Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Post »

Iwonko trzeba zainwestować w rośliny kwitnące w marcu czyli właśnie iryski i krokusy. Nie mam ich wiele a to właśnie one kwitną jako pierwsze ;:108 . Tulipanów też posadziłam sporo i czekam na efekty ;:224 . Wiatr to chyba w całym kraju tak szaleje , oby tylko szkód nie narobił .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko, ja to sobie nie wyobrażam wyjazdu w kwietniu czy maju, u mnie chwasty rosną w oczach, czasami to mam wrażenie, że rano nie było a popołudniu to już pięć w danym miejscu jest... ;:306 No chyba, że ktoś mi je nasadza, jak nie patrzę? Jakiś skrzat... :;230

Oj ta pogoda.... niestety trzeba czekać, może coś się wyklaruje na dniach... oby... :roll:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Ewelinko, gdzie ty mieszkasz, u Ciebie wiosna ;:3 u mnie iryski mają dopiero szczypiorki, pąków kwiatowych nie widać a krokusy nawet
nie rozwijają pąków tylko zamierają , clematisy w ogrodzie mają mikroskopijne noski ;:145 ale mam nadzieję, że wiosny sie doczekam ;:138
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

To się wreszcie doczekaliśmy wiosny ;:215 Choć u mnie dopiero jeden jedyny irysek zakwitł :lol: Ja niestety nic w sobotę w ogrrdzie zrobić nie mogłam, bo lało niemal cały dzień ;:222
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

I u mnie pogoda wczoraj była iście zimowa. Na przemian ulewy z burzą i deszcz ze śniegiem.
Dziś ;:3 z zębami świeciło ale chociaż już nie padało.
Właśnie tak siedzę i myślę gdzie by tu u mnie najlepiej wyskoczyć po bratki żeby był największy wybór.Chciałabym do nich dokupić żonkile miniaturowe i iryski. ;:173 Właśnie oglądałam ofertę na allegro jakie fajne odmiany są irysków. Ja mam tylko granatowe odmiana Harmony i jasno niebieskie
Katherina Hodkins. Są jeszcze w fiolecie...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No tak Ewelinko zapomniałam, że masz podgrzewany ogród! u mnie takie kolorki to chyba za miesiąc będą. U mnie niestety rano śnieg i przymrozek ;:oj Niestety obrzeża z cegieł nie są udane ;:185 no chyba że to specjalna pełna dobrze wypalona cegła, na ogół poniemiecka. Mam wrażenie, że już o tym kiedyś pisałam :wink:
Dobrego i ciepłego tygodnia! :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Maska pisze:No tak Ewelinko zapomniałam, że masz podgrzewany ogród!
Marysia dobrze to ujęła. ;:108
Gdy patrzę na zdjęcia Twoich kwitnących wiosennych, to aż serce rośnie, ;:167 bo to oznacza , że jednak wiosna się zbliża ;:65 ;:65 i do mnie.
Kiedyś w końcu przyjdzie. ;:204 Poczekam. ;:218
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podgrzewany ogród- określenie trafione w punkt :;230
Moje krokusy są dopiero w fazie zielonego szczypioru, gdzie im do kwitnięcia...
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Ewelinka, założyła ogrzewanie podłogowo- ziemne :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ewelinko, patrzę na twoje kwitnące iryski i buzia aż sama się śmieje :D Szczególnie te niebieskie są śliczne. U mnie jak na razie zakwitł jeden, za to fioletowy ;:333 Wiosna powoli, ale się rozkręca. Oby jak najszybciej zrobiło się ciepło, bo trudno z przyjemnością pracować w takiej zimnicy.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Czy u Was też tak leje ?? Jak wstałam to najpierw ujrzałam miejscami biały śnieg a teraz leje jak z cebra. Miałam dzisiaj w planach przesadzanie kilku roślin no i kicha :roll: . Jestem zmuszona znaleźć sobie zajęcie w domu no chyba, że pogoda nagle się zmieni . Ostatnio doszliśmy z eMem do wniosku, że posadzimy cały rząd tuj przy siatce by zasłonić sobie widok na stodołę sąsiadki. Miałam tam sadzić inne rośliny bo szkoda mi było miejsca ale skoro kupujemy działkę i wjazd będziemy mieli z innej strony to będę mogła powiększyć rabatę i uszczknąć ze 2 metry trawnika. W przyszłości zrezygnuję też z tej małej rabaty na środku w kształcie "gitary" czy jak to tam nazwać ;:306 bo wolę mieć jedną większą i kawałek trawnika. No zobaczymy jakie zmiany jeszcze przyjdą mi do głowy, póki co muszę znaleźć "chwilowe" miejsca na kilka krzewów :roll: . Szkoda mi jedynie bzu czarnego Black Lace bo pięknie mi przyrósł przez rok a one nie znoszą przesadzania i mam więcej niż pewność, że nie przeżyje przeprowadzki :( . Mimo wszystko spróbuję, może nie ma jeszcze wielkiej bryły korzeniowej .

