Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

Lucynko ale Ci zazdroszcze u mnie pada deszcz i zimno ledwie 1 stopień na plusie i to u mnie na 4 piętrze przypuszczam, że przy gruncie będzie zimniej i to o wiele. Siedzę w domku i nie wybieram się nigdzie brr zimno dobrze, że na działce przykryłam grządki agro szkoda by tego było. Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cyt, "bo plan przewidziany na dwa dni wykonałam w jeden."; ależ masz formę atletyczna niemal ;:333 A to duża radość tak sobie popracowac z porywem wiosny!! Prześlicznie kolorowo u ciebie :D I do tego jeszcze masz ;:3 ??? No wiesz ten Płock to naprawdę uprzywilejowany w porownaniu z moją "aleją" deszczu,przymrozków i wiatrów...
Podopieczne M wyglądają na bardzo zadbane po tej zimie :D a jakie maja relacje z Misią (boją się jej?)?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Alu, deszcz wprawdzie u mnie nie pada, jednak słońce coś ukradło i teraz niebo zasnute chmurami. ;:131 Nie miałabym nic przeciwko deszczowi, tylko gwiżdżący wiatr mnie wkurza na maxa. ;:145
Po porannej wyprawie po zakupy, już nie wychyliłam nosa za drzwi, a temperatura na moim dziewiątym piętrze spadła do sześciu stopni. ;:223 Będzie zimno, jeszcze zimniej. Trzeba uzbroić się w cierpliwość. :shock: Który to już raz?

Iguniu - formę to ja miałam wczoraj. ;:306 Dzisiaj cierpię przez własną głupotę, ale ponieważ pogoda zmienia się na gorsze, to po przerwie znowu zacznę szaleć. ;:306
Słońce miałam, już go nie mam. ;:185 Już mam chmury i szybko spadającą temperaturę. :oops: Do kompletu jest jeszcze paskudny wiatr. ;:145
Drwi sobie z nas pani wiosna, oj drwi. ;:108
M codziennie, a w najgorszym razie co drugi dzień chodził do tych swoich gołąbków, dbał o nie jak o źrenicę w oku, toteż mają się dobrze. :lol: A Misia boi się gołębi, nie odwrotnie. ;:306 Skrada się do nich, a gdy zatrzepocą skrzydłami, ucieka na bepieczną odległość. One się koty nie boją. :D :D

Moje fiołeczki dopiero się budzą.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Śliczne gołąbki. A czy te ślicznotki nie robią u Ciebie porządków na rabatach? U mnie jakieś ptaki zawzięły sie na czerwone rojniki. Co je wsadzę do ziemi to znowu wyskubane.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Dużo kwiatków u Ciebie kwitnie,a ja znowu nie wiem co u mnie słychać.
Pogoda nadal mroźna i wietrzna.Kiedy wreszcie się skończy. ;:222
Miłego dnia Lucynko. ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Mój urlop na żądanie trwa już dwa dni i obawiam się, że jeszcze trochę potrwa.
Wprawdzie nie spadł ani deszcz, ani śnieg, noce z malutkimi przymrozkami, tak ok. jednego - dwóch stopni poniżej zera, ale w dzień niewiele cieplej, zaledwie trzy stopnie na plusie z dość silnym zimnym wiatrem. W tej sytuacji nikt i nic mnie z domu nie wygoni. :lol:

Mam na balkonie kilka doniczek z pierwiosnkami przygotowanymi do wysyłki, ale koleżanka, dla której są przeznaczone zapadła się pod ziemię i nie daje znaku życia. Może chora, a może coś się porobiło z jej internetowym połączeniem, a prymulki zaczynają kwitnąć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewuniu jolifleur - gołąbki to oczko w głowie mojego małża, ja nazywam je szkudnikami, które potrafią nieźle nabroić, ale puszczam w niepamięć ich wyczyny, dają bowiem fantastyczny nawóz moim roślinkom. :idea:

