Moje, moje - Mania
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje, moje - Mania
Ja dostałem szczepke tej E. od ciotki, ale w ogóle nie chce się ukorzenić. Już chyba wszystkiego próbowałem - suszyłem a potem wsadzałem do wody, trzymałem w piasku, w ziemi z piaskiem i żwirem - zero rezultatów...
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Bo te roślinki generalnie ukorzeniają się znacznie trudniej niż kaktusy. Musisz uzbroić się w cierpliwość. Poza tym zima to wyjątkowo kiepski okres na ukorzenianie i trudno się dziwić, że Euphorbia nie ma na to ochoty.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Delete
Wiem, ale próbuję ją ukorzenić już od jakiegoś września. Na wiosnę wezmę drugą to może szybciej się ukorzeni. 

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Mam nieodparte wrażenie, że wrzesień nie należy do miesięcy wiosennych
Jeśli sadzonka nie wyschnie na śmierć do wiosny to należy kontynuować proces jej ukorzeniania. Tak długo jak ona żyje nadal są szanse na pomyślne zakończenie całej operacji.

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja Euphorbia enopla wstrzymała wzrost już od hmm... października (chociaż przez 2-3 tygodnie się szykowałaMania pisze:Na razie póki co - wełnowców u mnie nie ma /nic się w każdym razie nie pokazuje/.
Arturze - zauważyłam w wątku Kamili /Baryczki/, że u Ciebie Euphorbia Enopla jako żywo rośnie - napisz proszę, czy ten stan jest aktualny? Bo moje euphorbie po prostu szaleją i to pod koniec grudnia, a jak Boga kocham - nie podlewam ich i stoją w umiarkowanie chłodnym pomieszczeniu przy oknie pd:

A moja za nic mam mrozy, leci w górę... Dostałam ostatnio kilka nowych Euphorbii /prezent to prezent ;)/, ale jakoś chyba do nich ręki nie mam. Zimowiska /jak kaktusom/ im nie robię, ale trzymam w obniżonej temp. /choć zdecydowanie wyższej, aniżeli kaki/ i nie wiem, czy w ogóle zaprzestać podlewania, czy jak? Dajmy na to E.submmmilaris siedziała całe lato na pd balkonie - i zero wzrostu. A teraz gęsta i ma nowe przyrosty. Podobnie z enopla. Horrida /duży okaz - wyjątkowo potraktowana w zeszłym roku podobnie jak kaktusy/ - ani drgnęła przez rok, dosłownie nie daje znaku życia już 2 sezon. Gdyby nie to, że ma zachowany pokrój, kształt i jest "stabilna" - powiedziałabym, że niczym kamień - nic jej nie rusza - ni słońce, ni mrozy, jak sztuczna! Jak dbać o euphorbie zimą? Bo ja wprawdzie wolę kaktusy, ale szkoda mi roślinek....
Ja tez już się nie mieszczę /i w spodnie po świętach i z roślinami po prawie dwuletnim obcowaniu z Forum, hihi), ale ostatnio właśnie coś upatrzyłam, jak ulał dla nas, na tę ostatnią przypadłość: //www.cairone.com -Baryczka pisze:Marto, widziałam u kogoś w oknie poustawiane piętrowo półeczki i na nich kaktusiki. Pomysł świetny! Też myślałam, by go wykorzystać u mnie, ale my często otwieramy/uchylamy okna i byłoby to niewygodne.
Sedum chętnie przyjmę, mam nadzieję, że znalazłabyś u mnie coś dla siebieZresztą planuję wiosną zmniejszyć kolekcję do jednego okazu z gatunku/odmiany, bo już się nie mieścimy
Arturze, jeśli Ci się coś u mnie spodoba, to śmiało pisz, chętnie się podzielę.

- eba
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Półeczka genialna
. Chyba będę musiała pomyśleć o czymś takim u siebie
.

Ale i okien kiedyś zabraknie 

- Delete
Rzeczywiście świetny pomysł. Ale u mnie by nie wypaliło. Do mojego pokoju światło jest doprowadzane przez jedno okno, a po drugie okna umieszczone są w małych "dołach".Mania pisze:Ja też już się nie mieszczę /i w spodnie po świętach i z roślinami po prawie dwuletnim obcowaniu z Forum, hihi), ale ostatnio właśnie coś upatrzyłam, jak ulał dla nas, na tę ostatnią przypadłość: //www.cairone.com -Baryczka pisze:Marto, widziałam u kogoś w oknie poustawiane piętrowo półeczki i na nich kaktusiki. Pomysł świetny! Też myślałam, by go wykorzystać u mnie, ale my często otwieramy/uchylamy okna i byłoby to niewygodne.
Sedum chętnie przyjmę, mam nadzieję, że znalazłabyś u mnie coś dla siebieZresztą planuję wiosną zmniejszyć kolekcję do jednego okazu z gatunku/odmiany, bo już się nie mieścimy
Arturze, jeśli Ci się coś u mnie spodoba, to śmiało pisz, chętnie się podzielę.

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Ja też mam jedynie dwa parapety pd. - te jednak nie odstraszyły mnie od nabycia kolejnych roślinek. Te jednak czekają do wiosny /już się nie mogę doczekać.../
- Artur89
Ja wszystkie okazy Euphorbia zimuje jak kaktusy - bo nie mam pojęcia w jakich warunkach sie je przetrzymuje na zime - ale już styczeń a im nic się nie dziejeMania pisze:A moja za nic mam mrozy, leci w górę... Dostałam ostatnio kilka nowych Euphorbii /prezent to prezent ;)/, ale jakoś chyba do nich ręki nie mam. Zimowiska /jak kaktusom/ im nie robię, ale trzymam w obniżonej temp. /choć zdecydowanie wyższej, aniżeli kaki/ i nie wiem, czy w ogóle zaprzestać podlewania, czy jak? Dajmy na to E.submmmilaris siedziała całe lato na pd balkonie - i zero wzrostu. A teraz gęsta i ma nowe przyrosty. Podobnie z enopla. Horrida /duży okaz - wyjątkowo potraktowana w zeszłym roku podobnie jak kaktusy/ - ani drgnęła przez rok, dosłownie nie daje znaku życia już 2 sezon. Gdyby nie to, że ma zachowany pokrój, kształt i jest "stabilna" - powiedziałabym, że niczym kamień - nic jej nie rusza - ni słońce, ni mrozy, jak sztuczna! Jak dbać o euphorbie zimą? Bo ja wprawdzie wolę kaktusy, ale szkoda mi roślinek....

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Wilczomlecze za bardzo nie lubią chłodów poniżej 10*C.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Tomku, a jak z podlewaniem - w sensie - całkowita susza, czy jednak odrobina wilgoci?
- Artur89
O kuchniablabla pisze:Wilczomlecze za bardzo nie lubią chłodów poniżej 10*C.