Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Marysiu pola dookoła Twojego domu są zachwycające , a ogród masz niesamowity. Co za skupisko pięknie przeplatających się , bujnych roślin. Tajemniczy ogród, w którego każdym zakamarku można odnaleźć nieznany, p kwitnący skarb: przepiękne orliki, chabry, kwitnącą dąbrówkę te inne , których nazw nie znam a są takie śliczne .Kurczaczki urocze, Szkoda że tylko trzy.. Te fotki przypominaj mi , jak jako dziecko pilnowałam stadka naszych kurcząt aby ich sroka nie porwała :D Gratuluje udanego spotkania i miłe spędzonego czasu z koleżankami i kolegami z Forum..
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam!
Dzisiaj kolejne spotkanie we wspaniałym ogrodniczym towarzystwie i w takiej cudownej scenerii!

Obrazek

Obrazek

Ewciu dziękuję, namiastka ogrodu tajemniczego, ale gdyby był szerszy pewnie porobiłabym kilka zakamarków :D Mnie też w nocy ciurcyło.

Marysiu już wtedy były dwa rzędy tylko krótsze i w tym miejscu nie było ogrodzenia...jest dopiero od ubiegłego roku :D Małopolska to galicyjskie poletka :D

Basiu no szkoda, ale nie miałam Twojego nr telefonu i nie mogłam dać wcześniej znać. ;:168

Oleńko i ja lubię wyjść za bramkę żeby pooddychać taka przestrzenią ;:224 Roślin nagromadziłam sporo i niestety ciągle coś przywożę, kupuję, dostaję...niczemu nie odmawiam...no to potem taki efekt ;:306
Ja w młodości jeździłam na wieś jedynie jako wczasowiczka dlatego teraz się wyżywam. Dziękuję i dzisiaj znowu dzień spędziłam przyjemnie...a praca w ogrodzie czekała :uszy

Życzę dobrej nocy :wit
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu, wyślę Ci na pw mój telefon :) ;:196
Miło Was widzieć! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marysiu fotka w avatarku super... ładnie ci w jasnym kolorku, mnie się bardziej podoba niż poprzedni ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Teraz muszę się oswoić ze świadomością, że Marysia = blondynka :D
Trzeba czasem odmiany, choć wolę Ciebie w ciemnej koafiurze :)
Strasznie mi się podoba Twój busz :!:
Piękna dżungla, fajnie skomponowane rośliny.
No i cudna pergola, prawie ,jak w moim śnie :;230
Takie dojrzałe ogrody podobają mi się najbardziej.
Sympatyczne spotkanka forumowe :D
Zazdraszczam :D
A Kalwaria Marty to ta słynna z malowniczą drogą krzyżową :?: Byłam tam z 35 lat temu.
Nawet diabełka kupiłam gumowego na odpuście :;230 ;:306
U nas susza i jeszcze wiaterek radośnie wysusza.
Życzę relaksującej niedzieli bez podlewania szaliczka. ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,i dzisiaj mi was brakuje ,a nasze spotkanie to już historia ;:145 nie powinnam beczeć ,bo przecież znowu się spotkamy,pochodziłam z kawką po ogrodzie i tak mi było żal,że byłam sama .

Agnieszko tak to ta Kalwaria Zebrzydowska ,w 1999 roku Kalwaria Zebrzydowska jako jedyna Kalwaria wpisana została na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO,to może znowu się wybierzesz do Kalwarii to do mnie wstąpisz,pozdrawiam Was dziewczynki ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam! kończy się niedziela i jak do tej pory zimni ogrodnicy są dla nas łaskawi :D
Część kwiatów jednorocznych już w gruncie, a reszta stoi na zewnątrz tunelu, jutro może się uda posadzić większość pomidorów na razie w tunelu a potem reszta pójdzie do skrzyni. Posadzę też arbuzy i melony, papryki jeszcze niewielkie, ale może w gruncie nabiorą ciała :D Tydzień będzie pracowity!

Basiu teraz już Ci nie odpuszczę :D

Ewciu to kolor przejściowy co jakiś czas jestem rudzielec, a potem płowieję ;:306

Agnieszko Ja zawsze jestem albo blondynka, albo rudoblond, bo niestety nie lubię siebie w ciemnych włosach. Obecny kolor to wynik pracy na słońcu ;:3 Ciemna koafiurę miałam kilkanaście lat temu i to najczęściej na skutek błędu farbiarskiego ;:306
Busz robię jeszcze większy, bo dosadzam jednoroczne ;:oj a jest kłopot ;:131
Pergolę sobie wylicytowałam i powiem nieskromnie...jestem z niezadowolona :D
Agnieszko jak wyjaśniła Marta to jest Kalwaria Zebrzydowska i pięknym klasztorem i malowniczą drogą krzyżową ;:215
Wiaterek i u mnie wieje, spadło nawet parę kropli, ale i tak musiałam wsadzone rośliny podlewać.
Nie mniej jednak niedziela była relaksująca, bo tydzień zapowiada się pracowity...trzeba kończy nasadzenia ;:224 Miłego tygodnia Aguś ;:4

