Storczyki Storczykowej

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

moja kolekcja powiększyła się dzisiaj znowu.
kupiłam sobie dzisiaj Phalaenopsisy. 1 to taki miniaturowy, ma nakrapiane liście, drugi to taki trochę większy od miniaturki, lekko żyłkowany, trzeci to nakrapiano-żyłkowany ever spring, czwartty to prawie przekwitnięty taki czerwony z jakąś mozaiką (ale niestety ma wełnowce na kwiatku i musiałam go wynieść z pokoju). no i jest jeszcze 1 maleńka siewka jakiegoś Phalaenopsis, ale nie wiem, czy przeżyje. posadziłam go w podłożu z gąbki, przykryłam połówką butelki po coca-coli by miał imitację szklarni.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Storczykowa - ale zaszalałaś. Wstawisz zdjęcia? Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jutro może zrobię, bo dzisiajever spring ma oklapciałe trochę kwiatki, bo był w nagrzanym samochodzie i było gorąco. ale go podlałam, więc powinien się zabrać. ma nieduże kwiaty, ale za to 3 pędy.
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p
Od: 6 lip 2008, o 11:49

Post »

Już się nie mogę doczekać fotek!
Szczególnie tego everspringa! ;:8
jasminee1 :wit
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ever springów mam już w sumie 3, ale każdy jest inny. ten dzisiejszy to ever spring żyłkowano-nakrapiany, czyli ma i żyłeczki i kropki. kwiaty nieduże (5 cm), ale 3 pędy ma. jest też jeden przekwitający z liśćmi w kropki, ale te kropki nie takie, o jakie mi chodziło. ciekawa jestem, czy siewka się przyjmie...
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p

Post »

Trzymam kciuki za ;:86
A ever springa jestem strasznie ciekawa, bo zawsze w plamki widziałam, takiego żyłkowano-plamiastego jeszcze nie...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dam jego fotkę może jutro, jak kwiatki mu się trochę podniosą, bo niektóre oklapły.
ale mi się marzy Phalaenopsis piegusek... lubię wszystko co piegowate. biały w różowe kropki... cudo... chciałabym takiego. mam nadzieję, że na wystawie będą. jest tyle pięknych storczyków, szkoda tylko, że miejsca tak mało... tylko 2 okna mam w pokoju. byłoby super, gdyby parapet się powiększał i żeby wyglądał jak teraz, ale mieścił dużo więcej storczyków...
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p

Post »

Haha, ja mam ten sam problem! Już zaczęły z domu wyjeżdżać inne kwiaty, zaczęłam upychać po znajomych, na klatce schodowej, w pracy... Żeby tylko więcej miejsca dla storczyków :-)
Właśnie też rozmawiałam w bratem, czy wymieni mi parapety na 2x szersze ;:24

To dopiero choroba storczykowa!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a dużo masz storczyków? ja nie mam jak poszerzyć parapetów, rodzice też nie pozwolą za dużo storczyków upchnąć u nich. stoją ściśnięte, w 2 rzędach na parapecie ułożone. jak kilka lat temu trzymałam zwykłe kwiaty, to miałam zwykle ok. 70 roślin w pokoju, ale wtedy miałam jeszcze kwietnik, stare meble, na których mogłam trzymać kwiaty, bo i tak były stare, a teraz mam nowe i kwiatów tam trzymać nie moge. w każdym razie zawsze miałam problem z miejscem. niektórzy to sobie lubią trzymać 5 roślin na jednym oknie, albo jeszcze mniej, a ja trzymam gdzieś do 20. zwykłych kwiatów np. fiołków czy podobnych więcej wchodziło... z moich storczyków najwięcej miejsca zajmują Vandy, bo są bardzo duże.
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p

Post »

Ja widzę, ze Ty nie jesteś minimalistką w żadnej dziedzinie :-) 70 roślin to już dżungla!

Ja wcale nie mam wielkiej kolekcji - raptem 8 sztuk, jednak b. wąskie okna i parapety, góra 3 kwiaty na okno (a okna dwa od pn.-wsch.). A mebli żadnych nadających się.
A ochota na kolejne storczyki gigantyczna! ;:10
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja storczyków mam 47 (z czego 27 to Phalaenopsisy), większość jest teraz w moim pokoju, kilka w szklarni. a te 70 roślin to były zwykłe kwiaty, typu fiołki, anturia, peperomie, ficusy, skrętniki, skrzydłokwiaty itp. obecnie trzymam storczyki, kilka fiołków, skrętnika i skrzydłokwiat. a ochota na storczyki wciąż jest... marzę o niebieskiej Vandzie (a Vandy niestety dużo miejsca zajmują) i Phalaenopsisie w kropki na płatkach.
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p

Post »

Niech Ci się spełni to marzenie!
Jestem przekonana, że jak trafisz na swoją Vandę, to i miejsce dla niej się znajdzie :-)
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Też czekam na tego everspringa. Jestem bardzo ciekawa.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zrobiłam fotki tym nowym i nie tylko ;) a ever jest rzeczywiście ciekawy. taki kropko-żyłkowany.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a teraz je opiszę:
1. nowy ever spring
2. Phalaenopsis liodoro
3. Vanda
4. moje wszystkie obecnie kwitnące storczyki na tle ściany (Phalaenopsisy, Vanda), a także skrętnik
5. Phal. ever spring, ale to jeden z tych co już miałam
6. Phalaenopsis
7. Phalaenopsisy: żyłkowany i liodoro
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”