Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Post »

:wit Witajcie!
Żeby nie było zbyt miło, to dzisiaj cały dzień pochmurny, ale na szczęście bezdeszczowy.
Oczywiście przesiedziałam go w mieszkaniu z Misią, która praktycznie tylko spała z malutkimi przerwami na posiłki i kuwetę.
Szczęśliwie mam co czytać, w przeciwnym wypadku pewnie umarłabym z nudów.
Ostatnie wysiewy załatwiłam wczoraj, dzisiaj miałam zamiar pikować celozje i gomfreny, ale doszłam do wniosku, że jeszcze do tego nie dorosły, wobec tego tylko przerzedziłam celozje i zostawiłam; niech jeszcze sobie rosną.
Na balkonie zimno, bo zaledwie 7* na plusie, w nocy będzie mróz.

Ewuniu - miła jesteś, dziękuję. ;:196
Nawóz z drożdży sprawdziłam już przed rokiem. Doskonale się sprawdził. ;:215 Polecam. ;:303

Halinko - nawozem drożdżowym podlewam sadzonki dwa razy w tygodniu.
A dobra pogoda to w tym czasie słoneczna pogoda, ;:3 słońce bowiem najlepiej wpływa na rozwój siewek i młodziutkich sadzonek. ;:333
Nasiona lobelii pochodzą z tej samej torebeczki, z której wcześniej wysiane nie powschodziły. Być może zbyt wcześnie siałam....A może jakiś błąd popełniłam... Ot, zagadka. ;:218
Pozdrawiam wzajemnie, słoneczka życząc. ;:196 ;:3

Spokojnej nocy. ;:4 ;:4

Obrazek
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj lucynko wczoraj u mnie cały dzień padał deszcz, a dziś jest biało w nocy napadało pełno śniegu i do południa też padało jeszcze zima się nie skończyła. Pozdrawiam życzę miłego dnia i słoneczka
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U nas nawet świeciło słońce,ale zima wróciła.Pięknie biało.Chwilami tak sypało,że nic nie było widać.
Ja też znalazłam jeszcze jedną książkę,więc mam co czytać.
Trzymaj się ciepło. :wit ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko przykro, że Misia dalej cierpi i może dopóki całkiem się nie wyleczy unikaj brania ja na działkę, to w końcu jest kot kanapowy, a kanapa stoi w ciepełku. Dobrze, że to nie nerki ale może jakaś dietka by się przydała. Kupuję konserwy w Dolinie Noteci i tam są konserwy z dodatkiem żurawiny.
Niestety pogoda całkiem się sp... i za oknem mam pełnię zimy. Co prawda temperatura była w okolicy zera, ale kto wie co nam ta zmiana pogody przyniesie? Prognozy ostrożne ale nie nastrajają pozytywnie.
Dzięki za przepis na miksturę drożdżową ;:196 może i mnie niektóre siewki podskoczą w górę :D
Zdrówka dla kociczki i miłego weekendu dla Was, uważajcie na siebie bo pogoda paskudna ;:196 ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wygląda na to, że zima próbuje znowu o sobie przypomnieć. W nocy był lekki mrozek, w dzień zaświeciło słońce i temperatura się nieco podniosła, oscylując wokół +5*. W tej sytuacji zrobiłam sobie spacerek na działeczkę i choć tylko na chwileczkę, to i tak dobrze mi to zrobiło. Niestety, działka jeszcze śpi. Zarówno ranniki i przebiśniegi nielicznie się pokazały i nawet nie rozwinęły pąków. Coś nie coś noski z ziemi wychyla, jednak szału nima.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Alu - dziękuję za słoneczko, które pozwoliło mi zajrzeć na działkę. ;:3 ;:196
Ziemia była zmarznięta, a roślinki zimozielone jeszcze gorzej wyglądają niż podczas mojej poprzednie wizyty. ;:223

Danusiu - u mnie śniegu nie ma, tylko niewielki mróz w nocy, ale za to w dzień słoneczko rozjaśniało świat. ;:303
Cieszę się, że masz co czytać, bo bez tego można w czterech ścianach kręćka dostać. :oops:
Dziękuję i wzajemnie ciepełka życzę. ;:3 ;:196

Marysiu - dzięki za info w temacie dobrego sklepu z kocim jedzonkiem. ;:180 Właśnie złożyłam zamówienie. A Misia sama w domu płacze tak, że aż sąsiadki się nad nią litują. Jednak nie mam wyjścia, muszę ją od czasu do czasu zostawić. ;:108 Dzisiaj tak zrobiłam, ale wpadłam na działkę jak z fajerką po ogień, by zbyt długo nie miauczała pod drzwiami.
U mnie na razie przymroziło z lekka tylko nocą, dzień był dosyć przyjemny, w znacznej części słoneczny. Prognozy na najbliższy czas i u mnie nie są optymistyczne, szczególnie noce mają być dość mroźne. Zdaje się, że oczekiwanie na wiosnę znacznie się nam wydłuży. :(
Dziękuję, Kochana za dobre życzenia, ;:167 również w imieniu kotki ;:167 i wzajemnie życzę Wam dobrego, spokojnego weekendu. ;:97 ;:97 ;:196

Spokojnej nocy, dobrego weekendu. ;:4 ;:3 ;:4 ;:4

Obrazek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęć sporo zrobiłaś.Byłaś i widziałaś swoje kwiatki na żywo.
Czas pomyśleć o nowym kotku .Misia wtedy by nie płakała pod drzwiami. ;:333
Miłego dnia bez mrozu. :tan ;:3 ;:168
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Lucynko, jak to szału nie ma ? Tyle nosków wystaje nad ziemią ;:138 i to całkiem niemałe. Wszystko się pomalutku budzi ze snu. Lucynko siewki masz wspaniałe, ale Ci rosną ! aż miło popatrzeć ;:oj
Misia nieprzyzwyczajona do bycia samej, ale musi te rozłąki wytrzymać. Jeszcze troszkę i będzie wiosenka ;:3 Buziaki dla kici i życzę miłego weekednu :wit
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Lucynko, to przykre, że Misia nadal choruje :( Wiem, że chciałaś dobrze, ale pewnie masz rację, że troszkę za wcześnie ją zabrałaś na działkę. Miejmy nadzieję, że leki pomogą i szybko wróci do zdrowia.
Wspaniałe wysiewy ;:63 Masz czym zająć ręce i doglądasz na bieżąco jak rosną maleństwa. Przepis na miksturę z drożdży skopiowałam. Czyli można stosować go do wszystkich roślin?
Dużo słoneczka i głaskanko dla Misi ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko ze sklepu korzystam od dłuższego czasu, bo polska to wytwórnia a w czasie pandemii naszych trzeba popierać. Ceny nie są niskie, ale to karmy bezzbożowe a to ważne.
Oznaki wiosny masz na podobnym poziomie jak u mnie, tylko że u mnie leży śnieg i w dzień na plusie a nocą na minusie. Poczekamy bo nie mamy innego wyjścia, ale się doczekamy i znowu potem przeleci jak pendolino!
Spokojnej niedzieli dla Was, a głaskanko dla rozpieszczonej przez Pańcię Misi ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Przepiękna słoneczna sobota dobiega kresu.
Zaliczyłam krótki spacerek deptakiem osiedlowym, do działki nie doszłam, bo i po co? Nic się tam nie zadziało od wczoraj, ewentualnie na gorsze, bo w nocy porządnie przymroziło. Za to Misia zadowolona, ponieważ nie zdążyła zauważyć, że była sama w domu. Spała twardym snem sprawiedliwego.
Siewki i sadzonki dopieszczone, koleusy ładnie się już wybarwiają i wzeszły fioletowe kobee, białe jeszcze się nie zdecydowały pokazać nosków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Danusiu - na żywo to ja głównie bałagan i zniszczenia widziałam. Kwiatki mimo słońca nie zechciały się rozwinąć. ;:223
Misia nie toleruje żadnych kotków w swoim najbliższym otoczeniu. Gdybyśmy jej zafundowali towarzystwo, zamęczyłaby intruza. ;:145
Dzień jest bardzo miły i - zgodnie z Twoim życzeniem - bez mrozu, dziękuję. ;:196 Za to w nocy przymroziło porządnie.