Martusiu na dłuższą metę nie wytrzymałabyś z nami więc odpoczywaj i nie bec ;:168 Jestem pewna, że długo bez siebie nie wytrzymamy i szybko coś wymyślimy :uszy Miałaś za to dzisiaj więcej Bogusia, a jutro znowu zaczyna się młyn...praca, praca, praca! Pozdrawiam i mocno ściskam Obrazek

Moje krzewuszki, jedne kwitną, inne zaczynają a jeszcze inne milczą
Dwie najstarsze odziedziczone!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rzepak dojrzewa!

Obrazek

Dobrej nocy i dziękuję za odwiedziny!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj Blondi! :wit Elegancko wyglądasz. ;:138
Ja też zrobiłam się na blond, ale bardzo ciężko mi jest przekonać się do jasnych włosów. Wydaje mi się, że jestem łysawa, choć mam tego dobra na głowie jeszcze całkiem, całkiem. ;:7
Krzewuszki bardzo ładnie Ci kwitną. ;:333 Moja najstarsza i zarazem największa nie ma ani jednego kwiatuszka, ;:174 zupełnie nie rozumiem, o co jej biega. ;:223
Mak już u Ciebie w rozkwicie! ;:303 Mój jeszcze z pąka nie wypuścił całego kwiatka. ;:108
Nie przepracowuj się, kochana, odpoczynek też jest potrzebny.
Buziaki ślę i buziole. ;:196 ;:196 ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Marysiu zaglądałam do Ciebie między czasie i podziwiam niezmiennie Twoje areały.
Ale, ale, najpierw niech mi będzie wolno pochwalić nowy awatarek - ;:215

Oczywiście na uwagę i wielkie komplementy zasługuje także sam kwiat ogrodnictwa, który dzięki Twojej życzliwości możemy i my podziwiać ;:333

Krzewuszka przepięknie kwitnie. Ja także mam tą Variegata, posadzona w 2016, przyrasta powoli, ale jeszcze nie zakwitła ani jednym kwiatuszkiem i nic nie zapowiada, żeby w tym roku było inaczej ;:185

Pozdrawiam i życzę samych radości ;:196

P.S. Marysiu czytając Twoje plany na ten tydzień życzę również sił do ich realizacji :wit
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!
Wczoraj większość pomidorów poszła do pierścieni w tunelu. Sadzenie w pierścieniach to jednak ciężka praca, która mam nadzieję zaprocentuje potem. Rośliny nie podkradają sobie składników, woda podczas podlewania nie rozpływa się donikąd więc mam nadzieję na same zyski. Jednak kopanie dziur wkładanie warstwami podłoża kosztuje dużo pracy i czasu.
Zimni ogrodnicy dali znać o sobie, wczoraj wiał mroźny wiatr a dzisiaj rano tylko +6 st. Ponieważ bywały ochłodzenia i 18 maja to jeszcze się nie cieszę.

Luciu nie żartuj...widzisz że zdjęcie niewyraźne, jednak chciałam sobie coś odmienić małym kosztem...no to zmieniłam awatar, bo M Iwonki zrobił nam ładne zdjęcie :D
U mnie nie kwitnie krzewuszka variegata ale ja mam jakąś późniejszą odmianę, bo w minionych latach też później kwitnęła. Najstarsza obsypana jest kwieciem, ale 2 tygodnie wcześniej niż zwykle :|

Obrazek

Pozazdrościłam Ci i też mam :D

Obrazek

Maki kwitną, bo to maki bylinowe wschodnie, te jednoroczne to nawet siewki jeszcze nie mają pąków.
Niestety nie mam czasu na odpoczynek, wystarczy niedziela ale teraz żeby coś zakwitło czy coś zjeść muszę pospieszyć się z sadzeniem.
Ściskam i posyłam ucałowania ;:4 ;:196

Beatko dziękuję ;:196 zawsze jesteś miła ;:168
Awatarek zmieniam co jakiś czas, bo ja lubię zmiany ...stagnacja mnie mierzi ;:306
Mam krzewuszkę Monet która marnie przyrasta i nie kwitła mimo że ma parę lat, ale to taka odmiana. Może i Twoja jest tą odmianą? Druga niewielka to Black and white, ale ta przynajmniej kwitnie. Reszta to mocno rosnące krzewy i muszę solidnie ciąć, żeby mojego wąskiego ogrodu nie zarosły.
Bardzo dziękuję za dobre życzenia, które z serca odwzajemniam bo siły nam są bardzo potrzebne! Ogród jak chce się mieć ładny to ciężka i systematyczna praca ;:196

Obrazek

Obrazek

Kwitną irysy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

piwonie
Obrazek

Obrazek

i różniste orliki!

