Formowanie drzew owocowych
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Formowanie drzew owocowych
krzysztofkhn a te butelki napełniałeś wodą tak żeby stały na ziemi i przytrzymywały gałązki np. tak jak szpile wbite w ziemię a od nich i do gałązek przywiązane sznurki czy napełniałeś je trochę wodą i zawiesiłeś na gałęzi np. tak jak ciężarki?
Pozdrawiam Paweł
Drzewka były sadzone 2 i 3 lata temu i od tego czasu jakos zapomniane.. Gałęzie mają może ok. 1,5 m długości, myślę, że najwyższy czas je poodginać. W tamtym roku z "sadu" mieliśmy pierwsze zbiory - dwa jabłka
, co nas zdopingowało, żeby bardziej zająć się drzewkami. Delikatne cięcie wiosenne mają za sobą. Dzięki za rady co do odgięcia gałęzi, na pewno skorzystam 

- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pawełku !
Lepiej, bezpieczniej jak butelka z wodą leży na płasko.
W momencie jak silniej powieje jest mniejsza szansa na złamanie gałązki.
Lepiej, bezpieczniej jak butelka z wodą leży na płasko.
W momencie jak silniej powieje jest mniejsza szansa na złamanie gałązki.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- pawelp1320
Proponuję zastosowanie starych skarpet. Można je wypełnić piaskiem, kamieniem. Łatwe w podwieszaniu i ewentualnej korekcie obciążenia. Mi się sprawdziły. Oczywiście wyprane, oby się robale nie zleciały 

- pawelp1320
Można kombinować na różne sposoby. Jaki kto woli. Ja jednak korzystam ze sznurków i szpil.
Pozdrawiam Paweł
Witam,
jestem tutaj nowa i mam pytanie o cięcie brzoskwini - ktoś mi pomoże , wskaże gdzie moge to znależź? Albo ytutaj moze ktos wie jak to zrobic?
jestem tutaj nowa i mam pytanie o cięcie brzoskwini - ktoś mi pomoże , wskaże gdzie moge to znależź? Albo ytutaj moze ktos wie jak to zrobic?
Iza79
Kiedyś sprawdzało się przywiązywanie gałązek do pieńka drzewa jakąś włóczką, która się potem rozpadała ;) Jakoś nie pamiętam, aby jakieś drzewko na tym ucierpiało.
Jak myślicie nie jest już za późno na cięcie drzewek? Trochę się zagapiłam i teraz nie wiem czy mogę i też jak to zrobić. Może ktoś się zlituje i pomoże. Wszystkie drzewka były sadzone poprzedniej wiosny i przycięte przeze mnie (śliwa i grusza) i sprzedawcę (czeresnie). Największy problem mam z czereśniami bo dolne pietro jest za nisko a drugie za wysoko. Ale po kolei.
1. Czereśnia rivan na giseli5. Dolne gałązki na wysokości ok 30 cm a górne 1,2m.

2. Czereśnia burlat na giseli5. Dolne na ok. 50cm a gorne na 1,2m.

3. Grusza konferencja na kaukaskiej. Rośnie mizernie i po przycieciu okulanta wytworzyla tylko jeden konarek.

4. Węgierka wczesna podkł. Ałycza.

5. Nektaryna harco. Ją mam plan uformować na koronę kotłową zostawiając 4 górne gałązki i obcinając przewodnik. Gałązki poniżej usunę tylko nie wiem czy to zrobić od razu przy pniu?

1. Czereśnia rivan na giseli5. Dolne gałązki na wysokości ok 30 cm a górne 1,2m.
3. Grusza konferencja na kaukaskiej. Rośnie mizernie i po przycieciu okulanta wytworzyla tylko jeden konarek.
5. Nektaryna harco. Ją mam plan uformować na koronę kotłową zostawiając 4 górne gałązki i obcinając przewodnik. Gałązki poniżej usunę tylko nie wiem czy to zrobić od razu przy pniu?
Coś spaprałam z linkami obrazków, więc jeszcze raz:

3. Grusza konferencja na kaukaskiej. Rośnie mizernie i po przycieciu okulanta wytworzyla tylko jeden konarek:)

3. Grusza konferencja na kaukaskiej. Rośnie mizernie i po przycieciu okulanta wytworzyla tylko jeden konarek:)

- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czereśniom obetnij wszystkie gałęzie znajdujące się poniżej 1m.
Twoje drzewka rosną w trawie. Jeśli zostawisz te gałęzie , to prędzej czy później połamiesz je kosiarką.
Twoje drzewka rosną w trawie. Jeśli zostawisz te gałęzie , to prędzej czy później połamiesz je kosiarką.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Ok. Ciachnę, choć trochę szkoda bo takie już wyrośnięte
Ale czy pierwsze pietro na 1,2m to nie za wysoko i czy istnieje jakis sposób żeby pobudzić drzewka do utworzenia gałęzi poniżej?

-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie tylko ciachnij, jak każe Krzysztof ale dokładnie sprawdź czy na przewodniku pomiędzy obcinanymi gałązkami a obecnym niby drugim piętrem nie masz nowych pąków. Może właśnie tam szukaj pierwszego piętra. Niestety wiąże się to z następnym ciachaniem, ale o tym po dokładnej informacji, co też na przewodniku znalazłaś(eś). Pozdrawiam.elusial pisze:Ciachnę, choć trochę szkoda