Od ugoru do ... cz.2
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Od ugoru do ... cz.2
Sporą część sprzedaję w detalu, hurt na stoiska przy cmentarzach, więc sezon zaczyna się dość późno, zresztą dobry nawóz i ciepełko a przede wszystkim trochę słońca i wkrótce wstawię fotki

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
zibi jak żyjesz?
-
Lukasz1910
- 200p

- Od: 8 lut 2017, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zibi jakieś zdjęcia aktualnego stanu tuneli/sprzedaży/?
- Zibi_41

Coś tam urosło... miałem trochę problemów z torfem z Botaniki, ani begonie ani nic innego nie ma ochoty w nim rosnąć, ale jakoś...

Było ciasno, nasadzenia zaplanowane na dwa tunele musiałem zmieścić w jednym, w drugim nie skończyłem ogrzewania, jak na te warunki wyszło całkiem nieźle :

Było ciasno, nasadzenia zaplanowane na dwa tunele musiałem zmieścić w jednym, w drugim nie skończyłem ogrzewania, jak na te warunki wyszło całkiem nieźle :

-
Lukasz1910
- 200p

- Od: 8 lut 2017, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I jak Zibi jak u Ciebie sezon ?
- Zibi_41

Sezon doskonały, tylko rąk do pracy trochę mało
Trochę nadrobiłem zaległości w fotorelacjach, więc kolejno...
Rośnie sobie Cremist :

Na próbę Cremist w doniczkach, niestety niespecjalnie wychodzi :

Chryzantemy drobnokwiatowe :

Trochę lilii OT :

Matecznik Host , Kann i Kalii do produkcji na przyszły rok :

Wiercimy pod następny tunel :

No i perełka na koniec, kupiona jako borówka amerykańska... wiecie co to ???

Rośnie sobie Cremist :

Na próbę Cremist w doniczkach, niestety niespecjalnie wychodzi :

Chryzantemy drobnokwiatowe :

Trochę lilii OT :

Matecznik Host , Kann i Kalii do produkcji na przyszły rok :

Wiercimy pod następny tunel :

No i perełka na koniec, kupiona jako borówka amerykańska... wiecie co to ???

Witam. Skłaniam się ku automatycznemu podlewaniu całej hali chryzantemy drobno kwiatowej. Hala dość duża będzie podzielona na 4 sekcje a każda sekcja będzie miała 8 linii. Mam na niej około 4600-4800 doniczek. Zasilanie mam max 60 litrów na minute, woda raczej ma dużo żelaza.. Problem w tym że po chryzantemie chce tam dać bratki więc będzie trzeba zabrać linie:
- Jakie średnicy rury dać
- Jakie kroplowniki (kompensacja czy bez, krzywe proste labiryntowe)
- dwójniki czy czwórniki

- Jakie średnicy rury dać
- Jakie kroplowniki (kompensacja czy bez, krzywe proste labiryntowe)
- dwójniki czy czwórniki

-
karmenaa
- 10p - Początkujący

- Od: 16 lip 2017, o 21:45
hej Zibi 
no podlewanie automatyczne super sprawa. Sama się przymierzam szczerze mówiąc. Pytanie tylko - dlaczego masz tak blisko siebie rozstawione kwiatki ? Ja robiłam odstępy po 50 cm doniczka od doniczki i juz miejscami widać ze niewiele potrzeba by jedne drugich dotykały. Czy to kwestia odmian które są mniejsze?
No i pytanie - widzisz róźnice ze wzrostem przy zastosowaniu folii ?
no podlewanie automatyczne super sprawa. Sama się przymierzam szczerze mówiąc. Pytanie tylko - dlaczego masz tak blisko siebie rozstawione kwiatki ? Ja robiłam odstępy po 50 cm doniczka od doniczki i juz miejscami widać ze niewiele potrzeba by jedne drugich dotykały. Czy to kwestia odmian które są mniejsze?
No i pytanie - widzisz róźnice ze wzrostem przy zastosowaniu folii ?
Hey.
Matecznik mam na polu z dwa razy większymi odstępami, na hali mam posadzone sadzonki z własnego ukorzeniania więc będą mniejsze od matecznika. Wole sprzedać 4600 po 8 niż większe po 12 ale wejdzie ich dwa razy mniej na hale. Hala super bo boki mogę ściągnąć jak jest gorąco, chwasty tak nie rosną i zero chorób a i nie trzeba przenosić jak zimno się zrobi.
Matecznik mam na polu z dwa razy większymi odstępami, na hali mam posadzone sadzonki z własnego ukorzeniania więc będą mniejsze od matecznika. Wole sprzedać 4600 po 8 niż większe po 12 ale wejdzie ich dwa razy mniej na hale. Hala super bo boki mogę ściągnąć jak jest gorąco, chwasty tak nie rosną i zero chorób a i nie trzeba przenosić jak zimno się zrobi.
- Zibi_41

Hala naprawdę imponująca, z ekonomią produkcji też w pełni się zgadzam, zbyt duża chryzantema potrafi być kłopotem
Co do podlewania... U mnie z węża 1 cal zasilane jest 150 chryzantem na dystansie 20m kroplospływami bez kompensacji, część z labiryntem a część bez. Kroplowniki bez labiryntu daję do odmian w których nawożeniu przewiduję mocznik, labirynty potrafią się nim zatykać, ale lepiej rozprowadzają wodę... Trudno tu definitywnie ocenić po niecałym sezonie
Również mam małą wydajność źródła wody, więc zastosowałem zbiorniki. Zbiornik 25l jest napełniany i dopiero po napełnieniu otwieram przepływ do linii, jutro wstawię fotki i opiszę dlaczego takie rozwiązanie
Chryzantemy stoją ciasno, bo miałem spory problem z zakupem wężyków w dobrej cenie, dopiero w przyszłym tygodniu przyjedzie jeszcze 500m i wtedy będziemy przestawiać

Co do podlewania... U mnie z węża 1 cal zasilane jest 150 chryzantem na dystansie 20m kroplospływami bez kompensacji, część z labiryntem a część bez. Kroplowniki bez labiryntu daję do odmian w których nawożeniu przewiduję mocznik, labirynty potrafią się nim zatykać, ale lepiej rozprowadzają wodę... Trudno tu definitywnie ocenić po niecałym sezonie
Chryzantemy stoją ciasno, bo miałem spory problem z zakupem wężyków w dobrej cenie, dopiero w przyszłym tygodniu przyjedzie jeszcze 500m i wtedy będziemy przestawiać
- Zibi_41

Kontynuując, nie podłączyłem węży bezpośrednio do zasilania wodą bo mam zbyt duże różnice poziomów w granicach jednego tunelu, około 80cm na 8,5m. Zasilając bezpośrednio chryzantemy stojące wyżej dostaną mniej wody lub musiałbym zastosować o sporo droższą instalację. Docelowo chryzantemy będą rosły na ławach i wtedy już nie będzie tego problemu. Teraz dopiero skończyliśmy kolejny obiekt, 8,5 x 20 który będzie zespolony z kolejnymi, w przyszłym tygodniu naciągamy folię

- Zibi_41

Normalnie bajka
Jak na mój gust to dałbym zasilający 1 cal i rozprowadzające 16mm, jeśli teren jest w miarę prosty zamiast kompensacji możesz na końcu węży dać automatyczne odpowietrzniki, u kolegi to działa a też ma sporo na jednej linii
Czy folię do sterowania kładziesz bezpośrednio na kwiatach???