Róże na wydmie
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże na wydmie
Ja to dobrze zajrzeć i dowiedzieć się czegoś nowego
U mnie też w tym roku tulipany jakieś niskie. Nawet się zastanawiałam co im się stało
A tu czytam, że to może być susza.
Też zastanawiam się, czy nie za mało przycięłam róże.
Ale tak żal ciąć te rozwinięte listki
Część potraktowałam poważnie, ale część chyba znowu spotka się z sekatorem
U mnie też w tym roku tulipany jakieś niskie. Nawet się zastanawiałam co im się stało
A tu czytam, że to może być susza.
Też zastanawiam się, czy nie za mało przycięłam róże.
Ale tak żal ciąć te rozwinięte listki
Część potraktowałam poważnie, ale część chyba znowu spotka się z sekatorem
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj
. Na tulipany to chyba każdy narzeka. Coś jest na rzeczy może to faktycznie susza jest winowajcą. Fajna ta rabata z niebieskimi hiacyntami i bratkami
. Co potem na niej króluje? U mnie mocno podało ale dopiero nocą
. Teraz można plewić
. Pozdrawiam o zdrowia życzę
.

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, ciekawa jestem, czy wszystkie siewki ciemierników powtarzają cechy mateczne. Ja mam tylko jednego białego i jego siewka też okazała się biała. Ale może nie jest tak we wszystkich przypadkach?
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06

Znowu mnie trochę nie było, ale przez to nauczanie domowe mam trochę ograniczony dostęp do komputera.
W pracy roboty co nie miara, a po południu ogród, aż do zmierzchu i tak się nie wyrabiam. Wczoraj sadziłam pomidory kupione na początku maja. Zdążyły zakwitnąć w doniczkach

Tulipany już przekwitły. W tym roku dominowały Mystic Van Eijk, choć miałam wątpliwości, czy to na pewno ta odmiana, czy może po raz kolejny Van Eijk.

Jako ostatnie kwitły: Green Wave

Nightrider

Monika
Miodunki sieją mi się jak zwariowane, ale tylko te zwykłe.
Aniu, trawę nawożę na wiosnę, zazwyczaj po wertykulacji. W tym roku zrobiliśmy to tydzień temu. Poprosiłam M.,żeby dał połowę dawki, może wtedy unikniemy sianokosów. Przy moim przepuszczalnym podłożu warto jest rozłożyć nawożenie na mniejsze dawki, a częściej.
Gosiu, róże warto ciąć nisko, to teoria, a praktyka jest z goła inna. Już widzę, że niektóre przycięłam za wysoko. Niestety nie wygląda to zbyt dobrze. Część poprawiałam po przymrozkach.
Ewelino, ta rabata nosi nazw basen ppoż. Wczoraj wykopałam z niej tulipany i posadziłam trzy rozplenice Vertigo. Miałam już taką obsadę i fajnie to wyglądało.
Wandziu, podobno biała barwa u ciemiernika jest dominująca, więc pewnie wszystkie Twoje siewki będą białe.
A teraz azaliowe szaleństwo

Widok ogólny na rabatę azaliową.

Mrs. Nacy Dippel

Negligee

Azalie wielkokwiatowe.

Królowa Jadwiga

Peggy Ann

Babushka

Zapomniałam pokazać mój nowy nabytek Amonogawa

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Aniu jak dobrze, że się odezwałaś
Też kupiłam Amanogawę niedawno i czekam na kwitnienie za rok
Azalie w tym roku pięknie kwitną, stałam się posiadaczką trzech odmian.Masz ciekawe odmiany te niskie.
Królowa Jadwiga ładnie się u Ciebie prezentuje wkomponowana w leśnym zakątku
Też na nią poluję, bo w szkółkach jej nie mają.
Tulipanowe szaleństwo minęło, ale zaraz różyczki będą kwitły na całego
Pozdrawiam i nadawaj częściej

Azalie w tym roku pięknie kwitną, stałam się posiadaczką trzech odmian.Masz ciekawe odmiany te niskie.
Królowa Jadwiga ładnie się u Ciebie prezentuje wkomponowana w leśnym zakątku

Tulipanowe szaleństwo minęło, ale zaraz różyczki będą kwitły na całego

Pozdrawiam i nadawaj częściej

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Wydmowy ogródek jak zwykle zachwyca!
Azalie obłędne!
Powiedz mi czy przesadzałaś kiedyś azalie? Kiedy najlepiej to zrobić? Mam dwie, od 10 lat, które praktycznie nie kwitną, a jedna nawet nie chce rosnąc. Mam wrażenie, że coś im skutecznie podjadło korzenie

Powiedz mi czy przesadzałaś kiedyś azalie? Kiedy najlepiej to zrobić? Mam dwie, od 10 lat, które praktycznie nie kwitną, a jedna nawet nie chce rosnąc. Mam wrażenie, że coś im skutecznie podjadło korzenie

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Aniu co roku jestem zauroczona rabatą azaliową, Mrs. Nacy Dippel przecudnie obsypana kwiatami.
Wielkokwiatowa za Amanogawą ładnie ukwiecona od dołu.
Możesz zdradzić sekret jak ją prowadzisz, żeby nie była łysa od dołu?

Wielkokwiatowa za Amanogawą ładnie ukwiecona od dołu.

