Mój ogród - Ewelina - 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Haniu, bo kwitnienie Rh. to istna REWIA !!! Rewia barw, odcieni , oszałamiających kolorów ! A te bzykające nad nimi pszczółki, bączki i inne muszki... Uwielbiam ten czas i uwielbiam obserwować kolejne fazy rozwoju kwiatów różaneczników i azalii.Dlatego tyle jest zdjęć w różnych stadiach kwitnienia :)
A cały problem z pokrojem Rh. jest ten , że trzeba nad nimi trochę popracować ( kształtować) , a wszyscy boją się panicznie cięcia tych krzewów.Po takim zabiegu ładnie się zagęszczają , a po roku , dwu od posadzenia , gdy zaaklimatyzują się w nowym miejscu zamieszkania, większość odmian rośnie już bardzo szybko. Cała reszta - tajniki uprawy i zabiegi pielęgnacyjne - opisane są w kilku wątkach na forum przez licznych posiadaczy tych niezwykłych roślin.Warto poczytać .

Jeśli pogoda w weekend dopisze będę w scenerii kwitnących różaneczników i nielicznych u mnie azalii podejmować moich przyjaciół :)

No to jeszcze : "CZAS RODODENDRONÓW " cz. II :

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I to było na tyle... Oczekuję jeszcze kwitnienia późnego Rh. "Old Port" (poł.VI) i być może mojego nowego maluszka "Oheimb von Woislowitz"( koniec VI) - o ile rozwinie w tym roku pąki. Oczywiście pokażę później zdjęcia :)

Mam nadzieję ,że zdjęcia Was odurzyły i oczarowały ale nie znudziły?
Dobranoc ;:100
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Wspaniałe rh:) Czytałam to, co napisałaś o nich i obiecałam sobie,że zabiorę się porządnie za moje :) Jedyne, co mnie zastanawia, to to, dlaczego nie kwitła azalia zimozielona-też miałaś kiedyś taki problem? Datury super :!: Cieszę się,że napisałaś ile lat mają ;) Dzięki temu mogę sobie porównać moje( w tym roku, to będzie trzeci sezon ).Jak zwykle wszystko piękne..
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:100 Ewelino

;:111 ;:111 - czarująca kolekcja RODODENDRONÓW ;:87

Będę tu częstym gościem w jesienno- zimowe wieczory
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Czy ktoś może mi podać wirtualne krople trzeżwiące???????????????Omdlałam niemal na ten cudowny widok! :roll: :roll: :roll:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Kontakt:

Post »

Obawiam się,że krople tu nie pomogą :) :lol: Ewelina pewnie niedlugo znów nas czymś zaskoczy...
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23

Post »

Kwitnace rh - przepiekne...
... ale czy ktos zauwazyl, ze liscie tych rh okazy zdrowia ? Gratuluje, zadnych brazowych kropeczek i innych ;:1 Piekne okazy.

P.S. Ewelino , masz na mysli podczas ksztaltowania tych kompatkowych ksztaltow Twoich rh
:arrow: takie prawdziwe ciecie z sekatorem czy wylamywanie pakow :?:
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Ewelinko ja to bym mogła zamieszkać na twoim trawniczku :lol:
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Posuń się trochę Treissi, bo ja też chcę :D
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Łał :shock: ale widoki takie cuda nam tu serwujesz tylko usiąść i patrzeć :lol: dziewczyny posuńcie się razem będziemy podziwiać :P
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Rododendrony dziękują za przemiłe komplementy...ja też :oops:

Treissi, Zielona, Beatko - a zamieszkajcie sobie na trawniczku, na zdrowie - tylko żebyście wilka nie złapały, bo coś znowu się ochłodziło. Trawnik duży, sporo osób mogło by pomieszkiwać , a ja miałabym przemiłych pomocników :) :) :) Może tak trawkę byście czasem "ciachnęły"? :)

Rzeczywiście Rododendrony kwitną pięknie w tym roku. Może to być zasługa łagodnej zimy, ale też może...działania mikoryzy ? Sama jeszcze nie wiem. Są zdrowe, ale po kwitnieniu znowu wykonam opryski: 1. nawóz doliściowo
2. przeciwgrzybiczy

Póki co pierwszy - najwcześniejszy krzew ( różowy)zakończył kwitnienie . Oto "plon" z powyłamywanych kwiatostanów.

