Mnie się udawało pikowanie z zasypywaniem pod same liścienie. Nic im nie było, ładnie okrzepły.ZGREDEK13 pisze: Moje lewkonie mają około 3,5 - 4 cm. Chciałabym je przepikować, bo wydaje mi się że je trochę wyciągnęło. Jak głęboko mogę je przysypać przy pikowaniu, żeby im się nic nie stało?
Lewkonia
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lewkonia
Pozdrawiam, Ilona
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dokładnie.Świnka pisze:Mnie się udawało pikowanie z zasypywaniem pod same liścienie.
Moja lewkonia posiana 2 tygodnie temu ,Czytalam tutaj zeby wyrzucic jasniesze siewki bo będę pojedyncze.Tak im sie przygladam ale jakos trudno zauwazyc ta roznice.Kiedy to robiliscie? Przy lisciach juz wlasciwych?

Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
-
Jasne siewki to pełny kwiat
a ciemne siewki to pojedynczy kwiat.
Obniż temp to będzie łatwiej rozróżnić kolor.
a ciemne siewki to pojedynczy kwiat.
Obniż temp to będzie łatwiej rozróżnić kolor.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Potwierdzam i dodam - cierpliwości. Najlepiej to przebarwienie widać przy pierwszych liściach właściwych.
Może rzeczywiście dlatego, że temperatura niższa przy wyrastaniu liści niż przy kiełkowaniu?
Może rzeczywiście dlatego, że temperatura niższa przy wyrastaniu liści niż przy kiełkowaniu?
Pozdrawiam, Ilona
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tezbw tym roku wysiałam lewkonie. Zawsze kupowałam je na targu cudnie pachną. Wtym roku posiałam swoje i jak na razie raz pikowane mają się niezle.
-
Moich jeszcze nie pikowałam. 

- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje przepiokowane zaczęły żyć. Teraz troszkę słońca i niebawem zacznę hartować na parapecie 

-
- 50p
- Od: 13 mar 2014, o 22:02
Udało mi się kupić dopiero wczoraj nasionka, tak że dzisiaj będę siać
.
Mam pytanie - jak lewkonia rośnie w donicach? Mam ogródek i masę cebul do posadzenia jeszcze
. Nie wiem czy starczy mi miejsca a poza tym w niektórych miejscach chciałabym postawić donice z kwiatami. Nie wiem czy ryzykować z donicami, czy pikować jednak do gruntu? 
I jeszcze jedno ogólne pytanie przy okazji. Mamy szklarnię, czy pojemniki po wysianiu (chcę siać do pojemników a później pikować) trzymać w mieszkaniu, czy mogę przenieść do szklarni? Chodzi mi o kwiaty. Wcześniej siałam bezpośrednio do gruntu i nie wiem jak postępować z pojemnikami. Nie będzie im za zimno?
Wiem, że w przypadku niektórych kwiatków wskazana jest niższa temperatura, ale nie wiem czy można tak ze wszystkimi
.
Z góry dziękuję

Mam pytanie - jak lewkonia rośnie w donicach? Mam ogródek i masę cebul do posadzenia jeszcze

I jeszcze jedno ogólne pytanie przy okazji. Mamy szklarnię, czy pojemniki po wysianiu (chcę siać do pojemników a później pikować) trzymać w mieszkaniu, czy mogę przenieść do szklarni? Chodzi mi o kwiaty. Wcześniej siałam bezpośrednio do gruntu i nie wiem jak postępować z pojemnikami. Nie będzie im za zimno?

Z góry dziękuję

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
W skrzynkach balkonowych lewkonie rosły mi równie dobrze co w gruncie. Więc możesz śmiało siać je do donic.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 50p
Dziękuję LOKI
. Przejrzałam wątek, faktycznie pięknie Ci rosły
.
W ogóle gapa jestem, bo dopiero wczoraj po powrocie do domu z zakupów przeczytałam wszystkie posty. No i w jednym Twoim były podane nazwy lewkoniii pełnej i pojedynczej - takie widziałam w sklepie, ale ponieważ to w Czechach więc tym bardziej nazwy mi nic nie mówiły, a łacińskiej nie znam i dla pewności wzięłam takie standardowe paczuszki innego producenta. Mogłam wziąć pełne
. Ale co tam, będę się cieszyć jak cokolwiek wyrośnie
.
Pozdrawiam

W ogóle gapa jestem, bo dopiero wczoraj po powrocie do domu z zakupów przeczytałam wszystkie posty. No i w jednym Twoim były podane nazwy lewkoniii pełnej i pojedynczej - takie widziałam w sklepie, ale ponieważ to w Czechach więc tym bardziej nazwy mi nic nie mówiły, a łacińskiej nie znam i dla pewności wzięłam takie standardowe paczuszki innego producenta. Mogłam wziąć pełne

Pozdrawiam

- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Mam tylko balkon i od wielu lat mam na nim lewkonie w donicach. Rosną ładnie, kwitną i pomimo, że nie osiągają takich rozmiarów jak w gruncie, to znów w tym roku posadzę. Zapach w letni wieczór na balkonie nieziemski 

-
- 50p
Re:
Wybaczcie, że zacytuję stary postariel pisze:W szkole uczyli mnie tak:
Siew II - IV, po siewie temp. 6-8*C, w tym czasie selekcja, pikowanie 2 razy. Wysadzanie w rozstawie 20x30 cm początkiem maja.

To znaczy, że po wysiewie mogę spokojnie wynieść do szklarni? Czy czekaż aż się pojawią?

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Mmoncia ? Lewkonia pełna i pojedyncza należą do tego samego gatunku, więc nazwa naukowa nic by Ci nie dała. To tylko różne odmiany tej samej rośliny. 
Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI