Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

Marysiu da się. Z taką skrzynką poradzisz w przyszłym roku i ma ona dużo plusów. ;:333
Dobrze kombinujesz Kasiu.Ja po wysadzeniu pomidorów do tunelu podlewam obficie po ok.3l. wody(zależy od wilgotności podłoża) i tak zostawiam ich na ok. 2-2,5 tygodnia w zależności od dni ciepłych,słonecznych.Jaki jest plus takiego działania.Pomidor jak zaczyna mu brakować wody-szuka.Czym,systemem korzeniowym.W ten sposób rozbudowuje dużą masę korzeniową a to z kolei skutkuje tym że roślina jest mocniejsza a to poprawia późniejszy plon. ;:173
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Kasiu, Irenko Ja wiem, że moja lista pomidorowa przy Waszych jest "tyci- tyci" ale pamiętajcie, że ja mam tylko jeden parapet w domu, na dodatek od strony wschodniej. Taka ilość to i tak będzie nie lada wyzwanie.

Kasiu 10 oczywiście będzie dla Ciebie ale zapisuj proszę, bo potem nie będziemy pamiętały ;:108
Ja także jestem z tych "opiekuńczych" w stosunku do roślinek i celebruję każdą czynność. Waciki, pikowanie, podlewanie po odrobinie ale prawie codziennie cieszy mnie jak małe dziecko zabawka.

Irenko Greate White jest pyszny i mam nadzieję, że będzie z czerwonym marmurkiem. Takie były najsmaczniejsze. Oczywiście nasionka będę zbierała ;:108
Odnośnie "Dnia Ogrodnika" to u mnie wygląda nieco inaczej. Wymykam się sama do mojego ulubionego centrum ogrodniczego i spaceruję między stołami przez dłuższy czas. Potem wracam do domu i mam intensywne myślenie co i gdzie chciałabym posadzić. Potem są moje imieniny i "życzę" sobie konkretne roślinki ;:333 Oczywiście sama potem jadę po nie i znów mogę spacerować pomiędzy sadzonkami. To takie miłe ;:173
Krokusy piękne ;:215

Wituś Powiem Ci w tajemnicy, że lista będzie skrócona choć wciąż nie wiem o jakie odmiany. Ale nie mów nic dziewczynom, bo mnie normalnie uduszą ;:306
Bardzo chciałabym wszystkie te pomidory skosztować ale po pierwsze nie mam miejsca na parapecie a po drugie takiej ilości nie jesteśmy w stanie zjeść ani przetworzyć.
Z hortensją spróbuję ;:108
Dałeś po oczach pomidorowym lasem ;:138 Muszę przyznać, że w skrzynce prezentuję się idealnie. Gdyby nie fakt, że ja wysiewam raczej po jednym z odmiany a odmian sporo, to także skusiłabym się na ten sposób.

Marysiu Twoje latające będę jeszcze długo ze wzruszeniem wspominać ;:168
Jeśli chodzi o wschody, w zeszłym roku wykładałam wszystkie nasiona na waciki ale w kilku partiach. Miałam takie, które "przesiedziały dwie kolejki" zanim wykiełkowały. Ze wszystkich odmian tylko jedna mi nie wzeszła i wcale tego nie żałowałam. Później doczytałam, że większość osób była nimi rozczarowana ;:224

Beatko Moja lista jest długa i na pewno są na niej jakieś "pychotki". Oczywiście wszystkie będę fotografowana, notatki o ich wczesności, plenności i zdrowotności także będę robiła. Jeśli znów nie zawalę nawożenia, to będzie o czym pisać :uszy
"Pingpongrona" koniecznie pokazuj, jestem bardzo ciekawa, co On za jeden.

Elu U Ciebie to już istne szaleństwo z siewkami. Pięknie i elegancko prowadzone przedszkole ;:138
Wywrotki pojemników z siewkami zdarzają się notorycznie ale najsłynniejsze latające to i tak były Marysi. A pojemnik miła kilka czy jedną odmianę?

