Ogród przy domu

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród przy domu

Post »

Aniu u Ciebie zawsze można znaleźć inspiracje:) Tym razem roślina do oczka przykuła moją uwagę ;:333
Ja jeszcze nie zaczęłam wysiewów,ale już za kilka dni to nastąpi ;:224
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Annes 77 Azalia jest niska, wolno rosnąca...po 10 latach osiąga 50 cm. Jestem szczęśliwa że przeżyła. Nie wiem czy Azalie tak mają :?: niektóre listki zbrązowiały i odpadły. Poszukam jeszcze innych kolorów, odmiany podobnej do Pandy. Kolor czerwony rewelacyjnie wygląda ;:108

Taka przyjechała do ogrodu...kwitnie MAJ-CZERWIEC
Obrazek

Obrazek

Sit nie jeden tylko, mnóstwo siewek...zimował pod lodem i śniegiem. Rośnie jeszcze inna odmiana situ, przyniesiona z nad rzeki.

Annes 77 trzymam kciuki za wysiewy ;:215

Oczko powoli się oczyszcza, liście lilii zacieniały wodę...na jesieni w wodzie było cokolwiek widać, nawet rybki...
Foto z szuflady...w oczku są posadzone trzy odmiany, dwie miniatury jedna z większymi liśćmi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkich nasion nie wysiałam tylko byliny, po stratyfikacji nie będą przyniesione do domu...skiełkują na dworze, i tak nie zakwitną w tym roku...szkoda zagracać parapet. Jednoroczne zostaną wysiane w domu, kwiaty i warzywa.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Zdjęcia wodnych kwiatów to rzadkość - a szkoda, zwłaszcza patrząc na Twoje piękności ;:167 ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszy rok lilie kwitły jak szalone, do późnej jesieni. W tym roku powinno być tak samo, po raz pierwszy woda nie będzie wymieniana...muł na dnie oczka będzie zostawiony. Korzenie nie będą uszkodzone...rośliny mogą bez problemu rosnąć i kwitnąć. Teraz trzeba czekać na ;:3 zamontować pompkę. Na razie nie można, w oczku jest jeszcze lód...wczoraj spadł śnieg.
Jest niewielki przymrozek ;:108

Złocień wysiany z nasion.
Obrazek

Leucanthemum x superbum Wirral Supreme-nowe chciejstwa ;:173

Obrazek

Obrazek
Kawałek opaski z przycinanej trzmieliny...niski żywopłot. Przycinany kilka razu w sezonie.
Obrazek

Nazwy Host są w zeszycie, w ogrodzie NN...
Obrazek
ulubiona....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Leucanthemum x superbum Wirral Supreme ;:oj dziękuję za pomoc w identyfikacji mojego chciejstwa ;:180
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Bardzo ładna kolekcja host, a chciejstwo i mnie się podoba. ;:128 Fajny niski żywopłot z trzmieliny, ja zrobiłam bukszpanowy..troszkę żałuję mogłam tak jak ty. Było by bardziej kolorowo. Choć właściwie mam tych trzmielin w kilku miejscach i może było by za dużo. :roll: . Tak czy siak ładnie wygląda. ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Blueberry :D Leucanthemum x superbum Wirral Supreme, cudownie kwitnie ;:108 błyskawicznie też przyrasta, w tym roku kępa będzie podzielona. Rośnie za blisko róży, choruję jeszcze na inne odmiany :) Nazwy są potrzebne przy roślinach, zakupy są prostsze ;:333

Zuzia111 ;:3 ;:3 żywopłot lepszy jest z bukszpanu, trzmielinę na okrągło trzeba przecinać żeby ładnie wyglądała.

Rośnie jeszcze jedna odmiana, trudna do utrzymania w ryzach...też jest przycinana, traci cały pokój...nie wiadomo co z nią robić.