- nena08
Aniu, kupiłam dwie Amonogawy
. Jeździłam po nie specjalnie do Żabieńca na drugą stronę Wisły. Trafiłam na całą paletę kwitnących i wybierałam przez godzinę.
Azalie kolekcjonuję od początku posiadania ogrodu. Co roku staram się dokupić jedną lub dwie nowe odmiany. Robiłam przegląd w zapiskach i nie mogę się doszukać jednej białej. Wypadła mi też bardzo ładna Tekla i jak dotąd to jedyna strata. Za to mam problem z Rh. Nie wiem co jest przyczyną, że nowo posadzone się w większości nie przyjmują.
Różyczki zakwitną lada dzień.
Basiu, azalii zazwyczaj nie przesadzam. Zmieniałam miejsce tylko jednej wielkokwiatowej i to dwukrotnie. Na początku rosła pod klonem i to wyraźnie jej nie służyło. Niestety nie pamiętam terminu przesadzania, a była w stanie opłakanym, praktycznie do wyrzucenia. Teraz rośnie dobrze i po raz pierwszy porządnie zakwitła.
Soniu, niestety kończy mi się miejsce na rabacie azaliowej. Pozostaje tylko wywalić hosty i kilka kolejnych się zmieści.
Nic nie robię z tą azalią. Tylko nawóz i woda. Z drugiej strony limby rośnie azalia ( ta pomarańczowa)dwukrotnie przesadzana, która miała jedną małą gałązkę w najgorszym momencie. Teraz ładnie odbija od ziemi i co najważniejsze kwitnie. Myślę, że można pokusić się o cięcie, ale może lepiej dopytać u specjalistów w wątku z Rh.

Azalie kolekcjonuję od początku posiadania ogrodu. Co roku staram się dokupić jedną lub dwie nowe odmiany. Robiłam przegląd w zapiskach i nie mogę się doszukać jednej białej. Wypadła mi też bardzo ładna Tekla i jak dotąd to jedyna strata. Za to mam problem z Rh. Nie wiem co jest przyczyną, że nowo posadzone się w większości nie przyjmują.
Różyczki zakwitną lada dzień.

Basiu, azalii zazwyczaj nie przesadzam. Zmieniałam miejsce tylko jednej wielkokwiatowej i to dwukrotnie. Na początku rosła pod klonem i to wyraźnie jej nie służyło. Niestety nie pamiętam terminu przesadzania, a była w stanie opłakanym, praktycznie do wyrzucenia. Teraz rośnie dobrze i po raz pierwszy porządnie zakwitła.
Soniu, niestety kończy mi się miejsce na rabacie azaliowej. Pozostaje tylko wywalić hosty i kilka kolejnych się zmieści.

Nic nie robię z tą azalią. Tylko nawóz i woda. Z drugiej strony limby rośnie azalia ( ta pomarańczowa)dwukrotnie przesadzana, która miała jedną małą gałązkę w najgorszym momencie. Teraz ładnie odbija od ziemi i co najważniejsze kwitnie. Myślę, że można pokusić się o cięcie, ale może lepiej dopytać u specjalistów w wątku z Rh.
- cyma2704
Dziękuję,
kocham eksperymenty.
Pewnie zaryzykuję i wytnę po kwitnieniu na razie jeden pęd. Jak azalia sie zagęści, za rok zdam relację.

- nena08
Soniu, będę obserwować Twoje poczynania. Uwielbiam ciąć
Dziś zakwitła pierwsza róża. Szału nie ma bo to siewka.
Mamusią jest Louise Odie.

Wczoraj popełniłam taką kompozycję.

Zrobiłam zdjęcie porównawcze moich azali japońskich. Mam ich piętnaście, ale jedna kwitnie dopiero w połowie czerwca, więc na zdjęciu jest czternaście.

Dziś zakwitła pierwsza róża. Szału nie ma bo to siewka.
Mamusią jest Louise Odie.

Wczoraj popełniłam taką kompozycję.

Zrobiłam zdjęcie porównawcze moich azali japońskich. Mam ich piętnaście, ale jedna kwitnie dopiero w połowie czerwca, więc na zdjęciu jest czternaście.

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj
. Świetnie kwitną Ci azalie i do tego w mojej ulubionej kolorystyce
. Mam jakiś taki pociąg do różowego i białego w ogrodzie
. Amanogawa to fajne drzewko mam od kilku lat
. Na pewno będziesz zadowolona z tego zakupu. Pozdrawiam
.

- cyma2704
Aniu kompozycja z dalią w donicy śliczna.
Też posadziłam dalie do donic. Sama podpędzałam, już pąki widać, czekam na kwiaty.
Córka LO słodka.
Piętnaście azalii japońskich.
Wspaniała kolekcja. 

Córka LO słodka.
Piętnaście azalii japońskich.

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Aniu po piękne drzewka to można się przejechać i jaka radość jak do domu się przywiezie
Rhododendrony Tobie się nie przyjmują? Moje na razie nowe ,jeszcze świeżaki, ale dają radę. Często je podlewam.
Kompozycja z dalią bardzo udana, wcześniej ją podpędziłaś? Moja jedna gruntowa też zakwitła, ale ma mniejsze kwiaty.
Pozdrawiam serdecznie:)

Rhododendrony Tobie się nie przyjmują? Moje na razie nowe ,jeszcze świeżaki, ale dają radę. Często je podlewam.
Kompozycja z dalią bardzo udana, wcześniej ją podpędziłaś? Moja jedna gruntowa też zakwitła, ale ma mniejsze kwiaty.
Pozdrawiam serdecznie:)
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Aniu, piękna kolekcja azalii. U mnie kwasoluby wcale nie chcą rosnąć, więc mogę jedynie podziwiać u innych i wzdychać. A tak bardzo mi się podobają .
Piękna ta wiosenna rabata z nimi w roli głównej
Piękna ta wiosenna rabata z nimi w roli głównej

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Aniu, masz wspaniałą kolekcje azalii
Moja wysadzona już do donicy, też stan był tragiczny, mało korzeni, mam nadzieję że odżyje, potem będę szukać dla niej miejsca.

Pozdrawiam, Basia.