Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Post »

Lucynko widzę, że spodobało Ci się na działce i na huśtawce :D
Z radością donoszę, że u mnie nie leje tylko grzeje mocno słoneczko. Kwiatki powoli i nieśmiało zaczynają kwitnąć, a ja czekam na wybuch kwitnienia róż nim je zjedzą mszyce i inne paskudy ;:108
Wypoczywaj i ciesz się mieszkaniem bliżej natury :tan
Zdrówka i radości z otaczającej Cię przyrody ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak tam Lucynko :?: Widzę,że jesteś na fo zapewne relację piszesz... ;:173 że ;:333
nie wątpię ...U mnie dzisiaj przeszła w południe lekka burza przezornie na działce nie byłam ale jutro... :tan skoro świt wskakuję w autobus i jazda! :D

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Lucynko,fajnie ,że się ociepliło i teraz możesz mieszkać na działeczce wśród kwiatów i ptaszków ,to inny wypoczynek na łonie przyrody ,chociaż i praca tętni na pewno,ale taką pracę lubimy i jesteśmy szczęśliwe ,że roślinki nam się tak bardzo odwdzięczają ,pozdrawiam ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Jedna nocka rozmnożyła się i zrobiły się trzy. Mogło być więcej, ale ileż można się pluskać w miednicy...
Upał niemal trzydziestostopniowy w cieniu, włoskie niebo i gorące słońce łatwiej się znosi na łonie natury. W domu strasznie gorąco, brak przewiewu pomimo otwarcia wszystkich okien południe - zachód.
Jutro zostajemy na noc, zapewne wrócimy w sobotę, jako że w niedzielę wyjeżdżamy w goście.
Gorąc spowodował przyśpieszenie zakwitania i - niestety - szybkiego przekwitania roślin. Za chwilę już ani jednej kwitnącej piwonii nie będzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Różyczki też szybko strzeliły kwiatami.

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beatko [Beaby] - dziękuję za pogodę, ;:196 choć mogłoby być nieco chłodniej. A w ogóle to było wspaniale, wstawałam razem ze słoneczkiem, bo ptaki są znacznie lepsze w budzeniu niż najdoskonalsze budziki. W sumie wyjątkowo krótko spałam, ponieważ wieczorem żal zamknąć się w domku, podczas gdy na zewnątrz tak chłodniutko i pachnąco. ;:303

Obrazek Czyściec wielkokwiatowy.

Iguniu - piękne dzięki za wszystkie dobre słowa. ;:196
Na łonie pełny relaks, jako że w takim upale nie potrafię się zmobilizować do wysiłku fizycznego. Jedną książkę przeczytałam w całości, drugą w połowie, a nie są to broszurki. :tan

Obrazek Zerwa.

Juleczko - wspaniale opisałaś uroki działkowych poranków! Tak właśnie się dzieje.
Dziękuję, odpoczęłam fantastycznie. ;:196

Obrazek Heliotrop.

Stasiu - kochana, zaliczyłam trzy kolejne nocki i bardzo mi się to podobało. ;:303
Nie miałam żadnych snów, a ponieważ śpię twardo, to nawet jeśli M pochrapywał, ja tego nie słyszałam.
Moje piwonie zaraz skończą pokaz ;:174 , nawet najpóźniejsza już rozwija kwiatki. No i dużo nowych roślinek zakwitło i zakwita.

Obrazek Dalia kołnierzykowa.

Zuziu - spodobało mi się mieszkanie na działce, oj! spodobało!!! :tan
Moje piwonie zaraz skończą pokaz, słońce mocno go przyśpieszyło, ale zakwitają kolejne roślinki i robi się coraz bardziej kolorowo. ;:333
Piwonii bezzapachowych jeszcze nie spotkałam, ale też czytałam, że takowe istnieją. Moje wszystkie pachną cudownie. ;:138

Obrazek Dzwonek skupiony.

Marysiu - baaardzo się podobało. ;:63 Huśtawka też. Przyjemnie się na niej można oddawać lekturze.
Nareszcie i Tobie zaświeciło słoneczko, co mnie ogromnie cieszy. ;:138 Nareszcie nacieszysz się swoimi cudnymi kwitnieniami i ogrzejesz się w jasnych promieniach ;:3
Z tymi paskudami musisz powalczyć i jeśli domowe sposoby nie pomogą, niezbędna będzie chemia. Szkoda kwiatków, które mają cieszyć, nie martwić. ;:108
Za ciepłe słowa i życzenia ślicznie dziękuję. ;:196 Jutro znowu huśtawkę będę okupować, bo ma być jeszcze większy upał.

Obrazek

Maryniu - u mnie burza by się przydała, a co najmniej deszcz. Na szczęście wody w wężu nie brakuje, bo sucho już jak w popielniku.
Miłych chwil na działeczce, Maryniu. ;:196

Obrazek Pierwsza gazania.

Martuniu - muszę się przyznać do czegoś, czego nie toleruję, tzn. do absolutnego byczenia się, do całkowitego nicnierobienia. Na szczęście przed upałami zdążyłam całą działkę wyplewić, ;:303 to i poleniuchować sobie trochę pozwalam.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Obrazek Celozja grzebieniasta.

Dobrej, spokojnej nocy, Kochani i pięknych kolejnych dni. ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Lucynko piwonie masz cudowne wszystkie bez wyjątku ale co to jest ta z żółtym środkiem znasz może odmianę tej piwonii? róże tez śliczne. Pięknie wygląda działka w takich kolorach i jeszcze na pewno masz wspaniały zapach. Pozdrawiam Cie życzę spokojnej dobrej nocki
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Ależ spektakl! ;:138 Moje piwonie to ledwo kuleczki a róże dopiero tworzą pąki ;:173 .
Jestem ciekawa jak urządziłaś się w nowym domku :D , czy zmieściłaś wszystkie potrzebne rzeczy, meble? Wieczory teraz takie ciepłe, że micha z wodą mogła być używana nawet na dworze w charakterze ogrodowej łazienki :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Kasiu,
Domek jest dość przestronny, wszystko się w nim mieści i jeszcze można tańce urządzić. :tan :tan Bardzo lubię w nim spać. ;:41
A żebyś wiedziała, że micha w zielonej altanie, prysznic z polewaczki i hulaj dusza, piekła nie ma. ;:33 Tylko trzeba poczekać, aż sąsiedzi opuszczą swoje działki. Na szczęście tylko jeden najbliższy sąsiad nocuje, więc łatwo parawanik zrobić z jednej strony. ;:108

Obrazek Serduszka czerwone.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Alu - dziękuję. ;:180 ;:180 Niestety, nie znam odmian moich piwonii. ;:185 Nie przywiązywałam wagi do nazw odmianowych, a teraz tylko ich kwiaty oraz aromaty zachwycać muszą. ;:108
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Obrazek Tak dzisiaj wygląda biała hosta.

Raz jeszcze dobrej nocki wszystkim.
Obrazek Czarnuszka wschodnia. Wczesna faza kwiatka.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Lucynko świetnie, że macie warunki do mocowania.
Kiedy jeszcze ROD był nasz też nam się to bardzo podobało ale tak jak Tobie nam też brakowało wody bieżącej.
Jak się przyzwyczajsz do mycia w misce to lato spędzisz na działce...te ciepłe długie wieczory, poranki że śpiewem ptaków tego życzę Wam na całe lato.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko ja też nie opuszczałabym w czasie takiego kwitnienia ogrodu. Nabijaj akumulatory wśród przyrody, bo o tej porze roku nie chciałoby się opuścić żadnego kwitnienia. Rób zdjęcia, bo masz bardzo ciekawe rośliny ;:177
Właśnie byłam ciekawa czy zerwa już kwitnie bo Twoja/moja jest, ale ma niteczki puste i chyba coś zżarło pączki kwiatków ;:14
Zdrówka, pogody bez gwałtownych burz i miłego odpoczywania dla Was Obrazek
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko fajne takie pomieszkiwanie na działce, nic tylko zamienić miejsca a domek w bloku tylko odwiedzać ;:173 na pranie i kąpiel ;:224
Nie pamiętam czy macie prąd na działce , to jeszcze mała lodówka by się przydała ;:215
Śliczne piwonie i bardzo urozmaicone , tez mam dużo ale mniej odmian wiele się powtarza.Szkoda ze tak szybko przekwitają spalone słońcem i opada mnóstwo płatków śmiecąc na rabatkach.Róże tez śliczne niestety przekwitają równie szybko :(
Udanego pobytu na działce, nie ma to jak taki wypoczynek żadne wczasy nie są lepsze ;:215
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Widzę Lucynko, że zasmakowało Wam pomieszkiwanie na działeczce :tan Ale cóż się dziwić, w takich cudnych okolicznościach przyrody, każdy by zamienił mieszkanie na działkowy domek ;:108 Pięknie zakwitły piwonie i tylko szkoda, że królują tak krótko, a upały jeszcze wszystko przyspieszają. Za to Twój ogród zamienia się na Różane Królestwo ;:63 Każdy pragnie takiego kwitnienia ;:oj
Miłego pobytu na działeczce ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No właśnie te białe hosty zielenieją.
ale na początku są wyjątkowe ;:333
Dobrej soboty Lucynko ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ile pieknych kwitnień Lucynko ;:oj ;:138 , piwonie masz cudne, u mnie jeszcze nie kwitną, tylko te majowe, a i rózyczki dopiero zaczynają , za to biała hosta zzieleniała już zupełnie ;:oj zazdroszczę Ci nocek na działeczce, no ale mój M nie za bardzo się spieszy żeby tam nocować, zresztą ja tak pracuję, że wekendy to mam w tygodniu, a w tygodniu to M pracuje ;:185
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Jestem w domu, ponieważ jutro wyjeżdżamy do rodziny M, zabierając z sobą wielkie wiadra na czereśnie. Po powrocie będę miała pełne ręce roboty, ale niech tam! Tylko że zapowiadają tropikalne temperatury dochodzące do 32*, ciężko będzie stać przy gorących garach. Z drugiej strony grzechem byłoby nie wykorzystać darów.
A na działce dzisiaj spadł piękny deszczyk, wyręczając mnie w podlewaniu. Coraz to nowe kwiatki się pokazują. Chce się żyć!