Danusiu - krokusów mam szczególnie dużo, bo porozłaziły się po całej działce, a botaniczne stworzyły już duże kępy i choć nieszczególnie o nie dbam, to i tak każdej wiosny zdobią rabaty. ;:215 Inne wiosenne już nie tak obfite w kępach, ponieważ trochę je ograniczam. Cieszą mnie te, które kwitną, ale nie pozwalam na ich nadmiar. :lol:
Pogoda zbiesiła się i u mnie ;:145 , w związku z czym od wczoraj też siedzę w domu i choć tęskno mi za działką, ani myślę zmarznąć. ;:109 Czytałam, że zimowa bądź niemal zimowa aura ma nam towarzyszyć do maja :shock: . Ponieważ jednak przeczytałam to dzisiaj, to mam cichą nadzieję, że to taki prima-aprilisowy fake news. ;:218
Mimo wszystko dzień mija spokojnie, dziękuję i Tobie również życzę samych miłych dni, a przede wszystkim zdrowych. ;:167 ;:196

Wszystkim Przyjaciołom i Gościom życzę dobrego, spokojnego weekendu. ;:114
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Lucynko, udało mi się chociaż trochę nadrobić Twój wartki wątek :) A widoki jakie zobaczyłam warte były spędzenia czau przed ekranem. Wiosnę masz urozmaiconą, kolorową i wyjątkowo bogatą ;:215 Wszystkie rośliny kwitną na zjawiskowo, rabaty pięknie wysprzątane aż miło popatrzeć ;:108
Wiosna jak napisałaś wcześniej - całkiem zapomniała o nas, a wypchnęła ją znów zima, która dzisiaj pokazała swój pazur. U nas od rana pada śnieg i w tej chwili w ogrodzie jest już całkiem biało. Nie jestem zachwycona taką pogodą, ale i tak muszę siedzieć w domu, to trochę mniej cierpię. U mnie trochę porządków udało się zrobić, ale jest jeszcze sporo pracy i nie mam pojęcia kiedy mi się uda wszystko ogarnąć :roll:
Miłego weekendu ;:196
PS. Czy znasz nazwę tych krokusów? Są prześliczne ;:333
https://i.postimg.cc/hj7TyV55/IMG-8278.jpg
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę, że wiosna próbuję Cię dogonić, ale łatwo jej nie będzie, oj nie ;:306 Na razie idziecie łeb w łeb, żadne nie odpuszcza ;:333 Bogate w kolorki masz już rabaty, coś przekwita ustępując miejsca nowym kwiatom, nie może być piękniej. Gołębie szarogęsią się wśród roślin, ale co im zrobić, skoro taka ich natura? Na pewno czują się szczęśliwe mając Twoje ciche przyzwolenie.
Tyle już u Ciebie kwitnie, że nie wiadomo na czym się zatrzymać. Pierwiosnki, puszkinie, krokusy- o tej porze wszystko zachwyca. Nie gorzej sobie radzą domowe wysiewy, szczególnie pomidorki są godne pochwał. Moje siane w drugiej połowie marca dopiero pokazują listki właściwe.
Nawet nie staram się nadrabiać zaległości, mam ich stanowczo zbyt dużo. Teraz już jednak powinnam być w miarę na bieżąco, a przynajmniej będę się starać. Trzymaj się cieplutko i nie przesadzaj z kokardami :wink: Buziaczki ;:196

Lucynko, co to za ślicznotki? Tylko nie pisz, że krokusy, bo to wiem ;:306 https://i.postimg.cc/ncQ4vgNG/IMG-8196.jpg
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko jestem na bieżąco, ale weny do pisania nie mam. :oops:
Dziś szczególnie popodziwiałam białą cebulicę, piękna. ;:oj
Prymulki na działce i te dla koleżanki cudnie kwitną. Masz do nich wyjątkową rękę. ;:180
Popracowałaś solidnie, to teraz możesz odpoczywać. ;:108
U nas pada od trzech dni. Roślinki się cieszą, a mnie udało się wreszcie posiać pomidory. :roll:
Miłego weekedu i nabrania sił na kolejne szaleństwa ogrodowe. :D ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Oglądam sobie białe zimowe widoczki na zdjęciach w różnych rejonach kraju, a u mnie piękna słoneczna, choć zimna sobota.
Cieszą się tym słonkiem parapetowe uprawy działkowe, mniej radosne są rabatowe rośliny działkowe, którym słońce wraz z silnym wiatrem ziemię wysusza.
Dzisiaj pochwalę swoje pomidorki z pierwszego (lutowego) siewu i z siewu drugiego (marcowego), a także siewki kilku innych roślinek.

