Róże w ogrodzie 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże w ogrodzie 2016

Post »

Niech nadchodzi jak najszybciej, bo już wszystkie przebieramy nóżkami za wiosną i pierwszymi pracami w ogrodzie ;:65 :D

Majeczko, byłaś dzisiaj na działeczce? ;:196
Co tam słychać ciekawego? Różyczki jeszcze śpią, czy zaczynają się powoli wybudzać z zimowego snu?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Aprilku samowystarczalna to tak, jak ja :D ale majsterkowanie, to nie moja bajka. ;:131

Werka ciekawa jestem co posadzisz obok Laguny ;:218
Prognozy pogody na kolejne 25 dni nie przewidują już zimy. Jakiś tylko tam mały minusik nad ranem w połowie marca.
Moje róże jeszcze nie wystartowały.

Daysy już po zimie, a teraz masa pracy czeka nas w ogrodach. :heja
Rozbawiłaś mnie opowieścią o zgubionych w błocie kaloszkach? hihihi. :;230
Dziś zdjęłam włókninę z Jsmin na pniu. Zostawiłam tylko zielony stroisz. Obejrzałam ich gałązki i nie wiem czy one mają mieć taki kolor.
Czarne nie są, ale mają zimowe przebarwienie.
Noski gdzieś tam ledwo co może są widoczne. Nie cięłam jeszcze róż, bo czasu mi zabrakło.
Na ocenę takiego okrycia musimy jeszcze poczekać.
Ma być ciepło i ma spaść sporo deszczu jeżeli róże przeżyły, to powinny pokazać się czerwone noski.

Aniu i u mnie padło w sobotę i w niedzielę aż nie chciało mi się wychodzić z domu. ;:185
Dziś było bardzo ciepło, cieszę się bardzo.

Ewa ciepło nadeszło ;:215 i tylko patrzeć jak przyroda się zazieleni.

Dorotka pierwsze prace w ogrodzie mam dziś za sobą. Oj jak mnie łapki bolą hihihi a, tak nie wiele zrobiłam. :;230
Pojechałam dziś z samego rana. Pogoda wymarzona. Ściągnęłam maty, wszystko pod nimi jest w bardzo dobrym stanie.
Musiałam zdjąć te ciepłe okrycia, bo róże by się zaparzyły.
Róże jeszcze nie ruszyły, mają ledwo co widoczne czerwone noski. Sprawdzałam ziemię, jest już luźna na głębokość ok 10 ? 15 cm.
Jest dobrze, przynajmniej na razie. Nie miałam czasu przyjrzeć się każdej panience z osobna ale nie zauważyłam żadnej czarnej.
Sprawdziłam czy dobrze zaplanowałam miejscówkę dla pewnej panny. ;:168

Miłego grzebania na rabatkach. :tan :tan :tan
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Niestety kilka czarnych pędów i pędzików wypatrzyłam, nawet nie kilka a kilkanaście :oops: Niestety czernieją dalej, a boję się je ciąć, bo to jeszcze zbyt wcześnie. A do roboty aż się rwę i ten weekend przeznaczam na ogródek.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Maju pewnie jutro do ogrodu wyruszysz ;:108 ja już doczekać się nie mogę ;:65
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Maju jak tam czy wiosna już się pokazała u Ciebie na całego ? czy tylko początki :) z okazji dnia Kobiet zostawiam serdeczne życzenia :)
Awatar użytkownika
bejsonki84
200p
200p
Od: 7 maja 2014, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majuś
Chciałabym podzielić się swoim szczęściem - zamówiłam wczoraj u Kamili 100 Idees Jardins :heja :heja :heja . Mam nadzieję, że będzie taka piękna jak u Ciebie
Skusiła mnie jeszcze Claudia Cardinale i Versigny :tan . Znasz może te różyczki?
Ja jestem już tak zdesperowana, że zaczynam sadzić w warzywniaku ;:306
Pozdrawiam Werka
Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie.
Wisława Szymborska
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Majeczko, posadziłaś już swoją pannicę? ;:196 Moje siedzą w donicach okręcone starymi swetrami eMa :;230
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Cześć, zaczęłam wiosenne porządki w ogrodzie. Sprzątanie rabat wymaga sporo fizycznego wysiłku, a tu zakwasy się odzywają hahaha? dlatego prace posuwają się bardzo wolno. :;230
Końca nie widać, ale w przyrodzie widać pierwsze oznaki wiosny. Ostróżki już się wychylają, inne byliny też wyłażą, a róże mają już wysunięte czerwone noski. :heja :heja

Ewa, no tak przykro nam się robi jak widzimy czarne pędy. Ja jeszcze nie mam rozgarniętych kopczyków i nie wiem co pod nimi zobaczę. Pewnie też nie jedną będę musiała ostro ciąć. :wink:

Aniu, ciągnie mnie do prac w ogrodzie, ale nie zawsze mogę tam jechać. Jednak 60 km w jedną stronę to sporo. Jest ciepło planuję teraz pojechać na 3 dni, wtedy uda mi się sporo zrobić. ;:65 ;:65

maniolek ? Mariusz witaj, dziękuję za miłe życzenia. ;:196 W moim rejonie jest chłodniej, ale już widzę że roślinki gramolą się z ziemi.

