Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

seba1999 pisze:W tamtym roku zbierałem pod koniec lipca , chyba 25 dokładnie ? A może i wcześniej.
Dużo dało przykrywanie białą agro arbuzowiska tuż po wsadzeniu roślin do gruntu .
Seba O jakiej gramaturze stosujesz agrowłókninę? I czy na dzień ją zdejmujesz, czy nie trzeba jeżeli arbuzy jeszcze nie kwitną?
Moje starszaki mają wykształcone listki właściwe. A maluszki dzisiaj wsadzone do doniczek, po podkiełkowaniu na wacikach.
FreGo pisze: tu na forum ktoś pisał, że dyniowate nie tolerują pikowania( z czym nie do końca się zgadzam) ;:222 ale postanowiłem to sprawdzić na tych doniczkach z torfu.Ponoć z tą doniczką sie sadzi do gruntu potem.Nie trzeba wyciągać rośliny.
FreGo Pikowanie to jest rozsadzanie małych siewek z pojemnika zbiorczego do pojedynczych doniczek. Najczęściej pikujemy np. pomidory, kwiatki, zioła. Natomiast arbuzy i inne dyniowate na ogół sieje się pojedynczo do doniczek i tam sobie rosną przez miesiąc. W tym czasie wytworzą zwartą bryłę korzeniową i bez problemu wyjmujesz całą zawartość i przesadzasz do gruntu w przygotowany dołek ciut większy od doniczki. Trzeba tylko troszkę uważać żeby nie roztrzepać lub nie uszkodzić korzeni przy wyciąganiu z doniczki.
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wokan pisze:Macie jakieś rady ogólnie na dyniowate, które za mocno wybiegły w domu (bo za ciemno i za ciepło)? Jak wsadzać takie lebiody do gruntu? Jak wsadzę je tak jak rosły to boje się, że pierwszy lepszy zefirek je połamie :( Można je wsadzić sporo głębiej jak pomidory? Łodyga nie zgnije w ziemi? Wypuści boczne korzonki? Moje podkładki poszły prawie w sufit, melony i arbuzy również - choć w ich przypadku powiedzmy problem jest mniejszy bo i tak będę je ucinał pod liścieniami podczas szczepienia.
Pierwszym razem co wybiegły mi podkładki to obsypałem je na max w doniczce ziemią. Wczoraj jak je likwidowałem widziałem, że miały wypuszczone boczne korzenie. Czemu nie trzymasz ich w boxie na dworze ? u mnie prawie od dwóch tygodni są wynoszone na dwór i rosną pięknie.
Trochę drutu, foli i mamy ciepłe i słoneczne miejsce dla arbuzów. Wygląda słabo, ale spełnia zadanie czas wykonania 15 minut
Obrazek
Piotr
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moje arbuzy wysiane 23.04 już niektóre nad ziemią. Sprawdziłem w ziemi wszystkie mają kiełki. Tak więc w tym roku żadnych problemów z kiełkowaniem.
Odmiany na ten sezon:
Złoto Wolicy
Cało-listny
Orangeglo
Cebephone
Charleston Grey

Do wysadzenia w grunt powinny być idealnej wielkości po 15 maja.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Moje posadzone :)

Obrazek
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
dajnas
50p
50p
Od: 6 cze 2017, o 15:09

Post »

Cześć mam do was pytanie jaki nawóz jest najlepszy do rozsady arbuza? :wit
dajnas
50p
50p
Od: 6 cze 2017, o 15:09

Post »

Oto jeden z 8 arbuzów rosario f1 wysiewane były 7 kwietnia ale zaczęły kiełkować dopiero po tygodniu. Co myślicie o nim?
Obrazek
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p
Od: 23 maja 2015, o 16:49