Obrazeklutowe w dużych doniczkach.

Obrazekmarcowe jeszcze w malutkich.

Heliotropy.

Obrazek

Obrazek

ObrazekRudbekia 'Charry Brandy'

ObrazekLubczyk.

Na koniec begonie. Naturalnie z cebulek, nie z nasion.

Obrazekpic upload

Obrazek

Obrazek

Dorotko350 - szczerze mówiąc, zadowolona jestem z wiosennych kwitnień. ;:303 Tych wczesnowiosennych, bo późniejsze są mocno przerzedzone a to przez błoto, a to przez żarłoczne gryzonie i już widać, że tulipanów będzie mniej niż powinno być. Podobnie rzecz się ma z hiacyntami czy narcyzami. ;:oj
Wiosna zadziwia w tym roku. Widzę duże czapy śniegu na zdjęciach z różnych regionów, a za oknami mam pełne słońce i żeby było jeszcze ciekawiej, dostałam sms-a z alertem ostrzegającym przed obfitymi opadami śniegu. :roll:
Porządki na rabatach mam ogarnięte, ale tylko tam, gdzie widać, tył działki jeszcze nieprędko ogarnę.
Dziękuję za dobre słowa i życzenia, pozdrawiam cieplutko i życzę zdrówka. ;:167

Ten krokus, o który pytasz, to odmiana 'Adwance'.

Iwonko1 - jak miło, że jesteś! ;:167
Nie, Kochana, to nie wiosna mnie, a ja wiosnę gonię i zanim ją dogoniłam, ona sobie gdzieś poszła. ;:204
Aktualnie przekwitły krokusy botaniczne, które tworzyły największe barwne plamy, a to co teraz kwitnie, to już mniejsze plamki bądź pojedyncze kwiatuszki tu i ówdzie widoczne. Jednak i one cieszą oczy nie mniej niż tamte widoczne z daleka. ;:333
Pomidory siałam w dwóch terminach. Najstarsze czekają na wysadzenie w tunelu. Mam nadzieję, że kwiecień nie będzie wredny i zechce dać szansę wcześniejszym zbiorom. ;:218 W każdym razie jestem przygotowana.
Gołębie - szkudniki niesamowite, ale jak się na nie gniewać, skoro tyle dobra dają...

Iwonko, te krokusy, o które zapytałaś, to odmiana "Adwance'.

Dziękuję za dobre słowa i życzenia. ;:167 Postaram się nie przesadzać z kokardami, za długo je pamiętam. ;:306
Pozdrawiam cieplutko i życzę szybkiego powrotu do zdrówka. ;:196

Soniu - nie wiem, co się dzieje, ale ja też zmuszam się do pisania i gdybym nie bała się nadmiaru zaległości, pozwoliłabym sobie na dłuższy od tego odpoczynek. :lol:
Biała cebulica też mnie zachwyciła, a kupiłam ją przed dwoma laty jako zupełnie inną roślinkę i dopiero tu na FO poznałam jej prawdziwą nazwę. ;:7 A prymulki kocham, to i one mnie kochają. Tak myślę.
Odpoczywam, mimo że słońce świeci. Bardzo silny i zimny wiatr trzyma mnie w domu. M pilnuje, bym na działkę się nie wybrała, bo widzi, a raczej słyszy, jak kaszlę. Na szczęście tylko kaszlę. :D
Nawet jedna kropelka deszczu nie spadła, a słońce i wiatr suszą ziemię. Trochę mnie to martwi. Wprawdzie ziemia jeszcze trzyma wilgoć, a raczej trzymała, jak to wygląda dzisiaj... Nie wiem.
Dziękuję, Soniu i Tobie również życzę dobrego weekendu oraz powrotu wiosennej aury. ;:196

Ps. Dzięki Twojej dobrej radzie lubczyk szybciutko pokazał kiełki i bardzo ładnie rośnie. Dziękuję raz jeszcze. ;:167

