Identyfikacja róż - część 4
Re: Identyfikacja róż - część 4
DANKA11: Angieleczki z Obi niespecjalnie spieszą się z kwitnieniem. Pąki jak na razie ma tylko czerwona. Biała ładnie podrosła, a potem się zatrzymała i podobnie jak różowa pąków jeszcze nie ma. Czekam na Twoją fotorelację, bo na pewno u Ciebie znacznie szybciej zakwitną. Parade mam dwie - biedronkowa- mizerniejsza, oraz wyższa i okazalsza z Obi. Niestety żadna z nich jeszcze nie ma pąków kwiatowych (uroki północy naszego kraju). Rok temu, wiosną kupiłam różową angielkę w kartoniku z Auchana i posadziłam ją w donicy w domu na balkonie. Ona szybko zbudowała bardzo rozgałęziony krzak, ale przez cały sezon nie zakwitła! W dodatku miała niespotykanie jasne liście, takie typowo limonkowe. Wstawiłam nawet jej zdjęcie w 3 części wątku identyfikacji, bo byłam zaniepokojona brakiem kwitnienia. Dziewczyny typowały że może to być róża która kwitnie dopiero na dwuletnich pędach. I co się okazało? Intuicja mnie nie zawiodła, bo podejrzewałam że wina leży w moim balkonie - jest zbyt cienisty, słońce dochodzi tam dopiero od godz. 16. Jesienią zawiozłam biedaczkę na działkę i wsadziłam do gruntu. Teraz doznałam szoku - około 30 okrągłych, różowych pąków oraz wypuszczony nowy 1,5 metrowy pęd. Jak zobaczyłam taką ilość pąków (a miała to być angielka!) to pomyślałam, że trafiła mi się Mary Rose. A jak kwiaty zaczęły się otwierać.....no cóż, bez żadnych wątpliwości jest to następny Louise Odier. To wobec tego Louisów mi już wystarczy (drugi rośnie przy łukowej pergoli). Widzę teraz że to święta prawda co piszą o tej róży - bardzo szybko rośnie, szeroko się rozkrzewia i kwitnie wielką ilością kwiatów.
Floresito, większość moich róż też potrzebuje jeszcze czasu, ale pokazywała będę na pewno, bo pewnie sama nie odgadnę jakie odmiany mi się trafiły.
Ciekawe jest to co mówisz o LO, który wyrósł zamiast angielki z kartonika . Szczerze mówiąc ja też mam takie podejrzenia w stosunku do 1 z moich. Niby podejrzewam również Mary Rose, ale wydaje mi się, że Mary Rose powinna mieć większe kwiaty.
Mam w tym roku raczej na pewno prawdziwego LO, więc będę mogła porównać.
Ciekawe jest to co mówisz o LO, który wyrósł zamiast angielki z kartonika . Szczerze mówiąc ja też mam takie podejrzenia w stosunku do 1 z moich. Niby podejrzewam również Mary Rose, ale wydaje mi się, że Mary Rose powinna mieć większe kwiaty.
Mam w tym roku raczej na pewno prawdziwego LO, więc będę mogła porównać.
DANKA11: Ja nie mogę porównać bo moją Mary Rose kupiłam w doniczce z miesiąc temu i jeszcze nie kwitnie, ale chyba jest tak jak mówisz. Mary ma kwiat większy, płatki luźniej ułożone (nie takie nabite jak u Louisa) a i sam odcień różu wydaje się jaśniejszy. Do identyfikacji będę miała zwłaszcza trzy nabytki od p. Bogdana - Angielską, Różową, Niepowtarzalny Kwiat (ze zdjęć wyglądała jak coś pośredniego pomiędzy Mary a Leonardem), Angielską, Białą Parkową (na zdjęciu wyglądała jak Artemis), oraz pnącą różową Rozalię, której w ogóle nie mogę wytypować. Również jesienią zrobiłam wyjątek (bo nie kupuję marketówek jesiennych) i kupiłam z Netto dwie sadzonki Queen Elizabeth Climbing. Ciekawa byłam, czy faktycznie będzie to pnąca jej wersja. No cóż, już teraz widać w pąkach że będzie biała, bądź bladożółta, w każdym razie na pewno nie Queen Elizabeth.
- bartosz les
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Była wczoraj u mnie koleżanka , która zajmuje się różami. Pokazalem jej LO z obi i powiedziała tak że jest Louise na 99% , zapach ma ponoć ten sam i układ kwiatów , w następnych latach ma przybywać pąków na łodydze i ma się rozrastać . Tylko coś jej nie pasowało z tymi kolcami , bo jest ich strasznie dużo i to jest ten 1% wątpliwości. Może trafił mi się taki okaz ?
A tutaj zdjęcia-

A tu mam następną NN - Francuską różową z Auchan . Pachnie delikatnie , kwiaty ma duże i ma wiele kolców. Ma kilka pąków na łodydze.
Jakieś propozycje ?

Była wczoraj u mnie koleżanka , która zajmuje się różami. Pokazalem jej LO z obi i powiedziała tak że jest Louise na 99% , zapach ma ponoć ten sam i układ kwiatów , w następnych latach ma przybywać pąków na łodydze i ma się rozrastać . Tylko coś jej nie pasowało z tymi kolcami , bo jest ich strasznie dużo i to jest ten 1% wątpliwości. Może trafił mi się taki okaz ?
A tutaj zdjęcia-

A tu mam następną NN - Francuską różową z Auchan . Pachnie delikatnie , kwiaty ma duże i ma wiele kolców. Ma kilka pąków na łodydze.
Jakieś propozycje ?

- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Włączę się do rozważań na temat LO
Moja na dzień dzisiejszy wygląda tak

Jak widać ma zdecydowanie delikatniejszy kolor ale zapach jest niesamowity. Sadzona w zeszłym roku, kupiona od Basi- Barbara2000 więc raczej pewniak, kwitła kilkoma kwiatami a w tym roku ogromny krzak obsypany jest pąkami. Kolców ma mniej niż na zdjęciach bartosz les.
Przy okazji zapytam Was czy nie wiecie, co to za księżniczka?

Moja na dzień dzisiejszy wygląda tak

Jak widać ma zdecydowanie delikatniejszy kolor ale zapach jest niesamowity. Sadzona w zeszłym roku, kupiona od Basi- Barbara2000 więc raczej pewniak, kwitła kilkoma kwiatami a w tym roku ogromny krzak obsypany jest pąkami. Kolców ma mniej niż na zdjęciach bartosz les.
Przy okazji zapytam Was czy nie wiecie, co to za księżniczka?

- bartosz les
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Co to może być za piękność? Rośnie w ogrodzie szwagierki. Chyba rambler bo ma raczej wiotkie pędy, ale niewysoki (tak ok 3 metrów). Obsypany dużymi kwiatostanami o średnicy ok. 8 cm. Nie pachnie silnie, ale lekki zapach ma... Chcę taką różę zakupić do siebie. Rośnie bezproblemowo i jest co roku coraz piękniejsza.

Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
może to być Thomas Graham
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Tara, dzięki. Rzeczywiście, może tak być. Nie wiedziałam, że Graham Thomas może urosnąć tak wysoko 

Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- bartosz les
A co to może być za odmiana ??? na pewno historyczna .
Proszę o identyfikacje
Proszę o identyfikacje

- bartosz les