Podlewanie pomidorów- wciąż na FO trwają dyskusje na ten temat. Ja powiem tak; pomidory miałam drugi sezon. Zarówno za pierwszym jak i za drugim razem po posadzeniu podlewałam i na tym kończyła się moja dobroć. Potem radziły sobie same. W czasie największych upałów podlałam może ze dwa razy i wcale nie była to jakaś ogromna ilość wody. Dawały sobie doskonale radę, na plonowanie raczej nie narzekałam a kręgosłup był mi wdzięczny, że go oszczędziłam. Więcej przejmowałam się roślinami ozdobnymi niż podlewaniem pomidorów. Przy wyrywaniu krzaków jesienią musiałam się mocno natrudzić, bo korzenie były ogromne i bardzo głęboko wrosły. Oczywiście to z pewnością zależy od gleby. Moja gliniasta długo i głęboko trzyma wilgoć a przez piaszczystą pewnie szybciej przeleci.
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:oj Za to moje (wyrywałam tydzień temu :oops: ;:306 ) wyrwałby niemowlak. Żadnej siły nie trzeba było używać, ale kroplowniki dawały im pić co 2, lub 3 dzień przez równą godzinę, a sadziłam je w redlinach, których nigdy nie deptałam (chodziłam pomiędzy redlinami) więc ziemia była pulchna.
Tak Małgosiu: u mnie jest już zielono i wczoraj już zapachniało pomidorami. Najgorsze, że cały ten ogród mam w bawialni berbecia
i nie wpuszczam jej tam samej (tylko pod ścisłym nadzorem), bo nie tylko zimno, ale już wiem jakby to się dla roślin skończyło? ;:306 ;:oj
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

I ja się wpisuję, przyszłam za poręczeniem Eli ;:196 ciekawie tutaj, będę zaglądać na pomidorowe pogaduchy ;:4 ;:3
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Las Małgoś z dnia na dzień będzie coraz większy.Może się nie pobiją za bardzo jak będą walczyć o światło. ;:306 Tak myślałem że będziesz obcinać,tylko mi się nie waż mnie,znaczy się moich. :;230
Nikomu nie powiem,nawet na torturach. ;:202 ;:185 ;:306
A hortensję tak sobie zrób-warto. ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W kupie raźniej. :wink:
Małgosia jest bardzo gościnna i chyba mi nie rozbije pomidora na głowie, prawda Małgosiu? ;:136

Witek napisałeś ,,Las Małgoś,, i na początku myślałam, że to coś w rodzaju Las Vegas ;:306
Las Małgoś. ;:333 -takie powitanie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Witajcie ;:196

Przez moje życie z głową w chmurach cały wczorajszy dzień jakoś mi się rozlazł . :oops:
Zaczęło się od tego , że z rana spał śnieg i nie nastroiło mnie to jakoś dobrze . Potem obejrzałam nasionka papryk i nic nowego nie pokazało kiełków , co jeszcze bardziej zepsuło mi humor . W domu mam za zimno na takie fiku miku , a trzymanie w piekarniku w czasie gotowania przy nowoczesności mojej westfalki nie wchodzi w grę . Poza tym w sobotę wysiałam cebulę i wyszło tego trzy paletki . Plus paletka papryk przełożonych do ziemi . Plus karczochy . I wszystko stało sobie na stole w kuchni . Trochę ręce mi opadły . Zapakowałam cały ten majdan i pojechałam z nim do pracy .
Jechało się kiepsko , bo bardzo ślisko było .
W pracy porostawiałam moje cuda w ciepłych miejscach i zobaczę dzisiaj co u nich słychać .
Jak już byłam w niedzielę w mieście , a zdarza mi się to bardzo rzadko , to oczywiście eskapada po sklepach . Pierduł nakupiłam , ale musiałam sobie humor poprawić . :D

Zaglądałam do Was , ale jakoś mi się pisać nie chciało . :roll:
Lubię patrzeć na zdjęcia Waszych wysiewów , jako , że ja na końcu wszystko wysiewam , to wiem do czego mam równać .

Wituś , ty ze swoimi pomidorkami do mnożarki , a dopiero wtedy za wysiewanie się wezmę ;:108 .

