Ogród pełen róż

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pełen róż

Post »

Wiola u mnie zero deszczu wciąż,susza okropna,dziś mniej stopni i zero deszczu.Zastanawiam się,kiedy pomidory do gruntu posadzić ;:218
Martwię się,czy zdążę mniszka nazbierać,jak dziś mi się nie uda to trudno ;:222 Dziękuję za przepis ;:196
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Za to u mnie pada co drugi dzień :heja i to z burzy, aż raz prawie porwało mi tunel. ;:oj
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Wiolu faktycznie jakoś ta roślinność się leniwi :) i słabo jakoś nadrabia, syropek wygląda apetycznie, tylko ciekawe czy w smaku będzie taki sam hihi :) wiało nie tylko u Ciebie, chyba w całym kraju głowę chciało urwać, nie szło siedzieć na działce, ale jak widać pogoda zmienna i nic nie przywiało, słonko dalej :)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Wiolu, nie stosowałam żadnych preparatów chemicznych do walki z gryzoniami, boję się skutków ubocznych (po pierwsze mamy psa, który wyjada wszystko, co napotka po drodze).
Kompozycja w niebieskim imbrczku niezwykle urocza taka sielska.
Zrobiłaś miód z mniszka, a ja od kilku lat robię podchody, ale mam problem ze znalezieniem czystego i nieskażonego mniszka.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Szkoda że judaszowiec wymarza. U mnie bywają srogie zimy.to nie ma co z nim ryzykować.
Syropek z mniszka. ;:215
Muszę i ja to zrobić. I mnie bardzo obrodzil. ;:7
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Wiolu :wit . Fajnie prezentują się młode warzywka w skrzyniach ;:215 . Skoro judaszowiec nie jest taki delikatny to może powinnam spróbować, wyjątkowy jest ;:108 . Poza tym masz rację co do krzewów, czy kwitną czy nie ale są duże i robią klimat. Tego u mnie absolutnie nie ma i to muszę koniecznie zmienić przy zagospodarowywaniu nowej części działki ;:108 . Takie drzewa i krzewy potrzebują kilku lat żeby było je widać ale warto je sadzić. Wiśnie mam na swojej liście i czekam aż spotkam ładne sadzonki ;:224 . Póki co mam tylko tą kolumnową ;:131 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Dziękuję Ci za przepis, niestety mnie mniszek przekwitł w tempie ekspresowym, dopiero co pomyślałam że zrobię miodek mniszkowy, a tutaj cyyyk i nie ma. Chyba te temperatury przyspieszyły jego kwitnięcie.
No cóż... pozostaje mi czekać na inne kwiaty np. czarnego bzu - w ub. roku robiłam z jego kwiatów nalewkę - polecam. Można też inne smakołyki ku zdrowotności z tych kwiatów przygotować ;:131
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Weekend majowy upływa w iście tropikalnych temperaturach.
Na spędzanie czasu na powietrzu to wymarzona pogoda. Mi czas upływa raczej leniwie w gronie rodzinnym. Jedyne czynności ogrodowe jakie wykonuję to codzienne podlewanie. Do tej pory skupiałam się głównie na warzywkach, ale od kilku dni podlewam też rabatki z kwiatami. Tam gdzie mam najsłabszą ziemię zaczyna podsychać trawnik. Trudno, trawy podlewać nie będę. Jak spadnie deszcz to odżyje, a jak nie to przynajmniej cotygodniowego koszenia nie będzie :roll: Słabe to pocieszenie, wiem, ale muszę znaleźć jakieś pozytywne strony tej suszy żeby nie popaść w przygnębienie.

Aniu u Ciebie też sucho ?
Takiej 'ciężkiej' wiosny to chyba nie pamiętam. Najpierw zima do kwietnia a potem od razu tropiki :roll:
Pomidorki powinno wysadzać się jak już groźby przymrozków nie będzie, teoretycznie po Zośce.
Moje już są tak duze że męczą się okrutnie w doniczkach. W szklarni już dawno wysadziłam, ale noszę się z zamiarem posadzenia już reszty w gruncie.
Patrzyłam na prognozy długoterminowe i z nocy z przymrozkami nie widać (deszczu niestety też nie).
Chyba na dniach je wysadzę. Co będzie, to będzie.

Lady-r, u mnie jeszcze w tym roku burzy nie było nawet jednej .

Mariusz, pogoda wymarzona na urlop.
Ciekawe jak będzie latem. :roll:

Alu mniszków nazbierałam z trawnika. W tym roku ani go nie nawoziłam, ani nie pryskałam. Czysta ekologia.
Mnie do szału w dalszym ciągu doprowadzają krety. Chyba muszę naprawdę rozejrzeć się za jakimś skutecznym preparatem, bo zniszczą i rośliny i trawnik.
Jeszcze nigdy nie miałam tylu kopców.

Aniu, jeszcze nie zdarzyło mi się żeby judaszowiec mi podmarzł a też nie mieszkam w jakiejś super strefie klimatycznej :D Zimy potrafią być srogie.

