Wiosna cz. 35

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiosna cz. 35

Post »

Witaj, Marysiu! :wit
Dawno mnie u Ciebie nie było i aż oczy ze zdumienia w słup mi stanęły! :roll: :roll:
Tyle pięknych roślin kwitnie w Twoim ogrodzie! ;:63
W kurzęcych stadach wojny częste. ;:134 Znam to z autopsji. ;:131 Na wsi się wychowałam. ;:108
Wszystkie kwiatki masz naprawdę śliczne, ;:333 ale te łany żonkili robią niesamowite wrażenie! ;:114
Miało mi popadać na roślinki... Miało. ;:224
Póki co zrobiło się bardzo zimno, wieje wiatr, po niebie krążą chmury, ale woda z nieba nie leci, ;:185 a pilnie już potrzebna.
Miłego wieczoru i dobrego odpoczynku po pracy. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Coś niesamowitego tyle kwiecia już masz. A pierwiosnek na nóżce cuuuudny. ;:138
Mayś ;:196
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!!

Kogucik leczy rany i jakiś duch w niego wstąpił...adoruje swoją panią i dzioby im się nie zamykają...czyżby wspominali wczorajszy ranek :D

Agnieszko rosołek dopiero będzie, bo dzisiaj poszliśmy się porozpieszczać do knajpki Pod bażantami!
To miejsce z ciekawą historią i pysznym aczkolwiek prostym jadłem na polską domową modłę ;:304
Na wsiach trafiają się różni ludzie, ale i w blokowiskach bywa nieciekawie...to ja już wolę na wsi Obrazek Najgorzej w tych domkach na 3,5 arowych działeczkach, bo niby wieś a już nie szuflada Obrazek
Pierwiosnki gromadzę i rosną nowe, ale zakwitną pewnie za rok, bo bardzo lubię takie małe kwiateczki :D
Żonkile pokochałam jeszcze na długo nim mi się wieś zamarzyła ;:167

Irenko na pewno jak sen przyszedł to Reksio znowu Cię obudził ;:168

Dominiko o tej porze to każdy pierwiosnek jest śliczny :D ile one koloru wnoszą do ogrodu! Żonkile a niedługo tulipany przejmą ogrody!

Julciu rzeczywiście szkoda koguta bo nawet nie miałam szansy zrobić mu zdjęcia w pełnej krasie, a było co podziwiać. Ubarwienie miał podobne do bażanta! Jedyne wyjście zbudowanie kolejnego kurnika, ale na to nikt w rodzinie nie pozwoliłby ;:306
Siewki jabłoni rzeczywiście są w dwóch kolorach, ale w zimie korespondowałam z pewnym hodowcom i powiedział, że mam szansę wyhodować zupełnie nową odmianę ...tylko trzeba czekać aż te maleństwa zaowocują Obrazek
Fiołki pachną ale te w kropki u mnie jeszcze nie kwitną i one tak nie pachną z daleka. Te zwykłe jak przygrzeje słonko to jak najlepsze perfumy pachną ;:224
Na ostatnim zdjęciu epimedium szykuje się do kwitnienia. U mnie troszkę podlało ale więcej się nagrzmiało ;:196 Obrazek

Basiu zauważyłam że najwspanialsze trele nad ranem i o zmierzchu. Mimo że deszcz to ptaki pięknie śpiewały! ;:224

Mariuszu no nie ja je sadziłam, ale jak wykopuję kępę to mam pełne wiadro roślin. Wykopywać muszę, bo mi chcą zarosnąć inne rośliny i tym sposobem rosną na coraz większej powierzchni :;230

Aniu w kochinkowym kurniku były trzy rosołki, ale kochin je zdominował i myślałam że z tym też pójdzie łatwo :D Jednego oddałam, a drugi nie wchodzi w drogę kochinowi ale jak go chciałam przenieść to centralnego kurnika to zaraz zaczął walkę z tamtejszym...też pójdzie na rosół i jest już zamówiony.
Jak ząbkowane przekwitną to pomyślimy o wysyłce kilku takich których nie masz, a może jakieś siewniki w okolicy będą sprzedawać Obrazek

Tereniu teraz najpiękniej kwitną żonkile i pierwiosnki...te kolorowe plamy! Na ostatnim zdjęciu epimedium ...nie masz? Same kury też są czupurne, ale koguty to już muszą walczyć do upadłego ;:124
Bardzo dziękuję i również serdecznie Cie pozdrawiam ;:196 I dla Ciebie sił i wytrzymałości do prac!
U mnie troszkę pokropiło :|

Lucynko chociaż Ty rozumiesz ostatnie wydarzenia :;230 bo ja jednak miałam nadzieję. Kwiatów i u Ciebie dużo kwitnie, ale przez te perypetie zaniedbałam zaprzyjaźnione wątki. Dzisiaj też coś posadziłam i liczyłam na deszcz a nie na pokropienie roślin, więc jutro muszę z konewką pobiegać, bo pewnie kolejne jutro przyjdą :wink:
Wieczorem też się ochłodziło, bo gdzieś w okolicy były burze a, u mnie jedynie odgłosy i ciemnica.
Miłego wieczoru i spokojnej nocy Luciu ;:196

Misiu nie ukrywam że ciągle coś dokupuję i sadzę, ale po zimie pewnie coś nie wyjdzie to jakoś się bilansuje Obrazek Ściskam ;:196

Tak na Dobranoc!