Obrazek

Wydaje mi się, że ten żywopłot z tujek będzie miał kilka plusów bo zasłoni mi budynki sąsiadki a przy okazji stworzy jakieś tło dla moich roślin. W przyszłym tygodniu pojadę po tuje i do tego czasu muszę zrobić im miejsce. Mam nadzieję, że w przyszłym roku nie będziemy już wjeżdżać autem z tej strony i będę mogła urządzić w końcu całą rabatę . Tam będzie kilkanaście metrów bo do skarpy jest miejsce . Na razie nie planuję co konkretnie tam posadzę ale na pewno będą też róże . Czerwonym kolorem zaznaczyłam jak mogłaby ciągnąć się linia rabaty uwzględniając oczywiście, że ten małej nie będzie.

Basiu w takim razie i ja mam takie skrzaty, które sadzą mi chwasty ;:306 . Pogoda w dalszym ciągu jest beznadziejna. Zaczyna mnie to powoli denerwować ;:222 .

Wandziu na pewno doczekasz się wiosny ;:168 . Nie mieszkam w jakimś ciepłym miejscu ;:224 , no sama nie wiem dlaczego tak jest .

Małgosiu u mnie to dzisiaj leje i tak się zaciągnęło, że chyba nie przestanie . No masakra jakaś z tą pogodą. Skoro mój eM już zaczyna narzekać na pogodę więc na prawdę jest beznadziejna. Jakaś taka niemrawa ta wiosna w tym roku :roll: .

Olu u mnie w nocy było koło zera i padał deszcz ze śniegiem, teraz leje deszcz. Ja posadziłam już bratki a teraz deszcz je męczy . Irysków jest całkiem sporo , te fioletowe muszę posadzić koniecznie. Czekam na słoneczko z niecierpliwością ;:65 bo wtedy zakwitną kolejne irysy .

Marysiu no tak, podgrzewane rabaty ;:306 . Gdyby tak było to wiosnę zamówiłabym sobie na luty :wink: . Co do obrzeży z cegieł to ja miałam świadomość tego, że nie wytrzymają wieki ale mimo wszystko chciałam użyć tego co leżało w kącie działki. Za jakiś czas będę musiała pomyśleć o czymś trwalszym . Na razie nie mam pomysłu co to może być bo jakoś tak cegła mi bardzo leży i mam wrażenie, że pasuje do działki . Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Lucynko musimy cierpliwie poczekać a wiosna do każdego w końcu dotrze . Marysia odkryła mój sekret ;:306 . Już w zeszłym roku coś podejrzewała :wink: .

Kasiu no gdyby tak faktycznie było ;:224 . Nie czuję żeby u mnie było jakoś cieplej no ale skoro rośliny chcą kwitnąć to niech kwitną. Widać im jest ciepło ;:306 .

Wandziu ;:306 .

Dorotko właśnie ta zimnica zaczyna mnie dobijać. Pogoda w ogóle nie sprzyja albo pada, albo wieje, albo jest zimno . Słońca jak do tej pory na lekarstwo ;:222 . Mam nadzieję, że kwiecień będzie dużo lepszy niż marzec. Co do irysków to spodobały mi się i na pewno dosadzę ich więcej .

Na parapecie na razie tylko lobelia i niecierpek walleriana.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam a na zakończenie wczorajszy krokus w pąku .

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ewelinko ja wczoraj miałam taką pogodę. Jak zaczęło lać popołudniu , to całą noc padało.
Teraz przestało ale zimno. Miałam dziś myć dalej okna ale brak ;:3 nawet do tego mnie nie nastraja...
A muszę pomału działać bo potem wszystkiego na raz nie zrobię...
Miłego dzionka mimo wszystko ci życzę... ;:196
ps. Jak będziesz miała dodatkowe ary to i tuje nie będą ci przeszkadzały i miejsca na nie nie będzie ci szkoda...A zawsze trochę budowlę sąsiadki zasłonią. Ja mam za płotem starą szopkę sąsiada. Też muszę coś wymyślić na ogrodzenie , bo bardzo szpeci...Myślałam o matach ale zawsze szkoda mi kasy na nie.Jakby nie patrzeć to jakiś wydatek jest.... ;:219
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ewelinko u mnie jeszcze nie leje, ale zanosi się, bo brzydkie chmury nadciągają. W nocy też spadł śnieg :( No gdzie ta wiosna pytam się.
Kibicuję Ci w planach, bo fajne masz pomysły. Tuje jak podrosną, to zasłonią widok na stodołę.
Z przesadzaniem tego bzu radzę się pośpieszyć. Nie ma na co czekać skoro decyzja podjęta, a gdy ruszy z wegetacją, jego szanse zmaleją .
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Ewelina świetny pomysł z tujami. Będą fajnym tłem dla innych roślin. Taki widoczek jaki masz teraz na stodole nie jest za piękny :roll:
Pociesze Cię, u mnie spadł śnieg ;:oj
Jakie dorodne rozsady, miłego pikowania :D
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko tuje to dobry pomysł, będą tłem dla innych roślinek.
U mnie w nocy też padał śnieg z deszczem, a takie miałam plany ogrodowe na dziś ;:223 ;:223
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”