stadko dziatwy się przytula. :lol:
A do kszałtowania iglaków przymierzam się za pomoca uszczykiwania świeczek. Czy takie zbędne świeczki ze świerka srebrzystego nadają się na nalewkę??? :;230

Skoro identyfikacja iglaków prawie skończona, nagród jak zwykle nie będzie, poza dobrym słowem :oops: , to może teraz czas na kolczaste? Znalazłem na dysku zdjęcia pięciu różnych róż, ale tylko jedna ma tak dużo, że możnaby się pokusić o rozpoznanie. Krzew ma ok. 15 lat, nie jest szczepiony, lecz sadzony z korzenia. Nie pachnie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
gulek
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 18:29

Post »

ja mam sumaka (jeszcze w doniczce) i też jest pokręcony, one chyba same lubią sie tak wyginać.
Niestety nie mam zdjęcia.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

To będziemy razem gadać, skoro w łóżkach leżymy
z uśmiechami Iza
u liski
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Bishopciu!.....nie załuj róz gdy zdrowie w potrzebie !.......a ta pierwsza to "tanczace płomienie".....dalej jakies mixty......a ostatnia to u Oliwki wyrosła na płocie jak forteca :D

aaaaa pigwa to sie uraczysz ale raczej nie wyleczysz..a nalewczke z młodych swierkowych przyrostów to lepiej stosowac kontaktowo......nacierajac tu i tam :lol: ......działa niemal tak doskonale jak okład z młodych piersi :lol:

Gorce sa fantastyczne! ......no i blisko Hanuś!
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Grzegorzu, fajnie że się wyginają. Jak już będe miał, to musze go nakłonić jedynie, żeby się w odpowiednią strone wyginał. A co z ograniczaniem wzrostu? Ten ze zdjęcia jest od lat taki sam, a niektore rosną po niebo...

Izo, zmogło mnie, i nie mialem siły pisać. Nawet szukać zdjęć mórz, bo stwierdziłem, ze wszystkie morza są tak samo nudne. Może kiedyś, jak mi cos ciekawego na wygaszaczu mignie... A ja wracam do łóżka :twisted:

Ago, to jedna i ta sama róża, na wszystkich zdjęciach. Flammentanz, powiadasz... Ładna, szkoda, ze nie pachnie :cry:

I nie mam juz siły poprawiać tych pieprzonych polskich znaków!!! Czy Wam na tym forum tez odmawiają posłuszeństwa? Zwłaszcza ż, ł, ą, ę, ć, ś, ź, ó. Reszta jakoś idzie :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Wpadłam zerknąć co nowego. A tu czytam,że chorujesz. Nie sądziłam,że grypskiem można zarazić się przez kompa. Tyle osób na Forum nie domaga,że to chyba już epidemia. Kuruj się skutecznie,bo jeszcze kilka dni ogródkowych zapowiadali.
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

Witaj Krzysztof
musze Ci powiedziec ze podoba mi sie twój ogródek i podoba mi sie pomysł na rabate z tymi konarami drzew musze to zglapic bo iosna będę powiekszac rabate
aha czy mi sie wydaje czy jestes z okolic sieradza ??
byc moze mieszkamy niedaleko
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Och, żeby Was-chorusich, wszystkich pokotem wsadzić do jednej łożnicy.... :lol:
Ale byłoby wesolutko! :;230
Zablokowany