Borówka amerykańska - 8 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 8 cz

Post »

Ja mam wyściółkowane matą w całości. Nawozy mogę podać tylko w formie płynnej. Mam zero pracy z pieleniem i podlewam sporadycznie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p
Od: 9 maja 2016, o 07:55

Post »

Co do wilgotności to mogę się zgodzić, też mam wrażenie że dzięki agrowłókninie gleba dłużej utrzymywała wilgoć.
Co do pielenia nie zauważyłem różnicy, po wyrwaniu agro... wymieszałem korę która leżała na agrowłókninie z wierzchnią warstwą ziemi i myślę ze to lepiej wpływa na rośliny, przynajmniej mają bezpośredni kontakt z próchnicą.
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przecież agrowłókniną wcale nie musi być głęboko wkopana wtedy można podnieść w razie czego i podsypać nawozu czy ściółki. Ewentualnie pogonić nornice.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

Rośliny na plantacjach towarowych to inna bajka. Tam liczy się pieniądze za każdy zabieg, a wypielenie kilku hektarów kosztuje. Można i na wełnie mineralnej nasączonej pożywką (jak np pomidory) 100% chemii, ale podobno owoce zbierane z takich upraw mają znacznie mniej witamin od tradycyjnych, że o smaku nie wspomnę. Jaki sens ma używanie tylko sztucznych nawozów w płynie przy plantacji na własne potrzeby. Ale to indywidualna sprawa każdego.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Nawet jak kolega zakopie gów...no z czystego złota, to żeby roślina miała z niego jakikolwiek pożytek to musi ono najpierw przy pomocy drobnoustrojów glebowych zostać doprowadzone do takiej "chemicznej" postaci jaka jest w butelce z nawozem "sztucznym". Praw biochemii Pan nie zmienisz i bądź Pan taki ekolog. :D
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hm próchnica ma trochę inny skład niż zawartość "butelki" ale zgadzam się z tym, że nie należy popadać w przesadę :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p

Post »

Tomala3d pisze:Przecież agrowłókniną wcale nie musi być głęboko wkopana wtedy można podnieść w razie czego i podsypać nawozu czy ściółki. Ewentualnie pogonić nornice.
Może się nie zrozumieliśmy ale ja miałem położoną agrowłókninę nstp na to posypane około 10 cm kory, dzisiaj zamiast wydawać pieniądze na agro kupiłbym więcej kory.
Każdy robi jak uważa. :D
jabu
500p
500p
Od: 22 paź 2015, o 11:28

Post »

ja u siebie zamiast agro położyłem także korę pod borówki. Fakt, że nie mam ich za wiele, ale jednak te 8 krzaczorów jest. Do kory dosypywałem igieł świerkowych. Nie zauważyłem aby gleba przesychała pod nimi, a nie miałem czasu ich często podlewać, bo nie są one jedyne na działce ;-). Czy to rzadkie podlewanie było dla nich dobre ;:124 , to inna kwestia, ale w suchym nie leżały. Minus jest tego taki, że przez warstwę kory potrafią przebijać u mnie chwasty. Warstwę mam około 5-8 cm. Więcej przy roślinie, mnie na brzegach.
:)
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

kaLo pisze:Nawet jak kolega zakopie gów...no z czystego złota, to żeby roślina miała z niego jakikolwiek pożytek to musi ono najpierw przy pomocy drobnoustrojów glebowych zostać doprowadzone do takiej "chemicznej" postaci jaka jest w butelce z nawozem "sztucznym". Praw biochemii Pan nie zmienisz i bądź Pan taki ekolog. :D
No i widzisz dlatego opłaca się stworzyć warunki do rozwoju mikroorganizmów w glebie. Najlepszy nawóz z mikroelementami kupiony w sklepie ma najwyżej kilkanaście pierwiastków. Wrzucasz takiej ściółki i w tym już jest o wiele bogatszy skład jak mikroorganizmy to rozłożą. Do tego minerały w postaci mączki np granitowej i masz piękne zdrowe rośliny z dużą zawartością witamin i minerałów.
Ja już zacząłem eksperymenty z taka uprawą borówki na własne potrzeby. Jeszcze tylko muszę załatwić lub zrobić mączkę rybną.
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Jarowo pisze:Wiosną to syp siarczan amonu, siarczan potasu to od lipca do września/października.
Kurde nigdy nie dawałem takich nawozów u siebie.... ;:202 w skrócie co one dają rośliną??? I pod co można je sypać???
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To są nawozy jednoskładnikowe z azotem i potasem. Jeżeli stosujesz wieloskładnikowy z przeznaczeniem do borówki to tak jak byś do pieczenia kurczaka zastosował gotową przyprawę "do pieczenia kurczaka". Jeżeli lubisz i umiesz gotować to kurczaka przyprawisz podobnie oddzielnymi przyprawami. A może nawet lepiej :D
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Ja mam wyścielone całe pole z borówkami. Nigdzie jej nie wkopywałem. Jest przybijana do gruntu długimi gwoździami. Nie mam możliwości jej podnieść i nie widzę powodów do tego.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p

Post »

Ile masz tych borówek?
Przy 10 krzakach to myślę ze rozkładanie agrowłókniny mija się z celem, lepiej kupić parę worków kory, trochę trocin i mieć naturalny zakwaszacz gleby.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

buum pisze:
Jarowo pisze:Wiosną to syp siarczan amonu, siarczan potasu to od lipca do września/października.
Kurde nigdy nie dawałem takich nawozów u siebie.... ;:202 w skrócie co one dają rośliną??? I pod co można je sypać???
Siarczan amonu to azot+siarka co daje poprawia wzrost rośliny za co odpowiada azot plus zakwaszenie gleby co daje siarka, siarczan potasu to potas i siarka sypie się po zbiorach owoców aby przygotować rośliny do zimy (rozpoczyna drewnienie pędów).
winio20
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2015, o 10:35

Post »

Witam czy ktoś może stosował Polyversum WP przy sadzeniu borówki , mam na myśli moczenie korzeni w roztworze przed posadzeniem.
Czy warto...
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”