Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.6

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Galeria.Dalie Stanisława cz.6

Post »

Moi Drodzy,jak to się dzieje,że w najcieplejszym regionie Naszego Kraju - dalie całkowicie zostały
w niedzielę/noc/ zmrożone ? Przykry widok,a dzisiejsza pogoda nie pozwoliła na planowane wykopki.
Ten rok, był u mnie nieudany, jeżeli chodzi o dalie. Przez cały sezon biegałam z konewką, żeby utrzymać je przy życiu.
Napawałam się widokiem prezentowanych na Forum i to mi poprawiało nastrój. Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lodziu,
u mnie też wczoraj było ciut poniżej zera raniutkim rankiem, kiedy przyszłam na działkę wydawało mi się, że jeszcze nie przemarzły, ale przy dotknięciu płatki już się obsypywały. Już tylko kilka rosnących w najbardziej zacisznym zakątku obcięłam do ostatniego w tym roku daliowego bukietu. Nie tylko u Ciebie sezon był słaby - wylałam masę wody (oraz pieniędzy), żeby dalie jakoś przetrwały i zakwitły. Niektóre karpy mają jedną nieco większa bulwkę, a pozostały przyrost to niteczki. O sadzonkach nawet nie wspominam - wykopałam tegoroczną sadzonkę odm. Tartan - jena bulwka wielkości paznokcia u małego palca... Co zrobić, żeby takie coś przetrwało przez zimę i do tego urosło w przyszłym roku? Wsadzić do doniczki, czy dać do lodówki czy jeszcze jakoś inaczej spróbować zachować odmianę? Macie w tym względzie jakieś doświadczenie i coś podpowiecie?

Grzesiu,
zajrzałam dziś na portal pogodowy Twoja pogoda i sprawdziłam pogodę na najbliższe dwa tygodnie - po kilku jesiennych dniach zapowiada się powrót ciepłej jesieni - nawet do 18 stopni! - więc dalie mogą sobie jeszcze rosnąć... Chyba, że znów zmieni się prognoza :roll: Jeśli jednak będzie tak, jak zapowiadają dziś, to myślę, że Twoje dalie jeszcze trochę pokwitną. :D
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie kochani . Ja jeszcze nic nie wykopałem bo dopiero zaczęły kwitnąc tak jak należy. Lipiec sierpień tragedia ledwie co wszystko zipało pomimo że starałem się podlewać. Słońce wypalało wszystko. Teraz kiedy chłodno i krótsze dni odżyły ale na pewno po Wszystkich Świętych pójdą pod nóż.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaszcze kilka ostatnich w tym sezonie zdjęć...

Obrazek
Emory Paul

Obrazek
Snowbound

Obrazek
Hello There!

Obrazek
Skipley Grande

Obrazek
Coriallo Furioso

Obrazek
Vera's Elma

Obrazek
Marlene Joy?

Obrazek
Hapet Fancy

Obrazek
Yozora

Obrazek
Hapet Belladonna

Obrazek
Wyn's Zodiac

Obrazek
Nutley Sunrise

Obrazek
Dutch Carneval

Obrazek
Penhill Watermelon

Obrazek
Kenora Frill's

Obrazek
Zahradnik Dragon

Obrazek
Splendeur Noire

Obrazek
Spartacus

Obrazek
Bull's Pride

Obrazek
Mabel Ann

The End. ;:145

Udanych wykopków! I nie dajcie się jesiennym przeziębieniom - mnie właśnie dopadło ;:147
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40

Post »

Piękne,u mnie zostały jeszcze dwie do wykopania.Miałam nadzieję,że rozwina kwiaty,ale chyba nic z tego.
Basiu,zdrówka. ;:167
Ja grypę przeszłam we wrzesniu.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Ja swoim jeszcze pozwalam rosnąć - może nadrobią letnie straty.