Ewelinko, warzywka w skrzyniach rosną jak na drożdżach, bo mają bardzo dobrą ziemię z dużą ilością kompostu i są często podlewane.
Sadź drzewa i krzewy na nowej działce. Za kilka lat gdy skończysz go urządzać będą jak znalazł.

Basiu u mnie też już mlecze przekwitły. Szybko uwinęły się w tym roku.
Nalewki z kwiatów czarnego bzu nie robiłam, ale skoro polecasz, to spróbuję jak nie zapomnę.
Ja z jego kwiatów smażę placuszki, takie z maczane w cieście naleśnikowym. Pyszne są. Moje dzieci przepadają. :lol:

Kalina Roseum - kocham te pompony ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piwonia koperkowa.
Rośnie sobie pod tamaryszkiem i chyba muszę go wyciąć, bo ma strasznie pokraczny pokrój.
Pokładają mu sie gałęzie i przygniata wszystko co wokół niego rośnie.

Obrazek

Kwitną już czosnki i orliki ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wiolu, ja nalewkę z kwiatów bzu robiłam z tego przepisu https://www.hajduczeknaturalnie.pl/nale ... -pierwszy/ z tym, że dawałam mniej cukru niż w tym pierwotnym przepisie i nie dawałam arcydzięgla. Kwiatuszki dokładnie obrywałam od zielonych części (wycinałam nożyczkami), jest to pracochłonne, ale warto :)
Piwonia koperkowa jest urocza! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu jaki ładny domek dla owadów. Ta susza daje popalić u mnie trawniki skrzypią jak się chodzi, już sucho ;:306
Czosnki ozdobne to na pewno będą jesienne zakupy, tak mnie Twoje zauroczyły.
Moje pomidory już wczoraj posadzone do foliaka.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Piękne widoczki kwiatowe ;:215 A co to takiego ładnego na najniższym zdjęciu?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Wiolu przepiękną masz tę kalinę, robi wrażenie!

I u mnie kret od czasu do czasu włazi i robi spustoszenie :evil: Ostatnio rył w liliach, jedna zeszłoroczna padła, a druga nie wychodzi (tegoroczna). Też nie wiem jak się go pozbyć.
Bardzo ładnie aranżujesz dekoracje w ogrodzie. ;:167
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Wiolu kalina cudowna i to jest zresztą moje niespełnione marzenie. Jednak u mnie nie byłaby taka okazała i zrezygnowałam.
Podziwiam czosnki bo u mnie wypuściły same liście a nawet zawiązków kwiatów nie było.
Serduszka też cudowna, orliki i pierwsze powojniki...na pewno zapachy się mieszają i aż w głowie szumi od wrażeń.
;:168
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

WItam.
Czytam, że wszędzie przechodzą burze i pada a u mnie nadal nic. Jest niemożliwie sucho. Trawnik wysycha a rośliny z mniejszym systemem korzeniowym więdną :(
Uschły mi szpalerki, które robiłam wiosną z dzielenia kocimiętek i przywrotnika. W ogóle wszystkie roślinki, które dzieliłam sobie na początku kwietnia usychają, albo wyglądają fatalnie.
Codzienne podlewanie zajmuje mi ponad 2 godziny, a i tak kończąc wiem, że nie podlałam wszystkiego solidnie, jak należy.

Basiu, dziękuję za przepis.
Mam nadzieję, że nie zapomnę i zrobię tą nalewkę. Ciekawa jestem bardzo smaku :lol:

Dorotko, czytałam, że u Ciebie popadało, a u mnie nadal nic.
Pomidorki w szklarni posadziłam już ze dwa tygodnie temu a w poniedziałek pozostałe do gruntu.
Strasznie męczyły się w tych małych kubeczkach. Teraz widzę że odżyły.
Czosnki są piękne i chyba będę więcej dosadzać.
Poza tym szybko usychają im liście i nie ma takiego problemu jak z tulipanami.

Małgoś, na ostatnim zdjęciu to fragment altany i taki stoliczek przerobiony z piecyka.

Monia, kret u mnie nie odpuszcza, ale wytoczyłam mu walkę. Zobaczymy z jakim skutkiem.

Ela, teraz w ogrodzie pachną bzy, ale już niedługo rozpoczną róże. To moje najukochańsze zapachy :D
Kalina rośnie ogromna i potrzebuje dużo miejsca. Moim marzeniem było ją mieć w ogrodzie. Pamiętam jak rosła u babci na podwórku. Byłam dzieckiem i nazwy nie znałam, ale zawsze czekałam aż rozkwitną te 'białe kule'. W moim ogrodzie nie mogło jej zabraknąć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Kochana nie zazdroszczę suszy ale wierzę, że deszcz i u Ciebie spadnie ;:196 . Kaliny masz cudne ale ,że szałwia Ci już kwitnie ?? Moja w pąkach ale na kwiaty muszę poczekać chwilkę ;:131 . Jednak warzywa w skrzyniach przy takiej ziemi dają radę i zapowiada się smakowita uczta ;:oj . Powojniki masz przepiękne a ja jednak mam mało tych wczesnych wielkokwiatowych. Dokupiłam sobie za to włoskie i botaniczne :heja . Pozdrawiam i deszczu życzę ;:196 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”