Obrazek

Obrazek

i takie tam!

Dąbrówka alba

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

goryczki cały czas kwitną

Obrazek

Obrazek

róże świetnie się zapowiadają!
Obrazek

i kwitnąca tawuła

Obrazek

Dobrego dnia!
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Ostatnia fotka zupełnie, jak u nas w Wądołku :lol:
Podziwiam orliki, cudne zwłaszcza te najciemniejsze :D
Nazbierałaś bogatą kolekcję krzewuszek.
Nie wiedziałam, że takie krzaczory z nich wyrastają.
U nas mają tendencję do przemarzania.
Marysiu podziwiam Cię za siłę i chęci do pielęgnowania tak dużego ogrodu. ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu te Twoje widoki na piękne pola uprawne mnie zachwycają. U nas pola stoją odłogiem, wiem marna ziemia, ale żeby aż tak rolnictwo się nie opłacało, chyba młodym się nie chce.
Czytam, że wszystkie pomidorki już posadzone i ja wczoraj skończyłam sadzić teraz tylko czekać na plony. Ile odmian tego sezonu posadziłaś.
Twoje krzewuszki kwitną bardzo obficie.
Czy irys z jednego zdjęcia faktycznie będzie miał kwiat taki ciemny.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dużo! Dużo różności . I duzo pięknych kwitnien.
Maki już Ci kwitną :shock:
A pod makiem co to za cudny clemek. Nie znam go
Iryski i piwonie masz ładne. To jest teraz szczególny ich piękny czas. ;:108 I czarny irysek ? Czy tylko taki w paku ?
Przestrzeń masz sporo.
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Podziałałaś porządkowo na szaliczku :wink: pięknie rabatki odsłonięte no i ta piwonia o cudownym kolorze-wspaniała ;:167 Moje róże też ładnie się zapowiadały i cosik przeżarło na wylot pączki na jednej hanysówce a na drugiej bruzdownica załatwiła Jana P II :( ostał się tylko jeden pąk.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mam Wam coś do pokazania, co zauważyłam pracując w ogrodzie, szybko pobiegłam po aparat. Muszę oddać go do naprawy bo ma problem z kartą ;:223 ale udało się sfotografować zjawisko! Seks w wiejskim ogrodzie! Najprawdopodobniej są to dwa zawisakowate ...Nastrosz lipowiec?

Obrazek

Obrazek

Agnieszko!
Krzewuszki przemarzają?...niesamowite! u nas nigdy i wyjątkowo ładnie kwitną. Bardzo lubię te krzewy, bo ja głównie krzewy liściaste lubię. Krzewuszki, derenie, kaliny, berberysy to moje ulubione ale mam i innych sporo.
Agnieszko podziwiasz mnie? a ja dzisiaj stoczyłam walkę ze sobą. Mnóstwo sadzonek do posadzenia i nasion do wsiania, a miejsca za grosz! Chodzę ;:65 wykopuję żeby posadzić co nagromadziłam!
Ja chyba na głowę upadłam, tylko jak to zrobić żeby ocalić głowę na następny rok ;:124

Dorotko nie wiem ile mam odmian i nie wiem ile mam sadzonek. Posadzone to co poszło do tunelu, a jutro muszę wsadzić resztę do gruntu. Kilka odmian mam tu i tu dla porównania. Do tunelu poszły też papryki, tylko ostre wsadzę do donic, żeby mi słodkich nie zapylały ;:131 Narobiłam się dzisiaj sadząc i porządkując ten mój urobek. Trochę padał deszcze ale tylko trochę, że nawet pracy nie przerywałam.
Pola u nas uprawiają od zawsze i po PGR pola przejęli prywatni przez co ziemia nie leżała nigdy odłogiem. Żyją dostatnio więc pewnie im się opłaca, maszyny mają najnowoczesniejsze.
Irys jest w pąku taki ciemny, a potem też mocno ciemny jak na irysa ;:224

Aniu Clematis to Blue Light, nawet ładnie się prezentuje mimo nie zajmowania się nim.
Wszystko kwitnie jak na wyścigi...taki dziwny rok ...
Irys jest bardzo ciemny, pokażę jak rozkwitnie.

Ewuniu piwonia to moja drzewiasta, bo chyba o niej piszesz? ale jak przemarzła rok temu to ma niewiele kwiatów i położone w dół trudno sfotografować ;:131 U mnie też robale żrą wszystko, szkodników mnóstwo tak samo jak i ślimaków :shock:

Dobrej nocy!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”