Seba O jakiej gramaturze stosujesz agrowłókninę? I czy na dzień ją zdejmujesz, czy nie trzeba jeżeli arbuzy jeszcze nie kwitną?seba1999 pisze:W tamtym roku zbierałem pod koniec lipca , chyba 25 dokładnie ? A może i wcześniej.
Dużo dało przykrywanie białą agro arbuzowiska tuż po wsadzeniu roślin do gruntu .
Moje starszaki mają wykształcone listki właściwe. A maluszki dzisiaj wsadzone do doniczek, po podkiełkowaniu na wacikach.
FreGo Pikowanie to jest rozsadzanie małych siewek z pojemnika zbiorczego do pojedynczych doniczek. Najczęściej pikujemy np. pomidory, kwiatki, zioła. Natomiast arbuzy i inne dyniowate na ogół sieje się pojedynczo do doniczek i tam sobie rosną przez miesiąc. W tym czasie wytworzą zwartą bryłę korzeniową i bez problemu wyjmujesz całą zawartość i przesadzasz do gruntu w przygotowany dołek ciut większy od doniczki. Trzeba tylko troszkę uważać żeby nie roztrzepać lub nie uszkodzić korzeni przy wyciąganiu z doniczki.FreGo pisze: tu na forum ktoś pisał, że dyniowate nie tolerują pikowania( z czym nie do końca się zgadzam)ale postanowiłem to sprawdzić na tych doniczkach z torfu.Ponoć z tą doniczką sie sadzi do gruntu potem.Nie trzeba wyciągać rośliny.