Miesiąc nie byłem na ogrodzie
Wczoraj odwiozłem narzędzia po remoncie i .... wróciłem ponownie już z aparatem by pokazać wam na zdjęciach wiosnę
Od jutra zaczynam prace ogrodowe.
Joanno, żadna pogoda nie może popsuć imprezy integracyjnej

a śnieg? Dobrze, że są zdjęcia i można zobaczyć jak to było
Witam cię serdecznie
Jagodo w moim wątku i dziękuję za miłe słowa.
Pytasz o ćmę bukszpanową - zauważyłem uszkodzenia listków na początku lipca. Gdy przeciągnąłem ręką po liściach to w garści było sporo zielonych granulek - to nie były jajeczka a raczej już pozostałości po trawieniu liści

położyłem pod krzewami tekturę i zacząłem potrząsać gałązkami - niby nic nie spadło ale to żona je zauważyła, były jeszcze małe na dł ok 0,5cm i grubości mocnej nitki. Zaraz zrobiłem oprysk decisem (bo akurat taki miałem) Na drugi dzień ponownie trzepałem na tekturce i pospadały nawet te większe co to wcześnie mocno się trzymały gałązek. Poszukałem w necie środka i znalazłem z substrala środek przeciwko ćmie - w sklepach niestety nie było. Kupiłem więc karate i po tyg. poprawiłem oprysk. Niby już ich nie było, a sprawdzaliśmy codziennie. Po ok 2 tyg. znowu pojawiały się więc tym razem oprysk z substrala polysect owadobójczy (polecono mi bo ma niemal taki sam skład jak ten na ćmę bukszpanową i do tego działanie do 4 tyg) dalej oprysków nie robiłem ale po ok 2 tyg. zaczęły pojawiać się pojedyncze szt. wyłapywaliśmy ręcznie - na początku po ok 20 szt. dziennie, po tyg. 2-3 szt.
Wiosna szybciej w tym roku więc nie od kwietnia, ale już w marcu trzeba będzie zrobić oprysk i tak do września, bo aż się boję tego nalotu ze wszystkich działek tej młodzieży wylęgniętej z ogromnej ilości gąsienic wypasionych na obumarłych bukszpanach
Beatko koperek wysiałem, bo zauważyłem że najlepiej rośnie ten co się jesienią sam wysiewał, a te co sieję wiosną to jakoś kiepsko rosną a do tego mszyca na nim się sadowi.
Aniu, trawa w doniczkach wysiana?

aha - pewnie chodzi o jakieś specjalne odmiany, bo ja pomyślałem o trawniku
Sucho
Natalio, sucho

musiałem różaneczniki podlewać, na szczęście w lutym było kilka dni deszczowych. Ciekawe jakie lato będzie pewnie gorące i bezdeszczowe
A widzisz
Ewo? Tak wygląda śnieg
Musze sprawdzić ten bęben z pralki czy zmieści się do niego kociołek myśliwski. Dotychczas w grillu go ustawiałem ale jeśli się zmieści do bębna, to wytnę w bębnie z boku otwór na dokładanie drewna - będzie wygodniej.
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających ten wątek i życzę radości z nadchodzącej wiosny.