Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, u Ciebie też szaleństwo parapetowe - popieram ;:138 . Chyba mnie Opatrzność strzegła, że nie zdołałam kupić wiórów rogowych, mam dosyć nornic bez specjalnej zachęty :roll: . Wygląda na to, że wyżarły wszystkie zawilce greckie, albo załatwił je mróz. Moje żurawki też wyglądają kiepsko po zimie. Dwie wywaliłam już bez korzeni, inne wyglądają kiepsko, ale niech się dzieje, co chce - nie dam rady roztkliwiać się nad każdą rośliną.
Jakieś zniechęcenie mnie ogarnęło, ale to chyba sytuacje pozaogrodowe mają największy wpływ. Dzisiaj kiepski dzień, ale jutro będzie lepiej :uszy .
Ściskam, A.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu dziękuję za odpowiedź. Jestem naprawdę bardzo ciekawa co też zamieszkuje tunel obok Rubromarginaty. Mam nadzieję, że nie zeżre mi jej korzeni, bo wtedy to chyba ja bym to zeżarła. :twisted: cokolwiek to jest, muszę przyznać, ze nie robi mi szkód. ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu nienawidzę tematu nornic, ale większy z Chopinów nie puszcza listków, a tunele ugniatałam pod nim latem. ;:145 Taki widok milszy. :)

Obrazek

Małgosiu clem3 jeszcze jeden sposób gdzieś znalazłam, rzekomo gryzonie lubią masło orzechowe, spróbuję. ;:218 Korzenie tawuł japońskich im nie smakują. ;:131

Obrazek

Marysiu świetnie, że dyskutujecie, bardzo mnie to cieszy, uczymy się od siebie. ;:215 Podejrzewam, że Chopin też ma uszkodzone korzenie. ;:223 Malutka siewka sasanki poprawia humor. ;:108

Obrazek

Krysiu wydawało mi się, że niewiele posieję, a wyszło jak co roku. :;230 Chętnych na rośliny sporo, to się podzielę. :) Dla ciebie przywrotnik ostroklapkowy, który w trzy dni ładnie się zazielenił.

Obrazek

Aniu rozumiem twoje obniżone nastroje. Niech problemy cię omijają. ;:168 Mnie dopiero słońce napędza do pracy, a bolący kręgosłup pozwala zapomnieć o kłopotach. Tobie dedykuję runiankę, kwitnie i pszczoły pracują.

Obrazek

Obrazek

Aneczko wolałabym odpowiadać na pytania o rośliny, a nie o gryzonie, ale to samo życie. ;:108

W sobotę nie miałam nawet pięciu minut na ogród. Jutro zaplanowałam kolejne porządki, bo jestem wyjątkowo opóźniona w sprzątaniu rabat. :oops: Zrobiłam zdjęcie porównawcze tulipanów niewykopywanych i posadzonych jesienią. Różnica kolosalna.

Obrazek

Posadziłam 11 marca do doniczki tulipany, o których zapomniałam. Chciałam, żeby cebulki nabrały siły na przyszłoroczne kwitnienie. Zrobiły mi niespodziankę. :shock:

Obrazek

Takie widoki miałam podczas dzisiejszego spaceru w pobliskim zagajniku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu ale masz piękną sasankę...Zazdroszczę ci jej pozytywnie.
Z moich małych miernotek jak na razie nic nie ma ;:222
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu te tulipany to tak w pół miesiąca od cebuli wystartowały? ;:oj
U mnie też nowe tulipany widocznie mniejsze od tych już "starych" :lol:
Piękne sasankowe kotki. Moje ledwo z ziemi się wygrzebały. :roll:
Miłej pracy na jutro Ci życzę. Wygrzej się w ciepełku słonka. ;:196
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Ach moje kochane sasaneczki, no piękne jak nie wiem mają buźki :)

Moja mama nie wsadziła wszystkich tulipanów i też kazałam jej na tydzień dać do lodówki i posadzić, jak nie wyrosną to choć cebulki będą w lepszym stanie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu sasanki kwitną te najpospolitsze, fioletowe i bordowe. Mam też letnie siewki z nasion od Sabinki i Ali, ale one jeszcze mikro, mają po dwa listki. Czy będą mieć kolor matek przekonam się dopiero w przyszłym roku.