Asiu - te noski to takie maleństwa, że musiałam się dobrze nagimnastykować, by je sfotografować.
Na szczęście siewki nie zawodzą i oby tak dalej, bo zdaje się, że część bylinek po prostu wymarzło. ;:222 Dziękuję za sympatyczną ocenę moich sieweczek. ;:180
Misia wycałowana i wygłaskana, pięknie wymruczała podziękowanie, a ja dziękuję za dobre życzenie. ;:196
Tobie życzę dobrej: zdrowej i słonecznej niedzieli. ;:167 ;:3

Dorotko350 - teraz pilnuję Miśki jak źrenicy w oku, nawet na balkon jej nie wypuszczam, a na działkę pojedzie dopiero, gdy zrobi się cieplutko. Trudno, młoda już nie jest, musi zmienić nawyki.
Dziękuję w imieniu moich wysiewów. ;:180 Tak, teraz to one zajmują większość mojego czasu.
Nawóz drożdżowy możesz stosować do wszystkich roślin. Jest też bardzo dobrym środkiem zapobiegającym chorobom grzybowym, stosowanym w formie oprysku.
Za słoneczko pięknie dziękuję, ;:196 Misia wygłaskana, wymruczała swoje kocie podziękowanie.
Pozdrawiam cieplutko. ;:3 ;:196

Marysiu - zgadzam się z Tobą w stu procentach. ;:333
U mnie też nocami mrozi, we dnie słońce grzeje. Nie jest to dobre dla roślin nie okrytych śniegiem, ;:185 którego u mnie nie ma.
Bardzo dziękuję za dobre życzenia na niedzielę i wzajemnie wspaniałego świętowania życzę. ;:63 ;:196
Misia wypieszczona i wygłaskana ;:168 , choć teraz trochę nieufna, na moich kolanach bowiem dostaje gorzkie pigułki.

Niech Wam niedzielę słoneczko ozłoci. ;:3 ;:4
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Lucynko chyba musimy jeszcze trochę poczekać na całkowite rozwinięcie kwiatów ranników i przebiśniegów, nawet im jest za chłodno :) Jak na złość wróciły niskie temperatury, a tak już każdy marzył o prawdziwej wiośnie .
Koleusy widzę, że masz w wielu wariantach kolorystycznych, będą się dumnie prezentować latem .
Kobeę widzę, to ta biała ?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko słodkie maleństwa koleuski! Będą w wielu kolorach, bo często jest tak że w paczuszce takie same i najwyżej jeden odmieniec ;:306 Kobea fioletowa też mi wyszła, a biała wcale. Muszę moją rozsadzić bo jak wyszła tak stanęła i nie ma jak jej uszczknąć.
Sobota rzeczywiście trochę ładniejsza, ale dzisiaj to wiatr i odczuwalna przypędziła mnie szybciutko do domu brrr!
Miłej i słonecznej Niedzieli ;:196 ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko wiem jak lubisz pikować, do tego masz rękę ;:138 Twoje koleusy już spore, moje wysiewane tydzień temu kiełkują, jeszcze miniaturki.
Spacerek na działkę udany, ranniki zobaczyłaś.
Przy takiej huśtawce pogodowej to nasze nastroje szwankują, chciałoby się wiele podziałać, a pogoda nam nie pozwala i jak tu nie narzekać :lol:
Dobrze, że Misia zdrowieje, mocne mizianko proszę jej zaserwować.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko :wit
Bardzo ładne sadzoneczki koleusów i kobei ;:215
Na działkę też już wiosna zagląda, choć jeszcze chłodno i kwiatki nie chcą się otwierać, ale już widać trochę kolorków. Jeszcze trochę i wszystko ruszy. Zastanawiam się co to za roślina tak ładnie się wybarwiła na czerwono ;:7 https://www.fotosik.pl/zdjecie/e8fe583f884f326e

Zdrówka dla Misi i oczywiście dla Ciebie Męża ;:167
Miłego popołudnia ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak ,czyli kocia zazdrośnica. :D
Całą noc u nas wiało i gwizdało,chyba padał deszcz bo rano prawie nie było śniegu.Dziś od rana padał deszcz,a potem sypał śnieg.Wiatr mniejszy już nie mota gałęziami drzew.
Miłego dnia. ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”