Moje cudaki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AnnaK
200p
200p
Od: 21 sty 2008, o 08:08

Post »

Powiem tak: jeśli będziesz brać wózek głęboki to zarówno 4 kołowiec jak i 3 kołowiec prowadzą się świetnie. Najważniejsze, żeby przednie koła były skrętne. Fakt, że 4 kołowy jest bardziej stabilny nie ulega wątpliwości. Najlepiej to widać kiedy wjeżdżasz na wysoki krawężnik. Przednie 2 koła podnosisz i stawiasz na chodniku lekko popychasz i jesteś z tylnimi kołami na górze. W tym czasie nie musisz kontrolować za bardzo przodu bo ma dobre podparcie. Jeśli tak samo wjeżdżasz 3 kołowym to trzeba włożyć więcej siły, żeby poprowadzić go na wprost (chyba że zablokujesz koło przednie to wtedy będzie wygodniej). Jak widziałaś ja mam przetestowanych kilka wózków właściwie muszę powiedzieć, że wszysstko zależy od Ciebie i od subiektywnego odczucia. Zawsze kupowałam 4 kołowce ale teraz pomyślałam, że to ostatnie moje dziecko więc chcę 3koła i ........ taki kupiłam :)))) Zaraz wkleję fotki.
To najstarszy wózek - 12 letni chicco do niego jest jeszcze budka ale przeźroczysta. Wózek z dobrymi rozwiązaniami ale z osobnymi rączkami co sprawiało, że fatalnie się go prowadziło na naszych chodnikach, ponieważ siedzisko wypłowiało uszyłam nowe ze sztruksu sama zobacz pałąk jest oryginalny a reszta już nie. Obrazek
W poniedziałek zeskanuję fotkę z innym wózkiem (już sprzedany) mojego starszego 9 letniego obecnie syna.
Teraz wózek małego Baby desing - właśnie wystawiłam go do sprzedaży. Obrazek Obrazek
ten kupiłam od koleżanki na wyjazd Obrazek
Awatar użytkownika
AnnaK
200p
200p

Post »

Effa a to poznajesz?? Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AnnaK
200p
200p

Post »

Wczoraj byłam u koleżanki, której dałam kiedyś 2 sadzonki wariata. Zobaczcie jakie są teraz. Pierwsza fotka to nie wariat :))) Obrazek Obrazek Obrazek
Tu przedstawiam podobno orchidee. Mąż jej kupił. Miał to być storczyk. Czy wiecie coś na temat tej rośliny? Oczywiście mam już w domu jej 2 gałązki. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
myszorek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2007, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To Ludisia :) tutaj jest o niej na forum :)
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

to już wiem co nazywacie wariatem hihi a to drugie to bardzo ładna roślinka ale co to jest nie wiem
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

Czyli w takim razie jak już będę w potzrebie to za czterokołowym będę się rozglądać, stawiam na stabilność.
AnnaK pisze:Effa a to poznajesz??
Ba pewnie, że tak :lol: Kiedy byłaś w Sandomierzu? :D Podobał Ci się? Małe miasteczko i choć zawsze "cudze się chwali a swego się nie zna" to ja zawsze czuję sentyment do tej naszej malutkiej staróweczki :wink:
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Toska
500p
500p
Od: 4 lip 2008, o 09:20

Post »

Oj , to ja nie wiedziałam że Ludisia rozmnaża sie z gałązek :D
Wózeczek fajny , zawsze mi sie marzył 2 kołowy , ale jako spacerówka , tylko dzieci w wieku roczku rezygnowały z wózków :( no ale morze to i dobrze :D

Serdecznie pozdrawiam Basia
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ojejuuuu,jak mi się podoba ten wariat,taki rozkrzewiony!Kiedy mój taki będzie?Czy mam go uciąć by się tak rozrósł czy sam się taki zrobi?A ludwiśka cudna...ta koleżanka nie ma czasem jakiejś odnóżki na zbyciu? :wink:
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

może i dla mnie jedna by się znalazła Obrazek
Awatar użytkownika
AnnaK
200p
200p

Post »