Wszystkim Wam życzę wiosennej niedzieli.
;:3 ;:4
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Zapowiadają się u Ciebie Lucynko ;:167 obfite plony roślinno-pomidorowe. ;:138 ;:215 Miejmy nadzieję,że Pani Wiosna się opamięta i niebawem wróci na swoje miejsce...a nam da chwile radości i zadowolenia z własnej pracy.
U mnie dzisiaj dosypało śniegiem ale niezbyt grubo ,wcześniej popadał deszcz więc wilgoci nie brakuje. Balkonowe zasoby przeniosłam profilaktycznie do mieszkania. Działkę po zimowo ogarnęłam w całości. :heja Powinnam posadzić dymkę ale nie ma jak.Będzie później ale rośnie juź posadzona jesienią zimowa dymka. ;:108
Dobrego tygodnia Lucynko!Obrazek

;:97
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Lucynko nadrobiłam zaległości i jestem pod wielkim wrażeniem wiosennego Twojego ogródka ;:oj Ale tam się dzieje !!!! Po prostu szał ;:3 Jak pieknie się te maluchy pobudziły i cudnie kwitną. Zauroczyły mnie krokusiki Adwance. Oryginalne bardzo. Śliczności.
Kicia też poczuła wiosenkę ;:3 , dobrze, że nie oddaliła się jakoś niebezpiecznie daleko, też bym się denerwowała będąc na Twoim miejscu. A ona pod "nosem" sobie smacznie spała :lol: Gołabki przystojniaki, sama radość jak się na nich patrzy ;:167

Pomidorki i inne sadzonki widzę w bardzo dobrej kondycji, super, będzie wielka przyjemność i satysfakcję jak pokażą cała swoją szatę w ogródku ;:167 ;:167 To pomidorki koktailowe ?

Lucynko, zima za oknem, to pozdrawiam Cię cieplutko i miłej niedzieli życzę :wit
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Lucynko, pomidorki, te lutowe, to chyba niedługo zakwitną na parapecie ;:oj
Wszystkie sieweczki w dobrej kondycji ;:138 , a na Twoje heliotropy staram się nie patrzeć, żeby nie zazdrościć! Moje to mizeroty przy Twoich wypasionych krzaczkach ;:333 . Pocieszam się tylko tym, że może to inna odmiana!
W sumie cieszę się, że jeszcze żyją, chociaż na świetle są w ciągłym zagrożeniu i przeważnie stoją na północnym oknie, gdzie ten nasz mały wicher, zwany wnuczką, nie ma do nich dostępu ;:124 .
Widaç, że prymulki Cię kochają, bo już cudnie kwitną :tan .
Mam nadzieję, że trochę miłości przeleją i na mnie, te przeniesione z Twojego ogródka, bo już zaczynają kwitnąć :tan , chociaż dzisiaj zasypane śniegiem ;:174
Przesyłam gorące pozdrowienia z mroźnego południa ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jak dobrze, że do Ciebie zajrzałam ponownie ;:196 Zupełnie zapomniałam o rudbekii "Cherry Brandy" ;:202 Już jutro mogę wsiąść na rower, to oblecę okoliczne ogrodnicze, może gdzieś je jeszcze dostanę. Smutno mi będzie bez nich, ale za gapowe się płaci. Jakie śliczne są takie młodziutkie begonie, najeżone igiełeczkami. Niby wyglądają bojowo, a wiadomo, że milusie jak włosy :wink: Lutowe pomidory już mocarne, nie czytałam wcześniej, masz nadzieję na wcześniejsze zbiory? Pójdą do szklarni? napisz dwa słówka, chociaż pewnie już pisałaś ;:180
Dzisiaj i u mnie już zimno, wyszłam na chwilę, ale chłód nie nastrajał do spacerów, to szybciutko wróciłam do domciu. Zdróweczka, Kochana ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ni to zima, ni to przedwiośnie, no bo na pewno wiosna to nie jest. Co prawda za oknami przewaga słonecznych chwil, ale też gwiżdżący wiatr i temperatura powietrza zaledwie ciut powyżej zera. Krótko mówiąc: zimnica.
Przejrzałam dokładniej swoje siewki pławiące się w promieniach słonecznych i muszę przyznać, że nie jestem do końca kontenta.
Szczególnie ciężko idzie daliom i pierwiosnkom. Zresztą zobaczcie sami.