Obrazek
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

To zdradż sposób uprawy Wirral Supreme bo u mnie kwitnie ale o przyrastaniu mowy nie ma.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Anna11 pisze:Zuzia111
Rośnie jeszcze jedna odmiana, trudna do utrzymania w ryzach...też jest przycinana, traci cały pokój...nie wiadomo co z nią robić.
To pewnie odmiana pnąca, posadż ją gdzieś przy siatce, płocie. ;:173 Mam taki egzemplarz ma ponad 2 m wysokości, przycinam tylko górę. ;:128 https://naforum.zapodaj.net/586fca0ecfb0.jpg.html
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

magry :wit roślina jest bez problemowa, potrzebuje tylko palika do podwiązania. Po tym wpisie dochodzę do wniosku że glina, zasilona suchym obornikiem bydlęcym jej służy. Rośnie blisko róży. Róża na zimę otulana jest suchym obornikiem, wiosną otulina jest zabierana...co się rozłoży zostaje. Ziemia robi się sypka,chyba papu dostaje odpowiednie ;:108
W ogrodzie rosną dwie kępy tej rośliny, była już dzielona ;:108
Obrazek

Zuzia ;:167 zaszokowana jestem, wiem że te rośliny lubią się wspinać, jak mają po czym. Nie mam odpowiedniego miejsca do takiej wspinaczki. Trzmielina zdobi nisko, nie pozwalam się jej wspinać :roll: Zuziu co to za krzew rośnie pod trzmieliną :?:

Czy z takich nasion coś wykiełkuję...raz próbowałam, wzeszły tylko dwie ozdobne dynie. Nie wiem co robię nie tak :?:

Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu w tej odmianie zakochałam się kiedy kilka lat temu dostałam bukiet i zrobiłam mu zdjęcia - no po prostu cudowne, a jakie fotogeniczne ;:167 miło słyszeć że nie sprawiają problemów ;:108
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zachorowałam za złocienie, są śliczne...przeglądam jakie są odmiany. W tym roku nie zamówiłam ani jednego. Przypadkiem jak wpadnie w łapki zostanie przyniesiony do ogrodu. Może być nawet niewielkie kłącze, lato przetrwa w doniczce...bliżej jesieni zostanie posadzone do gruntu...takie plany na zaś :roll:

Zobacz jeszcze malucha na skalniak, ma kwiaty większe od liści...trochę z innej beczki :oops:
Aster alpejski Christina
Obrazek

Obrazek

Jeszcze jedna roślina, przypadkiem trafiłam na nazwę..
CEBULICA HISZPAŃSKA

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Mam Christinę i inne złocienie - ja tez je bardzo lubię ;:215
Zachwyciła mnie Twoja cebulica ;:224
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczna azalia Panda. Chciałam zapytać o roślinę na pierwszym planie na zdjęciu pod foto złocienia Wirral (na poprzedniej stronie) wygląda trochę świerkowato.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alania ;:3 widziałam Twoje Złocienie, są piękne ;:215 Muszę przewertować wszystkie wątki, przeróbki były bardzo ciekawe. Na kilku fotkach widać było coś białego, myślałam że to ozdobna kura...zbliżenie z sarną pokazało biały dzbanek... ;:172 dobrze że wertowałam dalej wątek :heja Po obejrzeniu, Złocienie będą następne na liście chciejstw.
Cebulica nie wiem czy jest, w tym miejscu ziemia się zapadła...widocznie myszy buszowały pod spodem. Po dostawieniu tarasu, woda płynie z rynny...ziemia namoczona osiadła. Teraz nie wiem jak się do tego zabrać, ziemi koniecznie trzeba dosypać kilka worków. Rośliny cebulowe trzeba wykopać i posadzić od nowa. Rosną tam różności malutkie cebulki i większe cebule. Przysypanie roślin cebulowych od góry, raczej zły pomysł ;:145

Bufo-bufo ;:167 chyba chodzi o Rozchodnik ościsty 'Cristatum' :?:gdy zaczyna kwitnąć tak się wyciąga.
Kwitnie na żółto, przed kwiatami widać jak ładnie się układa. Żeby tak wyglądał musi rosnąć w pełnym nasłonecznieniu, w cieniu traci pokrój. W ogrodzie rośnie w dwu miejscach.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”