Na początku to zapytam która z Was pisała do mnie na PW? jeśli pisała to ja niechcący skasowałam wiadomości w skrzynce i chyba nie czytałam :(
Effa w Sandomierzu byliśmy chyba 10 lub 9 lipca. Dokładnie nie pamiętam. Dzień wcześniej byliśmy w Kazimierzu Dolnym. Powiem jedno: Sandomierska starówka jest 10 razy piękniejsza od Kazimierskiej. Męża i syna starszego wysłałam na zwiedzanie podziemi. Sama z małym spacerowałam i doszłam do bocznej uliczki koło klasztoru chyba skąd prowadzą strome zygzakowate schody na dół w stronę rzeki. Tam widać było piękną panoramę na rzekę a po lewej stronie jakąś część magazynową miasta. Pięknie.
Toskai Koniczynka ja też jeszcze nie wiem czy to rozmnaża się z gałązek ale jej ukradłam. :lol: . Powiem Wam , że ta ludisia w doniczce to jest właśnie jej. Wcale nie jest taka duża, dlatego nawet nie śmiem jej prosić o jeszcze więcej kawałków. Powiedziałam , że na forum macie też wilczomlecza bordowego nooo wiecie tego kaktusa i mówiła, że by chciała więc jest szansa, że pewnie kiedyś jak jej ludisia podrośnie to się będzie miała za co wymieniać :lol:
Basia ten wariat i jeden i drugi mają coś około 6-7 lat więc Twój ma chyba jeszcze czas żeby urosnąć :D
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnnaK pisze: Na początku to zapytam która z Was pisała do mnie na PW? jeśli pisała to ja niechcący skasowałam wiadomości w skrzynce i chyba nie czytałam :(
ja nie... :wink:
AnnaK pisze:Effa w Sandomierzu byliśmy chyba 10 lub 9 lipca. Dokładnie nie pamiętam. Dzień wcześniej byliśmy w Kazimierzu Dolnym. Powiem jedno: Sandomierska starówka jest 10 razy piękniejsza od Kazimierskiej. Męża i syna starszego wysłałam na zwiedzanie podziemi. Sama z małym spacerowałam i doszłam do bocznej uliczki koło klasztoru chyba skąd prowadzą strome zygzakowate schody na dół w stronę rzeki. Tam widać było piękną panoramę na rzekę a po lewej stronie jakąś część magazynową miasta. Pięknie.
To cieszę się bardzo, że Ci się podobało :D Podziemia polecam, sama byłam tam już 3 razy, a dla dzieci to tym bardziej frajda tam chodzić :wink:
Ta boczna uliczka prowadziła do naszej katedry, w środku wiszą obrazy przedstawiające 12 miesięcy. I na każdym takim obrazie, czyli też i miesiącu są cyferki koło różnych ludzi i sytuacji. Mawiają, zeby znaleźć swój dzień na odpowiednim miesiącu i taką śmiercią człowiek zginie - to taka jedna z ciekawostek katedry, ja chyba miałam być ukamieniowana z tego co pamiętam :wink: poza tym nad jedną z bram wejściowych wisi kapelusz szweda, który jechał na wysokim koniu i zahaczył o górę i zostawił tam ten kapelusz i wg legendy jak wróci po niego to będzie koniec świata czy coś takiego - już nie pamiętam dokładnie jak to biegło :wink: .... takie opowiastki jak w każdym mieście :lol:
Zygzakowate schodki to "kozie schodki" - jak się do nich dochodzi to po prawej taki czerwony budynek to Dom Długosza, a po lewej Collegium Gostomianum - jedno z najstarszych szkół średnich w polsce (już ma chyba 406 lata... o ile się nie mylę)
A ta lewa strona magazynowa miasta z panoramy to dzielnica Sandomierza - Huta. I gdzieś tam między tymi magazynami siedzę sobie ja ostro pracując, od czasu do czasu podglądając co robią moje auta i zaglądając oczywiście nieraz na forum :wink:
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne opowieści Ewciu-jadąc do Lublina mijam ten zamek po lewej stronie ale jakoś zawsze tak właśnie tylko go mijamy,chyba teraz to poświęcimy trochę i choć starowkę z dziećmi zwiedzimy.Opowiedz coś jeszcze...lubię takie historie. :P
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dobrze, oczywiście o ile Ania pozwoli i nie wyrzuci mnie stąd z wielkim hukiem...

