Ogród? Tak! Niecierpliwie czekam aż urośnie... AguJa

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród? Tak! Niecierpliwie czekam aż urośnie... AguJa

Post »

U nas już drugi dzień, gdzie nie da się nic zrobić ;:222 Pozostało mi dokupić parę roślinek nowych :tan
Plany na nowe rabatki już miałam, ale c?ż jak u Eweliny plany uległy zmianie i to nawet nie z mojego powodu, tylko ojczym z mężem zaplanowali wyrównać wysokość kostki z trawnikiem, więc znów kupa roboty, która mocno krzyżuje moje wiosenne nasadzenia ...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aga, ale u mnie miało w ogóle nie być kompostownika ;:306
To miał być typowy miejski ogródek z trawnikiem i iglakami
Stało się zupełnie inaczej. Gdybym od początku wiedziała, że ogród to będzie moja pasja zupełnie inaczej bym go rozplanowała.
Byłoby miejsce i na porządne 2 kompostowniki i warzywnik.
Teraz to mogę tylko o tym pomarzyć. Za dużo do zmiany
Chociaż nie wykluczam, że jak już wszystko zrobię, stwierdzę, że mi się nudzi i zacznę urządzanie od nowa :wink:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Margo2 pisze: Chociaż nie wykluczam, że jak już wszystko zrobię, stwierdzę, że mi się nudzi i zacznę urządzanie od nowa :wink:
Ja sobie nie wyobrażam, żeby już nie mieć co robić w ogrodzie. W nim ZAWSZE jest coś do roboty. Całe szczęście, bo inaczej byłoby straszliwie nuuuudno :lol:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Agnieszko odgapiłam twoje znaczniki, ;:180 muszę zrobić podpisy, bo roślin przybywa i trudno zapamiętać wszystkie lokalizacje i nazwy. Jak zaczniesz pracę, będziesz lepiej gospodarować czasem i wszystko co konieczne uda się na pewno zrobić w ogrodzie. Jak się siedzi w domu, to zawsze wydaje się, że mamy tyle jeszcze czasu. ;:131
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Witajcie :wit
Pogoda nie nastraja zbyt optymistycznie do działania. .
Także pozostaje snucie planów na wiosenne nasadzenia. .

Ewelinko, Paulino mam podobnie jak Wy! Ta zima ciągnie się w nieskończoność! A im dłuższa tym więcej chciejstw i pełniejsze koszyki w sklepach internetowych.. na dobre to to nie wychodzi...

Małgosiu u mnie z kolei miało w ogóle nie być warzywnika. Byłam przeciwniczką... ale wiosna nastała. . Mama przywiozła nasionka.. sadzonki.. nawet ziemniaki sadzeniaki.. i samo się dalej potoczyło. .
z perspektywy oceniam, że fajnie się stało. .

Wandziu tylko dla niewtajemniczonych to "głupiego robota" sadzi.. sieje.. a potem wykopuje.. przemieszcza.. i tak bez końca. . Ale my wiemy, że tak ma być! Nie da się urządzić raz i koniec! Ciągła zmiana i ruch to jest właśnie frajda w ogrodzie :)

Soniu tylko kup naprawdę dobry marker do podpisywania, bo mój blednie po jednej zimie. Slyszalam też, że zwykły ołówek jest niezawodny. . Ale nie testowałam jeszcze.
Masz rację, że będąc w domu na luzie można się czasowo rozleniwić. Zdobędę ruchów jak wrócę do pracy!:)

Nie ma co pokazywać, bo w ogrodzie szaro i ponuro.. mokro.
Wysiana Kobea ponad dwa tygodnie temu i jeszcze nic nie widać. .