Późno będę siała , bo nie chcę latać z nimi tam i nazad . Poza tym podgrzewać ich nie będę . Próbowałam opowiadać w domu o podgrzewaniu szklarni zniczami i od razu dostałam zakaz używania ich do tego celu . Tematu więcej poruszać nie będę , bo się straszni Niemcy w domu zrobili . ;:174

Małgosiu pracowanie nad listą pomidorów do wysiania to sama przyjemność , wiem coś na ten temat .
Bardzo mnie cieszy , że moja cały czas jest otwarta . Mało tego , teraz doszło mi jeszcze myślenie o ilości krzaczków . W pierwszej wersji miało ich być razem z tymi w gruncie - 108 , ale teraz myślę , że może będzie ich mniej . I myśl ta coraz bardziej mi się podoba . :)

Moje karczchy po małym przestoju wykiełkowały wszystkie . Jest ich 10 sztuk . Miejca mam na trzy , ale wyłożyłam więcej nasion i proszę bardzo 100% trafienie . Zobaczymy jak się będą chowały , może kogoś obdaruję sadzonkami , choć przyznam , że bardzo trudno będzie mi się z nimi rostać . Nasiona proszę bardzo , ale z sadzonkami gorzej . ;:173

Idę ;:19 , co prawda tylko 1,5 godziny , ale zawsze .

;:196 dla Wszystkich !
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Widzę Beatko, że nie tylko ja nie mogę dospać, już od godziny buszuję w swoich nasionkach pomidorów, jutro zamierzam wysiać kolejną partię nasion, oczywiście, bezpośrednio do gruntu, nie uznaję tych wacikowych zabaw, poza ogórkami, te na rozsadę zawsze kiełkuję, ale to dopiero na początku maja.Z paprykami też się nie bawiłam, wysiałam wszystkie słodkie i ostre, teraz już w pojemniczkach 0,2 l łapią słońce na specjalnie dla nich przeznaczonej półeczce na południowym parapecie okiennym, czeka ich jeszcze przesadzenie do 0,5l pojemników.
W ubiegłym sezonie też tak robiłam i na plenność nie mogłam narzekać, jedynie z odmianami miałam kłopot, ale to już zupełnie inna historia.

Obrazek

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

LAS MAŁGOS wszystkim :wit
:;230

Małgosiu, ja tylko mam nadzieję, że niespodziance uda się ocaleć podczas Twoich przemeblowań na liście :wink: (Witka oszczędź - to nie on mi powiedział o Twoim zamiarze zmniejszenia listy). ;:204
Co do opieki ... czy Ty też podlewasz łyżeczką, jak ja? ;:306
Ale i tak najbardziej opiekuńcza okazuje się Beatka, która nawet do pracy zabiera je ze sobą. ;:136 Czyli takie żłobko/przedszkole przyzakładowe. :)

Miłego ;:3 dnia ;:100
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie wykiełkowały dwie Niespodzianki NN Mymysteryy, czy będę miała dwie niespodzianki? :;230
Czy teraz witamy się Las Małgoś ?

;:3 i ciepłego tygodnia życzę

Pozdrawiam Irena

P.S. Ja swoje poję butelką ze smoczkiem i wyprowadzam na spacer, by witaminki D3 złapały. :wit
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Las Małgoś :wit

Ja już po inspekcji żłobka . Wszystko ok.
Sporo nasionek papryki pokazało kiełki , po zakończonym dniu w pracy , zażyję przyjemności i przeniosę je do palatek z ziemią . Przygotowałam się do tego wcześniej , w domu .

Ierenko

Twoje maluszki to już takie spore przedszkolaki . :D

Ja w zeszłym roku też zaczynałam o tej porze z paprykami i okazało się , że potem musiałam przetrzymać je w szklarni prawie do czerwca , bo było u mnie zimno . W tym roku pójdą do tunelu wcześniej , będą siedziały pod dodatkową włókniną .

Jednak różnica klimatyczna pomiędzy naszymi regionami jest dość spora , a u mnie dochodzi jeszcze to , że działka jest w lesie .

Jednak przeszkody będę zwalczać i omijać . ;:108
I zamierzam jeść wyhodowane przez siebie pomidorki , papryki i różne inne cuda ;:136
Co prawda później niż Wy swoje , ale będę . ;:108
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Las Domownicy ;:306 Chyba każdemu spodobało się to powitanie

Elu Wyrywanie krzaków po niemal całej zimie jest z pewnością łatwiejsze, korzonki już tak nie trzymają mocno a nawadnianie regularne i po trochę "rozpieściło" Twoje pomidorki. U mnie jeszcze muszą walczyć z wiatrami więc korzenie muszą mieć solidne ;:108
Biedna Twoja mała- ma w bawialni fantastyczny materiał do zabawy a tu mama strzeże i nie pozwala. Może trzeba małej zrobić jedną paletkę do nauki, pomocnik na przyszły sezon jak marzenie
Mój berbeć codziennie zagląda ze mną do nasionek. bierze lupę i sprawdza czy kiełki wyszły. Ostatnio wyszłam do łazienki i jak wróciłam, to trzymał już w rączkach pudełko z nasionkami na waciku. Dobrze, że woda niemal całkowicie odparowała i nie miały w czym pływać. Miałabym w sezonie "papryka- suprise" :;230
Elu, wiesz, że każdy gość jest u mnie mile widziany więc pomidora dostaniesz ale w kartoniku (jak przyjdzie czas konsumpcji)

MORANGO Witaj i rozgość się proszę ;:168
W tym wątku jest jedna zasada: każdy czuje się jak u siebie ;:215
Pogaduchy o pomidorach to "never ending story". Jak już kilka osób zauważyło- nie ważne o czym rozmawiamy i tak skończy się na pomidorach ;:306

Las Wituś :;230
Twoje siewki wcale nie wyglądają jakby miały walczyć o światło, wręcz przeciwnie- zielone, równiutko sterczą do góry i ładnie się rozwijają. Obracasz je troszkę? Jak ja bym chciała być przy tym pikowaniu. Brakuje mi tego zajęcia a u Ciebie mogłabym zaspokoić swoje żądze :lol:
Selekcja moich pomidorów musi nastąpić ale naprawdę nie wiem, które mam odłożyć na przyszły sezon. Prosić Was o pomoc nie będę bo zaraz lista byłaby dłuższa ;:131

Beatko Bardzo prosimy o zdjęcia z przedszkola przyzakładowego ;:180
Z tego co napisałaś, masz sporo sieweczek a co dopiero będzie się działo, jak to wszystko się rozrośnie ;:224 A jeszcze pomidory przed Tobą, ozdobne, dynie .... oj.... Trzeba chyba pomyśleć o ogrzewaniu w szklarni albo o dzierżawie jednego z pomieszczeń w pracy ;:306 A może dobudówka do domu z wielgachnym oknem od sufitu do
W Krakowie pogoda typowo wiosenna: raz słońce, raz chmury, raz deszcz ale i opady śniegu także są w planach. No cóż, mamy już prawie marzec więc wszystko uzasadnione
Zakupy dla poprawienia nastroju to fantastyczna sprawa. Sprawdziłam to tydzień temu i nie były to jedynie ogrodowe zakupy ;:215
Czyli obcinamy ilości pomidorowe Beatko? ;:172 Dobrze, że mam Twoje wsparcie ;:306
Karczochów gratuluję, bo wiem, że nieco stresowałaś się ich "lenistwem". Oczywiście proszę o miłe focie bo nie miałam z nimi do czynienia.

Irenko Twoje maluchy to już nie takie maluchy ;:oj Pięknie masz na tej półeczce a po kolorach listków widać, że jest im dobrze ;:138
Nie mogę się doczekać, kiedy u mnie będzie tak zielono i radośnie. Ja mam na razie dwie papryki w fazie liścieni, Winogronek także liścienie, jedno skiełkowane nasiono papryki w podłożu i kilka na wacikach.
Od 12/03 wykładam pomidory i wtedy będzie się działo

Kasieńka Niespodzianki bardzo lubię więc obowiązkowo będę Twoją niespodziankę wysiewała. A kwestia ograniczeń jest jeszcze negocjowana z Margo_margo ;:306
Jeśli chodzi o podlewanie, to ja nie łyżeczką tylko takim sprzętem http://www.haplast.pl/upload/product-22-image1.jpg
Mam tego masę po syropkach berbeciowych więc mogę precyzyjnie odmierzać każdemu porcję A podobno nadopiekuńczość jest gorsza od .... pozostawienia siewek w spokoju ;:oj
Potem do podlewania uruchamiam butelkę z wężykiem i nie martwię się, że połamię sadzonki albo powywracam.

Dużo słońca i ciepła Wam życzę na nowy tydzień.
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku, zwycięzcą cebulowej rywalizacji jest..... Tosca!

Obrazek

:heja
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po raz pierwszy widzę kiełkującą cebulę :shock:
Małgosiu, cebulowy wyścig rozpoczęty .

Pozdrawiam Irena
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”