Obrazek

Jutro trzeba będzie wykonać ten sam "zabieg" na dwu białych...

dtlissa W pierwszych latach po posadzeniu kształtowałam krzewy i zmuszałam do rozgałęzienia się tnąc sekatorem. Wypuszczały wtedy z tzw. " pąków uśpionych"boczne gałązki, zagęszczając koronę.W ostatnich sezonach po kwitnieniu wyłamuję tylko kwiatostany tak, żeby nie zawiązywały się nasienniki , a wycinam jedynie jakieś uszkodzone , suche lub baaardzo nieforemne gałązki. Mam już zwarte krzewy i nie ma potrzeby zanadto ingerować w ich kształt. Dzięki temu zawiązują wiele pąków i obficie kwitną.:)

Muminku Tak to czasem jest. Mój żółty Rh. też kiepsko kwitnie w tym roku , choć inne szaleją, a z trzech azalii japońskich (późniejsza odmiana) posadzonych obok siebie ,dwie mają masę pączków i zakwitną niebawem , a trzecia ma pączki DWA !!! Nie wiem , dlaczego.
Awatar użytkownika
kasia176
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 10:19

Post »

Ewelino, wspaniałe są te Twoje rododendrony :shock: :shock: Nic tylko oczy paść feerią barw! Widać ,że im u Ciebie dobrze i dbasz o nie bardzo. Gratuluję!
Pozdrawiam wiosennie
Kasia
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00

Post »

Cudne azalie i rózaneczniki. :roll: :roll: :roll:
Rewia barw i kolorów. Mogłabym stąd nie wychodzić.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Witam :)
Dziś ,żeby nie zrobiło się monotematycznie, pokażę różności kwitnące/rosnące w moim ogrodzie.

Na początek krzewy kwitnące mniej spektakularnie jak rododendrony, ale przecież też posiadające kwiatki :

Obrazek Obrazek
Mnóstwem maleńkich , białych kwiatuszków obsypał się ostrokrzew. Na jesieni będą go zdobić czerwone kuleczki , które utrzymają się aż do następnej wiosny. Te kuleczki uwielbiają zajadać kosy.Obok żółto kwitnący berberys ottawski o ciemnych,purpurowych listkach.

Obrazek Obrazek
Sosna też kwitnie, a eleganckie kremowo-białe kwiaty obsypały krzew kaliny sztywnolistnej.

Obrazek Obrazek
Jeszcze jedno zdjątko ślicznej kaliny i rozpoczynający kwitnienie purpurowy szczodrzeniec.

Obrazek Obrazek
Spory krzew kaliny Burkwooda wypełnia cały ogród słodkim zapachem, niestety juz okwita , sypiąc białymi płateczkami niczym śniegiem w maju :)

Obrazek Obrazek
Tawuła wczesna "Grefsheim" , a obok ładnie już wybarwiony klon palmowy

Obrazek Obrazek
Krzew laurowiśni z młodymi przyrostami, a obok sensacja !!! Po kilku latach " bezpłodności" zakwitła wreszcie glicynia :) :) :)

Obrazek Obrazek
Tutaj " kącik na biało" czyli duet tawuły van Houtte'a i fotergilla minor, po prawej kwiatki tawuły z bliska

Obrazek Obrazek
Raz jeszcze duet :tawuła - fotergilla

Obrazek Obrazek
i biały bez...

Obrazek Obrazek
W całej okazałości...

Obrazek Obrazek
I jeszcze sosna (pinus parviflora " Glauca") oraz berberys ottawski.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Planowałem w najbliższym czasie wyjazd do Wojsławic - po obejrzeniu Twoich zbiorów nabrałem na to jeszcze więcej chęci. :D :lol:
Toż to dla nich prawie konkurencja
:!:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

paco pisze:Planowałem w najbliższym czasie wyjazd do Wojsławic - po obejrzeniu Twoich zbiorów nabrałem na to jeszcze więcej chęci. :D :lol:
Toż to dla nich prawie konkurencja
:!:
Andrzeju , do Wojsławic to nie " w najbliższym czasie" tylko natychmiast !!! U mnie większość rh. jest w pełni kwitnienia , jeden już okwitł... Wojsławice natomiast mają bardzo specyficzną lokalizację, są położone w naturalnej niecce , osłonięte od zimnych wiatrów, wegetacja jest tam przyśpieszona o ok. 2 tyg. w stosunku do Wielkopolski, więc... nie ma na co czekać... Oczywiście arboretum piękne jest o każdej porze roku, a podziwiać można nie tylko rododendrony, ale było by szkoda ich nie zobaczyć w pełni rozkwitu :)

dziękuję za miłe słowa ( szarmancki , jak zawsze :))
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”