Czytałam o różach ostatnio.. o ich kwitnieniu i powiedzcie mi jak to jest....
czy róże które nie powtarzają kwitnienia pozostawiamy z kwiatami? Tzn nie usuwamy przekwitniętych kwiatostanów?
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aga, kobeą się nie przejmuj. Swoją paskudę wysiałam 28 stycznia i dopiero w ubiegłą sobotę zaczęła wychodzić :shock:
Nie wiem jak inni, ale ja zawsze obcinam przekwitłe kwiatostany ( no chyba, że wytwarzają owoce tak jak Rugosy). Pozostawione resztki płatków mogą zacząć pleśnieć i choróbsko na róży gwarantowane ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p

Post »

Sabinko
No właśnie ja ostatniej jesieni obcięłam Hansa ... a ona powinna mieć takie piękne owocki.. myślałam, że powtórzy kwitnienie..
Muszę się merytorycznie lepiej przygotować!
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aga, i ja miałam problem z zatuszowaniem na rabacie trzech odstojników od oczyszczalni. No, w sumie mniejsze w obwodzie, ale za to w ilości trzech obok siebie :evil: Posadziłam wokoło trawy, wysokie byliny. Miałam plan, żeby otoczyć rollborderem - takim drewnianym płotkiem na drucie. Ale u mnie ten pomysł spalił na panewce po dłuższych przemyśleniach. I nagle mnie olśniło, żeby postawić na nich ule. Takie budowle zdobyłam przez znajomego, bo nowe są dość kosztowne. I jak na razie ten pomysł zostaje.Powodzenia w tuszowaniu :wit
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko jak się u Ciebie rozrasta Hansa- bardziej na boki czy raczej w górę?
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aga, wydaje mi się, że tych raz kwitnących nie trzeba obcinać. To są chyba róże samoczyszczące się. Potem wytwarzają owoce. Jeśli ciąć, to zaraz po kwitnieniu, żeby zdążyły wypuścić nowe pędy, bo to na nich będzie kwitła na drugi rok.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Aga, poobserwuj swoje róże, czy wykształcają owoce, bo warto je mieć na krzewach.
Ja się często nie bawię w obcinanie, tylko ręką obrywam płatki, np. u Alby Meidiland, bo ona ma kwiatuszki pełne i nie zawiązuje owoców. U Ritausmy też obrywam płatki, bo brzydko wyglądają przekwitające, a łatwo całe kwiaty odchodzą.
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p

Post »

Witajcie :wit

Po pięknej sobocie.. totalnie paskudna niedziela :( nic tylko nie wychodzić z domu.. no chyba, że na ogrodnicze zakupy! I tak zwabiona ofertą Carrrefour popędziłam (dla lepszej zdrowotności osobistej rzecz jasna) ;) Straciłam trochę kasy i już jestem zdrowsza! ;:224 Przytachałam trochę różyczek, owocówki i ozdobne na pniu.

Wczoraj odwiedziłam działeczkę, nic nie zrobiłam poza zdjęciami.. bo mokro i grząsko.
Wszystko rośnie w oczach, a krokusy w trawie już zakwitły ;:oj kilka fioletowych sztuk.. sprawiły mi niesamowitą niespodziankę ;:167 Luty... a tu kwiatuchy w trawie ;:173

PEPSI ule to świetna sprawa ;:oj , nawet bez potrzeby tuszowania niedoskonałości można pomyśleć o takich ozdobach! Dzięki za pomysł ;:215
Nad studzienką to się zastanowię, bo góra będzie zdejmowana w razie konieczności, więc musi być lekko i ruchomo.

Daria właśnie to moje pytanie było dyktowane już małą obserwacją.. bo jak się okazuje na Hansa powinny być piękne, czerwone owocki, a u mnie żadnego (taka byłam dokładna w obcinaniu). Muszę zwolnić i zacząć się bardziej przypatrywać swoim roślinom...

Obrazek

Kasiu Hansa rośnie u mnie niecałe 2 lata i rozrasta się i na boki i w górę.
Urosła do 1,2m wysokości i na boki jakieś 1,5m. Jak ją sadziłam to miała jakieś 5 gałązek.

Obrazek

Margo2 dzięki za radę :) W tym roku nie będę obcinać tych raz kwitnących. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Irysy nieśmiało kiełkują
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Piękna wiosna i u Ciebie. ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Aguś ale fajnie że już ci kwitną krokusy. ;:63 U mnie , oprócz jednego białego , malego , prawie nie zauważalnego przebiśnieg a nic nie kwitnie... Chociaż krokusików powyłaziło pełno to jeszcze nie widać żadnych pączków... ;:222
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Aguś, pojedyncze krokusiki w trawie wyglądają przesłodko ;:167
U mnie na razie sama zieleninka, no wyłączając ciemierniki. Do kolorków jeszcze trochę.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”