Ta przyszła do mnie jako Emmaus - możliwe, żeby tak zaszalała z kolorem?
Obrazek

I jeszcze nie mam pewności do tej - podpisaną mam jako Kidd's Climax.
Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chociaż polskie wystawy daliowe w tym roku można zaliczyć do udanych, to już nasi sąsiedzi - Czesi narzekali na suszę i brak wystawców dalii na wystawach w ich kraju (np. wystawa w Pardubicach była nader skromna). Stanisław też musiał zrezygnować z wystawiania dalii ze względu na brak odpowiedniej ilości i jakości kwiatów. Okazało się jednak, że niektóre wystawy w Czechach prezentowały się bardzo urokliwie i pięknie. Dziś podesłał mi informację na ten temat i link do zdjęć z tegorocznych czeskich prezentacji.

http://www.dahlia-tu.wz.cz/novinky.html

Szczególnie interesująco wypada zawsze wystawa dalii w Skalicy w podziemiach muzeum Boženy Němcovej (czeska pisarka). Ekspozycje są pięknie oświetlone, a światło włącza się w chwili, gdy podchodzi się do ekspozycji. Dalie w takim otoczeniu prezentują się zjawiskowo. Oceńcie zresztą sami.

https://photos.google.com/share/AF1QipO ... BDLWkxNlp3

Na tej wystawie nie było ekspozycji Stanisława, ale razem z naszym kolegą Florianem uczestniczyli w wystawie dalii w Horním Lánově, gdzie nie obyło się bez nagrody...

https://photos.google.com/share/AF1QipM ... NYOTdDQy1R

Stanisław ubolewa, że nie miał możliwości uczestniczenia w innych wystawach, bo jego dalie kwitły znikomo, a większość w ogóle, za to karpy pomimo suszy zawiązały się całkiem nie najgorzej, bo nie wysiliły się na kwitnienie... Jest więc nadzieja, że coś niecoś z tego zostanie dla nas.

Kasiu,
jeśli chodzi o tę czerwoną to na pewno wiesz, że nie jest to Emmaüs, która jest przecież pomarańczowa i strzępiasta. Może to Witteman's Best?
Druga to raczej Kidd's Climax - ona ma bardzo zmienne kolory, więc jesienią mogła się wybarwić z małą ilością różu...

https://garden.org/plants/photo/351605/
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Widzę, że linki do czeskiej stronki już są (dzięki Basiu - wyręczyłaś mnie 8-) )
Zatem kilka dalii od naszego Mistrza, które zakwitły rzutem na taśmę czyli w ostatnim tygodniu:
Alpen Pauline
Obrazek

Ludvik Mühlstein
Obrazek

nasz Mistrz twierdzi, że to siewka od Brzaka ale gdzieś mi przemknęła bardzo podobna odmiana. Może komuś coś świta? Kwiat niewielki, średnicy 12cm:
Obrazek

a do tej zniknął mi gdzieś znacznik; jest wyjątkowa - kaktusowa o długich rurkowatych płatkach z białymi końcami, średnica ok.22cm, proszę o rozpoznanie ;:204 :
Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie,
przepraszam, jeśli pokrzyżowałam Twoje plany. Odnosząc się do Twojego zapytania o dwie odmiany- pierwsza, ta siewka Brzáka bardzo podobna jest do odm. Hapet Fancy, może ma nieco bardziej liliowe niż różowe zakończenia płatków.

Moja Hapet Fancy

Obrazek

To bardzo urokliwa i trwała odmiana - świetna na bukiety i plenna.

Ta druga wydawała mi się znajoma - poszukałam...
Czy to nie będzie odm. Tahoma Red Tide?

viewtopic.php?p=5134062#p5134062

I z poprzedniego sezonu ze zdjęć Stanisława

Obrazek fot. Lipien

Obrazek fot. Lipien

A może Olga

Obrazek fot. Lipien

Obrazek fot. Lipien

viewtopic.php?p=5961629#p5961629

Ta jesienna kolorystyka dalii bywa myląca - w każdym razie odmiana bardzo piękna - wpisuję na listę chciejstw!
Bardzo zazdroszczę Ci dodatkowego miejsca do sadzenia...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Basiu! Nie pokrzyżowałaś mi planów; wręcz przeciwnie - wyręczyłaś z obowiązku ;:196
'Hapet Fancy' się nie zgadza. Moja ma końcówki czysto różowe i w zasadzie bez smug w głąb płatka.
Następna dalia, o identyfikację której prosiłem, to może być 'Olga'. Na pewno nie ta druga.
Jeszcze jedna zdążyła zakwitnąć:
'Bellamour'
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Kilka fotek kwitnących jeszcze dalii, które w ubiegłych latach dostałam od Stanisława:

Cafe au Lait
Obrazek

Dunaj
Obrazek

Candy Cane
Obrazek

Vancouver
Obrazek

Gödöllö
Obrazek

Pink Surprise
Obrazek

Anna Donatz
Obrazek

Mom and Dad
Obrazek

Lesk
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie myślałam, że jeszcze w tym roku wstawię zdjęcia kwitnących dalii, ale długa i pogodna w tym roku jesień sprawiła, że zakwitły sadzonki od Stanisława - postanowiłam, że wykopię je później niż wszystkie pozostałe moje dalie, by miały czas urosnąć karpy... Stanisław zawsze twierdził, że karpy najlepiej przyrastają jesienią - i ma rację. Doczekałam się, chyba po raz pierwszy od zawsze, całkiem przyzwoitych karp z sadzonek. Raczej do tej pory nie zdarzyło się, by jeszcze w listopadzie utrzymywała się pogoda bez przymrozków, więc zawsze zmuszona byłam wykopywać wcześniej niż w tym sezonie.

Więc najpierw to, co zakwitło ostatnio:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i takie daliowe bukieciki z tego wyszły:

Obrazek

Obrazek

Karpy z tegorocznych sadzonek od Stanisława - przysłane kurierem i posadzone początkiem czerwca...

Obrazek

Obrazek

Ale były też takie, co przyrosły słabiej...

Obrazek

Dwie odmiany, na których mi bardzo zależało, mają wielkość paznokcia od kciuka ( :;230 , więc daruję sobie prezentację...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne karpy Basiu! Moje jeszcze w ziemi, bo kwitną, a niektóre dopiero teraz wydały pierwsze kwiaty i dwie takie od Naszego Mistrza czekają na identyfikację. Proszę o pomoc.
Ta ma piękny czerwonobrązowy kolor, smugi i jest dość duża (ok. 20cm średnicy:
Obrazek

Druga - intensywnie (bardziej niż na zdjęciu) purpurowa, półkaktusowa, 18 cm średnicy:
Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie,
ta pierwsza to myślę, że może być My Pride. U mnie w tym roku kwitła, w szczycie sezonu, tak:

Obrazek
Kwiat jest ogromny, przynajmniej 25 cm lub więcej, przynajmniej u mnie. I wysoka.

Ta druga, to nie jestem pewna, też chyba mam ją właśnie wśród tegorocznych sadzonek, i myślę, że to może być Chloe (Janae?) - u Stanisława jako nr 237...

Też mam jedną zagwozdkę...

Obrazek

Kupiłam tę jedną jedyną w tym roku w sklepie, bo miała to być Kenora Superb - o naiwności!
Ale jest świetna do cięcia!
Pozdrawiam
Barbara
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Basiu, a jak nazywa się ta czerwona ze zdjęcia? Mam od pana Stanisława z zeszłego roku chyba taką samą i nie wiem jak się naprawdę nazywa. Nazwałam ją sobie 'mega czerwona', bo ma ogromny kwiat :)
BarbaraR pisze: Obrazek

Zdjęć tegorocznych za bardzo nie mam, ale w zeszłym roku kwitła tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”