Na starym po nowemu. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu. 5.

Post »

Witaj Beatko :wit . Rozumiem o co Ci chodzi już teraz ;:108 . Przychodzi moment kiedy musimy sadzić tylko te rośliny, które są absolutnymi perełkami ;:108 . Ja też od kilku lat myślę o magnolii i nie wiem gdzie ją posadzić :;230 .Może w końcu któregoś roku miejsce się znajdzie . Piwonie rzeczywiście masz ładne ( nie mam żadnej z nich ). Wspominki bardzo ładne i takie kolorowe ;:215 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Beatko Ciebie halny budzi, a ja zaspałam :;230
Rok temu miałam kilka sadzonek heliotropów i rosły w donicy i w gruncie. Zarówno w cieniu jak i w słońcu rosły i kwitły...no i pachniały! Tak nasiona zostawiamy nie przykryte nawet u siebie pomyliłam się i zamiast o sianiu zatrwianu napisałam o heliotropie :;230 Co do siania zatrwianu nie mam wskazówek. Rok temu siałam i ładnie wykiełkował, ale nasiona miałam kupne, a w tym mam swoje (mam albo nie mam :uszy ) i czekam co z nich wyjdzie. No to doczekałaś wreszcie wolnego weekendu i to prawie wiosennego ;:3 ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko, mimo że mieszkam daleko od górskich terenów, to i mnie halny nie pozwolił na spokojny sen, a potem musiałam się wspomóc proszkami przeciwbólowymi, bo nie mogłam udźwignąć swojej głowy. ;:223
Heliotropy sadzę do gruntu i tylko na miejscach nasłonecznionych, bo one - jak nazwa wskazuje: Helios - słońce, -trop, czyli tropią (szukają) słońce.
W gruncie one się ładnie rozrastają i wyższe rosną, obficiej też kwitną. ;:138 Przynajmniej na mojej działce. ;:108
Pięknie zapachniało piwoniami, ;:215 a ten delikatnie zaróżowiony maczek cudny! ;:138 ;:138
Dobrej spokojnej, słonecznej niedzieli, Beatko. ;:196
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

A mi powiedział ogrodnik, że heliotropy lubią półcień. Każda z nas musi raczej wypróbować u siebie, gdzie im bedzie najlepiej.
Beatko, czekam na kwitnienie niskich irysków. Dzisiaj tak popatrzyłam, może będzie szansa na pojedynczy kwiatek. Poczekamy, zobaczymy :D
A piwonia koperkowa też mi się marzy. Pewnie postaram się o nią, jak będę kiedyś projektować ogródek przy domu. Na ten moment spisuję, co mi się podoba w specjalny notes i z wiadomych powodów ograniczam zakupy.

:wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Poniższa roślinka wygląda mi na rozchodnik tylko dlaczego rośnie w pionie? A może to tylko złudzenie?

https://www.fotosik.pl/zdjecie/4b13be63c8ebdc8a
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Beatko kolejna porcja prześlicznych wspominek, szczególnie białe orliki i piwonie. Ja mam trzy krzaczki tych drugich (nie licząc sąsiadkowej, która przekłada kwiaty na moją stronę siatki :lol: ) i tak sobie myślę, że chyba skuszę się jeszcze na jakieś.

Do mnie halny (a raczej jego resztki) dotarł dzisiaj tylko w niewielkim stopniu, ale akurat z tego się bardzo cieszę, bo rozwiał nasz okropny smog. Dziś była bardzo fajna pogoda, ale nie miałam czasu wybrać się na działkę - mam nadzieję, że jutro mi się uda. Tzn. musi mi się udać, bo trzeba uzupełnić jedzonko dla ptaszków.

Pozdrawiam serdecznie, życzę spokojnej nocy i odpoczynku w ten wolny weekend ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Iwonko0042 - tak też zrobię jak mi piszesz. ;:168
Na razie nawet same liście tych hiacyntów są tak ozdobne, że aż miło. Dosłownie zielony las w doniczce.
Przesyłam Ci troszkę śweiżuśkiego śniegu, bo nie wiem czy u Ciebie też aż tyle zdązyło napadać, tak jak u mnie tej nocy.

