Kamelie i inne
Figo, stapelka od Ciebie dała nowe przyrosty, ale niestety nie kwitła; pojawiło się coś, co przypominało zaczątek pączusia, ale odpadło
Mam nadzieję, że w przyszłym roku - zachęcona przykładem "koleżanek" - też pięknie zakwitnie :P Miluck, a to specjalnie dla Ciebie fotka całej roślinki, i stapelki z towarzyszkami niedoli:

- myszorek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2007, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śmierdziuszki są fajne, takie kudłate, ale w oczy to mi wpadł ten kwietnik
Jest świetny !!!! 

Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
- effa
- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aguś a ja znowu zazdroszczę Ci tego widoku na żywo
Zresztą wiesz jak mi się podobają kwiaty stapeli, mam nadzieję, że i moja od Rosiowej się zaklimatyzuje (bo coś zaczeła się marszczyć) to i ja będę mogła u siebie podziwiać te cudne kudlate kwiaty
Poza tym cudny kwietnik masz

Poza tym cudny kwietnik masz

Ewuniu, Twoja stapelka marszczy się zapewne dlatego, że przechodzi w okres spoczynku - u mojej też jest już kilka "paluszków", które wyglądają jak staruszki, ale innym wydaje się chyba, że jest wiosna
Na pewno na wiosnę Twoja stapelka taż zakwitnie, choćby jednym kwiatuszkiem (choć zazwyczaj pojawiają się 2-3; ja Ci życzę całego ich mnóstwa :P )

- effa
- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
(Nie)dziękuję Ci Agnieszko, mam nadzieję, że rzeczywiście wszystko się uda i będzie kwitła futrzaczkamiAgar pisze:Ewuniu, Twoja stapelka marszczy się zapewne dlatego, że przechodzi w okres spoczynku - u mojej też jest już kilka "paluszków", które wyglądają jak staruszki, ale innym wydaje się chyba, że jest wiosnaNa pewno na wiosnę Twoja stapelka taż zakwitnie, choćby jednym kwiatuszkiem (choć zazwyczaj pojawiają się 2-3; ja Ci życzę całego ich mnóstwa :P )

- Od: 14 paź 2008, o 18:57
Wiitam ja również pozwoliłam sobie tutaj zajrzeć
.Wiele roślin i to niespotykanych.Złówika widzę u ciebie pierwszy raz-piękny!Camelie jeszcze piękniejsze.Też posiadam dwie camelie.Jako osobie u ktorej one tak pięknie kwitną,chciałabym zadać pytanie.Po ostatnim oprysku na przędziorka jednej opadły wszystkie liście a pąki uschły i stoi taki kikut.Czy to ma szansę jeszcze odbić?Stoi tak już ponad miesiąc i nic się nie dzieje.

Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36
sterlizja36, Twoja kamelka może "odbić", ale tylko wtedy jeśli ma żywe korzenie i dolną część pnia (trzeba to sprawdzić robiąc maleńką rankę 2-3cm ponad pierwszym oczkiem). Brak liści nie jest przeszkodą w dalszym wzroście rośliny (wyrosną nowe :P ), ale nie wiadomo czy ich utrata to faktycznie całkowicie skutek oprysku, czy jakieś choroby, a oprysk tylko to przyspieszył. Musisz sprawdzić, czy pień rośliny jeszcze żyje i w jakim stanie są korzenie - jeśli to będzie ok. to na wiosnę pojawią się pierwsze listki :P