Aniu cebulki tulipanów leżały w garażu całą zimę, a tam temperatury bywają ujemne, to się przechłodziły. Ale żeby zakorzeniły się w tak krótkim czasie. ;:131 Nawet nie wiesz, jak się cieszę z zapowiadanych temperatur. :tan

Paulinko to prawdopodobnie tulipan Praestans Unicum, dostałam go trzy lata temu w doniczce. Posadzony w gruncie rozmnożył się do pięciu sztuk, jeden zakwitnie na rabacie, nie udało mi się go wykopać. Jak u mamy zdążą się ukorzenić, to będzie też cieszyć się kwiatami. ;:215

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,sasanki masz takie cudne ,u mnie też zaczynają ,ale mniejsze,wiosna nam dała w końcu piękne kolorki i szybko pędzi ,już tulipany w pączkach u Ciebie ,masz dużo cieplej jak ja ,perowskię z patyczka rozmnożyłaś?,mam jedną sztukę a tak mi potrzeba więcej ,bo do herbacianych rabat chciałam włożyć ,oprócz szałwi omączonej i kocimiętki,pozdrawiam ;:196 i miłego tygodnia życzę
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Soniu, jak miło Cię znów widzieć ;:215 .
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

O jak ja Ci zazdroszczę sasankowych widoczków. Jeszcze się nich nie dorobiłam ;:124.
Różnica tulipanowa kolosalna.
Narzekałam na orliki i żadne się nie pokazały.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tulipany już chcą kwitnąć :D
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

aneczka1979 pisze:U mnie też nowe tulipany widocznie mniejsze od tych już "starych" :lol:
U mnie tak samo, oby tylko z wielkością kwiatu nie było wprost proporcjonalnie odwrotnie :?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu piszesz, że nornice lubią masło orzechowe... To ty jeszcze dokarmiasz? czy to na zasadzie - zjedz masło, zostaw kwiatki? :wink:
Zawilcowe pole cudne ;:oj Pamiętam jak w Szklarskiej Porębie znalazłam taki mały zagajnik też z zawilcami i mnóstwem krokusów, rosły nawet na pobliskiej łące. Niezapomniany widok.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś chyba perovskia się ukorzeniła. ;:218 Trzy patyczki zielone, wyniosłam go garażu, żeby się hartowała. Poczekam z miesiąc i zajrzę w korzonki.

beatawroc witam, każdy gość mile widziany. ;:196 U mnie ciągłe rewolucje, to każda para oczu cenna, jak popatrzy na moje poczynania i doradzi. ;:180

Wiesiu u ciebie tyle się dzieje, ;:oj a ja dopiero dziś zabrałam się za prace w ogrodzie.

Madziu przykro, że orliki się nie pokazują. ;:168 Moje zwykłe z samosiewu rosną, a kupione w kapersach Barlow pewnie nie zakwitną, dopiero dziś wsadziłam. Niektóre mają 5 cm wyciągnięte bledziutkie pędy. ;:202 Poletko sasanek z siewu jeszcze się nie rozkręciło, tylko dwie kwitnie.

Aga jeśli takie temperatury potrwają kilka dni, to kilka kępek tulipanów w weekend zakwitnie. :tan

Zuza stare tulipany dobrze ukorzenione, to szybciej startują. Te które posadziłam jesienią w doniczkach na południowej skarpie dorównują starym, jedna kępka zakwitnie za kilka dni. ;:215

Małgosiu zawilcowe pole w zagajniku co roku mniejsze. Jak zaczynałam budowę w 2010 roku, miało pewnie ze 100m kw. Latem przekopano część terenu pod przyłącze wodne i sporo zawilców zniszczono. ;:174 Nornice łapie się pułapkami, tam gdzie zakłada się przynętę, kładzie się kleks masła orzechowego. Jedna z forumek złapała tym sposobem osiem gryzoni. ;:131 Muszę coś robić, bo zjadły mi Red Barona przy garażu, nie został ani jeden korzonek. ;:223

Dziś pracowałam sześć godzin, ledwo siedzę na krześle. :wink: Przycięłam resztę turzyc i ostnic. Posiałam po rządku pietruszki, marchewki i rzodkiewki. Przesadziłam ogromną hostę, bo liście zajmowały pół chodnika. M wiózł na taczkach, ale na miejsce docelowe toczył bokiem. ;:306 Dostałam ją od przyjaciółki, nie myślałam, że na moim piasku, w pełnym słońcu wyrośnie taki potwór. ;:202 Kolejny raz przerobiłam białą rabatę przy żywopłocie z cisów. Rosną tam białe jeżówki chyba White Swan, ostnica, margerytki, jarzmianka, rozchodnik Frosty Morn, białe tulipany i biały floks szydlasty. Przybędzie kolejna hortensja Polar Bear. Jeszcze trochę miejsca zostało, ;:306 muszę coś dosadzić. Jutro może jakieś zdjęcia zrobię, bo dziś skończyliśmy prawie o zmroku. Spokojnej nocy wszystkim. ;:168 Na jutro sił i słońca na prace nie tylko w ogrodzie. :)
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu kochana , i kto tu komu mówi żeby nie szarżować w ogrodzie.... ;:306
Nie potrzebujesz masażysty? ;:306
Zablokowany