Moja mała dżungla
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja mała dżungla
Ale ładnie to wygląda. Chyba już się zaaklimatyzowały i dobrze im.
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
Posikam się ze szczęścia, ostatnio narzekałem głośno na rośliny i mówiłem że może powinienem pozbyć się części z nich i spojrzałem na zielistkę, no to zaczęła po tylu latach wypuszczać odłogi

Ile ja na to czekałem to się nie da opisać, w końcu przestałem się martwić i ograniczyłem podlewanie.
Moja trzykrotka coś marnieje, niby urosła duża ale co z tego jak liście są albo oklapnięte albo usychają. Nie wiem co robię źle. Myślałem że za mało podlewam bo ziemia cały czas sucha i lekka, no to teraz zwiększyłem. Może pomoże.

Ile ja na to czekałem to się nie da opisać, w końcu przestałem się martwić i ograniczyłem podlewanie.
Moja trzykrotka coś marnieje, niby urosła duża ale co z tego jak liście są albo oklapnięte albo usychają. Nie wiem co robię źle. Myślałem że za mało podlewam bo ziemia cały czas sucha i lekka, no to teraz zwiększyłem. Może pomoże.

Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Hahah rozumiem tą radość bo u mnie się dokładnie stało to samo
Teraz nic tylko szykowac doniczki.

Teraz nic tylko szykowac doniczki.
Cześć! Uwielbiam monstery ale nie mam warunków żeby je uprawiać, więc cieszę oczy Twoimi. Masz piękne okazy! Ta u Babci też cudna.

Dziękuję washi 
Moje geranium

Monstera monkey mask

Trzykrotka

I fikus

A no i jeszcze reo w całej okazałości

Moje geranium

Monstera monkey mask

Trzykrotka

I fikus

A no i jeszcze reo w całej okazałości

Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
Odpowiadając bezpośrednio nie cytujemy. Iwona
Nie używamy też koloru zielonego, który jest zastrzeżony na potrzeby administracji forum, patrz regulamin Karo
Tak, to ona
nieźle się rozrosła
Obiecałem sobie że przestanę, ale filodendron z Biedronki tak ładnie się do mnie uśmiechał... No to wziąłem.

Nie używamy też koloru zielonego, który jest zastrzeżony na potrzeby administracji forum, patrz regulamin Karo

Tak, to ona

Obiecałem sobie że przestanę, ale filodendron z Biedronki tak ładnie się do mnie uśmiechał... No to wziąłem.

Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
-
- 200p
- Od: 26 cze 2020, o 19:03
To jestem w szoku
moją niedawno dopiero posadziłam, ale tempa wzrostu nie ma takiego jak Twoja 

Kilka zdjęć półki na której są już tylko rośliny w hydroponice.

Philodendron scandens, aktualnie wypuszcza aż 7 nowych liści
w hydroponice od tygodnia, widocznie ma się bardzo dobrze .

Philodendron micans, też w hydroponice od tygodnia, powoli wypuszcza nowy listek.

Dla eksperymentu umieściłem też w hydro dobrze ukorzenione listki zamiokulkasa, chociaż nie wiem czy coś z tego będzie.

Philodendron scandens, aktualnie wypuszcza aż 7 nowych liści

Philodendron micans, też w hydroponice od tygodnia, powoli wypuszcza nowy listek.

Dla eksperymentu umieściłem też w hydro dobrze ukorzenione listki zamiokulkasa, chociaż nie wiem czy coś z tego będzie.
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
Nowości, monstera monkey mask

I monstera minima

Dzisiaj podałem po raz pierwszy nawóz do roślin które przeniosłem do hydro 2 tyg temu, filodendrony micans i scandens, grudniki, trzykrotka i scindapsus pictus. Użyłem ciut mniej niż zalecana dawka, a ciut więcej niż połowa zalecanej dawki. Na nawozie nie ma informacji czy to nawóz dedykowany do hydroponiki, ale i tak mi się kończy więc kupię taki w żelu który można. A na razie zużyję ten, oby wszystko było ok.

I monstera minima

Dzisiaj podałem po raz pierwszy nawóz do roślin które przeniosłem do hydro 2 tyg temu, filodendrony micans i scandens, grudniki, trzykrotka i scindapsus pictus. Użyłem ciut mniej niż zalecana dawka, a ciut więcej niż połowa zalecanej dawki. Na nawozie nie ma informacji czy to nawóz dedykowany do hydroponiki, ale i tak mi się kończy więc kupię taki w żelu który można. A na razie zużyję ten, oby wszystko było ok.
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mala korekta. Monkey Mask to nazwa handlowa. Prawidłowa nazwa to Monstera adansonii.
A druga to nie jest Monstera minima, tylko Rhapidophora tetrasperma.
Przy okazji, w przypadku tej drugiej u siebie, którą pociąłem i wsadziłem do ukorzenienia do wody, postanowiłem spróbować również z hydro. Pierwszą mam w xxx, więc będę miał porównanie która będzie lepiej rosła.
A druga to nie jest Monstera minima, tylko Rhapidophora tetrasperma.

Przy okazji, w przypadku tej drugiej u siebie, którą pociąłem i wsadziłem do ukorzenienia do wody, postanowiłem spróbować również z hydro. Pierwszą mam w xxx, więc będę miał porównanie która będzie lepiej rosła.

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla