Storczyki Storczykowej
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
moja kolekcja powiększyła się dzisiaj znowu.
kupiłam sobie dzisiaj Phalaenopsisy. 1 to taki miniaturowy, ma nakrapiane liście, drugi to taki trochę większy od miniaturki, lekko żyłkowany, trzeci to nakrapiano-żyłkowany ever spring, czwartty to prawie przekwitnięty taki czerwony z jakąś mozaiką (ale niestety ma wełnowce na kwiatku i musiałam go wynieść z pokoju). no i jest jeszcze 1 maleńka siewka jakiegoś Phalaenopsis, ale nie wiem, czy przeżyje. posadziłam go w podłożu z gąbki, przykryłam połówką butelki po coca-coli by miał imitację szklarni.
kupiłam sobie dzisiaj Phalaenopsisy. 1 to taki miniaturowy, ma nakrapiane liście, drugi to taki trochę większy od miniaturki, lekko żyłkowany, trzeci to nakrapiano-żyłkowany ever spring, czwartty to prawie przekwitnięty taki czerwony z jakąś mozaiką (ale niestety ma wełnowce na kwiatku i musiałam go wynieść z pokoju). no i jest jeszcze 1 maleńka siewka jakiegoś Phalaenopsis, ale nie wiem, czy przeżyje. posadziłam go w podłożu z gąbki, przykryłam połówką butelki po coca-coli by miał imitację szklarni.
- Storczykowa
- Storczykowa
ever springów mam już w sumie 3, ale każdy jest inny. ten dzisiejszy to ever spring żyłkowano-nakrapiany, czyli ma i żyłeczki i kropki. kwiaty nieduże (5 cm), ale 3 pędy ma. jest też jeden przekwitający z liśćmi w kropki, ale te kropki nie takie, o jakie mi chodziło. ciekawa jestem, czy siewka się przyjmie...
- Storczykowa
dam jego fotkę może jutro, jak kwiatki mu się trochę podniosą, bo niektóre oklapły.
ale mi się marzy Phalaenopsis piegusek... lubię wszystko co piegowate. biały w różowe kropki... cudo... chciałabym takiego. mam nadzieję, że na wystawie będą. jest tyle pięknych storczyków, szkoda tylko, że miejsca tak mało... tylko 2 okna mam w pokoju. byłoby super, gdyby parapet się powiększał i żeby wyglądał jak teraz, ale mieścił dużo więcej storczyków...
ale mi się marzy Phalaenopsis piegusek... lubię wszystko co piegowate. biały w różowe kropki... cudo... chciałabym takiego. mam nadzieję, że na wystawie będą. jest tyle pięknych storczyków, szkoda tylko, że miejsca tak mało... tylko 2 okna mam w pokoju. byłoby super, gdyby parapet się powiększał i żeby wyglądał jak teraz, ale mieścił dużo więcej storczyków...
- Storczykowa
a dużo masz storczyków? ja nie mam jak poszerzyć parapetów, rodzice też nie pozwolą za dużo storczyków upchnąć u nich. stoją ściśnięte, w 2 rzędach na parapecie ułożone. jak kilka lat temu trzymałam zwykłe kwiaty, to miałam zwykle ok. 70 roślin w pokoju, ale wtedy miałam jeszcze kwietnik, stare meble, na których mogłam trzymać kwiaty, bo i tak były stare, a teraz mam nowe i kwiatów tam trzymać nie moge. w każdym razie zawsze miałam problem z miejscem. niektórzy to sobie lubią trzymać 5 roślin na jednym oknie, albo jeszcze mniej, a ja trzymam gdzieś do 20. zwykłych kwiatów np. fiołków czy podobnych więcej wchodziło... z moich storczyków najwięcej miejsca zajmują Vandy, bo są bardzo duże.
Ja widzę, ze Ty nie jesteś minimalistką w żadnej dziedzinie
70 roślin to już dżungla!
Ja wcale nie mam wielkiej kolekcji - raptem 8 sztuk, jednak b. wąskie okna i parapety, góra 3 kwiaty na okno (a okna dwa od pn.-wsch.). A mebli żadnych nadających się.
A ochota na kolejne storczyki gigantyczna! ;:10

Ja wcale nie mam wielkiej kolekcji - raptem 8 sztuk, jednak b. wąskie okna i parapety, góra 3 kwiaty na okno (a okna dwa od pn.-wsch.). A mebli żadnych nadających się.
A ochota na kolejne storczyki gigantyczna! ;:10
jasminee1 

- Storczykowa
ja storczyków mam 47 (z czego 27 to Phalaenopsisy), większość jest teraz w moim pokoju, kilka w szklarni. a te 70 roślin to były zwykłe kwiaty, typu fiołki, anturia, peperomie, ficusy, skrętniki, skrzydłokwiaty itp. obecnie trzymam storczyki, kilka fiołków, skrętnika i skrzydłokwiat. a ochota na storczyki wciąż jest... marzę o niebieskiej Vandzie (a Vandy niestety dużo miejsca zajmują) i Phalaenopsisie w kropki na płatkach.
- Storczykowa
- Storczykowa