Wysiewanie kaktusów cz.2
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wysiewanie kaktusów cz.2
Orientuje się ktoś może jak wysiać nasiona Bowiei? Mam nasionka tego sukulenta i nie wiem czy go potraktować tak jak kaktusy czy ma jakieś inne wymagania.
-
- 200p
Spryskań nasiona wysianych kaktusów czymś na grzyby zapobiegawczo czy lepiej nie ingerować dopóki nic złego się nie dzieje? 

- aga_zgaga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nasiona czy siewki? I w jaki substrat siałeś: mineralny czy z częścią organiczną, jaką wodą podlewasz? Ja mam siewki w mineralnym podłożu i spryskuję co jakis czas Previcurem, bo nie podlewam destylowaną wodą.
Jeśli to nasiona dopiero to kwestia jak dobrze oczyszczone. Ja bym spryskala profilaktycznie .
Jeśli to nasiona dopiero to kwestia jak dobrze oczyszczone. Ja bym spryskala profilaktycznie .
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oprysk nie zaszkodzi, można na same nasiona, ale ja od dwóch lat nie pryskam żadną chemią, a ściślej - w ubiegłym roku zrosiłem Previcurem wysiane nasiona, po wschodach - już go nie używałem. W roku bieżącym nie użyłem Previcuru w ogóle. Sieję w podłoże mocno mineralne 1:1, mało tego, część nasion wysiałem w tym roku do starego podłoża, z ubiegłorocznych siewek.
-
- 200p
Nie robiłeś żadnych zabiegów odkażających zeszłorocznego podłoża? Pytam bo ja w tym roku też używałem starego podłoża, tyle że przez godzinę siedziało w 200 stopniach i mam nadzieję że po takim zabiegu podłoże jest jak nowe. :>
- aga_zgaga
Tomek a jaką wodą podlewasz? Jakoś ją dezynfekujesz?
- tom_ek
Siewki z danego roku - kranówką, siewki starsze i rośliny stare - deszczówką (o ile mogę).
Siewek nie pikuję, trzymam dwa (niekiedy trzy) lata w tej samej kuwecie, w tym samym podłożu.
PS. Wyżej napisałem, że sieję w mocno mineralne - pomyłka, miało być w mocno żyzne.
Siewek nie pikuję, trzymam dwa (niekiedy trzy) lata w tej samej kuwecie, w tym samym podłożu.
PS. Wyżej napisałem, że sieję w mocno mineralne - pomyłka, miało być w mocno żyzne.
-
- 200p
Czy jeśli na powierzchni podłoża gdzie są wysiane nasiona pojawi się pleśń, oprysk Previcurem powinien pomóc? Jeśli nie, to co zrobić z takimi nasionami?
- tom_ek
Previcur powinien pomóc, pomaga ponadto wietrzenie nocą, posypanie miałem z węgla drzewnego; przede wszystkim jednak ja zawsze wybieram pleśń pęsetą.
-
- 200p
Jak uniknąć pojawiania się glonów na podłożu gdzie wysiewam? Trzeci rok wysiewam i trzeci raz po około miesiącu w niektórych miejscach na powierzchni podłoża pojawia się zielony kolor.
- aga_zgaga
Posypanie substratu drobniutkim zeolitem ponoć pomaga, a jak się już pojawią to posypanie piaskiem - giną bez światła. Wszystko to prowadzi do ograniczania kolonii. Można wybierać większe kamyczki żwiru na których rosną glony. A w końcu przepikować. Podlewać destylowaną wodą.
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Można troche więcej wietrzyć np rano i wieczorem na chwilę podnieść wieczko pojemnika z wysiewami albo delikatnie uchylić. Poza utrudnienia glonom szkodzi też grzybom.
- tom_ek
Jaxer, sadzić, nie ma na co czekać.
Arash, w tym roku część nasion wysiałem do podłoża z zeolitem - i na nim glon pojawił się jako pierwszy. Ale nie ma co załamywać rąk, cóż z tego, że glon. Z moich doświadczeń wynika, że nie jest on żadnym kłopotem, mało tego, siewki Blossfeldia minima lepiej mi rosły na zazielenionych poletkach. Poniżej zdjęcia siewek z 2018 (pierwsze) i 2019 roku (drugie i trzecie), wszystkie w tym samym podłożu, do którego wysiałem (nie pikuję):

Arash, w tym roku część nasion wysiałem do podłoża z zeolitem - i na nim glon pojawił się jako pierwszy. Ale nie ma co załamywać rąk, cóż z tego, że glon. Z moich doświadczeń wynika, że nie jest on żadnym kłopotem, mało tego, siewki Blossfeldia minima lepiej mi rosły na zazielenionych poletkach. Poniżej zdjęcia siewek z 2018 (pierwsze) i 2019 roku (drugie i trzecie), wszystkie w tym samym podłożu, do którego wysiałem (nie pikuję):