Róże pnące poszły na całość. Dobrze że powtarzają.
Obrazek

Obrazek

Krysiu - przez wiele lat, aż do osiemnastego roku życia kąpałam się w miednicy i było dobrze, a kiedy tylko znalazłam się w komforcie z łazienką i wodą w kranie, szybko odzwyczaiłam się od tych spartańskich warunków i teraz one mnie uwierają. ;:223
Dziękuję pięknie za życzenia i pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Obrazek Wczoraj wieczorem były tylko dwa kwiatki, a dzisiaj...
Śpieszy się roślinkom. Za bardzo im się śpieszy!

Marysiu - nie da się nie opuszczać ogródka, wszak od czasu do czasu trzeba skorzystać z prysznica. Strasznie mi go na działce brakuje, choćbym się z godzinę pluskała w miednicy, to i tak czuję się niedomyta. :oops:
Ciekawe rośliny to ja w Twoim ogrodzie widuję, moje raczej takie ogólnie znane, ale i tak bardzo są mi bliskie. ;:63
Moim kwiatkom natura nie dokuczyła jak dotąd, toteż nic złego się z nimi nie dzieje. Jedynie Miśka zniszczyła mi 'Igły Kleopatry'. Znalazłszy puste miejsce urządziła sobie w nim kuwetę. Za późno się zorientowałam i za późno zadbałam o zabezpieczenie miejsca. Dzisiaj wykopałam przegniłe korzonki. ;:222
Bardzo dziękuję za dobre życzenia, które odwzajemniam w całości. ;:196

Obrazek Dzwonek 'Pink Octopus' wydał pierwszy kwiatek.

Juleczko - prąd na działce jest, M szczęśliwy, bo spokojnie sobie tv może oglądać, a jest od niej mocno uzależniony. ;:7 Lodóweczki nie mam, tylko taką turystyczną chłodziarkę. Na razie wystarcza, obok działek jest Biedronka.
Pierwsza piwonia przekwitła, ale skądś się wzięły nowe kwiaty. Rozwinęła schowane wśród liści późniejsze pąki. Na tę chwilę kwitną wszystkie piwonie, co mnie ogromnie cieszy, bo pięknie pachną. ;:333
Kwitną też prawie wszystkie różyczki, w tym pachnące, dzięki czemu mam już trzy słoiczki różanej konfitury.
Masz rację, wczasy to mały pikuś wobec działkowej hortiterapii. :tan
Dziękuję za miłe słowa i cieplutko pozdrawiam. ;:196

Obrazek Ta nie pachnie. 'Novalis'.

Iwonko1 - zasmakowało, zasmakowało! ;:138
Piwonie ciągle jeszcze kwitną, ale tak: krócej będą zdobiły i pachniały. ;:108
Dziękuję, kochana i cieplutko pozdrawiam. ;:196

Obrazek To moja najstarsza róża. Kwiat o średnicy 16 cm. Niestety, nie znam jej odmiany.

Aniu - dziękuję ;:196 , sobota cudna, bo i ze słoneczkiem, i z deszczykiem. ;:215

Obrazek Cudowny karminowy kolor kwiatów. Odmiany nie znam.

Iwonko0042 - Twoje piwonie czy różyczki, czy też inne kwiatuszki, które później zakwitną, także później przekwitną. ;:108 Spokojnie nacieszysz się nimi do woli, czego serdecznie Ci życzę.
Emerytom łatwiej zgrać czas, pracujący często się mijają. Poczekaj na emeryturę, a nie będziecie mieć problemów z pomieszkiwaniem na działeczce. ;:303

Obrazek 'Jackues Cartier'. Mocno i pięknie pachnie.

Pięknej niedzieli Wam życzę. ;:4
Odpoczywajcie od upałów, bo od wtorku czekają nas jeszcze wyższe temperatury.

Czarnuszki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobranoc, do jutra. :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”