Post »

dajnas pisze:Cześć mam do was pytanie jaki nawóz jest najlepszy do rozsady arbuza? :wit
To może i ja podepnę się pod ten wpis , mam sporo małych sadzonek arbuza (+-40) w fazie jednego liścia właściwego , ładnie wyglądają zdrowe itd. , rosną w ziemi sterlux hollasu podlałem dwa razy wodą z nawozem która została mi z podlewania pomidorów w doniczkach , tyle że arbuz może mieć inne zapotrzebowanie , może ktoś coś podpowie ?
W dzień wygrzewają się na balkonie do słoneczka , na noc idą do domu gdzie cieplej .
Awatar użytkownika
rosliny
200p
200p
Od: 11 sty 2015, o 14:35

Post »

Moje nie wszystkie wykiełkowały, dlatego jutro kolejna próba ;:173
Pozdrawiam Danuśka
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Cześć :wit
Zapytam jeszcze raz, by się upewnić :D Lepiej kupić Polyversum do trawnika (5 g), niż to do warzyw (2 g)??
Jowita37
100p
100p
Od: 27 lut 2016, o 00:31

Post »

Aguss85 zainspirowałaś mnie :idea: Kombinuję, jak tu pod folię w nóżki pomidorom arbuzy dołożyć ;:224 W jakiej odległości od siebie sadziłaś arbuzy? Na 6 metrów długości tunelu zmieści się z 5 sztuk bez szkody dla pomidorów? Posadziłabym je tylko po jednej stronie tunelu, w dołki pod arbuzy dołożyłabym dodatkowo obornik.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

rolnik90 pisze:Czemu nie trzymasz ich w boxie na dworze ? u mnie prawie od dwóch tygodni są wynoszone na dwór i rosną pięknie.
Trochę drutu, foli i mamy ciepłe i słoneczne miejsce dla arbuzów.
Hehe, bo musiałbym je ustawiać albo na parkingu pomiędzy samochodami, albo na trawniku po drugiej stronie.... Mieszkam w bloku w dużym mieście. :;230
Na działkę mam kilka km i box 100x50x50 cm do auta nie wejdzie, nie mówiąc o tym jakbym miał to wynieść i jak taką podróż przeżyłoby 50 kubków z sadzonkami :roll: :roll: :roll: :roll:
Ale dzięki za info, że łodyga wypuszcza boczne korzonki - podczas sadzenia wkopie je max głęboko.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jowita37 pisze:Aguss85 zainspirowałaś mnie :idea: Kombinuję, jak tu pod folię w nóżki pomidorom arbuzy dołożyć ;:224 W jakiej odległości od siebie sadziłaś arbuzy? Na 6 metrów długości tunelu zmieści się z 5 sztuk bez szkody dla pomidorów? Posadziłabym je tylko po jednej stronie tunelu, w dołki pod arbuzy dołożyłabym dodatkowo obornik.
Ja mam mniejszy metraż, dłuższy bok ma 4 metry i wcisnęłam ich tam po pięć pod ścianką :wink: Też im dodatkowo nawiozłam, a w sezonie zrobię jeszcze dołki między krzakami i wkopię mała ilość kurzaka. Arbuz korzeni się mocno na szerokość, a pomidor raczej wgłąb, chyba nie będą sobie wadzić ;:224 Pierwszy raz tak sadzę.
Agnieszka
ADAM12345
50p
50p
Od: 15 mar 2018, o 19:08

Post »

Aguss85
arbuzy będą rosły po ziemi czy w górę
Nigdy nie sadziłem arbuza i nie wiem jak się rozrasta
Jestem na etapie robienia namiotu czekam na folię
I nie wiem jak zagospodarować powierzchnię

Obrazek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będą rosły poziomo ;:108
Agnieszka
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Faktycznie mieli co niektórzy rację co do kiełkowania arbuza.Dziś kolejna pestka Złota Wolicy wystawiła głowę u mnie w kubeczku, zatem mam już 3/9 jest lepiej bo 30% kiełkowalności. :tan Poczekam jeszcze co dalej. ;:215
Witam, jestem Adam.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”