A więc odnośnie legend i historii... to wspomnę jeszcze te sandomierskie podziemia. Pewnie z historii większość z Was zna tę historię ale tak po krótce przypomnę: otóż podczas najazdu tatarskiego, młodziutka sandomierzanka Halina Krępianka, która straciła całą rodzinę podczas wcześniejszych najazdów, postanowiła zemścić się na Tatarach i ocalić innych mieszkańców Sandomierza. Uknuła spisek - dostała się do wroga i powiedziała, że poprowadzi ich przez tajemne przejście do miasta. Wprowadziła ich tam i długo prowadziła podziemnymi korytarzami, podczas kiedy wtajemniczeni w spisek Sandomierzanie zasypali głazami wejścia podziemi. Wszyscy Tatarzy zginęli, a wraz z nimi nasza dzielna Halina. A legenda głosi, że jej duch dalej przechadza się sandomierskimi podziemiami :wink:

Z licznych kościołów warte zobaczenia są Katedra o której pisałam wyżej i kościół św. Jakuba. W tym drugim jest zakon Dominikanów. Jest to jeden z najstarszych ceglanych kościołów w Polsce wznoszony wraz z klasztorem od roku 1226, czyli czasu kiedy przybyli do miasta Dominikanie. Historyczne wydarzenie związane z tym kościołem to śmierć męczeńska 49 Dominikanów podczas najazdu tatarskiego. Legenda głosi że jeden z nich sprowadził do Sandomierza nowa odmianę orzecha - Jacki. Ten sam również posadził na terenie kościoła lipy do góry nogami. Dzięki żarliwej modlitwie o spokój dla miasta przyjęły się i rosną do dziś dzień :wink:

Warta wiadomości jest też legenda o wzgórzu Salve Regina. Podczas drugiego najazdu tatarskiego kiedy zamordowano tu wielu Dominikanów, wół hodowany przez nich uciekł ze swojej zagrody i pobiegł za Tatarami w kierunku Krakowa. Celem ucieczki była pomsta za śmierć swoich opiekunów. Wół niestety nie mógł dogonić wojsk wroga. Stanął wtedy rozwścieczony i usypał kopytami wielki kopiec, na którym rogami wyrył napis: Salve Regina, co znaczy: Witaj Królowo. Ów napis po dziś dzień jest odświeżany przez woła, który przychodzi nocą :wink:
Słyszałam też kiedyś od mojego historyka powieść, że pod tym wzgórzem Salve Regina jest kościół który zapadł się pod ziemię, w celu ochrony przed tatarami, ale jakoś nigdzie nie mogłam znaleźć nic na temat tej historii.

Sandomierz ponad to bardzo lubiła odwiedzać królowa Jadwiga. Jest tu nawet wąwóz nazwany jej imieniem, którym lubiła sobie chadzać. Podczas jednej wycieczki do Sandomierza zastała ją śnieżna wichura. Wieś Świątniki koło Sandomierza przyjęła ją gościnnie. Mieszkańcy tej wsi byli bardzo źle traktowani przez swego pana, więc królowa Jadwiga postanowiła, że wykupi całą wieś a na dowód że to uczyni zostawiła swoje rękawiczki, które setki lat leżały w skarbcu Katedry a teraz znajdują się podobno w muzeum Domu Jana Długosza.

W Sandomierzu warto zobaczyć jeszcze: Ratusz, Bramę Opatowską, Ucho Igielne, Góry Pieprzowe, synagogę żydowską (obecnie archiwum państwowe ze zbiorem akt Sandomierza od wieku XVI), cmentarz żydowski, Kamienica Oleśnickich w której podpisano historyczną "zgodę sandomierską", liczne kościoły.

Małe miasto ale zwiedzania na cały dzień się znajdzie :wink: W internecie można dużo znaleźć.

I uciekam już bo zaraz Ania we mnie czymś rzuci normalnie ...
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie rzuci...pewnie każdy z ciekawością poczyta takie fascynujące opowieści. :P
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 13:02

Post »

o! takich legend to nie słyszałam, a mój M. z Tarnobrzega po sąsiedzku ;)
ale potwierdzę, Sandomierz i okolice CUDOWNE!
Anka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”