Ewelinko - no fajnie móc już dosadzać rośliny z tej ostatniej listy chciejstw.
Będę szukała kompaktowej magnoli, wytrzymałej na mróz, by co roku cieszyła mnie kwiatami. Ale pojadę po nią jak będą kwitły.
Ja nie chciałam wcześniej magnoli, ale dojrzałam i do niej, więc i miejsce się błyskawicznie znalazło.
Te piwonie - jeśli sobie tylko tego życzysz - mogą być u Ciebie.
Z krzewów mam tylko te najprostsze w obsłudze więc nie wiem czy byłabyś nimi zainteresowana. Masz np dereń Sibirica czy np. pęchęrznice?

Oj doczekałam się Marysiu wolnego, oj doczekałam ;:138
Nawet w sobotę to obudziłam się w innej rzeczywistości - bo słoneczko i kilkanaście stopni na plusie. Piękna sobota była. Przynajmniej byłam troszkę w ogrodzie, oczywiście tylko na zerkaniu się obyło.
Ale już wychodzą Zimowity, więc wiosna blisko, a jeśli nie blisko to na pewno coraz bliżej. ;:3
Za tydzień sieję więc ten zatrwian. Długo u mnie na to czekał i nie są to miesiące ale lata ;:oj Patrzę na daty ważności, i wolałam najpeirw wysiewać te spieszące się roślinki.
Nie ma to jak dobry sen! ;:215

Koniecznie Lucynko muszę więc choć ze trzy heliotropy do gruntu posadzić.
Żeniszków też jeszcze nigdy w gruncie nie miałam, może też tak wypróbuję...
Maczek to z miksu jest od Marysi, i codziennie nowym kolorem witają. ;:167
W tym roku będe miała wielkie wyzwanie, bo mistrzynią w makach jest prawnusia Jadzi - ciekawa jestem czy i mnie takie śliczne maki od Niej wyrosną, jak siane przez Amelkę.
Miłego tygodnia! ;:168

Olu - tak, to takie złudzenie z tym rozchodnikiem, że jest wysoki. Podczas kwitnienia idzie do góry, ale nie ma więcej niż 10 cm. Jest niezawodny. W ogóle bardzo lubię i rojniki i rozchodniki.

Beatko - sobota była taka piękna! Ale pewnie w niedzielę działeczka też dała Ci wiele radości, bo pewnie się jednak tam wybrałaś, skoro to miałaś w planach.
Na piwonie jak jest dla nich miejsce to się trzeba czym prędzej skusić, tym bardziej, że czasami się trochę czeka aż pokażą pierwsze kwiaty.
Wypoczywam, wreszcie, wypoczywam, bo mam i wolny i długi weekend (bo aż trzy dni).
Udanego tygodnia życzę. ;:168

Chyba widać jak bardzo lubię przetaczniki

Obrazek

Obrazek

Gailardia

Obrazek

Budleja

Obrazek

Rutewka

Obrazek

Czosnki i nocne motyle

Obrazek

Pysznogłówka i gałązka mojego ulubionego floksa

Obrazek

Rozwar ;:167

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Beatko zima to nas tylko postraszyła, dzis śladu nie ma, jest natomiast szaro i buro, ale własnie czytałam o świstaku, nie zobaczył swego cienia, znaczy wiosna tuż, tuż ;:138
Bardzo podoba mi sie to zdjęcie, i ta kompozycja ;:215
https://www.fotosik.pl/zdjecie/535d559ee63b569a
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Beatko jak to dobrze, że mogę Cię odwiedzić ;:167 i popatrzeć co u Ciebie.
Fajnie, że wszystko zostaje po staremu i możemy wspólnie planować wiosnę. :lol:
Czy wysiewasz werbenę patagońska?
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha ha, Iwonko - też natrafiłam na tego świstaka jak przepowiadał wiosnę ;:306 Byleby miał nosa ;:172
Na zdjęciu to przetacznik First Love. ;:167 i zwykła margaretka. No margaretkę to tępię w zastraszajacym tempie ;:124
Za bardzo u mnie szaleje, dobrze, że się łatwo usuwa jej rozety i zimą i latem ;:306
U mnie piękna zima, bialuśko wokoło, że hej!

