Madagaskar i reszta świata - cz. 5

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5

Post »

Śliczna dedykacja - bardzo za nią dziękuję. ;:173
Euphorbia milii true jest warta tylu zachwytów i miłych słów. Jej dyskretne piękno udało Ci się doskonale pokazać - brawo! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję również, Henryku! Przekazałam pannicy Twoje słowa, wdzięcznie się przechyliła w ukłonie - za sprawą wiatru co prawda, ale fajnie to wyglądało :wink:
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

No to fajnie, że wypoczęłaś na urlopie. Rośliny pewnie też zebrały siły i jeszcze pokażą w następnych tygodniach, na co je stać :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

Piękne zdjęcia z wakacji i zjawiskowa sesja Mammillaria bocasana ! ;:oj Euphorbia ładna, choć całkiem nie moja bajka :) życzę, żebyś zobaczyła wszystkie kwiaty które mogą być z tych pąków ! :)
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na wstępie chciałbym zauważyć, że miałaś fajne miejsce na wypoczynek ;:3 A mammillarkę przepięknie nam pokazałaś. Na takich zbliżeniach widać jaka ładna ona jest ;:108
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Czy w czasie urlopowym ktoś Uncariny podlewał ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Oni tam, na Wybrzeżu, mają wodę w powietrzu :wink:

Euphorbia śliczna. One są takie niepozorne niby, a tyle wdzięku w sobie mają ;:173
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Takie kwiatuszki NATURA PUR na Euphorbia milii true , to samo piękno. Tylko trzeba serca i umiejętności, aby to pokazać, Ty to masz ;:138
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Piękna, ale na 100% nie "true"! Dzika ma szpilkowate ciernie!
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Dziękować, dziękować!!! ;:180

Zacznę nietypowo, od ostatniej wypowiedzi Beaty - po naszej rozmowie musiałam to sprawdzić, o czym mówiłam. Oczywiście, że pomyliłam nazwówki! Ta eufoprbia ostatnia jest też "markową" roślinką, oznaczoną i rzadką, ale to jej nazwówka zaginęła w mnożarce jesienią. Prawdziwa euforbia z Wyspy jest zupełnie inna, o taka:

Obrazek

Obrazek

I jeszcze nie kwitła ;:131

W związku z czym najmocniej przepraszam za wadliwą dedykację - jak ta naprawdę prawdziwa zakwitnie, będzie dla Was podwójnie z całego serca ;:167

Uff, ulżyło.

Henryku, Moniko, Filip, Piotr, Jacek, Lucynko, Basiu i Bebosku - wielkie dzięki za wizyty!
ejacek pisze:Czy w czasie urlopowym ktoś Uncariny podlewał ?
Jacku - nikomu nie pozwalam podlewać swoich roślin, ale w związku z roślinami (i kotkami, których przecież nie zabieram, a zostawiam pod opieką Przyjaciół) nigdy nie wyjeżdżam na dłużej niż tydzień. Uncariny potrzebują podlewania w sezonie właśnie z taką częstotliwością, więc podlałam przed wyjazdem i w związku z nagłym oziębieniem pogody jeszcze nie wyparowało to, co dostały. A duże znaczenie ma też to, o czym wspomniała Lucynka - my tej wilgoci mamy naprawdę dużo, stąd i nawet orchidee spokojnie dały sobie radę beze mnie.

A właśnie to załamanie pogody sprawiło, że część roślin (w końcu 9 st. w nocy i jakieś 15 w dzień to nie zabawa) zabrałam już do domu. A żeby je zabrać, musiałam opróżnić parapet zajmowany przez hoje, co to sobie dokazywały przez lato. Ale żeby opróżnić hoje, musieliśmy przyspieszyć oświetlenie w hojarium. Szczęśliwie szafę już dawno stamtąd wywaliłam. Ale - żeby przyspieszyć oświetlenie w hojarium, musiałam porozsadzać niektóre hoje i umiejscowić na nowym. A to nowe zaczęliśmy (przy czym "śmy" to za dużo powiedziane, oczywiście ja tylko pokazywałam palcem, elektronika cała to już mojej połowy) od założenia świetlówek na całej długości okien:

Obrazek

Potem kwietniki i ściana otrzymały swoją świetlówkę:

Obrazek

Po czym do kwietników doczepione zostały żarówki LED z odpowiednią barwą dla roślin:

Obrazek

Obrazek

I jak cała ta choinka zaczęła świecić, można było dostać bólu zębów:

Obrazek

ale ze świetlówkami to już barwa odpowiednia:

Obrazek

Oczywiście wszystkie lampy i żarówki LED dedykowane są wyłącznie roślinom i mają odpowiednią barwę światła, w zależności od ich potrzeb.

A teraz...
No a teraz to latam i zbieram doniczki, które tak beztrosko ustawiałam na "luźnych" na czas wakacji parapetach... ;:202
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ale dyskoteka! ;:306

A poważnie pisząc pomimo mało poważnego wyglądu widać tu profesjonalizm w Waszym działaniu. No, prowadząc takie rośliny po prostu trzeba... ;:173
załamanie pogody sprawiło, że część roślin (w końcu 9 st. w nocy i jakieś 15 w dzień to nie zabawa) zabrałam już do domu. A żeby je zabrać, musiałam opróżnić parapet zajmowany przez hoje, co to sobie dokazywały przez lato. Ale żeby opróżnić hoje, musieliśmy przyspieszyć oświetlenie w hojarium. Szczęśliwie szafę już dawno stamtąd wywaliłam. Ale - żeby przyspieszyć oświetlenie w hojarium, musiałam porozsadzać niektóre hoje i umiejscowić na nowym
;:180
Tak wiele musieć "na szybko" - wielka rzecz!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Żanetko :shock: , no Ty jak coś robisz, to musi być z rozmachem ;:180 . Nie może to być kilka doniczuszek z ulubionymi roślinkami , upchane gdzieś na parapetach. Bardzo jestem ciekawa, jak będzie wszystko rosło.
Jak koty reagują na tę , jak Henryk zauważył, dyskotekę? A jak poczują bluesa? Bluesa to jeszcze nie byłoby tak źle, gorzej, jak jakieś boogi woogi :)
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Faktycznie wygląda jak jakieś pomieszczenie na dyskotekę . Ale z roślinami nabierze właściwego smaku , jestem pewien. Jak fajnie tam będzie gdy nadejdzie jesień , i to jej gorsze wydanie z dniami pochmurnymi i deszczem. Już biegasz z roślinami , do mnie dociera przy tej pogodzie , że koniec sezonu nieuchronnie się zbliża :?
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Ha ha :D Wszyscy mamy to samo skojarzenie. Pierwsza myśl - dyskoteka :D Druga myśl - pełen profesjonalizm ;:333 Podziwiam Cię za taką troskę nad swoimi roślinami. Niech rosną zdrowo ;:108
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

Totalnie zgadzam się z przedmówcami , najpierw dyskoteka przychodzi na myśl :!: Miałem jeszcze skojarzenie z UFO ;:oj ogólnie super to wszystko wygląda, wielkie pochwały za takie podejście, dbasz o nie chyba najlepiej jak się da ;:180 ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”