Dziękować, dziękować!!!
Zacznę nietypowo, od ostatniej wypowiedzi
Beaty - po naszej rozmowie musiałam to sprawdzić, o czym mówiłam. Oczywiście, że pomyliłam nazwówki! Ta eufoprbia ostatnia jest też "markową" roślinką, oznaczoną i rzadką, ale to jej nazwówka zaginęła w mnożarce jesienią. Prawdziwa euforbia z Wyspy jest zupełnie inna, o taka:
I jeszcze nie kwitła
W związku z czym najmocniej przepraszam za wadliwą dedykację - jak ta naprawdę prawdziwa zakwitnie, będzie dla Was podwójnie z całego serca
Uff, ulżyło.
Henryku, Moniko, Filip, Piotr, Jacek, Lucynko, Basiu i Bebosku - wielkie dzięki za wizyty!
ejacek pisze:Czy w czasie urlopowym ktoś Uncariny podlewał ?
Jacku - nikomu nie pozwalam podlewać swoich roślin, ale w związku z roślinami (i kotkami, których przecież nie zabieram, a zostawiam pod opieką Przyjaciół) nigdy nie wyjeżdżam na dłużej niż tydzień. Uncariny potrzebują podlewania w sezonie właśnie z taką częstotliwością, więc podlałam przed wyjazdem i w związku z nagłym oziębieniem pogody jeszcze nie wyparowało to, co dostały. A duże znaczenie ma też to, o czym wspomniała Lucynka - my tej wilgoci mamy naprawdę dużo, stąd i nawet orchidee spokojnie dały sobie radę beze mnie.
A właśnie to załamanie pogody sprawiło, że część roślin (w końcu 9 st. w nocy i jakieś 15 w dzień to nie zabawa) zabrałam już do domu. A żeby je zabrać, musiałam opróżnić parapet zajmowany przez hoje, co to sobie dokazywały przez lato. Ale żeby opróżnić hoje, musieliśmy przyspieszyć oświetlenie w hojarium. Szczęśliwie szafę już dawno stamtąd wywaliłam. Ale - żeby przyspieszyć oświetlenie w hojarium, musiałam porozsadzać niektóre hoje i umiejscowić na nowym. A to nowe zaczęliśmy (przy czym "śmy" to za dużo powiedziane, oczywiście ja tylko pokazywałam palcem, elektronika cała to już mojej połowy) od założenia świetlówek na całej długości okien:
Potem kwietniki i ściana otrzymały swoją świetlówkę:
Po czym do kwietników doczepione zostały żarówki LED z odpowiednią barwą dla roślin:
I jak cała ta choinka zaczęła świecić, można było dostać bólu zębów:
ale ze świetlówkami to już barwa odpowiednia:
Oczywiście wszystkie lampy i żarówki LED dedykowane są wyłącznie roślinom i mają odpowiednią barwę światła, w zależności od ich potrzeb.
A teraz...
No a teraz to latam i zbieram doniczki, które tak beztrosko ustawiałam na "luźnych" na czas wakacji parapetach...