Eluś - co u mnie? No wyptaruję wiosny i Ciebie :tan
Moje Hippeastrum zaczyna kwitnąć drugi raz. Lada moment pokaże się kolejny kwiat z kolejnej łodyzki ;:167
Werbenę patagońską mam od Jadzi. Tzn. w zeszłym roku wysiałam nasiona od Jadzi, teraz już mam "swoje".
Siałam ją końcem kwietnia od razu do gruntu i w tym roku zrobię tak samo. Bardzo mi się podoba na rabacie. ;:167
A może w tym roku będą już samosiejki? Celowo zostawiłam dwa kwiatostany by się wysiała.
Firletka już w zielonych rozetach. ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko, ja też bardzo lubię przetaczniki, ;:138 szczególnie te niskie ;:215 , ale tak ładnych fotek jak Twoje nie potrafię im zrobić. ;:185
Miłego popołudnia. ;:196
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Beatko,

w twojej pogodzie nie widać mocniejszych mrozów?
Musimy trochę przyciąć niektóre drzewa. Właśnie dzisiaj kupiłam specjalną maść na rany po cięciach i tak myślę o zbliżającej się sobocie.
Piszesz o świstaku- oby rzeczywiście zwiastował nadchodzącą wiosnę :D
A napiszesz mi, jak obchodzić się z Gailardią? Zostawiłam na zimę nie przyciętą. Pewnie też ją przycinamy? zupełnie na dole?
Miło, że masz dłużej wolne. To ci się już dawno należało.
U mnie już drugi tydzień po feriach, a do połowy lutego terminów mnóstwo, lepiej nie myśleć.

:wit
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko - nadrabiam domowe zaległości - i tak mi na spokojnie mija popołudnie.
Ale też zdązyłam dzsiaj przejrzeć wszystkie dalie, mieczyki, dziwaczki itp. I jak na razie jest ok - oby tak dalej.
Aby tak fotografować przetaczniki wystarczy mieć zepsuty aparat fotograficzny ;:306 Pstryka się nocą gdzie popadnie i albo coś wejdzie w kadr albo nie :;230
Miłego wieczoru ;:196

Paula - no jak na razie prognoza do końca lutego jest bardzo optymistyczna. Taki mrozik nocą do minus 10 stopni to przecież nie mrozik. ;:215
Chyba dobry moment wybrałaś na cięcie tych drzew, nawet wczoraj koleżance podpowiedziałam by w następny weekend przycięła troszkę swoją brzozę na pniu.
Gailardię przycinam wiosną, wtedy co róże - tak, tuż przy ziemi, ok 10 cm. Ale od razu jest przy niej jakaś podpórka bo szybko strzela w górę i moja lubi się pokładać.
No to niech luty szybko mija jeśli jest taki u Ciebie nawał pracy. ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko niesamowite te Twoje nocne zdjęcia! ...nikt takich nie ma :D Piękne to z nocnymi motylami ;:63
Maczki w minionym sezonie nie popisały się więc w tym muszę wysiać nasiona jakie mam.
Niestety u mnie tak powoli topniał śnieg że nie zdążyłam zobaczyć wychylających się nosków, a dzisiaj wszystko od nowa zasypane...a niech sobie jeszcze śpią!
Jeden zatrwian chyba wyszedł...no chyba że to chwast :wink: Muszę się zmobilizować do dalszego siania ;:224
Dobrego tygodnia ;:168
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Witaj Beatko:wit
właśnie "przechadzam się " po Twoich włościach, są one piękne.
Miałam kiedyś rozwary lecz po któreś zimie straciły mi się.
Budleje masz śliczne, ogólnie super.
Ja też wypatruję wiosny jak my wszystkie, lecz dziś w nocy u mnie napadało duuuużo śniegu i mój ogród wygląda tak jak na załączonym obrazku.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Choć z drugiej strony gdyby miał przyjść mróz to lepiej niech roślinki mają trochę tej pierzynki
Pozdrawiam wszystkich i może namalujmy wiosnę ;:122
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”