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

No, wreszcie widzę Twój bez koralowy w pełnej okazałości. ;:215
Mój ma 4 latka, nie cały mestr wysokości i dwie gałązki ;:306
Ale jak pisałam, zawiazał teraz pączki - czyli walczy o pozostawienie go w ogrodzie. Chyba potrzebował więcej czasu na zaaklimatyzowanie.
Przynajmniej mam porównanie z Twoim ;:215
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu co dobrego jedliście?
Uwielbiam takie knajpki ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bea mój ma 5 lat :D szósty zaczął! ale od początku rósł jak szalony, kiedyś pokazywałam przyrastanie co roku! Trafił na dobre miejsce, tym bardziej że sporo go już podcinałam ;:306
Znasz ten opis? https://zojalitwin.wordpress.com/2012/0 ... anadyjski/

Kasiu ja też i często tu zaglądamy http://www.podbazantami.com.pl Ja jadłam kaczkę z jabłkami a M. wątróbkę cielęcą, ale z tego menu jedliśmy już 80 % dań i są pyszne przez swoją zwykłość :D
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Mniam mniam :lol:
Dobra nie myślę o jedzeniu, bo mi ślinka cieknie, a o tej godzinie już nie jem
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Pisałam ,pisałam rano i widzę ,że gdzieś wcieło.więc jeszcze raz,najlepsze życzenia jubileuszowe ;:196 ,żonkile przecudne,czy te pierwiosnki wszystkie Ci Marysiu zimują ;:oj ,makaronik swojej roboty do tego kogucika był?Masz zajefajne poczucie humoru ;:215 U mnie zimnica więc zero działki ,ale po pikowałam pomidorki,cynie i heliotropy i jadą do mnie roślinki :tan ,brakuje tylko ;:3 .
Miłego tygodnia :wit
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

80% zakupów z tego dnia kiedy kupowalam ten bez to mają cięzki start. Wypadła mi nawet jedna krzewuszka a reszta w tym roku zaczyna wolno pokazywać, że w ogóle jest.... Widać - źle trafiłam, skoro Twój nie wiele starszy od mojego.
I wtedy te moje zakupy - to choć zdrowe rośliny to niesamowicie nieśmiałe... Ale może każdy z nich to cicha woda... ;:306
Opis derenia kanadyjskiego rewelacyjny. Ale na pewno jedno mogę zakwestionować, że daje radę jak ma ciuteńkę za sucho, w doniczce przecież nie zawsze wody było wystarczająco dużo dla niego. Na zimę donicy niczym nigdy nie osłaniałam, nawet tej zimy.
Jestem bardzo ciekawa czy uda Ci się on gruncie. Myślałam jak go kupowałam, że to ekspansywny dywanowy urwis. Ale jak pisze - aby nim się stać - musi trafić na świetny grunt. Mnie się bardzo podoba. Już mi kwitł w ubiegłym roku. Powodzenia.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Marysiu
Po pierwsze: przyjmij gratulacje z okazji rocznicy i oczywiście uściskaj małżonka ;:168 Przeżyć z kimś tyle lat, to nie lada wyzwanie i nie każdemu wychodzi. Na dobre i na złe ale zawsze blisko siebie ;:63 Podziwiam i życzę kolejnych, spokojnych lat.

Po drugie: historia koguta nieco przykra ale cóż.... obiad (pewnie nie jeden) zrekompensuje mam nadzieję straty "moralne" a Twój Kochin zapewne mocno się dowartościował. Może ta przygoda spowoduje, że postara się o kurczaczki?
Chciałaś dobrze ale nie zawsze nasze chęci idą w parze z rzeczywistością. Dobrze, że nie skończyło się to tak, jak na walkach kogutów. To byłoby zdecydowanie gorsze niż zaroszenie na obiad :roll:

Po trzecie: Czekałam z utęsknieniem łanów żonkilowych i w końcu się doczekałam ;:167 Piękną masz wiosnę, bogatą w kolory, formy, zapachy. Taka wiosna powinna być! Pierwiosnki podziwiam- u mnie nie ma żadnego. Chyba nie lubią mojego ogrodu. Wysiane padły, sadzone zniknęły a u Ciebie jest im doskonale.
Wysiałam niedawno dalie i jedna już "kolanko" pokazuje. Mam nadzieję, że wyrosną takie piękne jak u Ciebie ;:215
A czy Marunę też już siać? Mam jeszcze kilka ozdobnych w planach ale wciąż zastanawiam się czy nie za wcześnie. W zeszłym roku też tak się zastanawiałam i w lipcu sobie przypomniałam, że to już za późno ;:306
Szklarenka na balkonie jeszcze coś pomieści- nawet sporo ale przecież niebawem pomidory trzeba będzie wystawić.
Idzie dwudniowe ochłodzenie ale potem już tylko ciepła życzę, dużo słońca i szybkiej decyzji o wywczasach ;:168

ps
O kurczaczek! tencia wpisała tuż przede mną i przypomniała mi o cyniach ;:oj
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu no to smacznych snów życzę ;:19

Tereniu czasem się wciśnie nie to co trzeba ;:306 Pięknie dziękuję ;:196
Wszystkie pierwiosnki zimują w gruncie, jedynie kupiłam kilka nowych i te na zimę przykryłam gałązką iglakową, ale potem już same sobie radzą. Ząbkowany na wiosnę dokupiłam biały, jednak zakwitnie pewnie za rok ;:204
Ja mając jajka często robię własne makarony, ale ostatnio zrezygnowałam z cukru i białej mąki więc na pełnoziarnistej makaronu jeszcze nie robiłam :wink: Pod wieczór też się ochłodziło, ale moje rozsady w tunelu i w szklarence na tarasie. Jakoś sobie radzą, jedną noc tylko zniczem pomidorki podgrzewałam. W domu zostały papryki, tunbergie i kobee.
Cynii jeszcze nie siałam i nie wiem czy przypadkiem nie posieję do gruntu. Jedne roślinki dzisiaj dostałam i prawie posadziłam, a przed chwilą dowiedziałam się że jutro drugie sadzenie i dostawa. Został jeszcze Starkl ;:oj

Bea i widzisz ten w doniczce znalazł dobrą miejscówkę i żyje! Ja swojego posadziłam obok spróchniałego pnia, na dno to próchno a potem dwa wiaderka kompostu takiego nie sianego z patykami ...to i podlewanie dostał lekkie z góry...zobaczymy! Przyszedł jeszcze dereń świdwa compressa :D
Może ta dostawa przygotowana wcześniej lekko podmarzła? ważne że jednak rośnie ;:215

Małgosiu bardzo, bardzo! ;:180 wsiadaj w sobotę albo w niedzielę w autobus i przyjedź ;:304 ;:304 co prawda słodkości u mnie nie uświadczysz, ale może coś skombinujemy ;:306 a na pewno wyjedziesz z naręczem żonkilów ;:215
Miałam trochę przeżyć przedwczoraj dobrze, że mam sztuczne uspokojenie ;:306 to z zimną krwią uratowałam mojego pupila.
Dziwne z tymi pierwiosnkami aż mi się wierzyć nie chce! a brałaś ode mnie? jak nie to moje na pewno zostaną!
Dalie posiałam w tunelu ale dopiero parę dni temu a zimno jest, cynii jeszcze nie i nie wysiałam jeszcze pół koszyka nasiona....rany ile ja tego mam! ;:oj
Znowu ta odczuwalna ;:124 ... a derenie kwitną no zobaczymy!
Małgosiu ściskam i zapraszam ;:4
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Wita Marysiu,nie zdążyłam załapać się na pierwszy rosół a już będzie drugi ;:306 ,narcyzy tak pięknie Ci zakwitły,ze się gębusia do nich śmieje,czytam,że kwiatuszki nowe przyjeżdżają ,to i nowa robota będzie ,my tak już mamy ,że nie lubimy nic nie robić :;230 ,pozdrawiam i dobrej nocki ;:196
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Marysiu, masz bardzo ciekawe pierwiosnki. Ja w tamtym roku kupiłam na wyprzedaży po 99 groszy. O dziwo przeżyły tylko chyba inaczej zakwitły, jakby kolorek jest nie ten ;:306 Ważne, że żyją. Zaczynają kwitną te z mojego siewu. Marysiu, oglądając Twoje zdjęcia zauważyłam, że też masz podagrycznik. Wyplewiłam całą działkę ręcznie i nie było go wcale, ale sobie znowu przywędrował. Okropnie uciążliwy ten chwast. Ty masz łany żonkili a ja narcyzy "babuni" Właśnie na nie czekam i na ich zapach.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit .Cudna wiosna u Ciebie, żonkili masz całe mnóstwo ;:138 . Czytałam o tej Twojej przygodzie z kogutami i muszę przyznać, że w napięciu czytałam co się dalej wydarzy ;:oj . Dobrze, że teraz jest już ok . Z tym chłopem co nie lubi kogutów to mnie rozbawiłaś ;:306 . Haha ludzie to są na prawdę dziwni . Masz bardzo ładny ten bez koralowy ;:333 . Spory okaz Ci wyrósł i na pewno ma kilka dobrych lat ;:108 . Pozdrawiam serdecznie :wit .
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Kaczusia z jabłuszkiem ;:173 Ależ się rozmarzyłam....
Marysiu, a czy coś Ci wykiełkowało z ubiegłorocznych nasion sasanki? Ciekawa jestem bardzo, bo mi nic a nic ;:131 Ale za to w pobliżu roślin matecznych zauważyłam sporo maleńkich siewek.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”