Borówka amerykańska - 8 cz
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 8 cz
Ja mam wyściółkowane matą w całości. Nawozy mogę podać tylko w formie płynnej. Mam zero pracy z pieleniem i podlewam sporadycznie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
Co do wilgotności to mogę się zgodzić, też mam wrażenie że dzięki agrowłókninie gleba dłużej utrzymywała wilgoć.
Co do pielenia nie zauważyłem różnicy, po wyrwaniu agro... wymieszałem korę która leżała na agrowłókninie z wierzchnią warstwą ziemi i myślę ze to lepiej wpływa na rośliny, przynajmniej mają bezpośredni kontakt z próchnicą.
Co do pielenia nie zauważyłem różnicy, po wyrwaniu agro... wymieszałem korę która leżała na agrowłókninie z wierzchnią warstwą ziemi i myślę ze to lepiej wpływa na rośliny, przynajmniej mają bezpośredni kontakt z próchnicą.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przecież agrowłókniną wcale nie musi być głęboko wkopana wtedy można podnieść w razie czego i podsypać nawozu czy ściółki. Ewentualnie pogonić nornice.
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Rośliny na plantacjach towarowych to inna bajka. Tam liczy się pieniądze za każdy zabieg, a wypielenie kilku hektarów kosztuje. Można i na wełnie mineralnej nasączonej pożywką (jak np pomidory) 100% chemii, ale podobno owoce zbierane z takich upraw mają znacznie mniej witamin od tradycyjnych, że o smaku nie wspomnę. Jaki sens ma używanie tylko sztucznych nawozów w płynie przy plantacji na własne potrzeby. Ale to indywidualna sprawa każdego.
Pozdrawiam. Jacek 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nawet jak kolega zakopie gów...no z czystego złota, to żeby roślina miała z niego jakikolwiek pożytek to musi ono najpierw przy pomocy drobnoustrojów glebowych zostać doprowadzone do takiej "chemicznej" postaci jaka jest w butelce z nawozem "sztucznym". Praw biochemii Pan nie zmienisz i bądź Pan taki ekolog. 

- toldi
Hm próchnica ma trochę inny skład niż zawartość "butelki" ale zgadzam się z tym, że nie należy popadać w przesadę 

Pozdrawiam. Jacek 

- Jarowo
- 200p
Może się nie zrozumieliśmy ale ja miałem położoną agrowłókninę nstp na to posypane około 10 cm kory, dzisiaj zamiast wydawać pieniądze na agro kupiłbym więcej kory.Tomala3d pisze:Przecież agrowłókniną wcale nie musi być głęboko wkopana wtedy można podnieść w razie czego i podsypać nawozu czy ściółki. Ewentualnie pogonić nornice.
Każdy robi jak uważa.

ja u siebie zamiast agro położyłem także korę pod borówki. Fakt, że nie mam ich za wiele, ale jednak te 8 krzaczorów jest. Do kory dosypywałem igieł świerkowych. Nie zauważyłem aby gleba przesychała pod nimi, a nie miałem czasu ich często podlewać, bo nie są one jedyne na działce ;-). Czy to rzadkie podlewanie było dla nich dobre
, to inna kwestia, ale w suchym nie leżały. Minus jest tego taki, że przez warstwę kory potrafią przebijać u mnie chwasty. Warstwę mam około 5-8 cm. Więcej przy roślinie, mnie na brzegach.

-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
No i widzisz dlatego opłaca się stworzyć warunki do rozwoju mikroorganizmów w glebie. Najlepszy nawóz z mikroelementami kupiony w sklepie ma najwyżej kilkanaście pierwiastków. Wrzucasz takiej ściółki i w tym już jest o wiele bogatszy skład jak mikroorganizmy to rozłożą. Do tego minerały w postaci mączki np granitowej i masz piękne zdrowe rośliny z dużą zawartością witamin i minerałów.kaLo pisze:Nawet jak kolega zakopie gów...no z czystego złota, to żeby roślina miała z niego jakikolwiek pożytek to musi ono najpierw przy pomocy drobnoustrojów glebowych zostać doprowadzone do takiej "chemicznej" postaci jaka jest w butelce z nawozem "sztucznym". Praw biochemii Pan nie zmienisz i bądź Pan taki ekolog.
Ja już zacząłem eksperymenty z taka uprawą borówki na własne potrzeby. Jeszcze tylko muszę załatwić lub zrobić mączkę rybną.
- buum
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Kontakt:
Kurde nigdy nie dawałem takich nawozów u siebie....Jarowo pisze:Wiosną to syp siarczan amonu, siarczan potasu to od lipca do września/października.

- toldi
To są nawozy jednoskładnikowe z azotem i potasem. Jeżeli stosujesz wieloskładnikowy z przeznaczeniem do borówki to tak jak byś do pieczenia kurczaka zastosował gotową przyprawę "do pieczenia kurczaka". Jeżeli lubisz i umiesz gotować to kurczaka przyprawisz podobnie oddzielnymi przyprawami. A może nawet lepiej 

Pozdrawiam. Jacek 

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja mam wyścielone całe pole z borówkami. Nigdzie jej nie wkopywałem. Jest przybijana do gruntu długimi gwoździami. Nie mam możliwości jej podnieść i nie widzę powodów do tego.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Jarowo
- 200p
Ile masz tych borówek?
Przy 10 krzakach to myślę ze rozkładanie agrowłókniny mija się z celem, lepiej kupić parę worków kory, trochę trocin i mieć naturalny zakwaszacz gleby.
Przy 10 krzakach to myślę ze rozkładanie agrowłókniny mija się z celem, lepiej kupić parę worków kory, trochę trocin i mieć naturalny zakwaszacz gleby.
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Siarczan amonu to azot+siarka co daje poprawia wzrost rośliny za co odpowiada azot plus zakwaszenie gleby co daje siarka, siarczan potasu to potas i siarka sypie się po zbiorach owoców aby przygotować rośliny do zimy (rozpoczyna drewnienie pędów).buum pisze:Kurde nigdy nie dawałem takich nawozów u siebie....Jarowo pisze:Wiosną to syp siarczan amonu, siarczan potasu to od lipca do września/października.w skrócie co one dają rośliną??? I pod co można je sypać???
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 maja 2015, o 10:35
Witam czy ktoś może stosował Polyversum WP przy sadzeniu borówki , mam na myśli moczenie korzeni w roztworze przed posadzeniem.
Czy warto...
Czy warto...