Porzeczki i agresty - polecane odmiany,identyfikacja
Re: Porzeczki i agresty - polecane odmiany
witam forumowiczów
Wyczytałem zachęcające opisy białej porzeczki Zitavia.
Gdzie szukać sadzonek bo , na Allegro i w szkólkach internetowych nic na temat tej odmiany nie wiedzą
będę wdzięczny za info
Robert
Wyczytałem zachęcające opisy białej porzeczki Zitavia.
Gdzie szukać sadzonek bo , na Allegro i w szkólkach internetowych nic na temat tej odmiany nie wiedzą
będę wdzięczny za info
Robert
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy dla porzeczki Gofert pod zbiór ręczny, rozstawa 1,2m w rzędzie i 2m między rzędami będzie dobry? W opisach wyczytałem, że wzrost wzniesiony z tendencją do rozkładania się pod ciężarem owoców. Ziemia III/IV klasa.
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W rzędzie może być ale między rzędami bym dał 3m.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 maja 2020, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej,
Ma ktoś z Was agrest odmiany 'Zielony Butelkowy' oraz 'Najwcześniejszy Honinga'? Odmiany są właściwe niedostępne w handlu, zakładam że ze względu na podatność na amerykańskiego mączniaka, jednak są dla mnie cenna baza. Ma ktoś z Was krzew tej odmiany? Chętnie odkupie sadzonkę.
Pozdrawiam
Rafał
Ma ktoś z Was agrest odmiany 'Zielony Butelkowy' oraz 'Najwcześniejszy Honinga'? Odmiany są właściwe niedostępne w handlu, zakładam że ze względu na podatność na amerykańskiego mączniaka, jednak są dla mnie cenna baza. Ma ktoś z Was krzew tej odmiany? Chętnie odkupie sadzonkę.
Pozdrawiam
Rafał
-
- 200p
- Od: 29 lip 2018, o 16:49
Kupiłem dzisiaj w Leroyu porzeczkę różową Gloire des Sablons. Czy ktoś o niej słyszał i może coś więcej powiedzieć?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Czy ktoś hoduje białą porzeczkę? Posadziłem razem z innymi krzakami (czarna porzeczka, borówka amerykańska, agrest..) wszystko pięknie rośnie, a ta zołza ledwo, ledwo, i niewykluczone że padnie. Pół wieku temu miałem dokładnie to samo na ojcowej działce. Wszystko pięknie rosło, czerwone też, a ta zołza marniała i marniała aż uschła. O co to chodzi?
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
A jaka odmiana? U mnie Biała z Juteborg też tak rośnie, że nie wiadomo czy chce rosnąć, czy uschnąć. Polecam odmianę Blanca. Jest późniejsza i musi dobrze dojrzeć, żeby była smaczna ale za to rośnie bez zastrzeżeń i jest plenna.
Pozdrawiam Lucyna
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
gienia2000 pisze:Kupiłem dzisiaj w Leroyu porzeczkę różową Gloire des Sablons. Czy ktoś o niej słyszał i może coś więcej powiedzieć?
Też kupiłam.
viewtopic.php?p=6257739#p6257739
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
Mam pytanie.Kiedyś kupiłem porzeczkę czarną ale nie wiem jaka to odmiana?Jest bardzo wczesna bo już zaczyna się wybarwiać.Grona ma krótkie a owoce nawet ponad 15 mm w smaku dobre jak na czarną słodkie.Jest szczepiona i tak oblepiona owocami,że wiotkie pędy zwisają w dół pod ciężarem jagód a w górę rosną nowe przyrosty.

Co to za odmiana?

Co to za odmiana?
-
- 200p
Nie wiem czy to właściwy wątek, ale spróbuje. Mam na działce stary agrest. Może mieć więcej niż 20 lat. Jesienią był przesadzony i przycięty. Jest koniec lipca i owoce dojrzewają (suwalszczyzna) razem z Hinnonmaki Rot, ale są większe niż wspomniana czerwona odmiana. Owoce są żółte. Smakują jak landrynki sprzedawane 30 lat temu w kształcie kawałka mandarynki. Po rozgryzieniu mają landrynkowy smak, a pod koniec bardzo przyjemny lekko kwaśny posmak. Może ktoś pomoże określić odmianę?

- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Mam obie odmiany. Przed rokiem zdecydowałem, że zutylizuję Najwcześniejszego Honinga i i dwa krzaczki wyciąłem sekatorem do zera. W tym roku na wiosnę coś mnie tknęło żeby jeszcze raz spróbować reaktywować tą odmianę bo w przez dwa lata mączniak amerykański atakował na nim owoce w 99%. Tak więc jak zaczął ładnie odrastać to go rozsadziłem na 4 krzaczki. Obecnie mają po 30-40cm. Zaobserwowałem, że agresty kochają próchniczną glebę i całe lato ściółkuję wszystkie krzaki agrestów skoszoną trawą z kosiarki. Do tego na jesień sporo liści z lipy i duże dawki dolomitu. Porosły takie krzaki, że muszę je pozmniejszać bo za duże.Anvendir pisze:Hej,
Pozdrawiam
Rafał
Zielony butelkowy porozsadzany też na 4 krzaki. Z niego nigdy nie zrezygnuję. Mimo że na razie raczej plenny nie jest to ma olbrzymie owoce.
Spróbuję czegoś poszukać w starych katalogach sprzed pół wieku. Najwcześniejszy Honinga ma kuliste owoce i jasne liście, też ma szczecinkę na owocu ale bardzo gęstą. No sam jestem ciekawy...gienia2000 pisze:Nie wiem czy to właściwy wątek, ale spróbuje. Mam na działce stary agrest. Może mieć więcej niż 20 lat. Jesienią był przesadzony i przycięty. Jest koniec lipca i owoce dojrzewają (suwalszczyzna) razem z Hinnonmaki Rot, ale są większe niż wspomniana czerwona odmiana. Owoce są żółte. Smakują jak landrynki sprzedawane 30 lat temu w kształcie kawałka mandarynki. Po rozgryzieniu mają landrynkowy smak, a pod koniec bardzo przyjemny lekko kwaśny posmak. Może ktoś pomoże określić odmianę?
![]()
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- 200p
Marconi_exe udało Ci się coś znaleźć?Marconi_exe pisze: Spróbuję czegoś poszukać w starych katalogach sprzed pół wieku. Najwcześniejszy Honinga ma kuliste owoce i jasne liście, też ma szczecinkę na owocu ale bardzo gęstą. No sam jestem ciekawy...
Mam do Was pytanie o zające i krzewy

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Zając nie jadł.
Sarny zasię z oskomą zżerały pędy, do poziomu dwuletnich. Furda że kolce.
"Ogród" zasię semantycznie pochodzi od "ogrodzenie"...
Honniga ma bardzo liczne, miękkie włoski. Futrzasty. Mój ulubieniec od dziecka.
Wrażliwy na choroby, i wymaga ciepła, a i dobrej gleby, wybredniś.
To nie invicta, innemy słowy.
A na fotce prędzej hinnomaki gelb.
Sarny zasię z oskomą zżerały pędy, do poziomu dwuletnich. Furda że kolce.
"Ogród" zasię semantycznie pochodzi od "ogrodzenie"...

Honniga ma bardzo liczne, miękkie włoski. Futrzasty. Mój ulubieniec od dziecka.
Wrażliwy na choroby, i wymaga ciepła, a i dobrej gleby, wybredniś.
To nie invicta, innemy słowy.

A na fotce prędzej hinnomaki gelb.
-
- 200p
Jak ogrodzę każdy krzaczek siatką o wysokości 60cm to przed sarną nie uchronię
. Więc może dam szansę zającom. Przytną to się lepiej rozkrzewią
Albo co drugi krzak ogrodzę tak dla testu
Też stawiam na Hinnomaki Gelb. Szczecinka raczej rzadka jest, a co do ciepła to co jakiś czas mrozy większe niż -30 znosił bez uszczerbku, a i przymrozki -10 w maju nie były problemem. W tym roku - 8 w maju

Też stawiam na Hinnomaki Gelb. Szczecinka raczej rzadka jest, a co do ciepła to co jakiś czas mrozy większe niż -30 znosił bez uszczerbku, a i przymrozki -10 w maju nie były problemem. W tym roku - 8 w maju

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
https://youtu.be/E-0If8l_K3YVgienia2000 pisze:Jak ogrodzę każdy krzaczek siatką o wysokości 60cm![]()
https://youtu.be/cBpHMZOxodI
A bo wicie, Panocku, dotąd to i ja tak sobie relaksowo byłem żyłem, w nieświadomości luzackiej - boć to nie moja gospodarka, a to jest komfort pewien

Ale, wszytko to do czasu.
Znajta proporcjum, mocium panie, jednako ...
Wybraźta sobie, jako onegdaj dziewczę me wnerwiło się, okrutnie (choć też przyrodniczka, a i twarda kobita z trzaskiem) gdy ją na progu przyszły te świnie powąchąć, a wielkie, włochato i bojowo nastroszone z obnażonemi kłami - a to jest jej gospodarstwo, wszak...
I może ona jako właścicielka mieć swe zdanie w tem temacie.
Zdanie zdecydowane.
Nie?

Które jeszcze urbi et orbi i mi donośle ogłosi, i dopieroż masz babo placek!

Bo siem nam zaczyna - panoszyć zwierzyna.
Grubo, siem to zaczyna, that is.
I zaczyna mię luba przypominać, a nie bez kozery, jako ode tej ochrony tej "zagrożonej przyrody", com także bojowem żołnierzem wszak, i strzelec wyborowy: może ochronę zapewnić by należało...
Bo czas najwyższy już poniekąd coś w tej sprawie zrobić.
Gdy dziki stadnie jej ryją różanego klomba pod gankiem.
I protestują gdy wyjść z doma chce.
Bezkarnie, przy tem...

Tedy pozwolę sobie zauważyć że ogrodzenie rzeczą podstawową, a siatka leśna 200 cm nie taka droga.
Spokój wart jest, by go kupić (chińskie).
A i myśliwstwo nie takiem też znowuż kosztownem hobby... a wędzonki najlepsze na czereśni, bądź śliwie.

https://youtu.be/V47Df0vjSYs