Werka wow?. ;:168 znam to szczęście jak się dopadnie te odmiany, których się szuka :D
100 Idees Jardins, tą wiesz, że mam i jest super. Natomiast inne są mi znane tylko z opisów w necie. Versigny też mi wpadła do koszyczka hihihi.. nawet się zastanawiam czy jeszcze jakiejś nie kliknąć, a może sobie ponownie tam zajrzę?. ;:65 ;:65

Dorotka
, moja już posadzona. Wybrałam jej miejscówkę koło St. Swithun, a pro po pnącej bladoróżowej, która by pasowała do pannicy. ;:333

Do miłego popisania po zakończeniu wiosennych porządków w ogrodzie. ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jak to dopiero po porządkach?
To ja bym musiała się odezwać pewnie za miesiąc
Pogoda nie pozwala na robotę.
1Kasia1
100p
100p
Od: 1 lut 2016, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maju masz przepiękne róże! Ogród taki zadbany, rabatki czyściutkie, aż miło popatrzeć :D
będę zaglądać
Róże to ciężki temat, u mnie sprawdzają się okrywowe :D
Pozdrawiam
Pozdrawiam - Kasia :)
Dom w Lukrecji z ogrodem
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Maju jak tam wiosna ? czekamy na jakąś foto relację :)
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Maju czy Twoje różyczki ładnie już wystartowały? Bo pewnie już dawno przycięte. Straty były, czy raczej zima była dla nich łaskawa?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Witaj Maju!

Przeglądnęłam Twoje wątki i jestem pod wrażeniem, jak każdy kto zagościł u Ciebie.
Masz niesamowity talent dekoracyjny, wyczucie smaku i w ogóle jesteś niesamowita skoro sama potrafisz takie cudo wyczarować i utrzymać
w perfekcyjnej wręcz czystości .

Już prawie maj więc może pokarzesz podpory, które zamówiłaś?
Marta
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Majka, zakwasy już się chyba rozeszły ;:224 Jak tam ostateczny bilans strat? W tym roku w wielu ogrodach konieczne było bardzo drastyczne cięcie, sama zaliczam się do tych, którzy cięli z łzami w oczach ;:224
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam was w ten cieplutki dzień. :wit ;:3
Wiosenne porządki w ogrodzie zakończone. Było już pierwsze koszenie trawnika.
Trawa szybko odrosła i już ponownie powinna być koszona.
W ogrodzie jest pięknie, pokazują się pierwsze listki na drzewach. Róże dostały przyspieszenia, widać ich czerwone przyrosty. ;:138

Róże ładnie mi przezimowały. Podobnie jak u was, angielki poza jakimiś wyjątkiem mają zielone patyczki.
Pięknie przezimowały róże nowych hodowców, o których pisałam cały ubiegły sezon.
Inne róże jak rabatowe, wielkokwiatowe i generosy mogłam ciąć do kopczyka, ale tak jak mnie uczy Alexia cięłam niżej.
Niech się rozrastają i tworzą piękne krzewy.
Nie udało mi się przezimować róż szczepionych na pniu. Moja próba obłożenia korony stroiszem i okręcenia podwójnie włókniną nie
sprawdziła się.
Na dzień dzisiejszy jeszcze nic u mnie w ogrodzie nie kwitnie. Dopiero co posadziłam miniaturki kolorowych brateczków. Uwielbiam je. ;:168

Gosiu
jak widzisz i mnie porządki ogrodowe zajęły prawie miesiąc. :;230 Fakt pogoda wymuszała przestoje w pracach.
Dziś jestem już na bieżąco.

1Kasia1 dziękuję, zapraszam Cię serdecznie. Oj?. Muszę się nie zgodzić z twoim zdaniem o różach. Ważny jest dobór odmiany, to gdzie kupujesz i podstawy ich uprawy, to jest już prawie cały sukces. Fakt w wyjątkowo mroźne zimy róże mogą wymarznąć. :D

Mariusz nie robiłam jeszcze żadnych zdjęć, bo byłam bardzo zajęta pracami w ogrodzie.
Poza tym jeszcze nic poza brateczkami mi nie kwitnie. U mnie jest cudnie zielono i to mnie najbardziej kręci, a jak jeszcze świeci słonko, to jest to pełnia moich wiosennych marzeń. ;:170
Zapraszam Cię bliżej czerwca na pierwsze kwiaty.

Basiu różyczki ładnie mi rosną, drżę tylko żeby nie było mrozu nad ranem, bo w ubiegłym roku niektóre róże po takich mrozach nie radziły sobie aż do końca sezonu.
W tym roku widzę, że mają ładne czerwone noski. Trzymam za nie kciuki. ;:333
Przycięłam róże kilka dni temu. Pnące podwiązałam do podpór.

Marta dziękuję za miłe słowa, ja bardzo lubię pracę w ogrodzie. Sprawia mi ona dużo radości i uczy doświadczenia.
Mówisz, że już prawie maj :;230 hahaha akurat podpory już są posadowione. Zrobię zdjęcia zaraz po świętach.

Sabinko mam kolejne zakwasy po pracach w ten weekend. Najważniejsze, że kondycja mi się już poprawiła.
Róże dobrze mi przezimowały, cięłam niżej tylko dlatego, że nasza koleżanka Alexia właśnie ze mną rozmawiała prze telefon i
ciągle mi powtarzała "tnij niech ci ręka nie zadrży" :;230 hahaha? Ona ma rację ostre cięcie wychodzi na dobre.

Do miłego popisanina ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”