ObrazekŻeniszki.

ObrazekNachyłek barwierski.

Firletka chalcedońska - mix kolorów.

Obrazek

Obrazek

Gazania - czeka ją pikowanie.

Obrazek

Bardzo nierówno wschodzące dalie.

Obrazek

Niesamowicie wolno rosnące pierwiosnki kandelabrowe.

Obrazek

Maryniu - już odpukałam w niemalowane, co by te moje pomidory do maja dotrwały, bo póki co kwiecień nie wróży nic dobrego. ;:223 Pani wiośnie też nie dowierzam, choć nadziei jeszcze nie straciłam.
Śniegu u mnie nie było, deszczu zresztą też nie, a słońce wcale nie grzeje, wiatr mu nie pozwala. ;:222
Z balkonu też uprzątnęłam wszystkie ciepłoluby, zostały tam tylko doniczki z bylinami, które czekają dogodnych warunków do wysadzenia w gruncie i cebulki lilii, którym raczej zimno nie zaszkodzi, a mróz na dziewiąte piętro nie dociera.
Dziękuję ;:180 i Tobie również dobrego tygodnia życzę w towarzystwie słonecznych promieni. ;:196

Asiu - tyle ciepłych słów pod adresem moich kwiatuszków, że jestem zażenowana. Dziękuję pięknie. ;:167
Zdaje się, że Misię musimy zaszczepić przeciwko wściekliźnie, bo po działkach biegają dziko żyjące kotki, a także wiewiórki, czy kuny leśne tudzież inne zwierzątka przychodzące z pobliskiej parowy, a ona lubi sobie robić dalekie wycieczki.
Dbam o siewki i sadzonki jak o źrenicę w oku, a ponieważ działka w tę zimnicę poszła w odstawkę, to im więcej uwagi mogę poświęcić, ;:333 toteż odwdzięczają się jak mogą.
Nie uprawiam pomidorów koktajlowych, za dużo na nich skórki, za mało miąższu. :lol: Te wcześniejsze przeznaczone są pod folię.
Dziękuję za dobre życzenie, które odwzajemniam ;:167 i również serdecznie pozdrawiam. ;:196

Martusiu - mam nadzieję, że kwiecień jeszcze zlituje się nad nami i pozwoli wysadzić te wczesne pomidory do tunelu. ;:131 Ewentualnie choćby wstawić je tam, by nie zagracały parapetów.
Martusiu, heliotrop, jak wskazuje jego nazwa, to roślina tropiąca słońce, dlatego powinnaś dać swoim siewkom miejsce jak najjaśniejsze, by dobrze rosły. ;:3 Moje trzymam na południowym oknie, oczywiście odpowiednio zabezpieczone przed kotą.
Stare akwarium nakryte pleksą doskonale pełni tę zabezpieczającą funkcję.
Wiem, że dziecko to nie kociak, ale może da się wytłumaczyć, dlaczego nie wolno tykać sieweczek. ;:218
Śnieg pierwiosnkom nie powinien zaszkodzić i gdy tylko stopnieje, wyjdzie słońce, natychmiast pokażą swoje piękne kwiatki.
Przytulam z radością pozdrowienia ;:168 , które odwzajemniam z całego serca i słoneczka życząc, buziaki ślę. ;:196

Iwonko1 - będę trzymała kciuki, by udało Ci się jeszcze zdobyć nasiona "Cherry Brandy' ;:215 . Szkoda, że nie zostawiłam choć kilku nasionek.
Masz rację, zachwycając się młodziutkimi listeczkami begonii. W tym stadium też je bardzo polubiłam.
Pomidorki wysiane w lutym są przeznaczone do tunelu. Szklarni nie posiadam, ale tunel mam solidny i ustawiony w najcieplejszym miejscu ;:303 , zatem mam nadzieję, że jeszcze w kwietniu da się tam wysadzić pomidorki. W razie czego zawsze można tam zapalić kilka zniczy na noc.
Zdróweczko przytulam z radością ;:168 i odwzajemniam z całej duszy. ;:196

Dobrego, spokojnego, ciepłego tygodnia. ;:4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”